NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

190.000 rijexamens en toetsen gaan niet door • Negatief reisadvies tot half maart

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Stel je vragen in 'Het coronavirus: feiten en fabels', minister De Jonge is te gast.
 • 8496 nieuwe besmettingen, iets meer dan wekelijks gemiddelde.
 • Harde lockdown met ingang van morgen, scholen woensdag dicht.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten voor vandaag dit liveblog.

 • Honderden demonstranten bij stadhuis in Rotterdam

  Zo'n 300 mensen protesteerden vanavond voor het stadhuis in Rotterdam tegen de verscherpte coronamaatregelen. De demonstranten riepen leuzen als 'Rutte rot op'. Rond 22.00 uur waren er nog 50 betogers rondom het Weena over.

  Het ging om een 'vreedzaam burgerinitiatief' waarbij de anderhalvemeterregel niet wordt nageleefd, meldt Rijnmond. Er wordt hier en daar vuurwerk afgestoken, maar dat stelt volgens de politie niet veel voor. "Er is in ieder geval niet met vuurwerk gegooid", zegt een woordvoerder.

  Een van de aanwezigen laat weten het niet eens te zijn met de maatregelen die vanavond door premier Rutte zijn bekendgemaakt. "Ik vind dat er te sterk gekeken wordt naar het aantal besmettingen en niet naar het aantal daadwerkelijk zieken. En op basis daarvan vind ik dat er veel te zware maatregelen worden genomen."

 • Bruining: 'Als je PCR-test positief is, ben je besmettelijk'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bruining: 'als je PCR-test positief is, ben je besmettelijk'
 • Pakketpunten: onduidelijk wat wel en niet mag

  Pakketpunten mogen de komende weken openblijven zodat consumenten pakketjes kunnen ophalen, maar mogen geen andere services verlenen. Dat leidt tot onduidelijkheid bij brancheorganisatie VVP.

  "We hebben winkels met een breed assortiment: kranten, kantoorartikelen, rookwaren. Mag je alleen het pakket geven en verder niks anders verkopen?", zegt Gert Koudijs van de VVP.

  "Als je alleen de pakketten mag doen en de rest van je assortiment moet afdekken, dan zou dat heel ongelukkig zijn. Het is ook niet rendabel. En dan krijg je ook veel discussies met klanten. Ik durf ook niet te zeggen of mijn achterban dan wel open wil. Iedereen zit met deze vraag."

 • Feiten en Fabels: Wanneer heb je na het toedienen van het vaccin immuniteit?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wanneer heb je na het toedienen van het vaccin immuniteit?
 • KHN: sluiting bar en restaurant in hotels symboolpolitiek

  Een van de maatregelen van het kabinet is dat hotels geen roomservice meer mogen leveren en de hotelrestaurants moeten sluiten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt dat "het toppunt van symboolpolitiek". Het is volgens een woordvoerder nog onduidelijk of hotelgasten wel eten mogen afhalen, net zoals in andere restaurants gebeurt. "Wat KHN betreft is het niet meer dan logisch dat hotels, die een zorgplicht hebben voor hun gasten, wel met afhalen moeten kunnen werken."

  Dat de eet- en drinkgelegenheden dicht moeten, is volgens KHN opnieuw een harde klap voor de sector. "De hotels in onder andere de Randstad zitten al maanden in slecht weer, want door het uitblijven van zakenreizigers en toeristen is de bezettingsgraad nihil", zegt de woordvoerder. "De vele kleinere en boetiekhotels hadden de afgelopen periode nog enige inkomsten, omdat overnachtingen mogelijk waren en hun restaurants open mochten blijven voor de gast die ook overnacht. Maar nu moeten ook deze eet-en drinkgelegenheden in hotels sluiten. Zo heeft de hotellerie er een probleem erbij." De brancheorganisatie pleit ervoor om nu al na te denken over een campagne om komende jaren buitenlandse gasten aan te trekken.

  KHN stelt verder dat de huidige steunmaatregelen niet genoeg zijn. Grote hotels met meer dan 250 werknemers hebben geen recht op de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Voor de meeste hotels die het wel krijgen, is het bedrag volgens KHN niet genoeg om de vaste kosten te dekken.

 • CBR: 190.000 rijexamens, toetsen en rijtesten gaan niet door

  Alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtests vanaf morgen gaan niet door. Dat geldt ook voor de cursussen 'Alcohol' en 'Verantwoord rijgedrag', meldt het CBR.

  Voor de komende weken gaat het volgens het CBR om ongeveer 190.000 examens die niet doorgaan. Alle examens en tests kunnen naderhand zonder extra kosten worden ingehaald. Kandidaten die deze week nog op moesten, krijgen vanavond nog een bericht van het CBR. Later deze week neemt het CBR contact op met de overige kandidaten.

 • De Jonge over sluiten scholen: 'Helpt bij het advies om zoveel mogelijk thuis te werken'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge over sluiten scholen: 'Het helpt bij het andere advies om zoveel mogelijk thuis te werken'
 • Leraren willen goede voorbereiding op online onderwijs

  "Deze week moeten scholen zich kunnen voorbereiden op de periode na de kerstvakantie, nu leerlingen vanaf woensdag niet meer naar school komen", zegt Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs in een eerste reactie op de toespraak van premier Rutte vanavond.

  "Niet voor niets hebben wij ons de afgelopen dagen hard gemaakt voor voorbereidingstijd. Hierdoor kan de vakantie voor iedereen een vakantie zijn. Ook stelt het iedereen in staat om het online-onderwijs voor te bereiden vóórdat de kerstvakantie begint", zegt Woestenberg.

  "Leraren, onderwijsassistenten en schoolleiders kunnen dan echt even bijkomen en opladen tijdens de kerstvakantie. En dat is hard nodig."

 • Pretparkvereniging: duidelijk verhaal, we steunen het kabinet

  Pretparkvereniging Club van Elf, waar onder meer de Efteling, Artis en Madurodam onder vallen, noemt de toespraak van Rutte een duidelijk verhaal.

  "Het is goed dat er geen uitzonderingen zijn en dat het geen halve maatregelen zijn. We moeten onze schouders eronder zetten. We steunen het kabinet."

 • De Jonge: R-getal is 1,24

  Zojuist is minister De Jonge aangeschoven bij een speciale editie van Het coronavirus: feiten en fabels. Hij vertelde daarin dat RIVM-baas Jaap van Dissel het kabinet vrijdagavond belde: "Het gaat echt niet goed."

  Ook zei De Jonge dat het laatst gemeten reproductiegetal rond de 1,24 ligt. Dat getal staat voor de besmettingsfactor, met andere woorden: hoeveel anderen één besmet persoon gemiddeld infecteert. Van Dissel waarschuwde in de coronabriefing in de Tweede Kamer vorige week dat bij een R-getal van 1,25 er begin januari naar verwachting 171.000 mensen met het virus zouden zijn.

  De bewindsman zei dat het kabinet "alle instrumenten" behalve een avondklok heeft ingezet. De Jonge: "Op dit moment denken we dat het met deze maatregelen moet lukken."

  De uitzending is via Youtube live te bekijken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hugo de Jonge: 'We krijgen maart-achtige proporties aan de kersttafel'
 • Boa's: groepsgrootte van twee moeilijkst te handhaven

  De Nederlandse BOA Bond denkt dat de groepsgrootte van maximaal twee mensen het moeilijkst te handhaven zal zijn van alle nieuwe maatregelen. Dat zegt de voorzitter van de bond Ruud Kuin tegen persbureau ANP.

  "Mensen zullen zich erin vergissen", zegt Kuin. "Iemand loopt buiten en praat vijf minuten met een bevriend stel dat langskomt. Dat zijn dan al drie personen. Het wordt dus best ingewikkeld. Het zal tijd nodig hebben voordat mensen dat scherp hebben", zegt Kuin. "Over de groepsgrootte zullen we mensen nog veel moeten informeren en waarschuwen."

 • Dit zijn alle maatregelen in een schema

 • Basisscholen overvallen door maatregelen

  Voorzitter van de PO-raad Rinda den Besten is "verbijsterd en verdrietig" na het horen van de plannen van het kabinet. Scholen moeten vanaf woensdag weer online les gaan geven tot 18 januari, maakte de premier vanavond bekend.

  "Het overvalt ons, en het is een pittige opgave voor het onderwijs", zei Den Besten op NPO Radio 1. "We moeten online onderwijs geven, maar ook noodopvang verzorgen voor kwetsbare kinderen en kinderen met ouders met cruciale beroepen. Dus we werken anderhalf keer zoveel", rekende ze voor.

  Volgens Den Besten betekent dit "enorm veel werk" zo vlak voor de vakantie. Sommige scholen moeten net als in de eerste golf weer laptops gaan lenen. Ook moeten licenties van lesmethoden op tijd in orde worden gemaakt.

  Het was dus fijn geweest als scholen eerder waren ingeseind. "Als dit vorige week nou al ergens op tafel lag, dan was het voor iedereen zo veel beter geweest om dit eerder te weten", zei ze. "Dan was het nog niet leuk - online onderwijs is echt minder - maar dan was het misschien wat makkelijker te organiseren geweest dan nu."

 • Supermarktbranche: doe normaal boodschappen

  Doe normaal boodschappen en ga niet hamsteren. Dat is de boodschap van de branchevereniging voor de supermarkten, het CBL. "Doe boodschappen zoals je altijd doet in deze periode en koop alleen wat je nodig hebt."

  De supermarkten blijven de komende weken open, waarbij de gebruikelijke regels gelden. Zo adviseert de branchevereniging met klem om alleen te komen en voldoende afstand te houden.

  Het CBL verwacht meer drukte dan normaal om deze tijd. December is volgens de branchevereniging "altijd een drukkere periode dan normaal". Daar komt bij dat meer mensen de feestdagen thuis zullen doorbrengen.