NOS NieuwsAangepast

Mueller-rapport: geen bewijs samenspannen Trump-campagne en Rusland

Speciaal aanklager Mueller heeft er geen bewijs voor gevonden dat het campagneteam van Trump en de Russische autoriteiten hebben samengespannen om de verkiezingen te beïnvloeden. Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie in een brief aan Congresleden.

Mueller laat in het midden of president Trump zich schuldig heeft gemaakt aan het belemmeren van de rechtsgang. Hij schrijft daar specifiek over in zijn rapport dat niet geconcludeerd kan worden dat Trump schuldig is aan een misdrijf, "maar het pleit hem er ook niet van vrij". Volgens Barr is er onvoldoende grond voor vervolging.

Trump gaf een korte reactie voor hij in het vliegtuig stapte in Florida. Hij zei dat hij nu van alle blaam is gezuiverd. "Er was geen samenzwering en geen belemmering. Dit was een van de belachelijkste dingen waar ik ooit van heb gehoord. Het is een schande dat het land dit moest doormaken en het is een schande dat uw president dit moest doormaken. Het was een illegale poging om me onderuit te halen."

Trump: het is een schande dat ons land dit moest meemaken

De speciaal aanklager stelt in het rapport verder dat de Russen de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 op twee manieren in het voordeel van Trump probeerden te beïnvloeden. De Russsen deden dat met het hacken van e-mails van Democraten en het verspreiden van nepnieuws op sociale media.

Belangrijkste conclusies

Vrijdag werd bekend dat Mueller klaar was met zijn onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 en de mogelijke betrokkenheid daarbij van leden van het campagneteam van Donald Trump.

De speciaal aanklager werkte bijna twee jaar aan het rapport. Zijn onderzoek ging over drie zaken: de vraag of Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, de vraag of het campagneteam van Donald Trump heeft samengespannen met Rusland en de vraag of de rechtsgang is belemmerd door het team-Trump.

Minister Barr stelde de afgelopen dagen een verslag samen van de bevindingen van de speciaal aanklager. De belangrijkste conclusies heeft hij in een korte brief naar enkele Congresleden gestuurd, en zijn ook openbaar gemaakt.

'Alle twijfel over Trump weg'

In een reactie zegt het Democratische Congreslid Jerry Nadler dat minister Barr te snel heeft besloten om Trump niet te vervolgen. Hij wil dat de minister toelichting geeft in het Huis van Afgevaardigden. Nadler wil "al het onderliggende bewijs zien, zodat het Amerikaanse volk op de hoogte is van alle feiten".

De Republikeinse senator Lindsey Graham, die bekendstaat als bondgenoot van de president, zegt juist dat het Mueller-rapport alle twijfel over Trump wegneemt. "Het is een slechte dag voor de mensen die hoopten dat dit onderzoek president Trump zou neerhalen."

Het rapport is "bijzonder goed nieuws" voor president Trump, zegt correspondent Arjen van der Horst, die verwacht dat de Democraten het er niet bij zullen laten. "Maar dat is een groot risico voor ze. Veel Amerikanen hebben het helemaal gehad met dit Rusland-onderzoek. Ze willen dat het Congres weer gewoon doorgaat met het normale werk."

De eerste pagina van de brief van Barr

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl