NOS NieuwsAangepast

Illegale feesten in Spanje en Frankijk voorbij, proces-verbaal voor 1200 bezoekers

Er is een einde gekomen aan een groot illegaal feest in Frankrijk dat op Oudjaarsdag begon. Rond 07.00 uur ging de muziek uit en verlieten bezoekers geleidelijk het feestterrein. Het feest in het gehucht Lieuron in Bretagne was in strijd met de coronamaatregelen.

Twee mensen zijn opgepakt omdat ze ervan verdacht worden het feest georganiseerd te hebben. Bij een huiszoeking is geld, drugs en geluidsapparatuur gevonden. Verder zijn nog vijf mensen aangehouden voor drugs-gerelateerde zaken en het vervoer van geluidsapparatuur.

Meer dan 1200 mensen die het feest verlieten, hebben een proces-verbaal gekregen vanwege overtreding van de avondklok, het niet dragen van een mondkapje en het bijwonen van een illegale bijeenkomst.

De mensen moesten een blaastest doen en zich legitimeren. Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin zegt dat de politie erin is geslaagd de rave zonder geweld te beëindigen.

Op het terrein rond de loods waren volop agenten aanwezig, die boetes uitdeelden:

Illegale rave Frankrijk eindelijk voorbij, politie deelt boetes uit

Er waren enkele duizenden mensen afgekomen op het feest in een opslagloods. De politie had eerder vergeefs geprobeerd het feest te beëindigen. Feestgangers, van wie een deel afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje, bekogelden de politie met flessen en stenen en er werd een politiewagen in brand gestoken.

'Lak aan coronaregels'

Een van de feestgangers had tegen het Franse persbureau AFP gezegd dat "maar heel weinigen" onderling voldoende afstand hielden. Een aantal bezoekers pakte af en toe wat slaap in de auto om daarna weer verder te feesten. Een andere feestganger zei dat de rave heel goed was georganiseerd met voldoende eten en drinken voor iedereen.

In Frankrijk gold rond de jaarwisseling een avondklok van 20.00 uur 's avonds tot 06.00 uur 's ochtends. In het land waren meer dan 100.000 politiemensen op de been om de avondklok af te dwingen en feesten te beëindigen. De politie had de toegangswegen naar de feestlocatie in Bretagne afgesloten om nieuwe feestgangers tegen te houden.

Spaanse rave ook afgelopen

Ook in de Spaanse plaats Llinars del Vallès was een soortgelijke rave, met zo'n 200 bezoekers, in een verlaten loods georganiseerd. Het feest, niet ver van Barcelona, was ruim 40 uur aan de gang voordat het beëindigd werd door de politie. De drie organisatoren zijn gearresteerd, worden voor de rechter gesleept en kunnen boetes van tussen de 3000 en 600.000 euro verwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl