liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meer verpleeghuizen kampen met corona • Boeren rijden optocht voor eenzame ouderen

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • 8630 nieuwe coronabesmettingen, 38 nieuwe coronadoden.
  • 248 opnames op verpleegafdelingen, 37 erbij op de IC.
  • Het kabinet heeft besloten medewerkers in de acute zorg toe te voegen aan de groep die als eerste wordt ingeënt.
  • Coronabesmettingen in verpleeghuizen op nieuw hoogtepunt.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgenochtend is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

'Privacywetgeving rond vaccinaties kan tot problemen leiden'

Niet iedere arts wil straks gevaccineerd worden en vanwege privacywetgeving mag een werkgever daar ook niet naar vragen, maar dat gegeven kan tot problemen leiden in de ziekenhuizen. Dat vermoeden uit Hans Schoo, bestuurder van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, in Nieuwsuur. Volgens hem wordt het moeilijk in te plannen wie op welke afdeling mag werken als onduidelijk is wie wel en niet een prik heeft gehad.

"Dat is eigenlijk onhandig", zegt hij. "Dat betekent dus dat we misschien wel onveilige zorg bieden. Patiënten moeten er ook op kunnen vertrouwen dat ze bij ons niet besmet raken. Ik vind het echt heel ernstig." Daarom heeft Schoo vorige week aan de inspectie gevraagd hoe zijn ziekenhuis aan de voorwaarden voor goede en kwalitatieve zorg moet voldoen. Een antwoord heeft hij nog niet gekregen.

Bekijk op Twitter een fragment uit het interview:

Reizigers getest op vliegveld Brussel: 'Liever hier dan thuis'

Reizigers kunnen direct na aankomst op het vliegveld van Brussel een PCR-test laten doen. In België is dat verplicht voor iedereen ouder dan 12 die meer dan 48 uur in een land met code rood is geweest.

Reizigers getest op vliegveld Brussel: 'Liever hier dan thuis'

GGD Zuid-Holland Zuid start eerder met vaccineren van zorgpersoneel

De GGD Zuid-Holland Zuid (ZHZ) begint drie dagen eerder, op 15 januari, al met het vaccineren van zorgpersoneel. GGD ZHZ zegt dat de voorbereidingen zo voorspoedig verlopen dat er besloten is om eerder te starten.

Vanaf maandag 4 januari krijgen zorgmedewerkers via hun werkgever een uitnodiging om een afspraak te maken voor de vaccinatie.

Nederlandse opgepakt bij illegaal feest bij Barcelona

Een van de gearresteerde feestvierders bij de illegale rave in de Spaanse plaats Llinars del Vallès is een 29-jarige Nederlandse vrouw. Het feest was georganiseerd in een verlaten loods in de buurt van Barcelona.

Er waren een paar honderd mensen aanwezig en het feest duurde zo'n twee dagen. Eerder vandaag werd het beëindigd door de politie. Ook in Frankrijk kwam vandaag een einde aan een groot illegaal feest.

Boeren rijden met versierde tractoren langs verpleeghuizen: 'Voor eenzame ouderen'

Boeren uit de streek Eemland hebben vanavond met hun tractoren een optocht langs vijf verpleeghuizen gereden. Dat meldt onder meer De Stad Amersfoort. De groep boeren versierden hun tractoren met lichtjes en zo reden ze langs verzorgingshuizen in onder meer Soest en Amersfoort.

Jos Tolboom is een van de boeren die meereed. Hij legt uit dat de optocht speciaal voor eenzame ouderen was:

De actie van de boeren bleef niet onopgemerkt. Op sociale media worden foto's en video's gedeeld van de kleurrijke tractoren:

Al toeterend reden ze langs de verschillende verpleeghuizen:

Boeren met versierde tractoren in optocht langs verpleeghuizen

Buckingham Palace: vaccinatie Queen Elizabeth is privé

Het is een privézaak of de Britse koningin Elizabeth al wel of niet het coronavaccin heeft gekregen. Dat zegt een woordvoerder van Buckingham Palace tegen het Duitse persbureau DPA. Het paleis zal niet laten weten of de leden van het Britse koningshuis al zijn gevaccineerd.

Groot-Brittannië startte begin december met de vaccinaties. Inmiddels zijn zo'n miljoen Britten ingeënt. De primeur was toen voor de 90-jarige Margaret Keenan. Haar inenting was live op tv te volgen.

Aanwezigen begonnen luid te applaudisseren toen Keenan werd ingeënt:

Eerste vaccinatie tegen covid-19: 'Eindelijk is er een uitweg'

Italiaanse skipistes dicht tot 18 januari, in Duitsland files naar de sneeuw

De pistes in Italië gaan niet op 7 januari, maar op 18 januari weer open. Dat meldt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid.

Net als de meeste Europese landen hield Italië de skipistes in de vakantieperiode rondom de feestdagen dicht als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In Duitsland stonden er files richting de gebieden waar sneeuw ligt, zo schrijft de Tagesschau. Ondanks de coronamaatregelen trokken toch veel mensen naar de Harz en andere bergachtige gebieden in Duitsland.

Ook illegaal feest bij Barcelona is voorbij, organisatoren gearresteerd

Het illegale nieuwjaarsfeest met honderden feestgangers in de buurt van Barcelona is beëindigd door de politie. De rave was inmiddels al meer dan twee dagen aan de gang.

De drie organisatoren zijn aangehouden, meldt de Spaanse politie op Twitter. De aanwezigen en de organisatie kunnen flinke boetes verwachten: tussen de 3000 en 600.000 euro.

De Spaanse zender Antena3 zette deze beelden van de ontruiming op Twitter:

Ook in Frankrijk maakte de politie vandaag een einde aan een illegaal feest. Ruim 1200 keer werd een proces-verbaal opgemaakt, nadat agenten het terrein waren opgegaan waar vanaf Oudjaarsdag tot vanochtend een rave werd gehouden. Dat meldt minister Darmanin van Binnenlandse Zaken op Twitter. Vijf mensen werden opgepakt.

Feestgangers kunnen onder meer boetes verwachten voor het negeren van de avondklok, het niet dragen van mondkapjes en het bijwonen van een illegaal feest.

Coronabesmettingen in verpleeghuizen op nieuw hoogtepunt

In 829 verpleeghuizen is de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting vastgesteld. Een week geleden waren dat er nog 748.

Het aantal huizen met besmettingen is hiermee voor het eerst het hoogtepunt van de eerste coronagolf gepasseerd. Toen, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

1 januari was drukste dag ooit voor Thuisbezorgd

Gisteren was voor bezorgdienst Thuisbezorgd de drukste dag ooit, zegt het bedrijf zelf. Er werden op Nieuwjaarsdag bijna 300.000 bestellingen gedaan. Dat is ongeveer twee keer zoveel als op een reguliere vrijdag, en 30 procent meer dan op Nieuwjaarsdag 2020.

De bezorger verwachtte al dat deze Nieuwjaarsdag de drukste dag ooit zou worden, onder meer omdat vrijwel alle aangesloten restaurants ook open zijn. "Bovendien gingen mensen er door de lockdown minder op uit."

Antwerpse burgemeester in onderbroek bij interview: 'Bijzonder gênant moment'

Bart De Wever, de burgemeester van Antwerpen, zal zich vanmorgen bij een nieuwjaarsinterview op het Belgische Radio 2 een beetje hebben geschaamd. Hij had zich nog zo netjes aangekleed in een gestreken ruitjeshemd, en filmde zichzelf voor het interview dat ook live te zien op tv-zender Eén. Maar wat hij niet doorhad, was dat in de spiegel achter hem duidelijk te zien was dat hij geen broek aan had.

Presentator Kim Debrie merkte dat aan het eind van het interview op. "Ik ben wat afgeleid", gaf ze toe. "U heeft een heel mooi hemdje aan, dat heeft u waarschijnlijk speciaal voor ons aangetrokken. Maar onder dat hemdje: kan het zijn dat u daar in uw onderbroek zit?", vraagt ze. "Hoe kan je dat weten?", vraagt De Wever betrapt. "Omdat ik voor een spiegel zit waarschijnlijk, verdorie. Daar heb ik geen rekening mee gehouden. Bij deze begint het jaar met een bijzonder gênant moment."

Een stukje uit het interview van Radio 2 is hier te zien.

Het is niet de eerste keer dat mensen het niet al te nauw nemen met de kledingvoorschriften bij het thuiswerken in deze coronatijden. Zo deelde de Amerikaanse wetenschapper Gretchen Goldman na een interview bij CNN een backstagefoto, waaruit duidelijk wordt dat ze niet al te veel tijd had besteed aan het zoeken van een passende broek bij haar outfit.

Goldman plaatste na haar interview deze backstagefoto op Twitter

Ook India keurt Oxford-vaccin goed

India heeft het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford goedgekeurd. Het is het eerste vaccin dat toestemming krijgt voor gebruik in het land dat ruim 1,3 miljard inwoners telt.

Eerder deze week werd het Oxford-vaccin ook toegelaten tot de Britse markt. Dit vaccin kan in een gewone koelkast kan worden opgeslagen en hoeft niet bij temperaturen van -70 graden Celsius bewaard te worden.

Nederland kan via de centrale Europese inkoop aanspraak maken op 11,7 tot 15,6 miljoen doseringen van het Oxford-vaccin. Voordat het in Nederland kan worden ingezet, moet het eerst worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Dat is nog niet bezig met de beoordeling. Naar verwachting keurt EMA begin januari eerst het Moderna-vaccin goed.

Kuipers: 'Morgen of overmorgen weten we meer over startdatum vaccinatie'

Ernst Kuipers is blij met de stap die het kabinet heeft genomen om ook de 30.000 medewerkers van de acute zorg toe te voegen aan de groep die als eerste wordt gevaccineerd. Zij worden tegelijk met onder anderen het personeel van verpleeghuizen ingeënt tegen corona.

Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, weet nog niet wanneer de zorgmedewerkers hun eerste prik krijgen. "Zo snel mogelijk", zegt hij. Hij verwacht de komende dagen meer informatie te kunnen geven. "Morgen of overmorgen weten we meer."

Aantal nieuwe besmettingen iets hoger dan weekgemiddelde

Het RIVM heeft 8630 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van afgelopen week: 8571. Het aantal nieuwe coronadoden lag met 38 lager dan gemiddeld.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2703 mensen met corona in het ziekenhuis, gisteren waren dat er 2660.

'Zijstap om medewerkers acute zorg te vaccineren gerechtvaardigd'

Minister De Jonge vindt het "gerechtvaardigd" dat er is besloten medewerkers in de acute zorg eerder te vaccineren. Hij spreekt over een "zijstap op de hoofdroute", omdat er volgens hem niets wijzigt aan de essentie van het vaccinatiebeleid.

'Zijstap om medewerkers acute zorg te vaccineren gerechtvaardigd'

248 opnames op verpleegafdelingen, 37 erbij op de IC

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

In totaal liggen er nu 2703 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2660), van wie 698 op de IC (gisteren: 703), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 248 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 9 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn evenveel als gisteren.

De Jonge: zijstap is gerechtvaardigd

Minister De Jonge (Volksgezondheid) vindt het "gerechtvaardigd" dat er is besloten medewerkers in de acute zorg eerder te vaccineren. De Jonge spreekt over een "zijstap op de hoofdroute", omdat er volgens hem niets wijzigt aan de essentie van het vaccinatiebeleid: de meest kwetsbaren als eerst inenten, samen met de mensen die voor hen zorgen.

De Jonge zegt dat gisteren het definitieve besluit werd genomen, na meerdere gesprekken met het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De medewerkers in de acute zorg staan enorm onder druk. Die signalen krijgen we al een tijdje. Met veel uitval is het lastig overeind te houden en dan ben je nog verder van huis." Medewerkers in de acute zorg zijn bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen op de IC, spoedeisende hulp, de speciaal opgetuigde covidafdelingen en medewerkers op de ambulance.

Door de 30.000 vaccins voor de acute zorg zal het inenten van de eerste groep met daarin ook verpleeghuispersoneel en -bewoners een kleine week langer duren, schat hij. Verder verandert er niets aan de vaccinatiestrategie, benadrukt De Jonge. "Op 4 januari zullen de eerste mensen worden uitgenodigd en op 8 januari worden de eerste prikken gezet." Van het Landelijk Netwerk Acute Zorg wil de minister uiterlijk maandag een vaccinatieplan. "En dat zal wel zorgvuldig moeten", zei hij.

De Jonge reageerde ook kort op de kritiek die hij kreeg op zijn vaccinatiebeleid. "Er zijn altijd mensen zijn die vinden dat ze als eerste gevaccineerd moeten worden. Als je je aan de hoofdroute vasthoudt, ben je star. Als je daarvan afwijkt, zwabber je. In deze baan krijg je altijd kritiek."

Gommers: dit is heel belangrijk voor komende maand

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is verheugd over het besluit van het kabinet medewerkers in de acute zorg eerder te vaccineren. "Dit is heel belangrijk voor wat er de komende maand kan gaan gebeuren", zegt hij tegen persbureau ANP.

Gommers doelt daarmee onder meer op de Britse variant van het virus. Die is mogelijk besmettelijker en grijpt momenteel snel om zich heen in het Verenigd Koninkrijk. "Als die variant ook in Nederland gaat huishouden, krijgen we stapsgewijs meer besmettingen, meer zieken en ook meer patiënten op de IC. Dan hebben we alle verpleegkundigen en dokters nodig die we kunnen krijgen en daarom is dit een heel belangrijk besluit."

Politiek verslaggever Xander van der Wulp zegt dat het kabinet de vaccinatiestrategie onder druk heeft aangepast vanwege de drukte in de ziekenhuizen en de dringende oproep van Gommers en Kuipers om het ziekenhuispersoneel eerder in te enten, afgelopen woensdag in Nieuwsuur. Van der Wulp: "Dus zeggen ze nu eigenlijk: oké, ziekenhuizen. Hier zijn 30.000 vaccins. Maak maar een plan." Het neemt volgens Van der Wulp niet weg dat minister De Jonge (Volksgezondheid) dinsdag een pittig coronadebat tegemoet gaat; de Kamer heeft al langer kritiek op de vaccinatiestrategie. "Maar misschien krijgt hij het nu een beetje makkelijker nu hij niet doof blijkt voor de oproep van de ziekenhuizen."

Kuipers: geen vaccinaties voor 8 januari

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zegt dat er hoogstwaarschijnlijk niet voor de geplande datum van 8 januari gevaccineerd zal worden in ziekenhuizen. "De verdeling van het vaccin, dat met -70 graden moet worden bewaard en komt in batches van duizend stuks, kost gewoon een aantal dagen tijd", zei hij tegen de NOS op NPO Radio 1.

Kuipers zei verder dat er nu een plan wordt opgesteld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het RIVM om de vaccins zo snel mogelijk te verdelen over de ziekenhuizen. "Maar het kost tijd om draaiboeken te maken en vaccins uit te rollen", benadrukte hij.

Hij noemde het "fantastisch nieuws" dat het kabinet heeft besloten de medewerkers in de acute zorg in de eerste vaccinatiegroep te plaatsen. Kuipers: "Deze medewerkers zijn cruciaal voor de zorg en de druk op de zorg blijft de komende tijd hoog. Dus hoe eerder ze worden gevaccineerd, hoe beter".

30.000 medewerkers uit acute zorg krijgen vaccinatievoorrang

Bij de aanpassing van de vaccinatiestrategie door het kabinet, waarbij personeel uit de acute zorg wordt toegevoegd aan de eerste vaccinatiegroep, gaat het om in totaal 30.000 medewerkers.

Het betreft verpleegkundigen, artsen op de intensive care, ambulancemedewerkers en personeel van de spoedeisende hulp en speciale corona-afdelingen in ziekenhuizen, schrijft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een persbericht.

In het persbericht wordt niet geschreven over het plan met het vaccineren te beginnen voor de geplande datum van 8 januari, zoals bronnen aan de NOS melden. "Het streven is om uiterlijk maandag 4 januari duidelijkheid te krijgen wat de kortst mogelijke termijn is waarop gestart kan worden met vaccineren van medewerkers uit de acute zorg", aldus het ministerie.

Arrestaties, proces-verbalen na illegale rave in Frankrijk

De Franse politie heeft ruim 1200 keer proces-verbaal opgemaakt, nadat agenten het terrein hadden betreden waar sinds Oudjaarsdag tot vanochtend een illegale rave werd gehouden. Dat meldt minister Darmanin van Binnenlandse Zaken op Twitter. Vijf mensen werden opgepakt.

Feestgangers kunnen onder meer boetes verwachten voor het negeren van de avondklok, het niet dragen van mondkapjes en het bijwonen van een illegaal feest. Ook werden in de verlaten hangar in Bretagne generatoren en geluidsapparatuur in beslag genomen.

Vaccineren toch vervroegd, ziekenhuispersoneel als eerste aan de beurt

Het kabinet heeft besloten om als eerste ziekenhuispersoneel te vaccineren in plaats van het verpleeghuispersoneel. Ook wordt het vaccineren toch vervroegd. Ziekenhuizen werken nu een plan uit om zo snel mogelijk te beginnen, als het kan al maandag.

Spaanse politie op punt illegale rave te beëindigen

Terwijl in Frankrijk het illegale ravefeest afgelopen lijkt, wordt er in de Spaanse plaats Llinars del Vallès bij een soortgelijke rave in een verlaten loods nog volop doorgefeest.

Het feest, niet ver van Barcelona, is al ruim 36 uur aan de gang. De Spaanse rave is met honderden feestgangers wel aanzienlijk kleiner dan die in Frankrijk. De organisatoren willen doorgaan tot morgen, schrijft dagblad El Periódico. De krant meldt dat de politie op het punt staat de loods te ontruimen, omdat er coronaregels worden overtreden.

Artsen en verpleegkundigen steunen petitie voor eerder vaccineren zorgpersoneel

Verschillende artsen en verpleegkundigen spreken op Twitter hun steun uit voor een petitie waarin wordt opgeroepen maandag 4 januari te beginnen met het vaccineren van zorgpersoneel. De petitie is opgesteld door de 14-jarige Laetitia Tilanus. In ruim 24 uur is de petitie ruim 12.000 keer ondertekend.

De petitie volgt op een oproep die Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Diederik Gommers (Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) woensdagavond deden in Nieuwsuur. "Wij ziekenhuizen hebben de mogelijkheid om die vaccins goed te bewaren en goed uit te delen", zei Gommers.

Minister De Jonge benadrukte diezelfde avond andermaal dat het "uitvoeringstechnisch" niet mogelijk is om eerder dan 8 januari te beginnen met vaccineren.

'IC's van drie Londense ziekenhuizen vol tijdens jaarwisseling'

In zeker drie Londense ziekenhuizen was er tijdens de jaarwisseling geen ruimte meer op de IC's voor nieuwe, ernstig zieke patiënten. Dat schrijft Sky News op basis van een gelekte e-mail van gezondheidsdienst NHS.

Het gaat om de ziekenhuizen North Middlesex University Hospital, Barnet Hospital en Whittington Hospital. Daar moesten sommige ernstig zieke patiënten wachten tot ze overgebracht konden worden naar een andere locatie. Een ander ziekenhuis in Londen, het Royal Free, zou 58 IC-patiënten behandelen terwijl er normaliter 34 IC-bedden staan.

De druk op de zorg in het Verenigd Koninkrijk neemt rap toe door de vele nieuwe besmettingen. Een mutatie van het coronavirus, die mogelijk aanzienlijk besmettelijker is, verspreidt zich snel door het land.

Muziek uitgezet op illegale rave in Frankrijk

De grote illegale raveparty in Frankrijk die op Oudjaarsdag begon, lijkt op zijn einde te lopen. Correspondent Frank Renout zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat de muziek rond 07.00 uur is uitgezet. "En de bezoekers lijken nu beetje bij beetje af te druipen", zegt hij.

Op de rave in een ongebruikte hangar in het gehucht Lieuron in Bretagne kwamen zo'n 2500 mensen af. Donderdag ontdekte de politie het feest. Agenten konden de toestroom van mensen niet voorkomen omdat de avondklok pas om 20.00 uur inging. Toen agenten later ingrepen, keerden de aanwezigen zich tegen de politie en gooiden met flessen en stenen. Een politiewagen werd in brand gestoken. Drie agenten raakten lichtgewond.

Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin voerde gisteren in Parijs spoedoverleg over beëindiging van het evenement waarop de coronaregels worden geschonden. Na afloop zei hij dat de politie de toegangswegen naar de feestlocatie heeft afgesloten, zodat nieuwe feestgangers zich niet aan kunnen sluiten.

Beelden van het feest vrijdagmiddag:

Illegale Franse rave, omsingeld door politie, gaat maar door

Zuid-Korea scherpt coronamaatregelen aan

Zuid-Korea heeft de coronamaatregelen aangescherpt. In het gehele land zijn voor zeker twee weken bijeenkomsten met meer dan vijf personen verboden, schrijft persbureau Yonhap. Verder worden de strengere maatregelen die al golden voor hoofdstad Seoul uitgebreid naar meerdere gebieden. Onder die regels zijn onder meer nachtclubs gesloten en mogen restaurants na 21.00 uur geen gasten meer ontvangen.

De afgelopen week meldde Zuid-Korea gemiddeld zo'n duizend nieuwe besmetting per dag. De regering wil dat aantal omlaag brengen, ook omdat de mogelijke besmettelijkere Britse en Zuid-Afrikaanse varianten zijn opgedoken in het land. Volgens gezondheidsminister Kwon staat Zuid-Korea voor "een cruciaal keerpunt".

Vaccin BioNTech/Pfizer aangeboden aan proefpersonen die placebo kregen

Proefpersonen die in de ontwikkelingsfase van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer een placebo hebben gekregen, kunnen nog voor maart een inenting krijgen met het vaccin. Ze moeten dan wel in het onderzoek blijven.

Het gaat om proefpersonen van 16 jaar en ouder, die bij BioNTech/Pfizer kunnen vragen of ze een placebo hebben gehad. De bedrijven zijn de "moedige" vrijwilligers dankbaar, schrijven ze.

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA is kritisch over het aanbod van BioNTech/Pfizer. Het maakt volgens de FDA de volledige goedkeuring van het vaccin lastiger. Het wordt ingewikkelder om data over veiligheid en effectiviteit te verzamelen als de proefpersonen weten of ze wel of niet een placebo hebben gehad. Het coronavaccin van Pfizer is in de VS vooralsnog enkel toegelaten voor noodgebruik. Ook in de EU is het vaccin onder voorwaarden goedgekeurd.

'Britse variant verhoogt R-getal met 0,7'

In Groot-Brittannië groeien de zorgen over de rappe verspreiding van de Britse variant van het coronavirus, die mogelijk besmettelijker is. Volgens onderzoekers van het Imperial College in Londen zorgt de mutatie voor een verhoging van het R-getal met 0,4 tot 0,7. De laatste schatting van het R-getal in het VK ligt tussen de 1,1 en 1,3. "Dit is de ernstigste verandering in het virus sinds de start van de epidemie", zei hoogleraar Axel Gandy van de Britse universiteit tegen de BBC.

Eerder leek de nieuwe variant zich vooral makkelijk te verspreiden onder kinderen, maar volgens Gandy blijkt inmiddels dat het virus zich gemakkelijk verspreidt onder alle leeftijdsgroepen. "Onze eerste data kwamen uit november, toen de scholen nog open waren en er vooral voor volwassenen beperkende maatregelen golden."

Als definitief wordt vastgesteld dat de Britse variant aanzienlijk besmettelijker is, moet er volgens viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC "veel meer" gebeuren om de stijgende trend van het aantal nieuwe besmettingen om te buigen. "Daarom ben ik blij dat de lockdown nog zeker 2,5 week duurt en hoop ik dat mensen zich daar ook echt aan houden. Voor mij is het maatregelen, maatregelen, maatregelen", zegt ze in een interview met het AD.