NOS NieuwsAangepast

Verscherping maatregelen verwacht, maar onduidelijk hoe we de Kerstdagen ingaan

Niet-essentiële winkels dicht? Musea en dierentuinen weer sluiten? Toch iets met het onderwijs? Het kabinet moet in een ingelaste ministerraad vanmorgen moeilijke knopen doorhakken over nieuwe coronamaatregelen. Alles wijst erop dat er een verzwaring aankomt, maar over de invulling is nog weinig bekend. Het is nog onduidelijk hoe we de Kerstdagen ingaan, maar vast staat dat premier Rutte een toespraak houdt vanuit het Torentje.

"Het gaat om vergaande maatregelen, maar over de details wordt nog gesproken. Daar moet nog een strijd over worden uitgevochten", zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is politiek ingewikkeld welke maatregelen er genomen moeten worden."

Het overleg vanochtend op het ministerie van Algemene Zaken zal voor een groot deel bepalen hoe Nederland de Kerst zal vieren. De urgentie wordt deels ingegeven door de oplopende besmettingscijfers: gisteren bleef het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen maar nipt onder de 10.000. Daarnaast kondigde Duitsland gisteren een strenge lockdown aan, een model dat het kabinet lijkt te willen volgen.

Bijna zeker is dat niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken en tuincentra, dichtgaan. Deze winkels bleven tot nu toe open in deze crisistijd. Voor pretparken, musea en bioscopen dreigt opnieuw sluiting. Of contactberoepen als de kapper ook weer stil komen te liggen, is afwachten.

Onduidelijkheid is er over scholen. Afgelopen week leek een langere kerstvakantie nog van de baan, maar vandaag staat het thema toch weer op de agenda.

"Het lijkt wel dat er iets zal gaan gebeuren, bijvoorbeeld een week langer dicht na de kerstvakantie maar dan wel digitaal onderwijs", speculeert Van der Wulp. "Vraag is dan wel of dat alleen geldt voor het middelbaar onderwijs of ook voor basisscholen."

Urgentie terugbrengen

Van der Wulp noemt het opmerkelijk dat er vooraf nog niks is uitgelekt uit het overleg van de meest betrokken ministers met RIVM-directeur Van Dissel, gisteren op het Catshuis.

"Normaal gesproken willen bronnen wel het een of ander vertellen, maar dit keer houden ze zich stil. Ze willen minder speculeren dan normaal. De opdracht is duidelijk: de luiken moeten dicht blijven", zegt Van der Wulp.

"Het kabinet wil zo de urgentie terugbrengen in het land. Ze willen dat veel mensen naar de persconferentie gaan kijken. Het idee is dat als er minder bekend is, het aantal kijkers omhoog gaat omdat iedereen nieuwsgierig is."

Duitsland als voorbeeld?

Een uitzonderlijke persconferentie op maandag in plaats van de gebruikelijke dinsdag past ook in dat plaatje. "Het is dit weekend echt in een stroomversnelling gekomen", meent Van der Wulp. "Vrijdag waren er nog weinig alarmerende geluiden, zaterdag werd duidelijk dat er snel gehandeld moet worden. Het kabinet lijkt nu geen tijd meer te willen verliezen."

Van invloed is waarschijnlijk ook het besluit van Duitsland om een strenge lockdown aan te kondigen. Bondskanselier Merkel maakte gisteren bekend dat niet-essentiële winkels dichtgaan en scholen zoveel mogelijk moeten sluiten. Ook gaan kappers dicht, wordt alcohol buitenshuis verboden en mag er geen vuurwerk verkocht worden. Mensen moeten bovendien zoveel mogelijk thuiswerken.

"Alle maatregelen die rondgaan zijn maatregelen die dit weekend in Duitsland zijn aangekondigd. Het kabinet kijkt goed wat daar gebeurt en wil de regels hier niet te veel laten afwijken."

Hoelang de nieuwe regels gaan gelden is ook nog niet bekend. Corona-experts wijzen erop dat de de verspreiding van het virus makkelijker gaat in de winter en mensen zich minder aan de regels houden met een vaccin in het vooruitzicht. "Zelfs met een of twee weken lockdown gaat dit niet meer over", waarschuwt hoogleraar epidemiologie Marc Bonten in de Volkskrant. "Je moet eerder denken aan vier tot zes weken, en dan is de winter nog niet eens voorbij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl