NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Apotheker in VS aangehouden om bedorven vaccins • RIVM: eerder vaccineren zorgpersoneel zou kunnen

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • 9719 nieuwe besmettingen, 232 meer dan gisteren.
 • 294 opnames op verpleegafdelingen, 38 erbij op de IC.
 • Postcodeloterij verplaatst bekendmaking Postcodekanjer naar later tijdstip.
 • Britse variant nu ook in VS en China.
Liveblog gesloten
 • Apotheker in VS aangehouden om bedorven vaccins

  De politie in de Amerikaanse staat Wisconsin heeft een apotheker opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij expres honderden doses van het coronavaccin heeft laten bederven. De man uit Milwaukee zou de vaccins met Kerst twee nachten achter elkaar uit de vriezer hebben gehaald, waarmee ze onbruikbaar werden.

  Een collega vond de vaccinbuisjes 's ochtends vroeg op Tweede Kerstdag en sloeg alarm. Toen waren al tientallen mensen met een niet meer werkzame dosis ingeënt. De gezondheidsautoriteiten in Wisconsin zeggen dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken, maar dat hun gezondheid wel extra in de gaten wordt gehouden.

  De apotheker is op staande voet ontslagen.

 • Bestuurder Gelders ziekenhuis woedend om uitblijven hulp Defensie

  De voorzitter van de raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei is woedend dat het ziekenhuis in Ede geen hulp krijgt van Defensie in de strijd tegen corona. Omroep Gelderland schrijft daarover naar aanleiding van een bericht dat ze op LinkedIn plaatste.

  "Gisteravond was ik boos, nu ben ik gewoon kwaad. We hadden onze hoop gevestigd op ondersteuning van Defensie, nu ons ziekteverzuim onder medewerkers alleen maar stijgt en de toestroom van patiënten tegelijkertijd alleen maar groeit. Maar we zijn net gebeld door Defensie, ziekenhuizen krijgen geen ondersteuning, zo is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten", schrijft Mirjam van 't Veld.

  Ze stelt dat VWS heeft gezegd dat ziekenhuizen geen prioriteit hebben. Ze hoopt dat de bewindslieden nu luisteren naar haar oproep. "Tamara van Ark en Hugo de Jonge doe iets. Regel ondersteuning en zorg dat we snel kunnen vaccineren. Beseft u wel wat u van ons vraagt? U vraagt ons om een zwart scenario voor te bereiden. Wij willen straks niet hoeven te kiezen, wij willen al onze patiënten kunnen helpen."

 • Bijna 950.000 Britten gevaccineerd

  In Groot-Brittannië zijn deze maand bijna 950.000 mensen ingeënt met het Pfizer/BioNTech-vaccin tegen corona. De planning is om binnen een week ook te starten met het vaccin van de Universiteit van Oxford en de farmareus AstraZeneca.

  Groot-Brittannië was het eerste land ter wereld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech goedkeurde. Dat was op 2 december. Gisteren keurde het VK het Oxford-vaccin goed voor gebruik.

 • Ministers: tientallen honden en katten in Nederland hadden corona

  Ruim dertig katten en meer dan twintig honden hebben sinds juli van dit jaar corona gehad. Dat schrijven ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Schouten (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

  De dieren zijn waarschijnlijk besmet geraakt door hun baasjes. Ook zijn er enkele dieren bij de dierenarts getest die voor zover bekend geen contact hadden met coronapatiënten, maar wel antistoffen hadden. De aanwezigheid daarvan duidt op een eerdere besmetting. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat dieren mensen hebben besmet.

 • WHO keurt vaccin Pfizer/BioNTech goed

  Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd. De goedkeuring opent de deur voor landen om zelf het goedkeuren en het importeren van het vaccin te versnellen.

  "Dit is een positieve stap in de richting van wereldwijde toegang tot covid-vaccins", zegt WHO-arts Simão. "Maar ik wil benadrukken dat er een grotere mondiale inspanning nodig is om in de behoefte van vaccins te voorzien voor kwetsbare bevolkingsgroepen wereldwijd."

  Simão zegt dat de WHO en haar partners dag en nacht bezig zijn met het onderzoeken van andere vaccins die de grens voor de veiligheid en efficiëntie hebben bereikt.

 • Kabinet in beroep tegen uitspraak over negatieve PCR-test voor reizigers naar Nederland

  Het kabinet gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter eerder vandaag. Een jurist van Viruswaarheid eiste in een kort geding dat Nederland niet mag vragen dat zijn vrouw en kinderen voor een terugreis naar Nederland eerst een PCR-test ondergaan en een negatief testresultaat tonen. De rechter ging daarin mee en heeft besloten dat zijn gezin op 3 januari zonder negatieve test terug kan vliegen vanuit Tanzania. Ook moet de Staat de proceskosten terugbetalen aan de jurist.

  "Het kabinet bekijkt verder op korte termijn of er eventueel aanvullingen nodig zijn om een negatieve PCR-test bij dit type reizen zeker te stellen", staat in een verklaring.

 • Duitsland registreert ruim 32.500 inentingen op Oudejaarsdag

  Op Oudejaarsdag zijn in Duitsland ruim 32.500 vaccinaties geregistreerd. In totaal zijn nu ongeveer 130.000 mensen ingeënt tegen het coronavirus. Bijna de helft van de gevaccineerden woont in verzorgingstehuizen. En bijna een kwart is ouder dan 80 jaar. De andere helft werkt in de gezondheidszorg.

  Duitsland, met 83 miljoen inwoners, is op 27 december begonnen met het inenten. Het sprak de ambitie uit om voor de jaarwisseling meer dan een miljoen mensen te vaccineren. Volgens gezondheidsminister Spahn is dat niet gelukt vanwege 'kinderziekten' in het ongekend grote en volstrekt nieuwe vaccinatieproject en aan de beschikbare hoeveelheden vaccins.

 • Hulp Defensie in verzorgingstehuis Enschede 'druppel op gloeiende plaat'

  De tien of elf militairen die vanaf morgen bijspringen in een verzorgingstehuis in Enschede zijn "een druppel op een gloeiende plaat". Dat zegt voorzitter van de Veiligheidsregio Twente Arjen Gerritsen tegen RTV Oost.

  "We kunnen natuurlijk op onze klompen aanvoelen dat er geen duizend verpleegkundigen bij Defensie zijn." Hij zegt wel blij te zijn met de hulp die aan de zorg geboden wordt. "Maar waar ze vooral naar smachten, is dat iedereen zich aan de contactregels houdt. Ik hoor verhalen van verpleegkundigen die na hun werk naar de Albert Heijn gaan en daar de mensen door elkaar heen zien krioelen. Daar begint het probleem."

 • Vier verplegers Amsterdam UMC besmet met Britse variant

  Bij vier verpleegkundigen van het Amsterdam UMC is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Het gaat om medewerkers van de afdeling orthopedie/traumatologie.

  Vier andere verpleegkundigen hebben de nieuwe variant mogelijk ook onder de leden. Dat wordt nog onderzocht. Volgens het ziekenhuis zijn er geen patiënten besmet. "Wel worden patiënten die nu opgenomen zijn op de afdeling via een brief op de hoogte gebracht dat dit speelt", schrijft het ziekenhuis op de website.

 • RIVM: eerder vaccineren zorgpersoneel in principe mogelijk

  Het RIVM noemt het in principe mogelijk om het essentieel zorgpersoneel eerder te vaccineren. "Logistiek gezien is dat mogelijk", zegt Hans van Vliet, programmamanager covid-19-vaccinaties bij het RIVM.

  "Of die keus moet worden gemaakt is een politieke afweging", zegt hij. "De Gezondheidsraad adviseert nu om het vaccin vooral in te zetten voor ouderen. Ieder vaccin dat naar andere groepen gaat dan ouderen gaat, gaat dus direct ten koste van het terugdringen van ziekte en sterfte onder ouderen", zegt Van Vliet.

 • De Jonge: effect lockdown nog niet te zien

  De effecten van de lockdown zijn nog niet te zien in de dagelijkse besmettingscijfers. Dat schrijft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. "Er is op basis van deze cijfers nog geen duidelijk effect van de lockdownmaatregelen zichtbaar."

  De lockdown ging op 15 december in. Sindsdien zijn onder meer alle niet-essentiële winkels gesloten. Ook de basisscholen en middelbare scholen moesten de deuren sluiten. Verder adviseerde het kabinet om hooguit twee gasten per dag thuis te ontvangen, en om zo veel mogelijk thuis te werken. De maatregelen gelden nog tot 19 januari.

 • Kinderen onder 12 testen als ze klachten hebben

  Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om kinderen tot 12 jaar oud te testen als ze klachten hebben. Het kabinet neemt dat advies over. Voor kinderen tot 6 jaar kan met een andere methode gewerkt worden. Het monstermateriaal wordt dan afgenomen met een sponsje. Het kabinet gaat ervan uit dat er voldoende testcapaciteit is om het testen van kinderen op te vangen.

  Het OMT adviseerde dat vanwege de verspreiding van het virus in Nederland. Ook de nieuwe Britse variant was reden voor het OMT om het testen bij kinderen uit te breiden.

  Nu hoeven kinderen tot 6 jaar zich niet te laten testen. Kinderen onder de 12 hoeven alleen een test te doen bij koorts of benauwdheid of na contact met iemand met corona.

 • Federatie Medisch Specialisten hoopt op rustige Oud en Nieuw

  De Federatie Medisch Specialisten houdt de adem in nu kritisch planbare zorg wordt uitgesteld. "Als die operaties niet binnen zes weken worden uitgevoerd, is de kans op gezondheidsschade en verlies van levensjaren aanmerkelijk", zegt voorzitter Peter Paul van Benthem. "We gaan het volgend jaar hartstikke druk krijgen met allerlei achterstallige zorg."

  Van Benthem voorziet net als onder meer IC-voorzitter Gommers grote problemen voor de tweede helft van januari als de maatregelen niet aanslaan. Dan blijven er veel patiënten op de verpleegafdelingen en daarna op de IC's terechtkomen, waar al veel medewerkers ziek zijn. "Linksom of rechtsom gaat dat gezondheidsschade opleveren."

  Die toestroom kan alleen maar afnemen als het aantal besmettingen omlaaggaat. Van Benthem hoopt dan ook dat mensen zich aan de maatregelen houden, specifiek met Oud en Nieuw. "Een overbelasting van de Spoedeisende Hulp vanavond, dat kan toch niet waar zijn?! Ik zou zo teleurgesteld zijn in ons land. Maar ik ben een optimist en heb goede hoop."

 • Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 18 januari

  De basisscholen en kinderopvangcentra gaan niet eerder open. Dat heeft het kabinet besloten vanwege de hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg. Dat betekent dat ze in ieder geval tot maandag 18 januari dicht blijven. Rond 12 januari wordt de situatie opnieuw bekeken en besloten of ze nog langer dicht moeten blijven.

  De Tweede Kamer riep het kabinet eerder deze maand op om te kijken of de scholen, ondanks de lockdown, toch op 11 januari weer open zouden kunnen. De Kamer vreest grote onderwijsachterstanden bij leerlingen die toch al kwetsbaar zijn. Maar volgens het kabinet is er dus geen ruimte voor vervroegde openstelling.

 • Almere sluit te drukke ijsbaan

  De gemeente Almere en de Almeerse Schaatsvereniging hebben het ijsbaantje Schipperplein gesloten. Het was er te druk en de gemeente verwachtte dat het nog drukker zou worden.

  "De grote aantallen schaatsers, helpers en toeschouwers maken deze drukte in de huidige lockdown onverantwoord", staat op de gemeentewebsite.

  "Ouders en kinderen wordt afgeraden nog naar het Schipperplein te komen. Het ijs wordt onbruikbaar gemaakt. Handhaving is vanmiddag ook aanwezig om de eventuele drukte in goede banen te leiden."