NOS NieuwsAangepast

Trumps Justitieminister Barr ziet geen grootscheepse verkiezingsfraude

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr zegt dat zijn departement ondanks uitgebreid onderzoek geen grootscheepse verkiezingsfraude heeft ontdekt. Hij had openbaar aanklagers en de FBI opdracht gegeven alle serieuze meldingen van onregelmatigheden te onderzoeken, maar dat heeft volgens hem weinig opgeleverd.

Er is geen fraude gevonden die de uitslag van de presidentsverkiezingen zou veranderen, zegt hij tegen persbureau AP.

Barr geldt als een van de trouwste volgelingen van president Trump, die blijft volhouden dat de overwinning van hem is gestolen. Kort na zijn uitspraak tegen AP verscheen Barr bij het Witte Huis, maar hij zou een al geplande afspraak hebben met de stafchef.

In een reactie zeggen Trumps advocaten Rudy Giuliani en Jenna Ellis dat het departement Justitie niet goed genoeg gezocht heeft. "We hebben volop bewijs van illegaal stemmen verzameld in minstens zes staten, waar ze geen onderzoek naar hebben gedaan. We hebben veel getuigen die onder ede verklaard hebben dat zij misdaden zagen in verband met stemfraude. Voor zover geweest is geen enkele van die getuigen ondervraagd door Justitie."

De coördinator van de stembusgang in Georgia, de Republikein Gabriel Sterling, heeft zich ondertussen woedend gericht op Trump en zijn partijgenoten. Hij vroeg de president om verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van zijn beschuldigingen van grootschalige fraude. Aankomend president Biden is in Georgia uitgeroepen tot winnaar, iets wat Trump fel bestrijdt.

Sterling vreest dat de onbewezen claims van Trump tot geweld leiden. Daarbij verwees hij ook naar Trumps advocaat Joe DiGenova. Die heeft opgeroepen tot de executie van Chris Krebs, een ontslagen topambtenaar voor cyberveiligheid die zei dat Trumps beweringen over verkiezingsfraude niet kloppen.

De Republikeinse coördinator zei thuis beveiligd te worden en zei dat een 20-jarige medewerker van een bedrijf dat veel stemcomputers heeft geleverd, doodsbedreigingen heeft ontvangen. "Dit gaat allemaal veel te ver. Het moet stoppen. Iemand gaat hierdoor gewond raken, neergeschoten worden, gedood worden. Dit kan zo niet", aldus Sterling.

De Republikein uit Georgia riep Trump op om afstand te nemen van de dreigementen:

Verkiezingscoördinator Georgia: 'Het is allemaal te ver gegaan, het moet stoppen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl