NOS Nieuws

Trump: 'Ik verlaat Witte Huis als kiescollege Biden tot winnaar uitroept'

President Trump heeft tegen journalisten gezegd dat hij het Witte Huis zal verlaten als het kiescollege Joe Biden officieel uitroept tot verkiezingswinnaar.

"Natuurlijk zal ik dat doen, en dat weet u", antwoordde hij na meerdere vragen of hij het gebouw zou verlaten. "Maar ik denk dat er veel dingen gaan gebeuren tussen nu en 20 januari". Op die dag betrekt Biden het Witte Huis.

Trump was tijdens het persgesprek ook fel richting een van de journalisten. "Zo praat je niet tegen de president van de Verenigde Staten. Jij stelt niets voor", zei hij:

Trump geeft niet toe als Biden tot winnaar wordt uitgeroepen, maar verlaat Witte Huis wel

Trump herhaalde zijn onbewezen beschuldiging dat er "massale fraude" is gepleegd bij de verkiezingen. Daarom lijkt het hem "erg moeilijk" om zich gewonnen te geven. Allerlei rechtszaken die Trump heeft aangespannen om de uitslagen aan te vechten, zijn op niets uitgelopen.

Het was de eerste keer sinds de verkiezingen dat Trump persvragen beantwoordde.

Machtsoverdracht

Eerder deze week gaven president Trump en de overheidsdienst General Services Administration groen licht voor de machtsoverdracht aan Joe Biden. Met die toezegging krijgt de winnaar van de verkiezingen toegang tot overheidsinstanties en komt er overheidsgeld voor hem beschikbaar.

Of Trump bij Bidens inauguratie zal zijn, wilde hij niet zeggen. "Ik weet het antwoord, maar ik wil het nog niet zeggen."

Het kiescollege komt op 14 december bij elkaar. Biden won 306 kiesmannen, Trump 232. Hij kreeg ruim 6 miljoen stemmen meer dan de vertrekkende president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl