NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Proefoptreden Guido Weijers voor 500 man • Nog steeds geen licht aan horizon voor horeca

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Eerst minder vaccins beschikbaar dan gedacht, en ze komen ook later.
 • Strenge maatregelen rond de Kerst worden niet uitgesloten, zegt premier Rutte.
 • Rutte heeft horeca nog niets te bieden.
Liveblog gesloten
 • Initiatief tegen eenzaamheid in de coronapandemie

  Een kopje koffie, chocola langsbrengen of een snorretje tekenen op een raam bij een verpleeghuis: het zijn kleine gebaren die grootse effecten kunnen hebben. En juist dat is wat het initiatief #eenkleingebaar wil bereiken. In de persconferentie van vanavond noemde minister De Jonge het initiatief, dat vandaag is gelanceerd en eenzaamheid in de coronapandemie wil tegengaan.

  Met de hashtag worden "kleine gebaren met grote gevolgen" op sociale media gedeeld, zegt Kiki Ronday van Humanitas, een van de initiatiefnemers. "We hebben allemaal behoefte aan positiviteit. Met dit kleine gebaar zie je hoe makkelijk het is om iets voor een ander te doen en dat is belangrijk."

 • Hoe vieren de landen om ons heen Kerst?

  Met meer dan drie gasten aan de kersttafel zit er dit jaar in Nederland niet in. Het kabinet maakte vanavond bekend dat er van een versoepeling van de maatregelen geen sprake kan zijn.

  Hoe wordt de Kerst gevierd in de landen om ons heen? Bekijk het in deze video.

 • IC-arts Gommers bang voor derde golf

  Diederik Gommers is bang voor een verdere stijging van het aantal coronabesmettingen, zei hij vanavond in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1. De IC-arts die ook lid is van het OMT zegt dat hij zijn hart de komende dagen vasthoudt. "Als de cijfers verder stijgen, kunnen we in een derde golf belanden. Dat kunnen we in het ziekenhuis niet hebben. Het verplegend personeel kan niet op adem komen, terwijl dat eigenlijk wel moet."

  In het Erasmus MC, de werkplek van Gommers, is het ziekteverzuim onder het verplegend personeel gestegen van 10 naar 20 procent. "Als het verder toeneemt, ben ik bang dat daar mensen gaan omvallen." De arts is blij dat het kabinet dinsdag de maatregelen niet versoepeld heeft, en zelfs een verzwaring overweegt voor de Kerst.

  Volgens Gommers begrijpt het OMT niet goed waar de meest recente stijging vandaan komt. "Zou het door Black Friday kunnen komen? Is het mobiliteit? Houden we ons niet goed aan de maatregelen? Komt het door de kou? Wisten we het maar."

  We zitten daardoor volgens Gommers momenteel in een lastige periode. "De mensen beginnen het zat te worden om de maatregelen vol te houden, terwijl het vaccin nog niet toegediend wordt".

 • Kabinet stelt ruim 58 miljoen beschikbaar voor jongeren

  Het kabinet stelt 58,5 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten om jongeren en jongvolwassenen meer perspectief te bieden in coronatijd.

  Jongeren moeten door de coronamaatregelen op relatief veel leefgebieden inleveren terwijl zij zelf doorgaans niet tot een risicogroep behoren, stelt het kabinet. Ze ervaren vaak meer dan andere leeftijdsgroepen mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid en angst.

  Met het jeugdpakket kunnen gemeenten jongeren meer mogelijkheden bieden voor activiteiten en ontmoetingen, binnen de geldende beperkingen, zoals sporttoernooien, museumbezoek, workshops fotografie, offline samenkomen en online samen gamen. De activiteiten moeten veilig en verantwoord zijn en aansluiten bij waar jongeren nu behoefte aan hebben.

  De activiteiten kunnen al in de Kerstvakantie van start gaan en jongeren worden actief betrokken bij de invulling.

 • Marokko gaat Chinese vaccin gratis beschikbaar stellen

  De koning van Marokko heeft een bevel uitgevaardigd waarin staat dat het coronavaccin gratis beschikbaar moet zijn voor alle inwoners. Het Noord-Afrikaanse land heeft het Sinopharm-vaccin uit China besteld. Dat wordt ingezet zodra de laatste testfase is afgerond, zei premier El Otmani vorige maand tegen persbureau Reuters.

  Marokko heeft ook vaccins van AstraZeneca besteld en is daarnaast in overleg met andere fabrikanten, aldus de premier. In Marokko zijn ruim 384.000 besmettingen geconstateerd. 6370 mensen zijn overleden aan de gevolgen van corona.

 • Nog steeds geen licht aan horizon voor horeca

  De horeca kan nog niet rekenen op versoepelingen, zo bleek vanavond op de persconferentie. Daarvoor is het aantal besmettingen volgens premier Rutte en minister De Jonge nog te hoog.

  Het is enorm frustrerend dat de horeca opnieuw geen enkel perspectief wordt geboden", zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland. "De situatie is kritiek, de pijn en onzekerheid zijn enorm groot; horecaondernemers trekken het niet meer."

  Volgens de KHN ontbeert de uitleg die door premier Rutte werd gegeven op de vraag waarom de horeca voorlopig nog gesloten blijft elke wetenschappelijke onderbouwing. "De premier kwam niet veel verder dan uit te leggen dat de horeca ook in andere Europese landen gesloten wordt gehouden en dat je in de horeca langer dan 15 minuten samen bent."

  Volgens de KHN is die uitleg niet meer te rijmen met wat we inmiddels weten over andere plekken waar mensen samen komen, zoals op scholen en in werksituaties, maar ook bij verschillende contactberoepen.

 • Proefoptreden Guido Weijers voor 500 man

  In de tweede helft van januari treedt cabaretier Guido Weijers op voor 500 man publiek in het Beatrix Theater in Utrecht. Het is een van de in de persconferentie aangekondigde proefprojecten in de culturele sector.

  De bezoekers van de show van Weijers worden in twee groepen van 250 man verdeeld die zich aan verschillende regels moeten houden. Zo moet de ene groep bijvoorbeeld wel mondkapjes dragen tijdens de voorstelling en de andere niet. Mensen die binnen drie weken na het proefevenement een besmetting oplopen moeten dat melden. Zo kan worden onderzocht of het evenement de bron is van de besmetting.

  Weijers is "ontzettend blij" met de proef. "Deze tests zorgen voor enig perspectief in de theaterwereld en evenementenbranche. Nu mogen we eindelijk gaan meten! Blij en trots dat ik daar een bijdrage aan mag leveren!"

  Voetbal

  Ook bij voetbal wordt een proef gedaan met toeschouwers op de tribunes. Bij de wedstrijden van NEC en Almere City wordt geëxperimenteerd met 1500 supporters in het stadion.

  Organisatoren kunnen op die manier op kleine schaal oefenen met wat er nodig is om (sport)evenementen op een veilige manier door te laten gaan. Ze kunnen dan bijvoorbeeld zien hoe de looproutes moeten zijn, of mensen moeten staan of zitten en wat er wel en niet haalbaar is.

 • KBO-PCOB: neem ook mantelzorgers mee in vaccinatieplannen

  Seniorenorganisatie KBO-PCOB zegt er begrip voor te hebben dat zorgpersoneel als eerste wordt ingeënt tegen het coronavirus. Directeur Sturkenboom spreekt van een logische beslissing, want "wil je goed voor iemand kunnen zorgen, dan moet je ook goed voor de verzorgende zorgen". Hij pleit er ook voor dat het kabinet mantelzorgers meeneemt in de vaccinatieplannen.

  "Iedereen snapt dat er keuzes gemaakt moeten worden", zegt hij. "Maar biedt tegelijkertijd ook perspectief, een stip aan de horizon, ook voor alle 60-plussers thuis. Te beginnen met de kwetsbare senioren en hun mantelzorgers. Kom met een helder coronavaccin-stappenplan. Daar zijn we met zijn allen hard aan toe."

 • Artsenfederatie: meeste artsen willen zich laten vaccineren

  Het overgrote deel van de artsen is bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, als er een goedgekeurd vaccin beschikbaar is. Dat zegt artsenfederatie KNMG, die de afgelopen dagen een peiling deed. 1191 artsen vulden de vragenlijst in.

  89 procent van de ondervraagden geeft aan zich zeker wel of waarschijnlijk wel, te laten vaccineren. Twee procent zegt zich zeker niet te laten vaccineren. Vier procent denkt zich waarschijnlijk niet te laten vaccineren. De belangrijkste reden waarom artsen zich willen laten vaccineren is om de gezondheid van hun patiënten en zichzelf te beschermen.

 • Persconferentie voorbij

  De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is voorbij. Lees hier de samenvatting.

 • Rutte: 'Inmiddels tellen we door corona bijna 10.000 lege stoelen aan de kersttafel'

  "Het is een zwaar jaar voor heel veel mensen. Een jaar van verlies en rouw", zei premier Rutte aan het begin van de persconferentie. Het aantal coronadoden nadert de 10.000. "Inmiddels tellen we door corona bijna 10.000 lege stoelen aan de kersttafel."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Inmiddels tellen we door corona bijna 10.000 lege stoelen aan de kersttafel'
 • Topsporters mogen vanaf 17 december weer trainen en wedstrijden spelen

  Vanaf 17 december mogen topsporters in de topsportcompetities weer trainen en wedstrijden spelen. Volgens het kabinet is voor hen de nationale competitie van belang om aansluiting te houden bij de internationale top. Het gaat om zo'n 6000 topsporters uit het voetbal, hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis.

  Tijdens het sporten geldt de afstandsmaatregel niet en zij mogen ook met meer dan vier personen sporten en met meer dan 30 mensen in één ruimte zijn. Voetballers in de eredivisie en eerste divisie en topsporters met een status op aangewezen topsportlocaties mochten al trainen en wedstrijden spelen.

 • De Jonge: kleinschalige distributie Pfizer-vaccin lastig

  Het Pfizer/BioNTech-vaccin wordt in de eerste week van januari geleverd in verpakkingen van 975 doses, zo hoorde minister De Jonge vanochtend van de farmaceut.

  "Dat maakt kleinschalige distributie nogal onhandig", zei hij. "En als ik zie wat daarvoor moet gebeuren omdat we daarvoor dus een grootschaliger of centraler locatie moeten hebben om daar te gaan vaccineren, dan zeg ik nog steeds op zijn vroegst in januari. Maar alles is erop gericht zo vroeg mogelijk in januari te vaccineren." Het middel moet bewaard worden bij -75 graden.

  Eerder zei De Jonge dat "als alles meezit" de vaccinatie rond 4 januari begint. Het lijkt hem nu wat minder waarschijnlijk dat er in de eerste week van januari wordt gevaccineerd, omdat het vaccin ook pas in die week geleverd wordt. De Jonge zegt dat er in januari nog een andere, kleinere levering volgt. Daarna verwacht hij in februari een levering van 750.000 doses. Per persoon zijn twee doses nodig.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: begin januari veel minder vaccins beschikbaar dan eerder gedacht
 • De Jonge verwacht: 'In de loop van 2021 kunnen we deel maatregelen loslaten'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge verwacht: 'In de loop van 2021 kunnen we deel maatregelen loslaten'
 • Rutte: alles doen om Kerstdagen te beschermen

  Premier Rutte kwam later in de persconferentie nog even terug op het toegestane aantal gasten met de feestdagen. "We gaan er alles aan doen om te zorgen dat we de paar Kerstdagen -en als het even kan ook Oudjaar- beschermen", zei hij over het gezin-plus-drie-beleid. Dat houdt in dat een gezin per dag maximaal drie gasten mag ontvangen. Maar als de trend in de cijfers "niet afbuigt", dan zijn verzwaringen rond eind december evenwel mogelijk, zei Rutte ook.