Verplegend personeel bij een coronapatient in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Ziekenhuizen: voorrang ziekenhuispersoneel op vaccin, anders dreigt zorginfarct

Ziekenhuizen doen een dringend beroep op het kabinet om essentieel ziekenhuispersoneel alsnog voorrang te geven bij het inenten tegen corona. Volgens voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NvZ) moeten de vaccins op een zo kort mogelijke termijn worden gegeven "om maatschappelijke ontwrichting door een zorginfarct" te voorkomen.

In een brief aan ministers De Jonge en Van Ark schrijft Melkert dat veel ziekenhuismedewerkers nu niet inzetbaar zijn doordat ze besmet raken met het coronavirus of preventief in quarantaine moeten. Ook wijst hij erop dat ziekenhuizen snel kunnen beginnen: "Wij hebben de ervaring en de faciliteiten om dit zonder vertraging of verspilling te kunnen doen."

Ook in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kunnen ze niet wachten om hun personeel te vaccineren. "We zitten met een hoog ziekteverzuim en veel nieuwe besmettingen in de regio", zegt een woordvoerder. Volgens haar is er geen tekort aan bedden, maar wel aan inzetbaar personeel. "Afgelopen week hebben we elke avond een tijdelijke patiëntenstop moeten instellen en dat is vreselijk."

Op Twitter uiten ziekenhuismedewerkers hun frustraties over de startdatum en de volgorde van de vaccinaties:

Ook het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is groot voorstander van het snel vaccineren van ziekenhuispersoneel. "Vanwege hun intensieve contact met coronapatiënten en om het moreel hoog te houden onder de medewerkers."

Eerder vandaag werd duidelijk dat minister De Jonge deze week niet meer zal reageren op de oproep van Gommers en Kuipers, waardoor het uitgesloten lijkt dat ziekenhuispersoneel al op maandag aan de beurt is. Het Tilburgse ziekenhuis toont begrip. "We snappen dat het moeilijk is om de vaccinatiestrategie van de ene op de andere dag om te gooien, maar we hopen dat het lukt."

Draaiboeken staan klaar

Zodra het kan, denken de ziekenhuizen dat ze snel kunnen beginnen. "We hebben de vriezers om het te bewaren en we hebben een werkgroep die weet wie er als eerste aan de beurt zijn", meldt het Dijklander Ziekenhuis in Purmerend.

"Praktisch gezien kunnen we het", zegt topman Nardo van der Meer van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. "We hebben veel ervaring met het vaccineren van onze eigen mensen. De draaiboeken van de griepprikken kunnen we hier gebruiken." Ook wordt al bekeken welk personeel als eerste aan de beurt zou komen.

Van der Meer wil snel duidelijkheid krijgen of de vaccins inderdaad volgende week al beschikbaar komen. "Pas als we zeker weten dat het gaat gebeuren kunnen we het helemaal voorbereiden. Als maandag duidelijk wordt dat ziekenhuispersoneel wordt gevaccineerd, hebben we nog een paar dagen nodig."

Vaccinatiebereidheid

Als de ziekenhuismedewerkers eerder aan de beurt komen, moeten die natuurlijk wel bereid zijn om zich te laten inenten. Twee weken geleden bleek uit een peiling dat 70 procent van alle zorgmedewerkers de prik of prikken wil ontvangen, ongeveer evenveel als de rest van de bevolking.

De topman van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis verwacht dat een groot deel uiteindelijk akkoord gaat. "Ik verwacht dat we mensen op de inhoud kunnen overtuigen dat het hier om een veilig vaccin gaat."

Het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam gaat vanaf januari personeel informeren over het nut en de veiligheid van het coronavaccin. "We willen de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk hebben en dat gaan we heel zorgvuldig aanpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl