Pence wordt vrijdag gevaccineerd • Duitse minister: vanaf 27 december vaccinaties
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Minister Van Nieuwenhuizen is 'boos en teleurgesteld' dat het opnieuw druk was op Schiphol.
- HEMA, Action en Wibra gaan toch dicht nu het kabinet de regels opnieuw aanscherpt.
- Bij het RIVM zijn 11.214 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
- Meer ouders maken gebruik van de noodopvang bij kinderdagverblijven.
Liveblog gesloten
We sluiten dit liveblog. Donderdag starten we een nieuw blog.
Pence en Biden worden gevaccineerd
De Amerikaanse vicepresident Pence wordt vrijdag gevaccineerd bij een openbaar evenement, zegt het Witte Huis.
De aanstaande president Biden krijgt het coronavaccin volgens een medewerker volgende week. Ook hij wil het in het openbaar laten doen, meldt CNN.
Liveconcert vanuit drie verschillende steden
De hogeschool ArtEZ Conservatorium noemt het een 'Europese première'. Een student van de popacademie studeert af door een liveconcert te organiseren met bandleden in drie verschillende steden.
Er werd al langer gewerkt aan de techniek om dit mogelijk te maken, maar door de coronamaatregelen werd de methode opeens urgent, aldus de school. De bandleden zingen tegelijkertijd hetzelfde nummer, maar staan dus in verschillende steden: Arnhem, Enschede en Zwolle.
Ministerie: eerste vaccinatie vóór 18 januari
Hoewel Nederland volgende week waarschijnlijk beschikt over een werkend vaccin tegen het coronavirus, kan er nog niet begonnen worden met vaccineren. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de eerste vaccinatie uiterlijk op 18 januari, meldt Nieuwsuur.
Volgens het ministerie begint het vaccineren zeker voor 18 januari, maar wanneer precies is nog niet te zeggen. Aanstaande maandag ligt er volgens het ministerie een plan. Verschillende zorgorganisaties bevestigen tegenover Nieuwsuur dat zij werken met een planning die uitgaat van de derde week in januari.
Duitse minister: vanaf 27 december vaccinaties
In Duitsland begint het vaccineren op 27 december, heeft minister van Volksgezondheid Spahn gezegd. De bedoeling is dat bewoners en personeel van verpleeghuizen als eersten een prik krijgen.
Het wachten is nog wel op goedkeuring van het Europees medicijnagentschap EMA voor het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech. Die goedkeuring zou eerst op 29 december komen, maar dat moment is met acht dagen vervroegd.
Duitsland oefende grote druk uit op het EMA om het vaccin zo snel mogelijk goed te keuren, volgens de krant Bild deels omdat BioNTech een Duitse farmaceut is. Minister Spahn zei zondag dat Duitsland die dag al had kunnen beginnen met vaccineren. In de VS, Canada en Groot-Brittannië is het Pfizer-vaccin al wel goedgekeurd.
Vorige maand maakten we deze video over een vaccinatiestraat in een leegstaande hangar bij de stad Würzburg in Beieren:
Franse premier: vaccinaties kunnen nog in 2020 beginnen
Frankrijk kan in de laatste week van het jaar beginnen met vaccineren, heeft premier Castex gezegd in het parlement. Voorwaarde is dat de Europese autoriteiten het Pfizer-vaccin volgende week goedkeuren, maar dat ligt wel in de lijn der verwachtingen.
Het gaat om bescheiden aantallen, zei Castex er meteen bij. Tussen de 100 en 200 mensen zouden nog dit jaar kunnen worden ingeënt. De premier verwacht nog voor het eind van het jaar ruim 1,1 miljoen doses van het vaccin dat is ontwikkeld door Pfizer en BioNTech. Een week later komen er naar verwachting nog 677.000 doses, gevolgd door nog eens 1,6 miljoen in februari.
Frankrijk heeft in totaal bijna 200 miljoen doses van verschillende vaccins besteld. Daarmee wordt het mogelijk om zo'n 100 miljoen mensen te vaccineren, want voor de meeste vaccins zijn twee injecties nodig. Het land telt zo'n 65 miljoen inwoners.
De Fransen staan volgens een peiling van het landelijke gezondheidsinstituut niet te springen om een vaccinatie. Vorige maand bleek dat 53 procent van de Fransen gevaccineerd wil worden, in juli was dat nog 64 procent.
België: grens met Nederland blijft voorlopig open
België sluit de grens met Nederland voorlopig niet, meldt de Vlaamse omroep VRT. Wel blijft de Belgische overheid Nederlanders en Duitsers "op alle mogelijke manieren ontraden" om in België hun kerstinkopen te doen. In tegenstelling tot in Nederland en Duitsland zijn de niet-essentiële winkels in België nog open.
Het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken komt onder meer met een flyercampagne aan de grens met Nederland en Duitsland. Op die folders worden de coronaregels in België vermeld, zoals dat mensen alleen moeten winkelen, niet langer dan een half uur in een zaak mogen zijn en overal anderhalve meter afstand moeten houden.
Het sluiten van de grenzen noemt het ministerie "een zeer verregaande maatregel die alleen in overleg met de buurlanden kan worden genomen, want binnen de EU geldt vrij verkeer van goederen en personen."
Zo'n 85 procent van PostNL-punten open
Het grootste deel van de PostNL-servicepunten in winkels blijft tijdens de lockdown open, meldt het bedrijf. Circa 80 tot 90 procent van de 3750 servicepunten zijn volgens PostNL geopend.
Vanwege de verwachte decemberdrukte had het bezorgbedrijf al een aantal maatregelen genomen. Het was al duidelijk dat in december brievenbussen ook op zondag worden geleegd. Ook zijn er extra bezorgdagen op de maandagen 21 en 28 december.
Verder vraagt PostNL aan webshops om hun retourtermijn voor consumenten te verlengen.
Geen landelijke aanscherpingen in Spanje
Hoe het mis ging met signalen van Economische Zaken aan winkels
Hebben ambtenaren van Economische Zaken tegen de bedoeling van het kabinet in signalen aan winkels als HEMA, Wibra en Action gegeven dat ze onder voorwaarden toch open konden?
Nee, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Keijzer tegen de NOS. Ja, zeggen de winkelketens. Een medewerker van één van de ketens kreeg zelfs een sms'je van een ambtenaar van Economische Zaken waarin succes werd gewenst met de heropening van de winkel.
Hoe zit dat?
'Voor mij is de Action essentieel'
Denemarken op slot, niet-essentiële winkels dicht
Denemarken gaat van 25 december tot 3 januari op slot. Alle winkels moeten dicht, met uitzondering van supermarkten en apotheken. Winkelcentra moeten morgenochtend al dicht, zei premier Frederiksen, en kappers en fysiotherapeuten mogen vanaf 21 december hun werk niet meer uitoefenen.
De coronabeperkingen worden aangescherpt omdat het aantal besmettingen snel toeneemt. Net als in Nederland is ook in Denemarken het aandeel positieve tests gestegen. In de Deense ziekenhuizen liggen nu 493 coronapatiënten, 54 meer dan gisteren.
Aan de kerstdis mogen in Denemarken nog steeds 10 mensen aanschuiven, maar premier Frederiksen riep op om de feestdagen in beperkte kring te vieren.
Denemarken wil in de laatste week van het jaar beginnen met vaccineren.
Examenscholieren krijgen extra herkansing
Examenleerlingen op middelbare scholen krijgen meer mogelijkheden om hun diploma te halen. Onderwijsminister Slob laat weten dat de regels voor het centraal examen vanwege corona worden versoepeld. Uit onderzoek blijkt dat op sommige scholen de voorbereiding op het eindexamen minder goed gaat dan normaal.
Na overleg met de scholen en leerlingenorganisatie LAKS heeft Slob besloten dat er dit schooljaar geen twee, maar drie tijdvakken komen voor het centraal eindexamen. Leerlingen mogen zelf beslissen of ze bepaalde vakken of zelfs het hele examen doorschuiven naar het tweede tijdvak, dat bovendien langer duurt dan normaal.
In het derde tijdvak, dat op 6 juli 2021 begint, is er ruimte voor eventuele laatste herkansingen.
Minister over drukte Schiphol: 'Boos en teleurgesteld'
Minister van Infrastructuur Van Nieuwenhuizen is "teleurgesteld en boos" dat het opnieuw druk is in de vertrekhallen van Schiphol. Ze zegt dat ze er de afgelopen dagen herhaaldelijk contact over heeft gehad met de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen.
"Toen ik de beelden zag sprong ik echt uit mijn vel. Meteen dit weekend heb ik de sector erop aangesproken, en maandag weer gebeld met Schiphol en KLM. Want dit kan zo niet." Van Nieuwenhuizen denkt dat de boodschap is overgekomen en dat de problemen zich niet meer zullen voordoen.
138.000 Britten hebben eerste prik gehad
De Britse autoriteiten hebben afgelopen dagen bijna 138.000 mensen een eerste inenting gegeven met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. De eerste groepen die zijn ingeënt zijn 80-plussers die in het ziekenhuis lagen of al een afspraak met een arts hadden staan.
Het Verenigd Koninkrijk was begin deze maand het eerste westerse land dat het Pfizer-vaccin goedkeurde. De 90-jarige Margaret Keenan kreeg het vaccin vorige week dinsdag als eerste. Haar inenting was live op televisie te volgen. Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech zijn twee doses nodig, die met een tussenpoos van drie weken worden toegediend.
De verwachting is dat het Europees Geneesmiddelenbureau EMA komende maandag goedkeuring geeft voor het Pfizer/BioNTech-vaccin. Minister De Jonge zei gisteren dat hij volgende week meer duidelijkheid hoopt te geven over de planning van de vaccinatie.
Gebedsbijeenkomst Kampen nu via livestream
De organisator van de grote gebedsbijeenkomst zaterdagmiddag in Kampen legt zich neer bij het verbod van burgemeester Koelewijn. Die zette een streep door de manifestatie omdat er zo'n 200 mensen werden verwacht. Het evenement is nu te volgen via een livestream, laat organisator Laat Ons Aanbidden weten. Bij de bijeenkomst is geen publiek welkom.
Burgemeester Koelewijn vond het onverantwoord om de manifestatie door te laten gaan, onder meer omdat in de buurt een supermarkt is gevestigd. De kans was groot dat het daardoor te druk zou worden, aldus de burgemeester. Volgens hem werden alternatieve locaties door de organisatie van de hand gewezen.
Meer Nederlanders willen zich laten vaccineren
Nederlanders zijn positiever gaan denken over een coronavaccin. In november stond nog 60 procent ervoor open, nu is dat 69 procent. Het aandeel mensen dat zeker niet of waarschijnlijk niet mee wil doen, daalde van 23 naar 18 procent.
Ouderen zijn het meest bereid om zich te laten vaccineren. De animo is het kleinst in de leeftijdscategorie 25 tot 50 jaar. De cijfers komen naar voren uit een representatieve steekproef van I&O Research onder 2353 Nederlanders, in opdracht van de NOS.
De vaccinatiebereidheid van zorgpersoneel ligt met 70 procent op hetzelfde niveau als de rest van de bevolking. Personeel in verpleeghuizen krijgt binnenkort als eerste groep een coronavaccin aangeboden, gevolgd door medewerkers in de gehandicaptenzorg en de thuiszorg.
Plastic erover: zo wilde de Action toch opengaan
Winkelketen Action hoopte tijdens de lockdown de winkels toch open te houden voor de verkoop van onder meer verzorgingsproducten en dierenvoeding. In de filialen werden niet-essentiële spullen afgedekt met plastic.
Meer animo bij kinderdagverblijven voor noodopvang
Kinderdagverblijven krijgen meer aanvragen voor noodopvang dan aan het begin van de lockdown in het voorjaar. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang komt dat omdat ouders in vergelijking met maart minder angstig zijn over de gezondheidsrisico's. Ook zijn ouders minder bang dat ze de noodopvang onnodig belasten, stelt de brancheorganisatie.
Verder zijn kwetsbare kinderen beter in beeld. "Dat het voor sommige kinderen beter zou zijn om naar de opvang te gaan, werd in maart pas na een paar weken besproken", zegt de woordvoerder van een kinderdagverblijf in Groningen. "Nu weten we al wie we wel en niet een plek kunnen bieden."
De branche valt voor een groot deel terug op het scenario van maart, toen de kinderopvang ook alleen open was voor ouders met een vitaal beroep. "De aanvragen worden op basis van vertrouwen goedgekeurd", zegt de woordvoerder van een kinderopvang in Groningen. "We hebben de lijsten en zouden het kunnen checken. Maar omdat onze medewerkers de ouders goed kennen, vinden we dat in de meeste gevallen niet nodig."
De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft niet de indruk dat ouders zonder vitaal beroep toch proberen gebruik te maken van de noodopvang. Wel is er af en toe discussie over wat precies een vitaal beroep is. "Dat zijn vervelende gesprekken", zegt de eigenaresse van een kinderopvang in het Drentse Annen, "maar wij zijn daarin duidelijk naar ouders die geen vitaal beroep hebben. Zij moeten het nu zelf regelen, door thuis te werken of de buren op te laten passen."
WHO: zet je mondkapje op tijdens Kerst
Vier Kerst zo veel mogelijk buiten en draag een mondkapje, is de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. "Het kan ongemakkelijk voelen een mondmasker te dragen en afstand te houden van je vrienden of familie, maar het draagt er voor een aanzienlijk deel aan bij dat iedereen veilig en gezond blijft."
Een ander dringend advies van de WHO is om bijeenkomsten zo klein mogelijk te houden. Het instituut benadrukt dat we er met z'n allen het beste van moeten maken. "Ook al kunnen de feestdagen er dit jaar anders uitzien."
Kamer wil opheldering over drukte Schiphol
Een groot deel van de Tweede Kamer wil van het kabinet duidelijkheid over de drukte op Schiphol. De afgelopen tijd zijn er regelmatig beelden te zien van volle vertrekhallen.
Ondanks code oranje gaan er vakantiegangers naar het buitenland:
Op initiatief van D66-Kamerlid Paternotte hebben de vier coalitiepartijen en zeven oppositiepartijen Kamervragen gesteld aan premier Rutte, minister Blok van Buitenlandse Zaken en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.
De Kamerleden willen onder meer van de bewindspersonen weten wat ze ervan vinden dat mensen bij de paspoortcontrole dicht op elkaar staan. Ook vragen ze zich af of er op de luchthaven opnieuw een teststraat moet komen voor reizigers en personeel.
Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer, verantwoordelijk voor de openbare orde op Schiphol, zegt dat de drukte deels te verklaren is door de extra controles die de marechaussee moet uitvoeren. Die heeft het drukker vanwege de verplichte gezondheidsverklaringen en met het deel van de reizigers dat een negatieve uitslag van een coronatest bij zich moet hebben, meldt NH Nieuws.
Achtstegroepers Amsterdam mogelijk vanaf 4 januari naar school
Scholen in Amsterdam krijgen de ruimte om kinderen in groep 8 vanaf 4 januari alsnog naar school te laten komen tijdens de lockdown. Dat blijkt uit brieven tussen schoolbesturen onderling en naar ouders die de NOS heeft ingezien. De gemeente Amsterdam ondersteunt het plan.
De schoolbesturen en de gemeente benadrukken dat ze dit binnen de richtlijnen willen doen. Per school gaat gekeken worden of kinderen, en zo ja welke dan, de fysieke les nodig hebben en naar school mogen komen.
RIVM: 11.214 positieve tests gemeld
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 11.214 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 4550 meer dan gisteren werden gemeld.
Het hoge aantal nieuwe positieve tests is deels een inhaalslag van de afgelopen dagen, toen er door een softwareprobleem bij de GGD's minder nieuwe besmettingen bij kwamen. In totaal ontbraken de afgelopen drie dagen zo'n 6000 positieve tests. Volgens het RIVM wordt deze achterstand vandaag en de komende twee dagen ingehaald.
Er liggen nu 1964 besmette mensen in het ziekenhuis, 10 meer dan gisteren. Van de mensen in het ziekenhuis liggen er 526 op de intensive care.
Ook Wibra houdt de winkels gesloten
Ook Wibra legt zich neer bij de regels die het kabinet heeft opgesteld voor 'essentiële' winkels. De winkelketen wilde de deuren openen voor de verkoop van onder meer schoonmaakspullen en verzorgingsproducten, maar heeft nu toch besloten om tijdens de lockdown dicht te blijven.
Er was gisteren en vanochtend veel discussie over wanneer winkels essentieel zijn en wanneer niet. Zo werd de omschrijving "in hoofdzaak essentiële producten" wisselend geïnterpreteerd, ook binnen het kabinet. Aan het begin van de middag werd duidelijk dat het niet de bedoeling is dat winkels als HEMA, Action en Wibra de deuren open houden. HEMA en Action besloten daarop de winkels vanaf morgen te sluiten.
Wibra-topman Bas Duijsens is verbaasd over de "plotselinge ommezwaai" van het kabinet. "We zijn er juist van overtuigd dat het openhouden van winkels zoals die van Wibra bijdraagt aan het spreiden van mensen die essentiële producten nodig hebben."
Tegelijk zegt hij te begrijpen dat de volksgezondheid boven het commerciële belang van winkels gaat. "Dit is een periode waarin geen sprake kan zijn van funshopping."
Boa's sluiten per direct Action-filiaal in Amsterdam
Boa's hebben ingegrepen bij een vestiging van Action in Amsterdam. Het filiaal in de wijk Osdorp is per direct dicht. Klanten in de winkel moesten razendsnel afrekenen en daarna gingen de rolluiken weer naar beneden. De winkel is ruim twee uur open geweest.
Action zegt dat het alle winkels vanaf morgen dicht houdt. Eerder op de dag gingen juist vestigingen weer open, nadat schappen waren aangepast. Niet-essentiële producten werden afgeplakt en er werden alleen producten zoals schoonmaakartikelen, shampoos en levensmiddelen verkocht.
Bijna 400 misdrijven die te koppelen zijn aan covid-19
Sinds maart heeft het Openbaar Ministerie 383 misdrijven in relatie met covid-19 in behandeling genomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Dat schrijft het OM op zijn site.
Naast de misdrijven zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen. Hiervoor zijn sinds 16 maart ruim 21.000 strafbeschikkingen opgelegd, voornamelijk vanwege onvoldoende afstand houden. Een strafbeschikking is een sanctie die door de officier van justitie kan worden opgelegd zonder tussenkomst van de rechter.
Daarnaast zijn er sinds 1 juni 4736 strafbeschikkingen opgelegd voor het overtreden van de mondkapjesplicht in het OV.
Von der Leyen spoort landen aan om haast te maken met vaccineren
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, spoort de EU-landen aan om haast te maken met het vaccineren van hun inwoners. "Laten we zo snel mogelijk beginnen, alle 27 samen, met een start op dezelfde dag."
Volgens bronnen binnen de Europese Commissie betekent dat niet dat landen die alles al klaar hebben staan om met de vaccinatie te beginnen, moeten gaan wachten op landen die nog niet zo ver zijn. Von der Leyen zou landen vooral hebben willen aansporen om haast te maken.
Directie HEMA sluit vanaf morgen toch alle filialen
De directie van HEMA heeft besloten om vanaf morgen toch de deuren van alle filialen te sluiten, staat in een persbericht. Eerder wilde HEMA met de openstelling van de filialen ondersteuning bieden aan de supermarkten en drogisterijen zodat de drukte op deze plekken gespreid kon worden. Vanwege de onduidelijkheid in de regelgeving van de overheid is gebleken dat dit niet leidt tot het gewenste resultaat, schrijft het warenhuis.
HEMA betreurt de onduidelijke regelgeving en de wijzigingen die door het kabinet zijn gemaakt. "Het is jammer dat de eerder gemaakte heldere afspraken die konden leiden tot een bijdrage van HEMA aan de spreiding van het winkelbezoek niet gerealiseerd kon worden", zegt topman Tjeerd Hegen.
"Tegelijkertijd vraagt deze tijd om flexibiliteit en verdraagzaamheid. Dat geldt ook voor ons. Als dat betekent dat wij onze deuren moeten sluiten om de gezondheid te waarborgen, dan doen we dat." Tijdens de lockdown blijft HEMA wel online actief.
Regels voor essentiële winkels aangescherpt
De regels voor essentiële winkels worden aangescherpt. Alleen winkels die in hoofdzaak levensmiddelen, drogisterijartikelen en diervoeding verkopen, mogen open blijven, heeft het kabinet bekendgemaakt.
"In hoofdzaak" betekent dat de winkels meer dan 70 procent van hun omzet uit die producten halen. Die 70 procent is gebaseerd op de situatie van voor de lockdown, die het kabinet dinsdag aankondigde vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen.
Bij de omzet wordt gekeken naar een concrete vestiging of filiaal, niet naar een keten of concern. Binnen een bedrijf kunnen dus verschillen ontstaan tussen filialen.
Vanmorgen maakten ketens als Action bekend dat ze deels open zouden gaan om essentiële producten te verkopen. Dat leidde tot verontwaardiging bij kleine ondernemers en bij een deel van de Tweede Kamer.
Vanaf eind maart kun je je eigen 'vaccinatiebewijs' downloaden
Het RIVM maakt het vanaf eind maart mogelijk om je eigen gegevens over je vaccinatie tegen het coronavirus in te zien. Via een website kan er met DigiD worden ingelogd.
De gegevens kunnen worden gedownload om bijvoorbeeld te dienen als bewijs van vaccinatie. De gegevens komen uit een database waarin wordt bijgehouden wie welk vaccin heeft gekregen. Die database is eind deze maand klaar.
Cateringpersoneel van het Europees Parlement vlak voor Kerst ontslagen
De cateraar van het Europees Parlement gaat 80 procent van zijn medewerkers nog voor de Kerst op straat zetten, en dat is tegen het zere been van een grote groep Europarlementariërs. Bij monde van Agnes Jongerius (PvdA) vragen 150 parlementariërs om het ontslag ongedaan te maken. Onder hen zijn ook parlementariërs van CDA en D66.
"In heel Europa tuigen we noodmaatregelen op om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden, en dan zou het cateringpersoneel in het Europees Parlement op straat gezet worden?"
Het Europees Parlement kent vele barretjes en restaurants die bijnamen hebben als de Mickey Mouse-bar of in Straatsburg de Zwanenbar en Bloemetjesbar. Sinds de coronacrisis werken daar steeds minder mensen en na het uitbreken van de tweede golf zijn bijna alle plekken waar eten en koffie kan worden gehaald gesloten.
Volgens het dagelijks bestuur van het Europees Parlement heeft cateraar Compass zelf de afweging gemaakt om de mensen te ontslaan. Voor Jongerius is dat geen excuus. "Desnoods neemt het parlement ze zelf in dienst. Dit is toch geen manier van werken, zo vlak voor Kerst?"
Gelders bedrijf betaalt miljoenen voor niet-bestaande Koreaanse sneltesten
Een Gelders bedrijf is voor miljoenen euro's opgelicht bij het bestellen van sneltesten voor het coronavirus, schrijft Omroep Gelderland. Het bedrijf dacht zaken te doen met hun vaste Koreaanse leverancier, maar betaalde ondertussen nepfacturen van criminelen, meldt de politie.
De criminelen kregen waarschijnlijk toegang tot de mailwisselingen tussen de bedrijven. Ze zagen kans om via valse e-mailadressen en een valse factuur het bedrag over te maken naar een rekening die uitkwam in Indonesië.
Hartverwarmend: docent verrast door zijn klas
Conrad Berghoef geeft Nederlands op een ROC in Drachten. De dagen online lesgeven kunnen slopend zijn, maar vandaag bedachten zijn leerlingen iets om hem een hart onder de riem te steken.
Rooms-Katholieke Kerk schrapt publieke vieringen op Kerstavond
Vanwege de strenge lockdown zijn er op Kerstavond dit jaar geen publieke vieringen in de rooms-katholieke kerken. Dat heeft de Nederlandse bisschoppenconferentie "met pijn in het hart" besloten.
De bisschoppen willen naar eigen zeggen voorkomen dat veel mensen zich op Kerstavond gaan verplaatsen. "Juist de vieringen op Kerstavond en in de Kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht", schrijven ze. De nachtmis is online en op tv te volgen.
De dagmissen en andere vieringen op Eerste en Tweede Kerstdag kunnen wel doorgaan, maar dan met maximaal dertig bezoekers.
Lange rijen op Schiphol voor vlucht naar Curaçao
Op Schiphol staan lange rijen bij de incheckbalies voor een vlucht naar Curaçao, twittert NOS-verslaggever Malou Petter. Dat is opmerkelijk, aangezien voor de hele wereld code oranje geldt. Dat komt erop neer dat reizen afgeraden wordt, tenzij de reis noodzakelijk is.
Kabinet komt met strengere regels voor grote winkelketens
Het kabinet komt met strengere regels voor grote winkelketens. Volgens Haagse bronnen wordt er rekening mee gehouden dat filialen van winkelketens toch moeten dichtgaan. Op allerlei niveaus wordt daar op dit moment over overlegd.
Er is veel onduidelijkheid over welke winkels nou precies open mogen en wat essentieel is en wat niet. Ketens als Action en Wibra hebben aangekondigd dat ze hun deuren voor klanten openen die producten willen kopen die als essentieel worden beschouwd, zoals schoonmaakmiddelen, hygiëneproducten en etenswaren.
Dat leidt tot veel irritatie bij een deel van de Tweede Kamer en ook in het kabinet wordt de situatie met veel zorgen gevolgd.
NK badminton gaat niet door
De Nederlandse badmintonbond heeft vanwege de coronacrisis een streep gezet door de Nederlandse kampioenschappen, die van 5 tot en met 7 februari gespeeld zouden worden in Almere.
De bond acht het in de huidige situatie niet haalbaar om de nationale titelstrijd attractief en kostendekkend te organiseren. Met het ingaan van de nieuwe lockdown is het bovendien aannemelijk dat de overheid ook geen toestemming zou geven voor het spelen van een NK in februari, meent de bond.
Uitstel van het evenement is in de ogen van de bond geen optie vanwege de volle speelkalender in 2021.
Deel Tweede Kamer zet vraagtekens bij openen grote winkelketens
Steeds meer partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch over het deels opengaan van grote winkelketens zoals Wibra, HEMA en Action. Dat de kleine winkeliers daarentegen dicht moeten blijven noemen zij het verkeerde signaal. PvdA-leider Asscher vroeg op twitter aan het kabinet of "dit wel eerlijk was?"
GroenLinks-leider Klaver twittert dat de kleine winkelier de dupe is. "Dit is precies het tegenovergestelde van de solidariteit die tijdens deze lockdown hard nodig is." En SP-leider Marijnissen: "Wat is dit oneerlijk."
Ook vanuit de coalitie klinkt kritiek. ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins twittert dat de handelwijze van de grote ketens "pijn aan de ogen doet". D66-Kamerlid Verhoeven twittert dat het kabinet duidelijkheid moet scheppen over essentiële en niet-essentiële producten.
Burgers uit eerste coronahaard Wuhan eisen uitleg van Chinese overheid
Opmerkelijke en kritische geluiden uit Wuhan, de stad waar een jaar geleden de coronapandemie begon. De overheid was te laat, te langzaam en te laks met het inlichten van de eigen bevolking over het virus. Enkele kritische burgers doen nu hun verhaal.
PvdA-fractieleider Asscher kritisch over opening grote winkelketens
De aankondiging van grote winkelketens zoals Action dat ze vandaag deels weer opengaan ondanks de lockdown, roept vragen op bij PvdA-fractievoorzitter Asscher. Op Twitter vraagt hij aan het kabinet of het wel eerlijk is dat deze grote ketens opengaan terwijl kleine winkels en de basisscholen dicht moeten.
'Vaccinoorlog' tussen twee van de machtigste mannen van Brazilië
In Brazilië, een van de zwaarst getroffen landen in de wereld, woedt een strijd tussen twee van de machtigste mannen van het land over vaccinatie. In Brazilië zijn meer dan 6,5 miljoen mensen besmet en zijn ruim 180.000 mensen overleden aan het virus.
De strijd gaat tussen de Braziliaanse president Bolsonaro en gouverneur Doria van São Paulo, de belangrijkste deelstaat van het land. Doria wordt vaak genoemd als mogelijke tegenstander van Bolsonaro bij de presidentsverkiezingen van 2022.
Beide mannen maken ruzie over welk vaccin wordt ingezet om de Brazilianen te beschermen. Gouverneur Doria is vastbesloten om op 25 januari, de verjaardag van zijn deelstaat, te beginnen met vaccineren. Dat zou sneller zijn dan de federale overheid, tot ergernis van de president.
Burgemeester verbiedt grote gebedsbijeenkomst in Kampen
Een grote gebedsbijeenkomst in Kampen van aanstaande zaterdag gaat niet door. Burgemeester Koelewijn heeft de bijeenkomst in de open lucht verboden op grond van de lockdown die sinds gisteren geldt.
Volgens Koelewijn zouden er zeker 200 mensen op de bijeenkomst van organisator Laat Ons Aanbidden afkomen en is dat onverantwoord. De burgemeester wijst erop dat in de buurt van de geplande bijeenkomst ook een supermarkt is gevestigd en dat de kans groot is dat het daardoor te druk wordt.
Volgens de burgemeester heeft hij met de organisatie overlegd over het verplaatsen van de manifestatie, maar werd elk alternatief afgewezen. Op Facebook zegt een van de organisatoren dat het een grondrecht is om in het openbaar je geloof te belijden.
De burgemeester erkent dat, maar vindt het toch onverantwoord om deze bijeenkomst door te laten gaan. Hij sluit niet uit dat de organisatie naar de rechter stapt om zijn beslissing aan te vechten.
Action gaat open met beperkt assortiment
De 400 winkels van winkelketen Action gaan vandaag weer open. Gisteren waren de filialen nog gesloten vanwege de lockdown, maar de keten ziet nu mogelijkheden om met een beperkt assortiment alsnog open te gaan.
"We hebben het afgestemd met het ministerie van Economische Zaken en onze branchevereniging", aldus een woordvoerder.
Zo'n 40 procent van het assortiment bestaat volgens Action uit essentiële artikelen als was- en schoonmaakmiddelen, shampoo, handgel, wc-papier, dierenvoeding en eet- en drinkwaren. Alle niet-essentiële producten zijn afgedekt en zijn bij de kassa ook niet te scannen.
Kinderombudsvrouw wil dat ouders van buiten EU hun kind kunnen bezoeken
Ouders die buiten de Europese Unie wonen moeten gewoon naar Nederland kunnen komen om hun kinderen te bezoeken, vindt kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Ze wil dat minister Grapperhaus een uitzondering op de coronaregels voor deze ouders maakt, zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. Nu zijn niet-essentiële reizen van buiten de EU naar Nederland in principe verboden.
"Het gekke is, dat er wel zo'n uitzondering geldt voor partners", zegt Kalverboer. "Als je langer dan drie maanden een relatie hebt met iemand, mag diegene naar Nederland komen, ook als die uit een land van buiten de EU komt. Maar voor kinderen en hun ouders is zo'n regeling er niet."
Het is heel triest voor de kinderen, zegt Kalverboer. In sommige gevallen hebben ze hun vader of moeder sinds maart niet meer in het echt gezien, terwijl ze daar op grond van het Kinderrechtenverdrag volgens haar wel recht op hebben. Om hoeveel kinderen met een ouder buiten de EU het gaat, weet ze niet precies.
Minister Grapperhaus wil vooralsnog geen algemeen beleid maken en zegt dat hij per geval wil oordelen of een kind toch zijn vader of moeder kan zien.
Het NOS Jeugdjournaal sprak in augustus met Rambod, wiens vader in Iran woont:
Vijf weken op slot, kunnen we daarna terug naar normaal?
Het is dag twee van de nieuwe strenge lockdown, vanaf vandaag zijn ook de scholen verplicht dicht. De komende vijf weken is Nederland volgens premier Rutte 'op slot' en moeten we zoveel mogelijk thuis blijven en werken.
En dan, als alles goed gaat, kan het leven wellicht iets normaler worden op 19 januari, zegt het kabinet. Wat is er nodig om dat te bereiken? En misschien wel een belangrijkere vraag: kunnen we dit überhaupt wel bereiken?
Arubaanse parlementariërs leveren ook volgend jaar in
Arubaanse parlementariërs worden ook volgend jaar gekort op hun salaris, meldt persbureau ANP. Sinds mei 2020 gold er al een kortingsregeling van 25 procent op het salaris van de volksvertegenwoordigers. Maar die wet liep tot eind december van dit jaar. Nu is de wet "tot nader order" verlengd.
Ook ministers op de eilanden leveren een flink deel van hun salaris in. Ambtenaren moeten 12,5 procent van hun salaris inleveren. Met de beslissing laten de parlementariërs naar eigen zeggen zien dat ze solidair zijn met de bevolking, nu veel burgers zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.
De korting op de salarissen van politieke ambtsdragers is ook een harde eis van Nederland, in ruil voor financiële steun aan Aruba. Dit geldt ook voor Curaçao en Sint-Maarten. Nederland stelt de eisen in ruil voor financiële steun aan de eilanden die zwaar zijn getroffen door de coronapandemie. Vooral het wegvallen van een groot deel van het toerisme zorgt voor veel problemen.
Welkom in het coronablog
Welkom in het coronablog van woensdag 16 december. We houden je in dit blog de hele dag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.