NOS NieuwsAangepast

Bijna alles dicht, harde lockdown tot en met 19 januari

Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat: van scholen tot niet-essentiële winkels tot musea tot theaters, melden bronnen in Den Haag aan de NOS. De maatregelen gaan vannacht om middernacht al in, om een run op winkels morgen te voorkomen.

Contactberoepen zoals de kappers en massagesalons moeten ook stoppen, en mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven.

Zowel basisscholen als middelbare scholen moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten, en op online onderwijs overstappen. Ook de kinderopvang moet dicht, alleen voor ouders met essentiële beroepen blijven er opvangmogelijkheden. Premier Rutte spreekt het land vanavond om 19.00 uur toe over de vergaande maatregelen.

Druk op de zorg

Sportscholen moeten ook de deuren sluiten. Medische contactberoepen als tandartsen en fysiotherapeuten kunnen vooralsnog wel doorgaan.

Het kabinet gaat over tot deze drastische maatregelen omdat het aantal besmettingen hard is opgelopen en de druk op de zorg te groot wordt. Het kabinet hoopte op het terugbrengen van het aantal besmettingen half december naar 3600, maar het zijn er nu dagelijks bijna 10.000.

Mensen moeten dus zo veel mogelijk thuis blijven en liever geen bezoek ontvangen. Zowel binnen als buiten mogen maximaal 2 bezoekers komen, met een uitzondering voor Kerst: dan mogen er 3 mensen komen.

Essentiële winkels

Hotels mogen open blijven, maar geen eten meer serveren. Essentiële winkels die open mogen blijven worden waarschijnlijk supermarkten, andere levensmiddelenwinkels, banken en apotheken.

Het instellen van een avondklok is wel besproken maar wordt niet ingevoerd.

Volgens minister de Jonge is de situatie heel ernstig:

Hugo de Jonge over maatregelen: 'Er is geen tijd te verliezen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl