NOS Nieuws

Mueller over onderzoek: als president onschuldig was, hadden we dat gezegd

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft voor het eerst publiekelijk gesproken over zijn onderzoek naar Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen.

Mueller gaf een verklaring van een kleine tien minuten in een zaal op het ministerie van Justitie in Washington. In de eerste zes minuten vatte hij het onderzoek samen.

Daarna ging hij er op in of de campagne van president Trump had samengespannen met de Russen, daar heeft hij geen bewijs voor gevonden. En op de vraag of Trump heeft geprobeerd het onderzoek te dwarsbomen. Meerdere malen benadrukte hij dat hij niet de macht had om een zittende president te vervolgen. "Maar als we ervan overtuigd waren dat de president overduidelijk geen misdaad heeft begaan, hadden we dat gezegd", zei Mueller.

President Trump twitterde een half uur na de verklaring van Mueller dat er "niets verandert". Volgens hem is de zaak afgedaan. "Er was onvoldoende bewijs en daarom is, in ons land, een persoon onschuldig."

De persconferentie van Mueller werd pas een paar uur van tevoren aangekondigd bij media. Volgens CNN had het Witte Huis gisteravond al te horen gekregen dat Mueller zou gaan spreken. Ook minister van Justitie Barr, die tijdens de persconferentie van Mueller in Alaska was, zou op de hoogte zijn gesteld.

Kijk hier naar een deel van de persconferentie die speciaal aanklager Robert Mueller vandaag gaf in Washington:

Mueller: 'Niet kunnen vaststellen of de president fout zat'

Na de verklaring van Mueller was er geen mogelijkheid om vragen te stellen. Simpelweg omdat Mueller naar eigen zeggen niet meer kon en wilde zeggen dan wat er in het rapport stond.

Volgens Mueller zou het daarom ook weinig zin hebben om hem te laten getuigen voor het Congres, iets waar de Democraten en ook Republikeinen al langer op aandringen. Mueller zou daar weinig voor voelen, omdat hij buiten de politieke strijd over zijn rapport wil blijven.

"Ik hoop dat dit de enige keer is dat ik hierover spreek op deze manier", benadrukte hij. "Het rapport is mijn getuigenis."

'Afzettingsprocedure alleen bij ijzersterke zaak'

Verschillende Democraten in het Congres zagen in de woorden van Mueller een verkapte hint om een afzettingsprocedure tegen president Trump te starten.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter in het Huis van Afgevaardigden, zei al meerdere keren daar niets in te zien. Volgens haar zou zo'n procedure het land alleen maar meer verdelen.

Ook na de personcferentie van Mueller hield ze zich op de vlakte. "Alles ligt op tafel", zei Pelosi. "Maar we moeten dan wel een zeer overtuigende en ijzersterke zaak hebben, die zelfs de Republikeinen in de Senaat overtuigt."

Weggelakt

Mueller kwam in maart na twee jaar onderzoek tot de conclusie dat er geen bewijs voor is gevonden dat de Trump-campagne met de Russen heeft samengespannen om de verkiezingen te beïnvloeden. De vraag of Trump de rechtsgang heeft belemmerd liet hij in het midden, maar minister van Justitie Barr concludeerde uit het rapport dat daarvan geen sprake is.

Nadat Mueller zijn rapport had afgerond, publiceerde Barr aanvankelijk alleen een korte samenvatting met conclusies. Via media lekte uit dat Mueller niet te spreken was over die samenvatting. Hij klaagde bij Barr daarover.

Het rapport is medio april vrijgegeven, maar veel passages zijn weggelakt. Het gaat onder meer om fragmenten die de privacy van betrokkenen kunnen schenden of stukken die lopende onderzoeken in de weg kunnen staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl