NOS Nieuws Buitenland Aangepast

FBI looft beloning uit voor pijpbomplaatser • 'Verklaring Trump te weinig en te laat'

Liveblog gesloten
 • Einde blog

  Dit blog over de ontwikkelingen rond de bestorming van het Capitool is gesloten.

 • FBI looft beloning uit voor pijpbomplaatser

  De FBI looft een beloning uit van 50.000 dollar voor de gouden tip die leidt naar de persoon die pijpbommen heeft gelegd bij de hoofdkwartieren van de Democratische en Republikeinse partijen in Washington. De geheime dienst plaatste bij het bericht een foto van een man in een grijze hoodie. Het gezicht van de verdachte is niet te zien.

  De explosieven werden met waterkanonnen onschadelijk gemaakt door bomexperts. ABC News meldt op basis van politiebronnen dat de bommen echt waren "en in potentie gevaarlijk".

 • 'Videoverklaring is wanhoopspoging'

  Politiek verslaggever Stephen Collinson van CNN noemt in een analyse Trumps videoverklaring een wanhoopspoging om zijn "imploderende presidentschap" te redden. Bronnen meldden aan de nieuwszender dat nagenoeg zijn gehele staf op het punt stond op te stappen.

  De Democraten overwegen daarnaast nog steeds een afzettingsprocedure te starten als Trumps eigen kabinet de president niet per direct uit zijn ambt zet. Trump zou dan de eerste president zijn in de geschiedenis van de VS tegen wie twee keer een afzettingsprocedure is opgestart.

 • "Trump leek jochie dat sorry moest zeggen van zijn moeder"

  Correspondent Lucas Waagmeester zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat politiek commentatoren over het gehele spectrum het eens zijn dat met de videoverklaring van Trump er een definitief einde is gekomen aan het gesoebat over de verkiezingsuitslag.

  De president claimde direct na de verkiezingen dat er sprake was van massale stembusfraude. Daar is geen bewijs voor en Trumps team verloor tientallen rechtszaken in verschillende staten. Waagmeester: "Hij zei ook voor het eerst dat de verkiezingen niet van hem gestolen zijn en plaatste geen kanttekeningen, zoals hij sinds 3 november bij iedere bijzin heeft gedaan. Dit zijn daarom toch wel belangrijke woorden voor het deel van zijn aanhang dat het alleen aanneemt als het uit zijn mond komt."

  Tegelijk week Trumps retoriek sterk af van zijn woorden tijdens en direct na de bestorming van het Capitool. "Gisteren zei hij nog dat de relschoppers zeer bijzonder voor hem waren en dat hij van ze hield", zegt Waagmeester. "Daarom klinkt deze boodschap toch een beetje als het jochie dat van zijn moeder sorry moet zeggen. Hij leest het ook voor van een autocue en het is een heel strakke, on-Trumpiaans opgestelde verklaring."

  Waagmeester sluit niet uit dat Trump voor het blok is gezet door zijn kabinet, waarbij hij de keuze had: of ruiterlijk zijn nederlaag erkennen óf uit zijn functie gezet worden. Waagmeester: "Het komt niet uit zijn hart, wat je hier hoort. Maar de druk was gewoon te groot geworden. Er moest een draai gemaakt. En die kwam dus met deze videoboodschap."

 • "Video Trump is te weinig en te laat"

  Karl Rove, een van de belangrijkste adviseurs van oud-president Georg W. Bush, typeert bij Fox News Trumps videoboodschap als "te weinig en te laat". Rove: "Hij zegt dat we de gemoederen moeten laten bekoelen, een dag nadat hij in een toespraak van bijna anderhalf uur tienduizenden heeft opgejut naar het Capitool te marcheren en ze op het hart drukte geen zwakte te tonen."

  Trump afzetten gaat Rove wel te ver. "Het beste voor de president is beseffen dat zijn reputatie op het spel staat, uit de publieke sfeer verdwijnen en ervoor zorgen dat de komende dertien dagen zo rustig verlopen als mogelijk. Dit is een verschrikkelijk moment voor ons land en daar is hij direct verantwoordelijk voor."

 • Toch wel agent overleden

  Hoewel het eerder nog officieel werd ontkend blijkt er nu toch een agent om het leven te zijn gekomen. De 40-jarige man overleed gisteravond, nadat hij op woensdag gewond was geraakt bij een confrontatie met de woedende menigte.

  CNN meldde eerder deze nacht al op basis van bronnen dat er een vijfde dode te betreuren was, maar een politiewoordvoerder sprak dat toen nog tegen. Er zou sprake zijn van een misverstand. Enkele uren later meldde de politiedienst alsnog de dood van hun collega.

  Bij de bestorming werd één vrouw doodgeschoten, drie andere betogers overleden na "medische noodgevallen". Meer dan vijftig agenten raakten gewond bij de rellen, een deel van hen moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

 • Politieleiding Capitool weg

  De leider van de speciale politiedienst voor het Capitool heeft zijn ontslag genomen omdat zijn agenten de bestormingen niet wisten te voorkomen. Ook de sergeant at arms van de Senaat, die over de veiligheid in het Congres gaat, stapt op. Mogelijk volgt zijn collega in het Huis op korte termijn.

  De politiediensten liggen onder vuur omdat de woedende menigte razendsnel door een politiecordon en dranghekken heen kwam. Verschillende politici hadden al aangedrongen op het vertrek van de leidinggevenden. Ook een politievakbond sprak schande van de politie-inzet: "Gelukkig hadden de mensen die binnenkwamen geen vuurwapens of explosieven en kwade intenties."

  Volgens eerste analyses heeft de leiding de Trump-betoging totaal onderschat. Ze behandelden het als een demonstratie voor het recht op meningsuiting, niet als een mogelijk veiligheidsprobleem. Daardoor wees de Capitol Police in aanloop naar woensdag tot twee keer toe een aanbod voor versterking af.

 • Ook onderwijsminister DeVos weg

  Enkele uren nadat zijn minister voor Transport uit protest ontslag heeft genomen, verliest Trump nu ook zijn minister van Onderwijs. Betsy DeVos, lang een uitgesproken voorstander van de president, geeft hem in haar ontslagbrief de schuld van de onrust: "het overduidelijk wat uw retoriek voor impact had op de situatie en dat is voor mij een keerpunt".

  Eerder had DeVos al getwitterd dat "we een beter voorbeeld moeten geven". "De vreedzame overdacht van de macht is wat ons onderscheidt van bananenrepublieken."

 • Agent niet overleden

  De politiedienst van het Capitool ontkent dat een agent is bezweken aan verwondingen die hij opliep bij de bestorming. CNN had dat gemeld op basis van meerdere bronnen, maar erkent nu de fout. Er zou sprake zijn van een misverstand bij de politiebronnen.

  Nadat de nieuwszender het bericht had gebracht, zei een woordvoerder tegen andere media dat er meerdere collega's in het ziekenhuis zijn opgenomen, maar dat geen van hen was gestorven. Wel zou een van hen nog aan de beademing liggen.

  Het dodental van de bestorming blijft daarmee dus op vier staan: een doodgeschoten vrouw en drie personen die overleden na "medische noodgevallen", zoals een beroerte.

 • Politie zoekt relschoppers, onder wie 'QAnon Shaman'

  De politie van Washington is op zoek naar tientallen verdachten van de Capitoolbestorming. De politiedienst heeft een pdf van 26 kantjes vrijgegeven met gezochte personen. De meesten worden gezocht voor huisvredebreuk, een relschopper die met een naambordje van Nancy Pelosi rondloopt wordt verdacht van heling. Omdat media én de indringers zelf veel beelden van de bestorming maakten, heeft de politie veel bewijsmateriaal in handen.

  Een van de personen die wordt gezocht is de 32-jarige Jake Angeli uit Arizona, bijgenaamd de QAnon Shaman. Zwaar getatoeëerd, gekleed in bontkleding en getooid met een hoofddeksel met hoorns was hij misschien wel de meest opvallende aanwezige.

  De politie looft voor tips die tot arrestaties leiden 1000 dollar uit.

  Jake Angeli, bijgenaamd QAnon Shaman Reuters
 • Trump erkent verlies en reageert op geweld

  Trump heeft voor het eerst in een videoboodschap op Twitter erkend dat Joe Biden de nieuwe president wordt. "Op 20 januari krijgen we een nieuwe regering. Ik richt me nu op een soepele en ordentelijke machtsoverdracht", zei de president in zijn eerste tweet na een verbod van 12 uur wegens opruiing.

  Het is voor het eerst dat Trump openlijk praat over het einde van zijn presidentschap. Wel had hij al zijn nederlaag toegegeven in een persbericht dat werd verzonden op het moment dat het Congres Biden officieel tot winnaar verklaarde.

  Trump was ongekend verzoenend in het filmpje van 2,5 minuten. "We hebben net een heftige verkiezing gehad en de emoties liepen hoog op. Maar nu moeten de gemoederen weer bedaren en de rust terugkeren. De VS moet de draad weer oppakken."

  In tegenstelling tot eerdere keren herhaalde hij niet zijn ongegronde bezwaren dat de verkiezingen gestolen zouden zijn. Wel zei hij dat zijn bezwaren tegen de uitslag bedoeld waren om de Amerikaanse democratie sterker te maken, door meer controle op de stembusgang te eisen.

  Trump veroordeelde ook het geweld van woensdag. Hij zei er woedend over te zijn. "Deze personen hebben de zetel van de Amerikaanse democratie geschonden. Jullie vertegenwoordigen niet ons land en wie de wet overtrad zal een prijs betalen."

  De president noemde het "de eer van zijn leven om als jullie president gediend te hebben". Hij sloot af met een opmerking aan zijn "geweldige aanhangers". "Ik weet dat jullie teleurgesteld zijn, maar weet dit: onze prachtige reis begint nog maar net."

 • CNN: agent aan verwondingen bezweken

  Nieuwszender CNN meldt op basis van bronnen dat een agent die gisteren zwaargewond raakte bij de rellen in het ziekenhuis is bezweken. Het is de vijfde persoon die omkwam bij de onrust in de Amerikaanse hoofdstad.

  Details over de identiteit van de agent of hoe hij gewond raakte zijn nog niet bekendgemaakt.

 • Onderzoek naar relschoppers loopt

  De federale aanklager in de stad Washington is al tegen 55 verdachten een zaak begonnen. De verwachting is dat dat aantal nog zal oplopen: er werden gisteren negentig mensen opgepakt en de politie zoekt nog naar meer relschoppers.

  De aanklager is van plan maximale straffen te vragen voor overtredingen als opruiing, rebellie, vandalisme en verboden wapenbezit. Onder de verdachten zijn mensen die werden opgepakt met vuurwapens en molotovcocktails.

  Gevraagd of hij ook kijkt naar de rol die sprekers op een pro-Trump-bijeenkomst speelden, zei de aanklager alle opties open te willen houden, maar zich eerst te willen richten op de mensen die het Capitool binnenvielen, geweld gebruikten en onrust veroorzaakten. "Maar ja, we kijken niet alleen naar de mensen die het gebouw in gingen." Ook de invloed van president Trump op de massa wil hij onderzoeken.

  Een rechtsgeleerde zegt overigens tegen persbureau AP dat de kans klein is dat de president wordt vervolgd voor ophitsing. Omdat Trump niet direct opriep op geweld te gebruiken, vallen zijn uitspraken onder het recht van meningsuiting.

 • Meer bekend over tweede dode

  Er is meer bekend over een van de vier mensen die gisteren stierven bij de onrust in Washington. Het was bekend dat een 35-jarige vrouw was doodgeschoten en drie anderen overleden na "medische noodgevallen". Een van hen is een 50-jarige Trump-aanhanger uit Pennsylvania.

  Deze Benjamin Phillips was de oprichter van een website die Trump-spullen verkocht. Hij had voor de rally gisteren een busreis geregeld om medestanders naar Washington te brengen. Zijn medereizigers ontdekten dat hij dood was toen ze weer bij elkaar kwamen voor de reis naar huis. Volgens hen is hij overleden aan een beroerte.

 • Witte Huis veroordeelt geweld

  De woordvoerder van het Witte Huis zegt dat president Trump en zijn hele staf het geweld van gisteren veroordelen. "Laat me duidelijk zijn: het geweld dat we gisteren zagen in onze hoofdstad is ontstellend, verwerpelijk en totaal tegenovergesteld aan waar de VS voor staat", zei Kelly McEnany op een persbijeenkomst. Ze zei voor het hele Witte Huis te spreken.

  Er was gisteren veel kritiek dat president Trump te weinig deed om de menigte die het Capitool binnendrong in toom te houden. Hij riep hen weliswaar op vreedzaam te vertrekken, maar zei ook hun frustratie te begrijpen en noemde hen speciale mensen. De video met deze uitspraken werd van alle grote sociale media geweerd en de president heeft zich sindsdien niet meer laten zien.

  McEnany vulde aan dat betogers die de wet hebben overtreden vervolgd zullen worden. "Dit was een groep gewelddadige relschoppers die het recht op meningsuiting van de duizenden die vreedzaam hun stem wilden laten horen ondermijnde."

  De persvoorlichter wilde verder niet ingaan op vragen van de media.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kayleigh McEnany veroordeelt geweld Capitol Hill