Feestgangers in de opslagloods in Lieuron
NOS NieuwsAangepast

Groot illegaal feest in Frankrijk laat zich niet stoppen door de politie

Een grote illegale raveparty in Frankrijk die op Oudjaarsdag begon, is nog altijd niet beëindigd. Op de rave in het gehucht Lieuron, in Bretagne, zijn zo'n 2500 aanwezigen.

Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin heeft de afgelopen avond in Parijs spoedoverleg gevoerd over beëindiging van het evenement waarop de coronaregels worden geschonden. Na afloop zei hij dat de politie de toegangswegen naar de feestlocatie heeft afgesloten, zodat nieuwe feestgangers zich niet aan kunnen sluiten. Ook zijn meer dan 200 mensen die het feest probeerden te verlaten op de bon geslingerd.

Aanwezigen keerden zich tegen politie

Donderdag ontdekte de politie in de namiddag de massaal bezochte rave in een ongebruikte hangar in het buitengebied. Agenten konden de toestroom van feestvierders niet voorkomen omdat de avondklok pas om 20.00 uur inging.

Toen agenten ingrepen, keerden de aanwezigen zich tegen de politie en gooiden met flessen en stenen. Een politiewagen werd in brand gestoken. Drie agenten raakten lichtgewond. Vanmiddag waren er nog circa 150 agenten ter plekke.

Het lukt de politie niet om het feest te beëindigen zonder versterking van de gendarmerie. Er is ook nog geen bevel voor ontruiming gegeven. Daarvoor moet groen licht komen van het regiobestuur. Mogelijk weten de autoriteiten nog niet hoe de massa's mensen op een veilige manier weggevoerd kunnen worden.

Dit zijn beelden van het feest vrijdagmiddag:

Illegale Franse party, omsingeld door politie, gaat maar door

Ook in de Spaanse plaats Llinars del Vallès, niet ver van Barcelona, is al bijna 24 uur een illegale rave met honderden bezoekers aan de gang. De politie heeft de feestlocatie omsingeld, maar gaat nog niet over tot ontruiming. Feestgangers die naar buiten komen krijgen wel een boete.

Ook in de Franse hangar wordt gewoon verder gefeest. De organisatoren zijn van plan het feest nog het hele weekend voort te zetten. Binnen houden aanwezigen niet altijd afstand en ook niet iedereen heeft een mondmasker op. In afwachting van de ontruiming worden op last van de autoriteiten handgel en mondmaskers uitgedeeld.

"Binnen is het hartstikke goed georganiseerd met elektrische dekens en eetstalletjes", zegt feestganger Camille tegen persbureau AFP. Hij en veel andere geïnterviewden noemen het feest een kans om te ontsnappen aan de coronawerkelijkheid.

Grote bijeenkomsten zijn verboden in Frankrijk. De aanwezigen riskeren een boete van 135 euro voor deelname aan een verboden evenement en nog eens 135 euro als ze geen mondmasker dragen. De organisatoren wacht een boete van maximaal 1500 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl