liveblog
NOS NieuwsAangepast

Proefoptreden Guido Weijers voor 500 man • Nog steeds geen licht aan horizon voor horeca

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Eerst minder vaccins beschikbaar dan gedacht, en ze komen ook later.
  • Strenge maatregelen rond de Kerst worden niet uitgesloten, zegt premier Rutte.
  • Rutte heeft horeca nog niets te bieden.
liveblog gesloten

Initiatief tegen eenzaamheid in de coronapandemie

Een kopje koffie, chocola langsbrengen of een snorretje tekenen op een raam bij een verpleeghuis: het zijn kleine gebaren die grootse effecten kunnen hebben. En juist dat is wat het initiatief #eenkleingebaar wil bereiken. In de persconferentie van vanavond noemde minister De Jonge het initiatief, dat vandaag is gelanceerd en eenzaamheid in de coronapandemie wil tegengaan.

Met de hashtag worden "kleine gebaren met grote gevolgen" op sociale media gedeeld, zegt Kiki Ronday van Humanitas, een van de initiatiefnemers. "We hebben allemaal behoefte aan positiviteit. Met dit kleine gebaar zie je hoe makkelijk het is om iets voor een ander te doen en dat is belangrijk."

Hoe vieren de landen om ons heen Kerst?

Met meer dan drie gasten aan de kersttafel zit er dit jaar in Nederland niet in. Het kabinet maakte vanavond bekend dat er van een versoepeling van de maatregelen geen sprake kan zijn.

Hoe wordt de Kerst gevierd in de landen om ons heen? Bekijk het in deze video.

IC-arts Gommers bang voor derde golf

Diederik Gommers is bang voor een verdere stijging van het aantal coronabesmettingen, zei hij vanavond in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1. De IC-arts die ook lid is van het OMT zegt dat hij zijn hart de komende dagen vasthoudt. "Als de cijfers verder stijgen, kunnen we in een derde golf belanden. Dat kunnen we in het ziekenhuis niet hebben. Het verplegend personeel kan niet op adem komen, terwijl dat eigenlijk wel moet."

In het Erasmus MC, de werkplek van Gommers, is het ziekteverzuim onder het verplegend personeel gestegen van 10 naar 20 procent. "Als het verder toeneemt, ben ik bang dat daar mensen gaan omvallen." De arts is blij dat het kabinet dinsdag de maatregelen niet versoepeld heeft, en zelfs een verzwaring overweegt voor de Kerst.

Volgens Gommers begrijpt het OMT niet goed waar de meest recente stijging vandaan komt. "Zou het door Black Friday kunnen komen? Is het mobiliteit? Houden we ons niet goed aan de maatregelen? Komt het door de kou? Wisten we het maar."

We zitten daardoor volgens Gommers momenteel in een lastige periode. "De mensen beginnen het zat te worden om de maatregelen vol te houden, terwijl het vaccin nog niet toegediend wordt".

Kabinet stelt ruim 58 miljoen beschikbaar voor jongeren

Het kabinet stelt 58,5 miljoen euro beschikbaar aan gemeenten om jongeren en jongvolwassenen meer perspectief te bieden in coronatijd.

Jongeren moeten door de coronamaatregelen op relatief veel leefgebieden inleveren terwijl zij zelf doorgaans niet tot een risicogroep behoren, stelt het kabinet. Ze ervaren vaak meer dan andere leeftijdsgroepen mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid en angst.

Met het jeugdpakket kunnen gemeenten jongeren meer mogelijkheden bieden voor activiteiten en ontmoetingen, binnen de geldende beperkingen, zoals sporttoernooien, museumbezoek, workshops fotografie, offline samenkomen en online samen gamen. De activiteiten moeten veilig en verantwoord zijn en aansluiten bij waar jongeren nu behoefte aan hebben.

De activiteiten kunnen al in de Kerstvakantie van start gaan en jongeren worden actief betrokken bij de invulling.

Marokko gaat Chinese vaccin gratis beschikbaar stellen

De koning van Marokko heeft een bevel uitgevaardigd waarin staat dat het coronavaccin gratis beschikbaar moet zijn voor alle inwoners. Het Noord-Afrikaanse land heeft het Sinopharm-vaccin uit China besteld. Dat wordt ingezet zodra de laatste testfase is afgerond, zei premier El Otmani vorige maand tegen persbureau Reuters.

Marokko heeft ook vaccins van AstraZeneca besteld en is daarnaast in overleg met andere fabrikanten, aldus de premier. In Marokko zijn ruim 384.000 besmettingen geconstateerd. 6370 mensen zijn overleden aan de gevolgen van corona.

Nog steeds geen licht aan horizon voor horeca

De horeca kan nog niet rekenen op versoepelingen, zo bleek vanavond op de persconferentie. Daarvoor is het aantal besmettingen volgens premier Rutte en minister De Jonge nog te hoog.

Het is enorm frustrerend dat de horeca opnieuw geen enkel perspectief wordt geboden", zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland. "De situatie is kritiek, de pijn en onzekerheid zijn enorm groot; horecaondernemers trekken het niet meer."

Volgens de KHN ontbeert de uitleg die door premier Rutte werd gegeven op de vraag waarom de horeca voorlopig nog gesloten blijft elke wetenschappelijke onderbouwing. "De premier kwam niet veel verder dan uit te leggen dat de horeca ook in andere Europese landen gesloten wordt gehouden en dat je in de horeca langer dan 15 minuten samen bent."

Volgens de KHN is die uitleg niet meer te rijmen met wat we inmiddels weten over andere plekken waar mensen samen komen, zoals op scholen en in werksituaties, maar ook bij verschillende contactberoepen.

Proefoptreden Guido Weijers voor 500 man

In de tweede helft van januari treedt cabaretier Guido Weijers op voor 500 man publiek in het Beatrix Theater in Utrecht. Het is een van de in de persconferentie aangekondigde proefprojecten in de culturele sector.

De bezoekers van de show van Weijers worden in twee groepen van 250 man verdeeld die zich aan verschillende regels moeten houden. Zo moet de ene groep bijvoorbeeld wel mondkapjes dragen tijdens de voorstelling en de andere niet. Mensen die binnen drie weken na het proefevenement een besmetting oplopen moeten dat melden. Zo kan worden onderzocht of het evenement de bron is van de besmetting.

Weijers is "ontzettend blij" met de proef. "Deze tests zorgen voor enig perspectief in de theaterwereld en evenementenbranche. Nu mogen we eindelijk gaan meten! Blij en trots dat ik daar een bijdrage aan mag leveren!"

Voetbal

Ook bij voetbal wordt een proef gedaan met toeschouwers op de tribunes. Bij de wedstrijden van NEC en Almere City wordt geëxperimenteerd met 1500 supporters in het stadion.

Organisatoren kunnen op die manier op kleine schaal oefenen met wat er nodig is om (sport)evenementen op een veilige manier door te laten gaan. Ze kunnen dan bijvoorbeeld zien hoe de looproutes moeten zijn, of mensen moeten staan of zitten en wat er wel en niet haalbaar is.

KBO-PCOB: neem ook mantelzorgers mee in vaccinatieplannen

Seniorenorganisatie KBO-PCOB zegt er begrip voor te hebben dat zorgpersoneel als eerste wordt ingeënt tegen het coronavirus. Directeur Sturkenboom spreekt van een logische beslissing, want "wil je goed voor iemand kunnen zorgen, dan moet je ook goed voor de verzorgende zorgen". Hij pleit er ook voor dat het kabinet mantelzorgers meeneemt in de vaccinatieplannen.

"Iedereen snapt dat er keuzes gemaakt moeten worden", zegt hij. "Maar biedt tegelijkertijd ook perspectief, een stip aan de horizon, ook voor alle 60-plussers thuis. Te beginnen met de kwetsbare senioren en hun mantelzorgers. Kom met een helder coronavaccin-stappenplan. Daar zijn we met zijn allen hard aan toe."

Artsenfederatie: meeste artsen willen zich laten vaccineren

Het overgrote deel van de artsen is bereid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, als er een goedgekeurd vaccin beschikbaar is. Dat zegt artsenfederatie KNMG, die de afgelopen dagen een peiling deed. 1191 artsen vulden de vragenlijst in.

89 procent van de ondervraagden geeft aan zich zeker wel of waarschijnlijk wel, te laten vaccineren. Twee procent zegt zich zeker niet te laten vaccineren. Vier procent denkt zich waarschijnlijk niet te laten vaccineren. De belangrijkste reden waarom artsen zich willen laten vaccineren is om de gezondheid van hun patiënten en zichzelf te beschermen.

Persconferentie voorbij

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is voorbij. Lees hier de samenvatting.

Rutte: 'Inmiddels tellen we door corona bijna 10.000 lege stoelen aan de kersttafel'

"Het is een zwaar jaar voor heel veel mensen. Een jaar van verlies en rouw", zei premier Rutte aan het begin van de persconferentie. Het aantal coronadoden nadert de 10.000. "Inmiddels tellen we door corona bijna 10.000 lege stoelen aan de kersttafel."

Rutte: 'Inmiddels tellen we door corona bijna 10.000 lege stoelen aan de kersttafel'

Topsporters mogen vanaf 17 december weer trainen en wedstrijden spelen

Vanaf 17 december mogen topsporters in de topsportcompetities weer trainen en wedstrijden spelen. Volgens het kabinet is voor hen de nationale competitie van belang om aansluiting te houden bij de internationale top. Het gaat om zo'n 6000 topsporters uit het voetbal, hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis.

Tijdens het sporten geldt de afstandsmaatregel niet en zij mogen ook met meer dan vier personen sporten en met meer dan 30 mensen in één ruimte zijn. Voetballers in de eredivisie en eerste divisie en topsporters met een status op aangewezen topsportlocaties mochten al trainen en wedstrijden spelen.

De Jonge: kleinschalige distributie Pfizer-vaccin lastig

Het Pfizer/BioNTech-vaccin wordt in de eerste week van januari geleverd in verpakkingen van 975 doses, zo hoorde minister De Jonge vanochtend van de farmaceut.

"Dat maakt kleinschalige distributie nogal onhandig", zei hij. "En als ik zie wat daarvoor moet gebeuren omdat we daarvoor dus een grootschaliger of centraler locatie moeten hebben om daar te gaan vaccineren, dan zeg ik nog steeds op zijn vroegst in januari. Maar alles is erop gericht zo vroeg mogelijk in januari te vaccineren." Het middel moet bewaard worden bij -75 graden.

Eerder zei De Jonge dat "als alles meezit" de vaccinatie rond 4 januari begint. Het lijkt hem nu wat minder waarschijnlijk dat er in de eerste week van januari wordt gevaccineerd, omdat het vaccin ook pas in die week geleverd wordt. De Jonge zegt dat er in januari nog een andere, kleinere levering volgt. Daarna verwacht hij in februari een levering van 750.000 doses. Per persoon zijn twee doses nodig.

De Jonge: begin januari veel minder vaccins beschikbaar dan eerder gedacht

De Jonge verwacht: 'In de loop van 2021 kunnen we deel maatregelen loslaten'

De Jonge verwacht: 'In de loop van 2021 kunnen we deel maatregelen loslaten'

Rutte: alles doen om Kerstdagen te beschermen

Premier Rutte kwam later in de persconferentie nog even terug op het toegestane aantal gasten met de feestdagen. "We gaan er alles aan doen om te zorgen dat we de paar Kerstdagen -en als het even kan ook Oudjaar- beschermen", zei hij over het gezin-plus-drie-beleid. Dat houdt in dat een gezin per dag maximaal drie gasten mag ontvangen. Maar als de trend in de cijfers "niet afbuigt", dan zijn verzwaringen rond eind december evenwel mogelijk, zei Rutte ook.

Eerst minder vaccins beschikbaar dan gedacht, en ze komen ook later

Minister De Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het vaccin van Pfizer/BioNTech waarschijnlijk iets later geleverd wordt, en dat het er ook in eerste instantie veel minder worden. De minister ging ervan uit dat de farmaceut eind december een miljoen doses zou kunnen leveren. Maar nu wordt verwacht dat het er een half miljoen worden, die begin januari worden geleverd. In het eerste kwartaal van 2021 volgen nog eens 1,7 miljoen doses.

Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep om gevaccineerd te worden. Deze groep wordt op zo'n 30 priklocaties gevaccineerd, die de GGD verspreid over het land gaat inrichten. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Ook zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden.

Tegelijkertijd wil het ministerie ook zo snel mogelijk starten met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperkingen. Zij krijgen het vaccin van Moderna aangeboden. Volgens de laatste berichten krijgt Nederland in het eerste kwartaal 390.000 doses van het Moderna-vaccin.

Op de vraag of de inentingen op 4 januari beginnen, zoals De Jonge eerder had aangekondigd, zei hij dat het "zo vroeg als mogelijk in januari" wordt.

De Jonge: begin januari veel minder vaccins beschikbaar dan eerder gedacht

Rutte heeft horeca nog niets te bieden

Voor de horeca had premier Rutte niet veel perspectief op de korte termijn. Het aantal IC-opnames moet eerst flink terug, zei hij. "Dan kan er weer iets, bijvoorbeeld met restaurants. Cafés is echt wat anders, want daar sta je wat dichter op elkaar, zeker als je drank ophebt."

In januari proefprojecten in cultuursector, ook kijkt kabinet naar meer ruimte voor sport

Premier Rutte geeft een paar kleine lichtpuntjes tijdens de coronapersconferentie. Zo komen er in januari strak gecontroleerde proefprojecten in de cultuursector. Ook wil hij dat het Outbreak Management Team gaat onderzoeken of er meer gesport kan gaan worden in teamverband door Nederlanders tot en met 27 jaar.

Rutte: strak gecontroleerde proefprojecten in januari

Rutte sluit strengere maatregelen voor de Kerst niet uit

Premier Rutte zegt dat het "echt niet goed gaat" met de besmettingscijfers. "De realiteit van vandaag is dat we op een tweesprong staan. Of we zorgen er samen voor door ons gedrag dat de cijfers omlaag gaan. Of de cijfers blijven stijgen en dan sluit ik niet uit dat we voor de Kerst bij u terug komen met strengere maatregelen." Of extra maatregelen nog voor de Kerst nodig zijn, wordt op 22 december bekend gemaakt.

Rutte: 'Strengere maatregelen nog voor kerst niet uit te sluiten'

Persconferentie begonnen

Premier Rutte en minister De Jonge zijn begonnen met de persconferentie. Volg het hier live.

TUI: duizenden Nederlanders zouden naar Curaçao afreizen

Reisorganisatie TUI Nederland zegt dat in de periode van nu tot aan het einde van het jaar nog duizenden mensen zouden afreizen naar Curaçao. Vanmiddag ging het reisadvies voor dat eiland van code geel naar code oranje. TUI zegt dat er contact wordt gezocht met al die mensen om te vragen of ze willen omboeken, naar een andere bestemming willen of dat ze de reis willen annuleren.

De mogelijkheden zijn wat beperkt, meldt een woordvoerder van de reisorganisatie, maar ze zijn er wel. Voor Bonaire, Aruba of de Canarische eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura staat het reisadvies op geel.

Op dit moment zitten er via TUI Nederland 1900 reizigers op Curaçao. Het zijn voornamelijk vakantiegangers die een pakketreis hebben geboekt, een kleiner deel heeft alleen een vliegticket geboekt. "Deze reizigers kunnen hun vakantie afmaken en blijven in principe op hun geplande terugvlucht staan. De reizigers die op dit moment op Curaçao verblijven ontvangen daarover persoonlijk bericht", aldus een woordvoerder.

Horeca wil snel weer open, "kan op een verantwoorde manier"

Koninklijke Horeca Nederland zegt dat de horeca "morgen al" op een verantwoorde manier open kan. Daarmee reageert de branchevereniging op berichtgeving van eerder vandaag door RTL Nieuws. Dat meldde op basis van een analyse van het ministerie van Economische Zaken dat het weer openen van de horeca kan leiden tot minder besmettingen, omdat mensen nu vaker bij elkaar thuis afspreken in plaats van in de horeca, waar coronamaatregelen zijn getroffen.

"Horecaondernemers en hun medewerkers volgen strenge protocollen, inclusief strenge hygiëne-maatregelen en doen er alles aan om hun gasten een veilige en gastvrije ervaring te bieden", zegt Koninklijke Horeca Nederland in een verklaring. "Gezien de huidige cijfers en de behoeften in de maatschappij kan de horeca juist een onderdeel van de oplossing zijn. In de horeca kunnen mensen dankzij de strenge protocollen toch op een veilige manier samenkomen. De horeca kan op een verantwoorde manier open, daarvoor hoeven we niet te wachten tot januari, maar dit kan morgen al."

De brancheorganisatie zegt dat er al geruime tijd "slimme plannen" klaarliggen om de horeca gefaseerd weer te openen. "Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat het besmettingsrisico beheersbaar en aanvaardbaar moet zijn, maar dat er tegelijkertijd wel mogelijkheden moeten zijn voor een exploitatie van het horecabedrijf. Met slimme maatregelen kan de horeca worden ingezet als 'safe haven' in de strijd tegen het coronavirus."

Afhaalmaaltijden in een restaurant in Amsterdam

AstraZeneca publiceert resultaten over vaccin

Farmaceut AstraZeneca heeft de resultaten van het onderzoek naar zijn coronavaccin AZD1222 gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Daarmee is AstraZeneca het eerste farmaceutische bedrijf dat de resultaten in een medisch tijdschrift heeft gepubliceerd en openbaar heeft gemaakt. Volgens het bedrijf is het vaccin, dat is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Oxford, veilig en voor zo'n 70 procent effectief. Wel blijven er nog vragen over de effectiviteit van het vaccin bij 55+'ers.

De onderzoekers claimen dat het vaccin voor 62 procent effectief is bij mensen die twee keer een volledige dosis kregen, en voor 90 procent bij de mensen die eerst een halve en daarna een hele dosis kregen. Maar deskundigen zeiden eerder dat die laatste groep (2741 deelnemers) te klein was om een goede conclusie te trekken, en dat er meer onderzoek nodig is. Ook zat er in die onderzoeksgroep niemand van boven de 55.

Volgens hoofdonderzoeker professor Pollard is er geen twijfel over de veiligheid van het vaccin. "De enige manier om de pandemie achter ons te laten, is dat we vaccins krijgen." AstraZeneca zegt dat "de resultaten laten zien dat er een effectief vaccin" is. "Ik denk echt dat dit vaccin grote gevolgen zal hebben voor de pandemie." AstraZeneca meldt ook op dat er 10 besmette mensen met ernstige klachten (ziekenhuisopnames, en 1 sterfgeval) zaten in de placebo-groep, en geen in de groep van de gevaccineerden.

Kabinet wijzigt groepsgrootte voor thuis niet: maximaal drie bezoekers per dag welkom

Het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen tijdens de Kerstdagen, blijft maximaal drie per dag. Dat bevestigen Haagse bronnen. Vanavond zullen premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid daar meer over zeggen op hun persconferentie.

Reisadvies Curaçao naar oranje, Nederlanders hoeven niet direct terug

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Curaçao aangepast van 'geel' naar 'oranje'. Dat betekent dat het ministerie adviseert om alleen noodzakelijke reizen te maken naar het eiland.

De aanpassing volgt op de toename van het aantal coronabesmettingen op Curaçao. Het RIVM vindt het niet nodig dat mensen die nu op het eiland zijn direct terugkeren. Wie terugkeert vanuit Curaçao naar Nederland, wordt opgeroepen 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Van de Caribische eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden is het reisadvies voor Saba en Sint Eustatius al langer oranje. Voor Aruba, Bonaire en Sint Maarten geldt code geel.

Een waarschuwingsbord op het Marie Pampoen-strand op Curaçao

Flevoland grootste coronabrandhaard

De provincie Flevoland heeft zich, gemeten naar 100.000 inwoners, in de afgelopen maand tot de grootste coronabrandhaard van Nederland ontwikkeld. Ook in de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Limburg zijn relatief veel besmettingen.

Op gemeenteniveau is Urk niet meer de plaats met de meeste besmettingen. Die plek is de afgelopen week overgenomen door Bunschoten, met 89,2 besmettingen per 10.000 inwoners. Urk bezet nog wel de derde plek, met 71,3 besmettingen per 10.000 inwoners in een week tijd. De gemeente Scherpenzeel bezet met 74,9 besmettingen de tweede plek.

Kabinet wil eerst zorgpersoneel, daarna pas ouderen vaccineren

Het zorgpersoneel in de verpleeghuizen, thuiszorg, wijkverpleging en gehandicaptenzorg is de eerste groep die een coronavaccin krijgt. Dat maakt het kabinet vanavond bekend op de coronapersconferentie, bevestigen bronnen aan de NOS.

Die groep bestaat uit 625.000 mensen. Nederland heeft genoeg Pfizer-vaccins voor 450.000 mensen. Niet iedereen kan dus ingeënt worden. Het kabinet gaat centrale locaties opzetten voor het zorgpersoneel. Hoeveel en waar is nog niet bekend.

Het kabinet kiest voor deze strategie omdat het lastiger is om het vaccin bij meer dan 3000 verpleeghuis- en gehandicapteninstellingen te krijgen. Het Pfizer-vaccin moet op -70 graden bewaard worden, dat is een logistieke uitdaging voor de sectoren. Zorgpersoneel kan naar centrale locaties reizen, bewoners niet. Pfizer zei overigens dat het ontdooide middel tot vijf dagen in de koelkast kan worden bewaard bij een temperatuur tot 8 graden. Op kamertemperatuur is het 2 uur houdbaar.

Leids bedrijf gaat Oxfordvaccin produceren

Het Leidse bedrijf Halix heeft een overeenkomst gesloten met farmaceut AstraZeneca voor de productie van AZD1222, het coronavaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford. Het middel wordt geproduceerd op het bedrijventerrein Leiden Bio Science Park en Halix gaat voor het maken ervan twee extra productielijnen inrichten.

Halix is al enige tijd betrokken bij de ontwikkeling van het Oxfordvaccin. Het is niet duidelijk hoeveel doses van het vaccin Halix gaat produceren. Overigens dreigt voor het vaccin vertraging, omdat er onrust is ontstaan over het onderzoek naar het vaccin.

FDA: Pfizer/BioNTech-vaccin voldoende veilig en effectief

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech voldoet aan de eisen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die toezicht houdt op voedsel en geneesmiddelen in de VS. Dat staat in een analyse van de testresultaten. Waarschijnlijk beslist de FDA later deze week of het vaccin wordt toegelaten op de Amerikaanse markt. De toezichthouder zegt dat er nog onvoldoende gegevens zijn om conclusies te trekken over de veiligheid van het vaccin bij mensen onder de 16, zwangere vrouwen en mensen van wie het immuunsysteem is aangetast.

In Groot-Brittannië heeft het Pfizer/BioNTech-vaccin al groen licht gekregen; de Britten zijn vandaag begonnen met het inenten van kwetsbare groepen. Naar verwachting komt het Europese medicijnagentschap (EMA) op 29 december met een oordeel over het middel.

In deze vriezers bewaart Pfizer zijn coronavaccins in Michigan, VS

6187 nieuwe besmettingen, 71 doden

Naast de weekcijfers heeft het RIVM vandaag ook weer de dagelijkse besmettingscijfers bekendgemaakt. Er zijn vanmorgen tot 10.00 uur vanmorgen 6187 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 932 minder dan gisteren.

Verder zijn bij het RIVM 71 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren ging het nog om19 sterfgevallen. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 48 doden per dag, tegen 58 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 561 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 580. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

RIVM: afgelopen week 27 procent meer besmettingen

In een week tijd zijn er 43.103 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 33.949. Dat komt neer op een stijging van 27 procent, die het RIVM "zorgwekkend" noemt.

Opnieuw hebben meer mensen in Nederland zich laten testen: 320.205. Dat zijn er ruim 60.000 meer dan vorige week. Van de mensen die zich lieten testen was een iets hoger percentage positief: 11,6, vorige week was dat 11,1.

206 opnames op verpleegafdelingen, 22 erbij op de IC

Er zijn 206 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 56 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 22 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 2 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1700 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1660), van wie 464 op de IC (gisteren: 470). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Notitie ministerie, ingezien door RTL: 'Opening horeca kan leiden tot minder besmettingen'

Als de horeca weer opengaat, hoeft dat niet te leiden tot een toename van het aantal coronabesmettingen. Sterker nog: het is denkbaar dat het zogeheten r-getal (de besmettingsfactor) zelfs afneemt bij heropening van cafés en restaurants. Dat staat in een analyse van het ministerie van Economische Zaken die RTL Nieuws heeft ingezien.

Volgens RTL hebben minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer de notitie vandaag ingebracht bij het kabinetsberaad over de corona-aanpak, waarover vanavond een persconferentie is. In hun analyse staat dat op 14 oktober meerdere maatregelen zijn genomen, waaronder het sluiten van de horeca. Op dat moment was het r-getal 1,08. Na de maatregelen daalde dat getal weliswaar tot 0,82, maar een maand later was de waarde weer gestegen naar 1,04. De bewindslieden zouden daaruit geconcludeerd hebben dat de invloed van de horeca op de r-waarde heel klein is. Volgens hen vormen bezoekjes van familie en vrienden thuis een grotere bron van besmettingen en heeft de sluiting van de horeca ertoe geleid dat dat soort bezoekjes veel vaker voorkomen.

Met de analyse hopen Wiebes en Keijzer de andere leden van het kabinet ervan te overtuigen dat de coronamaatregelen voor de horeca moeten worden versoepeld, schrijft RTL Nieuws.

'Duitsland stevent af op harde lockdown'

In Duitsland wordt de roep om strengere maatregelen steeds luider. Het aantal positieve coronatests blijft steken op een hoog niveau en neemt in sommige regio's zelfs toe. De invloedrijke Leopoldina-academie van de Wetenschappen adviseert de Duitse regering daarom om een harde lockdown af te kondigen. Volgens de academie is die "absoluut nodig" om de tweede golf te breken.

De wetenschappers pleiten ervoor om schoolkinderen vanaf volgende week thuis te laten. Ook vinden ze dat alle werknemers voor zover mogelijk moeten thuiswerken. Na de kerst zou het openbare leven grotendeels moeten worden stilgelegd, door alle winkels (behalve supermarkten) te sluiten en sociale contacten verder te beperken.

De Duitse bondskanselier Merkel neemt het advies van de Leopoldina-academie doorgaans erg serieus. Meerdere Duitse media zeggen dat ze sowieso op het punt staat om in te grijpen. "Met de maatregelen die we nu hebben, komen we de winter niet door", zou Merkel gisteren tijdens de CDU-fractievergadering hebben gezegd. Deze week is er waarschijnlijk een spoedtop tussen de landelijke regering en de deelstaten. Sommige deelstaten wachten dat niet af en hebben zelf al een lockdown ingesteld, zoals Beieren en Saksen. Maar andere regio's, met name in het noorden, zijn daar minder enthousiast over. Daar lopen de besmettingscijfers namelijk wel terug.

Bijna 300.000 minder vluchten van en naar Nederland

Sinds het begin van de coronacrisis in maart zijn er bijna 300.000 minder vluchten van en naar Nederland uitgevoerd, in vergelijking met vorig jaar. Het gaat om een afname van 61 procent, becijfert de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol in een rapport over Nederland.

Het aantal passagiers dat via Nederlandse luchthavens reisde droogde van maart tot en met oktober op met 82 procent, wat neerkomt op 48 miljoen minder reizigers. Daarmee staat Nederland in Europa op de zevende plek.

Minder bekeuringen voor overtreders coronaregels

De politie heeft vorige week 510 bekeuringen uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de coronaregels hielden, waarvan 65 aan mensen die geen mondkapje droegen. Het aantal uitgeschreven bekeuringen neemt al een tijdje af. Een maand geleden schreef de politie bijvoorbeeld nog 1650 bekeuringen uit voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Toen gold nog geen mondkapjesplicht in onder meer winkels en bij de kapper: die is sinds 1 december van kracht.

Verder deelde de politie vorige week 362 waarschuwingen uit, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd. Ook maakte ze een einde aan 32 illegale feestjes. Een week eerder ging het nog om 513 waarschuwingen en 50 feestjes.

Hoe het komt dat er minder bekeuringen en waarschuwingen zijn uitgedeeld, kan de politie niet met zekerheid zeggen. "Vermoedelijk speelt het weer een rol. Wij handhaven vooral op groepen die bij elkaar komen in het openbaar gebied. Het wordt natter en kouder, dus waarschijnlijk zijn er minder bijeenkomsten op straat."

Verder zegt de politie niet proactief te controleren op het dragen van een mondkapje. Wel kunnen agenten te hulp schieten als bijvoorbeeld een ondernemer klaagt dat klanten in zijn winkel zich niet aan de plicht houden. Of en hoeveel bekeuringen boa's hebben opgelegd, is niet bekend.

Voedingscentrum: 'Zet elke dag een gezonde stap'

Wat kan ik eten om mijn weerstand te vergroten? Moet ik vitaminesupplementen slikken? En hoe houd je een gezonde leefstijl vol als je thuiswerkt? Over dat soort vragen wordt het Voedingscentrum in deze coronatijd veel gebeld, zei gedragsexpert Roel Hermans vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Zijn tip: gooi niet in één keer je hele voedingspatroon om, maar probeer elke dag een gezond stapje te zetten. "Als je bijvoorbeeld ontdekt dat je vaak snoept en snackt, kijk dan wanneer dat gebeurt. Als je tv kijkt, of aan het thuiswerken bent? Maak voor dat specifieke moment een plannetje om het anders te doen. Kun je jezelf bijvoorbeeld afleiden door een telefoontje te plegen of een wandeling te maken als je een enorme trek voelt opkomen?"

Gisteren werd bekend dat de meeste Nederlanders ook in deze tweede golf niet meer zijn gaan eten dan normaal. Zo'n 63 procent heeft een stabiel gewicht, ondanks waarschuwingen voor 'coronakilo's'. Dat blijkt uit een enquête van het Voedingscentrum onder 1265 mensen.

"Verhalen over die coronakilo's zijn zeker geen broodje aap", zegt Hermans. "Er zijn ook wel mensen aangekomen, maar het grootste gedeelte zegt stabiel te zijn gebleven. We horen ook vaak dat mensen deze coronatijd juist gebruiken om meer tijd in de keuken door te brengen en meer gezonde recepten te maken."

Johnson: 'Vaccin zal groot verschil maken'

Premier Johnson spreekt op Twitter zijn dank uit voor de Britse gezondheidsautoriteit, de wetenschappers die het coronavaccin hebben ontwikkeld en alle betrokken vrijwilligers. Volgens de premier van Groot-Brittannië, dat vandaag is begonnen met zijn vaccinatieprogramma, zal het even duren voordat iedereen is ingeënt, maar gaat het vaccin geleidelijk "een heel groot verschil" maken.

Maar, zei hij erbij: "We kunnen het ons nu niet veroorloven om achterover te leunen." Volgens Johnson grijpt het coronavirus nog steeds om zich heen, onder meer in Londen.

Politie valt huis ontslagen covid-19-datawetenschapper binnen

De politie van Florida is gisteren met getrokken wapens het huis van de Amerikaanse datawetenschapper Rebekah Jones binnengevallen. Zij werd in mei ontslagen door het ministerie van Volksgezondheid van Florida, naar eigen zeggen omdat ze weigerde data over covid-19 te manipuleren.

Volgens Amerikaanse media wordt ze nu verdacht van het hacken van het berichtensysteem van dat departement, ergens vorige maand. Jones zou via dat systeem een boodschap hebben gestuurd naar de werknemers van het ministerie, waarin ze hen oproept zich uit te spreken over de coronacrisis. "Het is tijd om je uit te spreken, voordat er weer 17.000 mensen zijn overleden", zou in dat bericht staan. "Je weet dat dit fout is. Je hoeft er geen onderdeel van te zijn. Wees een held."

Zelf zegt Jones dat ze die boodschap nooit heeft verstuurd en dat ze na haar ontslag ook geen toegang meer had tot het berichtensysteem. "Ik ben geen hacker", zegt ze tegen CNN. Volgens haar zit de Republikeinse gouverneur DeSantis van Florida achter de politie-inval. Diens woordvoerder ontkent dat.

Tegen CNN vertelde Jones vanmorgen dat de politie haar telefoon en computer heeft ingenomen. Ook plaatste ze beelden van de inval op Twitter:

William Shakespeare gevaccineerd

De tweede gevaccineerde Brit luistert naar de naam William Shakespeare, zegt een BBC-journalist op Twitter. Net als zijn beroemde naamgenoot komt de man uit het graafschap Warwickshire, in het midden van Engeland. De schrijver William Shakespeare werd daar in 1564 geboren.

Eerste Brit ingeënt tegen coronavirus

In het Verenigd Koninkrijk is de eerste Brit ingeënt tegen het coronavirus. Margaret Keenan, die volgende week 91 jaar wordt, kreeg het Pfizer/BioNTech-vaccin toegediend in het universitair ziekenhuis van Coventry. Haar inenting was live op tv te volgen. Keenan zei dat ze zich "bevoorrecht" voelde om als eerste gevaccineerd te worden.

Eerste vaccinatie tegen covid-19 in Groot-Brittannië is een feit

Vandaag beginnen de Britten met hun landelijke vaccinatiecampagne. Ze spreken van "V-Day". De eerste mensen die voor een vaccin in aanmerking komen zijn 80-plussers die in het ziekenhuis liggen of al een afspraak met een arts hadden staan. Ook medewerkers in de ouderenzorg en eerstelijnshulpverleners kunnen een inenting krijgen.

Nieuwjaarsduik Scheveningen gaat niet door

De traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen op 1 januari gaat niet door, vanwege het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Maar de organisatie heeft een alternatief bedacht, meldt Omroep West. "Als de mensen niet naar de zee mogen komen, brengen we de zee gewoon naar de mensen", citeert de regionale omroep Alex Schuttert van de Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland.

Het is de bedoeling dat er soepblikken met zeewater worden opgestuurd naar de mensen die zich voor de nieuwjaarsduik opgeven. Daarmee kunnen ze op 1 januari meedoen aan een 'thuisduik'. "Met de Nieuwjaarsduik uit Blik hebben we een mooi alternatief", zegt Schuttert. "Hopelijk wordt het net zo leuk."

Vorige maand werd bekend dat ook de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp komende jaarwisseling niet doorgaan vanwege corona. Vorig jaar mochten de rivaliserende bouwers ook al niet aan de slag met de palletstapels; toen was dat omdat er geen vergunning voor de vreugdevuren was afgegeven. In 2018 ontstond door de in brand gestoken pallettorens een vonkenregen in Den Haag.

Unicef: 320 miljoen kinderen zitten thuis

Wereldwijd zitten zo'n 320 miljoen kinderen en jongeren thuis omdat scholen gesloten zijn als gevolg van de coronacrisis, meldt kinderhulporganisatie Unicef. Dat komt neer op eenvijfde van alle schoolgaande kinderen. De organisatie stelt dat scholen niet de oorzaak van de pandemie zijn, "maar toch zien we de alarmerende trend dat regeringen landelijk hun scholen sluiten", aldus Unicef.

Britten beginnen met vaccineren

In het Verenigde Koninkrijk worden vandaag de eerste inwoners ingeënt met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Allereerst zijn bewoners en medewerkers van verpleeghuizen aan de beurt, gevolgd door 80-plussers en ander zorgpersoneel.

Het land heeft 40 miljoen doses besteld van het vaccin. Omdat iedereen het vaccin twee keer toegediend moet krijgen, is de bestelling genoeg om 20 miljoen van de 66 miljoen Britten te vaccineren. De eerste levering kwam afgelopen donderdag aan en omvat 800.000 doses.

Ook de 27 landen van de Europese Unie, waaronder Nederland, hebben dit vaccin besteld. Het Europees medicijnagentschap EMA moet het middel nog goedkeuren. De uitkomsten daarvan worden deze maand verwacht.

Regering-Trump sloeg aanbod Pfizer af

De regering-Trump is afgelopen zomer niet ingegaan op het aanbod van vaccinontwikkelaar Pfizer om meer coronavaccins te leveren dan de eerder afgesproken 100 miljoen. Dat meldt The New York Times, op basis van gesprekken met ingewijden. Door de weigering zal de VS mogelijk in de eerste helft van 2021 met een tekort kampen.

Volgens de krant waarschuwde Pfizer enkele keren dat het bedrijf na de eerste 100 miljoen doses, genoeg voor 50 miljoen mensen, onder meer aan de Europese Unie vaccins ging leveren. De Amerikaanse regering had het recht om met voorrang 100 tot 500 miljoen extra vaccins te bestellen, maar besloot daar geen gebruik van te maken. De EU bestelde al 200 miljoen doses van het vaccin, dat werd ontwikkeld in samenwerking met het Duitse bedrijf BioNTech.

In een reactie zegt een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid tegen de krant zich geen zorgen te maken: "Er komen ook nog 100 miljoen doses aan van het vaccin van Moderna. Ook zijn er nog vier andere kansrijke kandidaten."

Goedemorgen

Welkom in het coronablog van dinsdag 8 december. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.