Marchaussee rondom het gebouw van de Tweede Kamer ANP

De beveiliging van de Tweede Kamer wordt extra onderzocht naar aanleiding van de bestorming van het Capitool. Kamervoorzitter Arib wil weten of er toch "kwetsbaarheden" zijn in het beveiligingssysteem.

"Doet alles het goed. Het is een soort APK", zegt de Kamervoorzitter verwijzend naar de verplichte keuring van auto's.

Over de bestorming van het Amerikaanse parlement zegt Arib: "Dat zet je toch aan het denken. Daarom gaan we alle procedures tegen het licht houden en kijken of er kwetsbaarheden zijn."

Op orde

De Kamervoorzitter denkt overigens wel dat de beveiliging van het Kamergebouw op orde is. "Dus het kan bij ons niet zomaar gebeuren dat een groep mensen het Binnenhof opstormt en het gebouw overneemt."

Arib: Ook beveiliging Tweede Kamer tegen het licht houden

De afgelopen tijd zijn boze demonstranten dicht in de buurt gekomen van de ingang van de Tweede Kamer. Maar wat er in de Verenigde Staten is gebeurd, gaat nog wel een flinke stap verder. "Het is niet dat wij dit kunnen meemaken. Maar we hebben de afgelopen tijd wel mensen heel dichtbij zien komen met protesten voor de deur, intimidaties, schreeuwen en uitschelden."

Woorden

De gebeurtenissen in de Verenigde Staten hebben haar beangstigd. "Bij een democratie hoort winnen en verliezen. Uiteindelijk is het aan de burgers om te kiezen. Maar altijd met woorden. Zomaar een parlement buiten spel zetten is onacceptabel."

STER reclame