NOS NieuwsAangepast

Minister 'boos en teleurgesteld' over herhaaldelijke drukte op Schiphol

Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen is "teleurgesteld en boos" dat het opnieuw druk is in de vertrekhallen van Schiphol. Ze zegt dat ze er de afgelopen dagen herhaaldelijk contact over heeft gehad met de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen.

"Toen ik de beelden zag sprong ik echt uit mijn vel. Meteen dit weekend heb ik de sector erop aangesproken, en maandag weer gebeld met Schiphol en KLM. Want dit kan zo niet." Van Nieuwenhuizen zegt dat ze denkt dat de boodschap is overgekomen en dat de problemen zich niet meer zullen voordoen.

'We hebben hier al over gesproken, daarom was ik echt teleurgesteld en boos'

Een groot deel van de Tweede Kamer eist opheldering over de drukte op Schiphol. De afgelopen tijd staan er ondanks het dringende advies om niet-noodzakelijke reizen te vermijden lange rijen in de vertrekhallen. De minister zegt dat KLM en Schiphol diverse maatregelen hebben genomen om het probleem op te lossen, zoals het spreiden van vluchten.

Van Nieuwenhuizen benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het naleven van de coronaregels uiteindelijk ligt bij Schiphol en de vliegmaatschappijen. "Ik ga niet over de logistiek op Schiphol. Dit moeten ze goed op orde hebben."

Reactie Schiphol

Schiphol zegt in een reactie dat de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen er alles aan doen om de reizen verantwoord te laten verlopen. Er worden onder andere extra mensen ingezet en de vluchten worden zo veel mogelijk gespreid over de dag. "Aan mensen die reizigers wegbrengen naar de luchthaven doen we de dringende oproep: ga niet mee de terminal in."

In deze video zie je dat er ook vandaag lange rijen stonden op Schiphol:

Met code oranje naar Tenerife: 'We denken dat het veilig is'

De Kamerleden willen onder meer van de bewindspersonen weten wat ze ervan vinden dat mensen bij de paspoortcontrole dicht op elkaar staan. Ook vragen ze zich af of er op de luchthaven opnieuw een teststraat moet komen voor reizigers en personeel. Van Nieuwenhuizen ging niet specifiek in op deze vragen.

Burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer, verantwoordelijk voor de openbare orde op Schiphol, zegt dat de drukte deels te verklaren is door de extra controles die de marechaussee moet uitvoeren. Die heeft het drukker vanwege de verplichte gezondheidsverklaringen en met het deel van de reizigers dat een negatieve uitslag van een coronatest bij zich moet hebben, meldt NH Nieuws.

'Blokkade' op vrijdag

Actiegroep Extinction Rebellion zegt dat het vrijdag om 10.00 uur de ingangen van Schiphol blokkeert. "We grijpen de voorkeursbehandeling in de coronacrisis aan om aandacht te vragen voor de algehele uitzonderingspositie van de luchtvaart", staat in het persbericht.

De actiegroep is naar eigen zeggen niet van plan individuele reizigers dwars te zitten. De actie is gericht tegen de kabinet en de Schiphol Group "en de voorrangspositie die het bedrijf krijgt in de klimaatcrisis". De actievoerders schrijven dat de actie volledig coronaproof zal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl