Trump en Barr (rechts)
NOS NieuwsAangepast

Trump kondigt vertrek justitieminister Barr aan

De Amerikaanse president Trump heeft via Twitter het vertrek van zijn minister van Justitie William Barr aangekondigd. Volgens Trump verlaat Barr nog voor Kerst zijn post, zodat hij de feestdagen kan doorbrengen met zijn familie. Jeff Rosen, advocaat en de tweede man achter Barr op het justitiedepartement, vervangt hem als waarnemend minister.

De president plaatste bij zijn tweet de ontslagbrief die Barr bij hem inleverde.

William Barr (70) is sinds februari 2019 de Amerikaanse minister van Justitie. Hij volgde Trumps eerste justitieminister Jeff Sessions op, die door de president was ontslagen. Trump had het Sessions zeer kwalijk genomen dat die zich niet wilde bemoeien met het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in 2016, het zogenoemde Mueller-onderzoek.

Het was Barr die ruim een maand na zijn aantreden een samenvatting van het Mueller-rapport openbaar maakte. Daarin stond dat er geen bewijs was gevonden van een criminele samenzwering tussen Trumps campagneteam en de Russische overheid. Mueller vond dat de conclusies van zijn rapport verkeerd waren weergegeven.

Barr gold lang als een van de trouwste bondgenoten van president Trump en zaaide voorafgaand aan de presidentsverkiezingen twijfel over de betrouwbaarheid van poststemmen, waarvan veel Amerikanen gebruikmaakten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Begin deze maand week hij voor het eerst van die lijn af, toen hij in een interview met AP zei dat zijn departement ondanks uitgebreid onderzoek geen grootscheepse verkiezingsfraude had ontdekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl