Minister Hugo de Jonge vertrekt bij het Catshuis na een extra corona-overleg
NOS NieuwsAangepast

Kabinet houdt crisisberaad over strenge extra coronamaatregelen

Er is vandaag extra crisisberaad van de betrokken bewindslieden, gevolgd door een extra ministerraad over strengere coronamaatregelen. Dat meldden bronnen rond het kabinet gisteren na afloop van het ook al extra ingelaste Catshuisberaad. Waarschijnlijk is er vanavond ook een persconferentie.

Wat de maatregelen worden is nog de vraag, maar alles wijst er volgens politiek verslaggever Albert Bos op dat niet-essentiële winkels een tijdje dicht moeten. Dat gaat mogelijk ook gelden voor "plekken waar mensen samenkomen en bewegen", zoals musea, theaters en pretparken.

Over scholen moet het kabinet nog een knoop doorhakken. Ook denkt het kabinet erover om te adviseren alleen op pad te gaan als dat echt nodig is.

'Kabinet wil geen tijd verliezen'

Voor het Catshuisberaad van zondag meldden bronnen al dat daar onder meer de sluiting van niet-essentiële winkels op tafel zou liggen, zoals tuincentra en kledingzaken. De verwachting was toen nog dat daar dinsdagavond een persconferentie over zou volgen, maar dat wordt dus waarschijnlijk vandaag al. Als het kabinet besluiten heeft genomen worden aan het einde van de middag de burgemeesters van het Veiligheidsberaad bijgepraat.

Het kabinet wil in ieder geval een paar stappen doorlopen die het cruciaal vindt om bepaalde maatregelen nauwkeurig te kunnen nemen, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Normaal gesproken is het crisisberaad op dinsdag, voorafgaand aan een coronapersconferentie." Dat het beraad nu een dag naar voren is gehaald, is volgens hem veelzeggend. "Het is duidelijk dat de tijd nu dringt en dat ze geen tijd willen verliezen."

Bedenktijd overslaan

De nieuwe maatregelen zouden de eerste inperkingen zijn die onder de coronawet vallen, die op 1 december is ingegaan. Die wet vervangt de lokale noodverordeningen waarin de coronamaatregelen sinds maart waren opgenomen. Volgens de coronawet moeten nieuwe maatregelen die het kabinet bedenkt eerst langs de Tweede en Eerste Kamer. Het parlement heeft officieel een week om ermee in te stemmen of niet.

"Maar die bedenktijd zullen ze dit keer overslaan", zegt Van der Wulp. In de coronawet is ingebouwd dat het kabinet maatregelen bij 'gevaarlijke situaties' ook meteen kan laten ingaan. De Tweede Kamer kan er dan met terugwerkende kracht over oordelen.

De linkse oppositie in de Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen om zo snel mogelijk met extra maatregelen te komen. Lodewijk Asscher (PvdA), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) vinden dat het kabinet niet langer moet wachten.

Afgelopen dinsdag hielden premier Rutte en minister De Jonge al een persconferentie over het coronavirus. Toen maakten ze bekend dat ze de maatregelen niet versoepelen en dat ze - als de besmettingscijfers blijven stijgen - op 22 december met strengere regels zouden komen.

Dinsdag vond Rutte een verzwaring nog niet nodig, zei hij. "Maar als wij op een gegeven moment tot de conclusie zouden komen dat het echt niet goed gaat, dan komen we bij u terug."

Duitsland op de voet gevolgd

Volgens Haagse bronnen spelen onze oosterburen ook een rol bij de overweging om vandaag al met nieuwe maatregelen te komen. In Duitsland gaat woensdag een strenge lockdown in, die geldt tot 10 januari. Daarbij moeten - naast de horeca, die al dicht was - ook niet-essentiële winkels, kappers en scholen hun deuren sluiten. "Het kabinet volgt de ontwikkelingen in Duitsland op de voet", zegt Van der Wulp.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, heeft laten weten dat hij het onvermijdelijk vindt "dat we ons ook in Nederland bezinnen op aanvullende maatregelen". Anders wordt het verschil met Duitsland te groot, zei hij.

"Onze oosterburen zouden dan wel naar ons land kunnen komen om hun kerstinkopen te doen. Dat is niet uit te leggen en ongewenst." Bruls benadrukte dat het uiteindelijk aan het kabinet is om een besluit te nemen over de maatregelen.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland blijft de afgelopen dagen stijgen. Het RIVM meldde zondag 9924 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 760 meer dan de dag ervoor werden gemeld. En het is het hoogste aantal gemelde besmettingen sinds 1 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl