NOS NieuwsAangepast

Regels 'essentiële' winkels aangescherpt; HEMA, Action en Wibra sluiten toch

De regels voor 'essentiële' winkels worden opnieuw aangescherpt. Alleen winkels die in hoofdzaak levensmiddelen, drogisterijartikelen en diervoeding verkopen, mogen openblijven, heeft het kabinet bekendgemaakt.

"In hoofdzaak" betekent dat de winkels meer dan 70 procent van hun omzet uit die producten halen. Die 70 procent is gebaseerd op de situatie van voor de lockdown, die het kabinet maandag aankondigde vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Bij de omzet wordt gekeken naar een concrete vestiging of filiaal, niet naar een keten of concern.

Als de winkel aan de 70-procent-regel voldoet, mag die ook voor een beperkt deel niet-essentiële waren verkopen, maar dat assortiment mag niet worden uitgebreid. Onder de drogisterijartikelen vallen zelfhulpgeneesmiddelen, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsartikelen, maar geen cosmetica en parfums.

Wibra, Action, HEMA

Volgens een publicatie die gisteren op de site van de Rijksoverheid verscheen, wilde het kabinet het ook mogelijk maken dat winkels die meer dan 30 procent van hun omzet uit essentiële producten haalden "voor een deel open mochten".

Winkelketens als Action en Wibra waren van plan daarvan gebruik te maken. Maar daar kwam van veel kanten kritiek op, ook van partijen in de Tweede Kamer. Vandaag verdwenen in de loop van de dag die percentages van de site. De uitzonderingsregel vervalt nu en inmiddels hebben Wibra, Action en ook de HEMA besloten alsnog alle filialen te sluiten.

Klanten van de Action hebben weinig begrip voor het besluit:

Action alweer dicht, onbegrip bij bezoekers: 'Dit is voor mij essentieel'

In de buitenlucht zijn alleen markten voor levensmiddelen toegestaan, en de verkoop van bloemen en kerstbomen. Dat een filiaal niet open mag voor het publiek betekent dat ook afhalen daar niet is toegestaan.

Bezorgen mag wel. Afhalen is wel weer mogelijk voor vooraf bestelde of gereserveerde artikelen in winkels in doe-het-zelfartikelen, bibliotheken en winkels voor diervoeding. En ook de afhaalmogelijkheden voor eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops blijven intact.

Na overleg tussen de betrokken bewindslieden zei minister Grapperhaus van Justitie in een toelichting dat hij geen namen wil noemen. "Maar een winkel die voor de helft jurken en broeken verkoopt en voor de helft worsten, kan niet open." Het was duidelijk dat hij daarmee doelde op de HEMA.

Grapperhaus: regels nu duidelijk

Op de vraag of het niet slordig van het kabinet is dat over de maatregelen veel discussie kon ontstaan, antwoordde Grapperhaus dat dat inderdaad "spijtig" is. "Maar we hebben heel rap ingegrepen met al die maatregelen en dan kan het dat op een bepaald punt nog wat moet worden bijgesteld. Daar hebben we goed over gesproken en dat is nu gebeurd." Volgens hem zijn de regels nu helder.

Grapperhaus zei ook dat "echt op de handhaving wordt ingezet, als mensen over de randjes gaan".

Randen opgezocht

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken voegde er in de loop van de middag aan toe dat "helaas" een aantal winkels de randen heeft opgezocht, waardoor er te veel opengingen. Daarom moesten volgens haar de regels worden aangescherpt en verduidelijkt. "Het beleid is: zo min mogelijk contacten en zo min mogelijk bewegingen in de winkelstraten. Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat alles en iedereen weer opengaat."

Maar Action zegt zelf contact te hebben gehad met Economische Zaken en uit de uitleg van het ministerie juist te hebben begrepen dat de keten wél open kon. Keijzer daarover: "Ik heb die signalen niet gegeven. En ik heb van mijn medewerkers ook niet begrepen dat dat gezegd is. Ik weet ook niet waar dat vandaan komt."

Keijzer: winkels moeten niet de randen opzoeken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl