NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Wereldwijd 1,5 miljoen coronadoden • 'Pfizer kan minder vaccins leveren dan gepland'

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Vindicat gaat leden aanspreken die in een feestbus coronaregels hebben overtreden.
 • Rotterdamse winkels moeten morgen één uur eerder dicht. Dat is later dan burgemeester Aboutaleb eerder aankondigde.
 • De coalitie trekt extra geld uit voor onder meer de horeca en de cultuursector.
 • België gaat eerst personeel en bewoners woonzorgcentra vaccineren.
Liveblog gesloten
 • Oversterfte weer toegenomen

  Afgelopen week overleden opnieuw meer mensen dan normaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat naar schatting 3450 mensen zijn overleden, ruim 400 mensen meer dan verwacht. Het zijn tevens 150 overledenen meer dan een week ervoor. Vooral onder ouderen is de sterfte toegenomen.

  Lees verder:

 • 'Pfizer kan minder vaccins leveren dan aangekondigd'

  Er kunnen dit jaar veel minder coronavaccins van farmaceut Pfizer worden geleverd dan eerder werd aangekondigd, meldt The Wall Street Journal. Door een tekort aan grondstoffen zouden slechts 50 miljoen doses van de geplande 100 miljoen doses worden geproduceerd. Voor volgend jaar staat de productie van een miljard doses van het vaccin gepland.

  Het vaccin van Pfizer, dat samen met het Duitse BioNTech wordt geproduceerd, kreeg gisteren goedkeuring voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. In de Europese Unie loopt het toelatingsproces nog. Het Europees medicijnagentschap EMA verwacht dat uiterlijk 29 december afgerond te hebben.

 • Epidemioloog vreest 'paradoxaal effect' op besmettingscijfers bij vaccin

  Het coronavaccin komt eraan, maar in Nieuwsuur waarschuwt epidemioloog en hoogleraar interne geneeskunde Olaf Dekkers voor een "paradoxaal effect" zodra ouderen zijn gevaccineerd. "Daar ging het ons om, dus dan laten we alles weer vieren met als gevolg dat de besmettingen enorm stijgen en de groep van 50- tot 70-jarigen in de ziekenhuizen terechtkomen. Met alsnog een enorme druk op het zorgpersoneel en de ziekenhuizen."

 • Facebook belooft onjuiste beweringen over vaccins te verwijderen

  Facebook kondigt aan onjuiste beweringen over coronavaccins te verwijderen van Facebook en Instagram. Onware claims, zoals dat microchips via vaccins worden aangebracht, veroorzaken een directe bedreiging van de volksgezondheid, schrijft het bedrijf. Eerder kondigde het techbedrijf al een verbod aan op advertenties die vaccineren ontmoedigen.

 • Wereldwijd 1,5 miljoen coronadoden gemeld

  Het wereldwijde dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen tot ruim 1,5 miljoen. Dat blijkt uit de verzameling van de coronadata door de Johns Hopkins Universiteit. Het gaat om de gerapporteerde doden door overheden. Het werkelijke dodental ligt waarschijnlijk hoger.

  In absolute aantallen zijn de Verenigde Staten (274.648 doden), Brazilië (174.515), India (138.648) en Mexico (107.565) het zwaarst getroffen. Wanneer gekeken wordt naar het aantal doden per miljoen inwoners zijn de meeste doden gemeld in België, San Marino en Peru.

  Wat betreft het aantal besmettingen is het virus het meest in opmars in de VS, Turkije en Rusland. In de meeste Europese landen, waaronder Nederland, is het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen week licht gedaald.

 • Van Ark: inhalen uitgestelde zorg duurt nog maanden

  Het zal nog zeker maanden duren voordat alle uitgestelde medische behandelingen als gevolg van de coronacrisis zijn ingehaald. Minister Van Ark voor Medische Zorg zegt te hopen dat het "diep in het voorjaar van 2021" voor elkaar is, maar durft dat niet met zekerheid te zeggen. "Het reproductiegetal moet onder de 1 zijn en het zorgpersoneel moet het aankunnen", noemt Van Ark als voorwaarden.

  Naar schatting een miljoen behandelingen zijn uitgesteld. Patiënten die per se binnen zes weken geholpen moeten worden, komen al direct aan de beurt.

 • VO-Raad wil geen langere sluiting scholen na Kerst

  De koepel van middelbare scholen, de VO-Raad, wil niet dat de scholen voor of na de feestdagen een week extra dicht blijven. Het Outbreak Management Team onderzoekt op dit moment of een week online onderwijs na de kerstvakantie wenselijk is om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. De VO-raad noemt dat onwenselijk "in het belang van de leerlingen en de scholen" en stelt voor desnoods alleen in bepaalde regio's fysiek onderwijs te vervangen door online lessen.

  Komende dinsdag is er een nieuwe persconferentie van het kabinet, waarbij duidelijkheid wordt gegeven over de feestdagen. Op dit moment wordt daarover nog overlegd.

 • Schorsing voor Vindicat-jaarclub vanwege feestbus

  De Groningse studentenvereniging Vindicat schorst een jaarclub vanwege het overtreden van de coronaregels in een feestbus. Voorzitter Wessel Giezen laat weten dat de 30 à 35 betrokken leden zijn opgespoord en aangesproken op hun gedrag. Zij zijn niet als individueel lid geschorst, maar omdat de meeste activiteiten via de jaarclub lopen, kunnen zij in de praktijk een jaar lang niet deelnemen aan Vindicat-evenementen.

  De feestvierders konden worden getraceerd dankzij een doorgestuurde spraakmemo uit een whatsappgroep, waarin een student haar vrienden oproept alle filmpjes van sociale media te verwijderen. Zij reageerden "neerslachtig" op de schorsing, zegt Giezen. "Maar ik heb geen medelijden met ze."

  De Groningse burgemeester Schuiling laat de zaak onderzoeken. Zo wil hij onder meer uitzoeken wie het feestje heeft georganiseerd.

 • Honderden Feyenoordsupporters met vuurwerk bij de Kuip

  Hoewel voetbalsupporters vanwege de coronamaatregelen niet welkom zijn bij de wedstrijd Feyenoord - Dinamo Zagreb, hebben honderden mensen zich verzameld bij stadion de Kuip. Een verslaggever van Rijnmond spreekt van mogelijk duizenden supporters, uitgerust met vuurwerk en fakkels.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Feyenoord-supporters roeren zich rond De Kuip
 • Airbnb beperkt boekingsopties voor de feestdagen

  Airbnb heeft in meerdere landen maatregelen genomen om te voorkomen dat vakantieadressen tijdens Kerst en Oud en Nieuw worden misbruikt voor feestjes. In onder meer Frankrijk, Spanje en de VS kun je geen boeking voor één nacht doen als je account geen positieve reviews heeft. De verhuursite verbood eerder al advertenties voor adressen waar meer dan zestien mensen terechtkunnen. Ook tijdens Halloween werden boekingen voor één nacht in de VS en Canada verboden.

  De maatregel geldt vooralsnog niet in Nederland.

 • Toch genoeg griepvaccins voor alle zestigers

  Er zijn toch genoeg griepvaccins om alle 60- tot 70-jarigen in Nederland in te enten, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Vanwege de coronacrisis was er dit jaar meer belangstelling voor de prik dan anders. Het leek er daarom op dat er te weinig vaccins zouden zijn voor de hele doelgroep.

  Staatssecretaris Blokhuis riep daarom in oktober gezonde zestigers op voorlopig geen griepprik te halen, zodat ouderen boven de 70 en mensen met een gezondheidsrisico voorrang zouden krijgen. Sindsdien zijn er extra doses vaccins ingekocht.

 • Dodental VK passeert 60.000, recordaantal doden Italië

  Het dodental in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de coronacrisis is de 60.000 gepasseerd. Vandaag werden in de officiële statistieken 414 nieuwe doden gemeld, wat het totaal gemelde overledenen op 60.113 brengt. Alleen mensen die binnen 28 dagen na een positieve coronatest stierven, zijn meegeteld. Het Verenigd Koninkrijk heeft het hoogste gerapporteerde dodental van Europa.

  In Italië zijn de afgelopen 24 uur 993 coronagerelateerde doden gemeld. Dat is het hoogste aantal tot nu toe. Het vorige dieptepunt was op 27 maart, toen 919 doden werden gemeld. In totaal zijn er 58.038 coronadoden in Italië gemeld.

 • Tsjechen mogen weer winkelen en uit eten

  Sinds vandaag zijn de coronamaatregelen in Tsjechië versoepeld. In het Centraal-Europese land, dat in oktober het zwaarst getroffen van Europa was, zijn niet-essentiële winkels en restaurants vandaag weer heropend.

  1/5 Rijen voor een kledingwinkel Reuters
  2/5 Winkelbezoekers in Praag Reuters
  3/5 Ook restaurants zijn weer geopend EPA
  4/5 Toepasselijke taartjes bij deze banketbakker EPA
  5/5 Naast de blijdschap om de versoepelingen is er ook sneeuwpret in Praag EPA
 • Horeca-organisatie blij met miljoenensteun

  Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert enthousiast op het extra geld dat de coalitie wil uittrekken voor bedrijven die door de coronacrisis een zeer groot omzetverlies lijden. "Het is voor een heel grote groep ondernemers een grote stap die weer wat lucht geeft", zegt Robèr Willemsen, voorzitter van KHN. Volgens Willemsen moet er nu gewerkt worden naar een moment dat de horeca de deuren weer kan openen.

  Willemsen weet niet of de steunmaatregelen ook voldoende zijn voor de groep horecaondernemers die hebben gedreigd in januari de deuren weer te openen. "Het geld is zeer welkom bij iedere ondernemer, maar er zullen desondanks ondernemers omvallen", verwacht hij.

 • Vindicat gaat passagiers feestbus aanspreken

  Het bestuur van de Groningse studentenvereniging Vindicat gaat een aantal leden stevig toespreken vanwege het overtreden van de coronaregels in een feestbus. Op beelden is te zien hoe meerdere feestvierders geen mondkapje dragen, springen en lachgas gebruiken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Leden Vindicat overtreden coronaregels in feestbus

  Vindicat-voorzitter Wessel Giezen bevestigt dat het om leden van Vindicat gaat en zal de betrokkenen een preek geven, "want dit kan echt niet door de beugel". Hij laat weten dat de studentenvereniging de leden geregeld per mail afraadt huisfeesten te geven.

  De busmaatschappij erkent bij RTV Noord dat de regels niet zijn nageleefd en spreekt van een incident. Het bedrijf organiseert al maanden 'coronaproof feestritten' en zegt volgens een maas in de wet te opereren. "Wij vallen onder de regels van de touringcarbranche en mogen dus met volle bezetting rijden. Verplicht zitten hoeft niet." De veiligheidsregio zou op de hoogte zijn van de feestritten.

  Skivakantie

  Voorzitter Giezen kan nog niets zeggen over eventuele sancties tegen de feestvierders. De activiteit was volgens hem "absoluut niet" vanuit het bestuur georganiseerd. Vindicat zoekt nu contact met de politie en de gemeente om het incident te bespreken.

  Eerder dit jaar werd de studentenvereniging al in verlegenheid gebracht toen zo'n 900 leden weigerden van skivakantie in Noord-Italië terug te keren, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies had aangescherpt. Uiteindelijk keerden ze een dag eerder terug dan gepland.