NOS NieuwsAangepast

9719 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9719 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 232 meer dan gisteren.

Het aantal ligt hoger dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 9222 positieve tests bij kwamen. Gemiddeld genomen stijgt het aantal positieve tests.

Het aantal positieve tests in Nederland ligt ook internationaal gezien relatief hoog. Wel heeft het Verenigd Koninkrijk, afgezet tegen het aantal inwoners, Nederland in de afgelopen dagen weer ingehaald. Nederland doet het wel nog altijd slechter dan zijn andere buurlanden en ook dan Italië, dat in november nog met een piek kampte.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

In totaal liggen er nu 2828 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2714), van wie 724 op de IC (gisteren: 712), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de dag dat premier Rutte de lockdown aankondigde, 14 december, waren dat er respectievelijk 1872 en 497.

Er werden 294 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 5 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 38 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 26 nieuwe opnames minder dan gisteren.

109 overleden covid-patiënten

Er werden 109 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 112. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 87 doden per dag, tegen 73 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 820 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 721. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl