De vergadering van de Senaat voordat die werd afgebroken
NOS NieuwsAangepast

Verzet in Congres tegen zege Biden uitgedund: 'Angst voor Trump flink geslonken'

Na de gewelddadige bestorming van het Capitool is het Congres vannacht alsnog bijeengekomen. Het verzet tegen Bidens verkiezingszege onder Republikeinse Trump-loyalisten is niet verdwenen, maar een deel heeft zijn bezwaren ingetrokken.

Bijna zes uur nadat een menigte de zetel van het Amerikaanse Congres aanviel, werd in Washington D.C. de zitting hervat om Joe Biden officieel tot winnaar van de verkiezingen uit te roepen. Deze procedure, normaal een hamerstuk, liep dit keer uit op chaos, vandalisme en dodelijk geweld.

"Laten we weer aan het werk gaan", stelde vicepresident Pence voor toen hij de gezamenlijke zitting van Senaat en Huis heropende. Het leverde hem instemmend applaus op van alle aanwezigen.

"We laten ons niet intimideren", onderstreepte de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell. "Schurken en boze menigtes houden ons niet tegen. Wetteloosheid of intimidatie houden ons niet tegen. We zijn terug op onze post."

Correspondent Lucas Waagmeester: "Ze wilden een signaal afgeven; we laten ons niet intimideren, het Congres is in bedrijf, de democratie functioneert. Er lijkt haast om Joe Biden nu zo snel mogelijk uit te roepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen."

Vice-president Pence en de Congresleden zijn vastberaden het werk voort te zetten:

Congresleden terug in het Capitool: 'Laten we weer aan het werk gaan'

De leider van de Democraten, senator Schumer, ging nog een stapje verder: hij legde de verantwoordelijkheid voor het geweld bij president Trump, die eerder op de dag de menigte bij een rally had opgeroepen naar het Congres te marcheren.

"Dit is niet spontaan gebeurd. De president treft veel blaam. Hij heeft hen opgehitst met zijn woorden, zijn leugens", betoogde Schumer. "Dit is de laatste, onuitwisbare nalatenschap van onze 45ste president, ongetwijfeld onze slechtste."

'Angst voor Trump flink geslonken'

Voordat de menigte het Congres binnendrong, werden Republikeinse bezwaren behandeld die waren ingebracht tegen de verkiezingsoverwinning van Joe Biden. De verwachting was dat deze nauwelijks gebruikte procedure van weinig invloed zou zijn op de uiteindelijke uitslag, maar de definitieve winst van de Democraat wel uren of misschien dagen kon traineren.

Het is duidelijk dat er minder Republikeinse senatoren genegen zijn om fel verzet aan te tekenen tegen de winst van Biden. Bezwaren tegen de uitslagen in de staat Arizona, gewonnen door Biden, werden met 93 tegen 6 verworpen. Ook de bezwaren van zeven Senatoren tegen de uitslag van Pennsylvania werden door een overgrote meerderheid terzijde geschoven.

Correspondent Lucas Waagmeester spreekt van een cruciaal keerpunt. "De Trump-Republikeinen zijn plotseling in de minderheid, de rest van de partij houdt z'n afschuw over de president en zijn ontkenning van de verkiezingsuitslag niet meer voor zich. De angst voor Trump en de Trump-achterban binnen de Republikeinse Partij is flink geslonken. Dat lijkt de politieke balans die na de bestorming al op te maken is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl