liveblog
NOS NieuwsAangepast

190.000 rijexamens en toetsen gaan niet door • Negatief reisadvies tot half maart

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Stel je vragen in 'Het coronavirus: feiten en fabels', minister De Jonge is te gast.
  • 8496 nieuwe besmettingen, iets meer dan wekelijks gemiddelde.
  • Harde lockdown met ingang van morgen, scholen woensdag dicht.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten voor vandaag dit liveblog.

Honderden demonstranten bij stadhuis in Rotterdam

Zo'n 300 mensen protesteerden vanavond voor het stadhuis in Rotterdam tegen de verscherpte coronamaatregelen. De demonstranten riepen leuzen als 'Rutte rot op'. Rond 22.00 uur waren er nog 50 betogers rondom het Weena over.

Het ging om een 'vreedzaam burgerinitiatief' waarbij de anderhalvemeterregel niet wordt nageleefd, meldt Rijnmond. Er wordt hier en daar vuurwerk afgestoken, maar dat stelt volgens de politie niet veel voor. "Er is in ieder geval niet met vuurwerk gegooid", zegt een woordvoerder.

Een van de aanwezigen laat weten het niet eens te zijn met de maatregelen die vanavond door premier Rutte zijn bekendgemaakt. "Ik vind dat er te sterk gekeken wordt naar het aantal besmettingen en niet naar het aantal daadwerkelijk zieken. En op basis daarvan vind ik dat er veel te zware maatregelen worden genomen."

Bruining: 'Als je PCR-test positief is, ben je besmettelijk'

Bruining: 'als je PCR-test positief is, ben je besmettelijk'

Pakketpunten: onduidelijk wat wel en niet mag

Pakketpunten mogen de komende weken openblijven zodat consumenten pakketjes kunnen ophalen, maar mogen geen andere services verlenen. Dat leidt tot onduidelijkheid bij brancheorganisatie VVP.

"We hebben winkels met een breed assortiment: kranten, kantoorartikelen, rookwaren. Mag je alleen het pakket geven en verder niks anders verkopen?", zegt Gert Koudijs van de VVP.

"Als je alleen de pakketten mag doen en de rest van je assortiment moet afdekken, dan zou dat heel ongelukkig zijn. Het is ook niet rendabel. En dan krijg je ook veel discussies met klanten. Ik durf ook niet te zeggen of mijn achterban dan wel open wil. Iedereen zit met deze vraag."

Feiten en Fabels: Wanneer heb je na het toedienen van het vaccin immuniteit?

Wanneer heb je na het toedienen van het vaccin immuniteit?

KHN: sluiting bar en restaurant in hotels symboolpolitiek

Een van de maatregelen van het kabinet is dat hotels geen roomservice meer mogen leveren en de hotelrestaurants moeten sluiten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt dat "het toppunt van symboolpolitiek". Het is volgens een woordvoerder nog onduidelijk of hotelgasten wel eten mogen afhalen, net zoals in andere restaurants gebeurt. "Wat KHN betreft is het niet meer dan logisch dat hotels, die een zorgplicht hebben voor hun gasten, wel met afhalen moeten kunnen werken."

Dat de eet- en drinkgelegenheden dicht moeten, is volgens KHN opnieuw een harde klap voor de sector. "De hotels in onder andere de Randstad zitten al maanden in slecht weer, want door het uitblijven van zakenreizigers en toeristen is de bezettingsgraad nihil", zegt de woordvoerder. "De vele kleinere en boetiekhotels hadden de afgelopen periode nog enige inkomsten, omdat overnachtingen mogelijk waren en hun restaurants open mochten blijven voor de gast die ook overnacht. Maar nu moeten ook deze eet-en drinkgelegenheden in hotels sluiten. Zo heeft de hotellerie er een probleem erbij." De brancheorganisatie pleit ervoor om nu al na te denken over een campagne om komende jaren buitenlandse gasten aan te trekken.

KHN stelt verder dat de huidige steunmaatregelen niet genoeg zijn. Grote hotels met meer dan 250 werknemers hebben geen recht op de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Voor de meeste hotels die het wel krijgen, is het bedrag volgens KHN niet genoeg om de vaste kosten te dekken.

CBR: 190.000 rijexamens, toetsen en rijtesten gaan niet door

Alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen en rijtests vanaf morgen gaan niet door. Dat geldt ook voor de cursussen 'Alcohol' en 'Verantwoord rijgedrag', meldt het CBR.

Voor de komende weken gaat het volgens het CBR om ongeveer 190.000 examens die niet doorgaan. Alle examens en tests kunnen naderhand zonder extra kosten worden ingehaald. Kandidaten die deze week nog op moesten, krijgen vanavond nog een bericht van het CBR. Later deze week neemt het CBR contact op met de overige kandidaten.

De Jonge over sluiten scholen: 'Helpt bij het advies om zoveel mogelijk thuis te werken'

De Jonge over sluiten scholen: 'Het helpt bij het andere advies om zoveel mogelijk thuis te werken'

Leraren willen goede voorbereiding op online onderwijs

"Deze week moeten scholen zich kunnen voorbereiden op de periode na de kerstvakantie, nu leerlingen vanaf woensdag niet meer naar school komen", zegt Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs in een eerste reactie op de toespraak van premier Rutte vanavond.

"Niet voor niets hebben wij ons de afgelopen dagen hard gemaakt voor voorbereidingstijd. Hierdoor kan de vakantie voor iedereen een vakantie zijn. Ook stelt het iedereen in staat om het online-onderwijs voor te bereiden vóórdat de kerstvakantie begint", zegt Woestenberg.

"Leraren, onderwijsassistenten en schoolleiders kunnen dan echt even bijkomen en opladen tijdens de kerstvakantie. En dat is hard nodig."

Pretparkvereniging: duidelijk verhaal, we steunen het kabinet

Pretparkvereniging Club van Elf, waar onder meer de Efteling, Artis en Madurodam onder vallen, noemt de toespraak van Rutte een duidelijk verhaal.

"Het is goed dat er geen uitzonderingen zijn en dat het geen halve maatregelen zijn. We moeten onze schouders eronder zetten. We steunen het kabinet."

De Jonge: R-getal is 1,24

Zojuist is minister De Jonge aangeschoven bij een speciale editie van Het coronavirus: feiten en fabels. Hij vertelde daarin dat RIVM-baas Jaap van Dissel het kabinet vrijdagavond belde: "Het gaat echt niet goed."

Ook zei De Jonge dat het laatst gemeten reproductiegetal rond de 1,24 ligt. Dat getal staat voor de besmettingsfactor, met andere woorden: hoeveel anderen één besmet persoon gemiddeld infecteert. Van Dissel waarschuwde in de coronabriefing in de Tweede Kamer vorige week dat bij een R-getal van 1,25 er begin januari naar verwachting 171.000 mensen met het virus zouden zijn.

De bewindsman zei dat het kabinet "alle instrumenten" behalve een avondklok heeft ingezet. De Jonge: "Op dit moment denken we dat het met deze maatregelen moet lukken."

De uitzending is via Youtube live te bekijken.

Hugo de Jonge: 'We krijgen maart-achtige proporties aan de kersttafel'

Boa's: groepsgrootte van twee moeilijkst te handhaven

De Nederlandse BOA Bond denkt dat de groepsgrootte van maximaal twee mensen het moeilijkst te handhaven zal zijn van alle nieuwe maatregelen. Dat zegt de voorzitter van de bond Ruud Kuin tegen persbureau ANP.

"Mensen zullen zich erin vergissen", zegt Kuin. "Iemand loopt buiten en praat vijf minuten met een bevriend stel dat langskomt. Dat zijn dan al drie personen. Het wordt dus best ingewikkeld. Het zal tijd nodig hebben voordat mensen dat scherp hebben", zegt Kuin. "Over de groepsgrootte zullen we mensen nog veel moeten informeren en waarschuwen."

Basisscholen overvallen door maatregelen

Voorzitter van de PO-raad Rinda den Besten is "verbijsterd en verdrietig" na het horen van de plannen van het kabinet. Scholen moeten vanaf woensdag weer online les gaan geven tot 18 januari, maakte de premier vanavond bekend.

"Het overvalt ons, en het is een pittige opgave voor het onderwijs", zei Den Besten op NPO Radio 1. "We moeten online onderwijs geven, maar ook noodopvang verzorgen voor kwetsbare kinderen en kinderen met ouders met cruciale beroepen. Dus we werken anderhalf keer zoveel", rekende ze voor.

Volgens Den Besten betekent dit "enorm veel werk" zo vlak voor de vakantie. Sommige scholen moeten net als in de eerste golf weer laptops gaan lenen. Ook moeten licenties van lesmethoden op tijd in orde worden gemaakt.

Het was dus fijn geweest als scholen eerder waren ingeseind. "Als dit vorige week nou al ergens op tafel lag, dan was het voor iedereen zo veel beter geweest om dit eerder te weten", zei ze. "Dan was het nog niet leuk - online onderwijs is echt minder - maar dan was het misschien wat makkelijker te organiseren geweest dan nu."

Supermarktbranche: doe normaal boodschappen

Doe normaal boodschappen en ga niet hamsteren. Dat is de boodschap van de branchevereniging voor de supermarkten, het CBL. "Doe boodschappen zoals je altijd doet in deze periode en koop alleen wat je nodig hebt."

De supermarkten blijven de komende weken open, waarbij de gebruikelijke regels gelden. Zo adviseert de branchevereniging met klem om alleen te komen en voldoende afstand te houden.

Het CBL verwacht meer drukte dan normaal om deze tijd. December is volgens de branchevereniging "altijd een drukkere periode dan normaal". Daar komt bij dat meer mensen de feestdagen thuis zullen doorbrengen.

Website Rijksoverheid ligt plat

De website Rijksoverheid.nl ligt sinds de toespraak van premier Rutte plat. Op die site zijn alle maatregelen te zien. Ook de hele toespraak van Rutte is daar terug te lezen.

MKB-Nederland: keiharde klap

"Dit is heel heftig", zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. "Een keiharde klap, vooral voor winkeliers. Dit zijn normaal de beste maanden van het jaar, met cadeaus, kerstcollecties, skikleding."

"Het is niet eerlijk dat ondernemers een groot deel van de prijs betalen van deze gezondheidscrisis, maar het is niet anders. Ik denk dat het kabinet zijn overwegingen heeft gemaakt en dat echt niet lichtvaardig doet. Ik begrijp het, maar ik heb niet voor alles begrip. In hoeverre draagt bijvoorbeeld een bepaalde activiteit bij aan de verspreiding van het virus? Maar ik ben geen viroloog en kan het niet allemaal wegen."

Belgische viroloog tegen Nederlanders: kom niet hierheen om te winkelen

Nu duidelijk is dat Nederland de komende weken een strenge lockdown kent, roept België Nederlanders op om vooral niet over de grens te gaan winkelen. In België zijn niet-essentiële winkels, zoals bouwmarkten en kledingwinkels, sinds 1 december weer geopend.

Viroloog Steven Van Gucht zegt tegen persbureau ANP: "Verplaats u daar niet voor". Hij roept Nederlanders op om online inkopen te doen. Burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen, dat aan Geleen grenst en een aantal grote winkelcentra telt, "wacht een beetje angstig af", zo zei hij tegen de Belgische nieuwszender Radio 1. Comeos, de Belgische federatie voor de detailhandel, wil met de autoriteiten in overleg over de toestroom in de winkels. Behalve Nederland gaat ook Duitsland in lockdown, wat mogelijk ook meer drukte in de Belgische winkelstraten oplevert.

De oproep is opvallend, omdat de Belgische autoriteiten inwoners in november opriepen om juist niet in Nederland te gaan winkelen. Veel Belgen hielden zich daar niet aan: zij gingen bijvoorbeeld naar Breda, Eindhoven en Maastricht om te 'funshoppen'.

Kijk hier de hele toespraak van premier Rutte over de lockdown terug

Kijk hier de hele toespraak van premier Rutte over de lockdown terug

Werkgevers krijgen opnieuw de kans om NOW aan te vragen

Werkgevers krijgen langer de tijd om een beroep te doen op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarmee de salarissen van werknemers kunnen worden doorbetaald. De deadline van de eerste periode NOW 3 was eigenlijk gisteren, maar vanwege de aangekondigde lockdown krijgen bedrijven de kans alsnog een aanvraag te doen.

"De lockdown zorgt voor een ingrijpend andere situatie voor werkgevers die aanvankelijk dachten geen tegemoetkoming nodig te hebben", zegt UWV-bestuurder Janet Helder. Werkgevers kunnen zich vanaf morgenochtend 09.00 uur tot 27 december melden.

Het gaat bij de eerste periode van de NOW 3 om loonsteun van begin oktober tot eind december. Werkgevers krijgen de tegemoetkoming als ze drie maanden lang minimaal 20 procent omzetverlies hebben, met een maximum tot 80 procent van de loonkosten.

Sinds 16 november hebben zo'n 58.000 werkgevers een aanvraag ingediend voor de derde periode NOW. Van de ingediende aanvragen zijn er inmiddels 36.000 toegekend.

Reisbranche: tot half maart niet reizen buitenproportioneel

De reisbranche noemt de oproep van het kabinet om tot half maart niet te reizen buitenproportioneel. Tot vanavond was het advies om tot half januari niet naar het buitenland te reizen. "We hebben begrip voor het feit dat met deze piek in besmettingen reizen tot een minimum moeten worden beperkt", zegt Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR. "Maar dat dit nu verlengd wordt van een periode van nog 5 weken naar 13 weken, dat vind ik teleurstellend en op dit moment buitenproportioneel."

"Ik heb ook de beelden van drukte op Schiphol gezien, dan begrijp ik dat het kabinet maatregelen moet nemen. Maar waarom nu al besluiten dat je tot half maart niet moet reizen?" Het kabinet houdt het bij een dringende oproep, het is geen verbod op reizen. "Wij zijn wel blij dat men überhaupt reizen niet heeft verboden", aldus Oostdam.

Seniorenorganisatie: 'Houd de Kerstgedachte vast'

"December is normaal gesproken een feestelijke periode, met tijd en aandacht voor je naasten", zegt directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB Marcel Sturkenboom.

"Laten we dat idee vooral ook blijven vasthouden, ook wanneer we beter niet bij elkaar op bezoek kunnen komen. Dus ons advies blijft: Stuur een kaartje, doe dat belletje, want eenzaamheid ligt op de loer. Houd de kerstgedachte vast, laat merken dat je aan elkaar denkt, blijf omzien naar elkaar. Ook in het nieuwe jaar."

Naast eenzaamheid benoemt de directeur nog een ander punt van zorg. "Er is een kans dat door deze strengere lockdown er nog meer druk op de mantelzorger komt te liggen. Doordat er minder kan en mensen terughoudender zullen zijn om op bezoek te komen om eventueel te helpen, zal de belasting voor de mantelzorgers alleen maar groter worden. Dat punt zullen we nadrukkelijk onder de aandacht van het kabinet en alle beleidsmakers blijven brengen."

Directeur Museumvereniging: teleurgesteld, maar begrijpelijk

"We zijn teleurgesteld dat de musea voor de derde keer verplicht moeten sluiten, al begrijpen we dat de volksgezondheid op één staat", zegt de directeur van de Museumvereniging in reactie op de toespraak van premier Rutte.

"Maar musea hebben nu des te meer behoefte aan perspectief op heropening en versoepeling van de coronamaatregelen, om meer publiek te kunnen verwelkomen."

OV-NL: dringend beroep op reizigers

Brancheorganisatie OV-NL doet een dringend beroep op reizigers in het openbaar vervoer om de eigen verantwoordelijkheid te nemen wanneer de lockdown van kracht is. "De ov-sector is aangemerkt als vitale sector. We voelen de verantwoordelijkheid om reizigers naar hun bestemmingen te blijven brengen."

"De overheid roept iedereen op om zo veel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig op pad te gaan. Dit betekent dat deze oproep ook geldt voor het openbaar vervoer. Het ov blijft beschikbaar voor noodzakelijke reizen. Wij doen een dringend beroep op reigers om de eigen verantwoordelijkheid te nemen in de keuze of de reis wel of niet noodzakelijk is."

Rutte: alle niet-noodzakelijke winkels gaan dicht

'Alle niet noodzakelijke winkels gaan dicht'

Openbaar vervoer alleen voor essentiële reizen

Premier Rutte deed vanavond de oproep aan werkgevers om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken. Reizen met het openbaar vervoer is alleen in noodzakelijke gevallen de bedoeling, net zoals in maart, tijdelijks de 'intelligente lockdown'. Rutte: "Thuiswerken blijft daarom ook de norm, tenzij het absoluut noodzakelijk is om naar het werk te gaan."

Rutte: 'Onderwijs op afstand wordt de norm, kinderopvang gaat dicht'

Rutte: 'Onderwijs op afstand wordt de norm, kinderopvang gaat dicht'

Rutte: we hebben geen keus, het aantal contacten moet omlaag

Volgens de premier is de vergaande lockdown de komende vijf weken echt noodzakelijk om het aantal contactmomenten omlaag te brengen. Daardoor kan het virus zich moeilijker verspreiden. Hij wees erop dat er door corona al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. "Medewerkers in de ziekenhuizen lopen al maanden op hun tandvlees."

Rutte riep de Nederlanders op vol te houden.

Tijdens de toespraak van Rutte waren op de achtergrond demonstranten te horen. Aan de overkant van de Hofvijver stonden zo'n honderd mensen lawaai te maken.

Gemeente Den Haag: demonstratie was niet aangekondigd

De gemeente Den Haag laat weten dat de demonstratie tijdens de toespraak van premier Rutte niet was aangekondigd. "Op last van de burgemeester heeft de politie iets na zeven uur de demonstratie op de Korte Vijverberg ontbonden. De demonstratie was niet aangekondigd en is daarom beëindigd."

ANP

Rutte: door de zure appel heen bijten, we komen hier doorheen

"We moeten door deze hele zure appel heen bijten voor het beter wordt. En ja, het wordt beter." Daarmee sloot premier Rutte de persconferentie zojuist af. "Er komt een moment dat we corona achter ons laten. Dat is niet meteen", benadrukte Rutte. Maar dankzij de vaccins wordt 2021 volgens hem een "jaar van hoop".

De komende weken komt het volgens de premier neer op "nog meer veerkracht".

'Het wordt beter, we laten corona achter ons'