NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Corona op 70e nertsenfokkerij • Rutte weet niet waarom mondkapje niet verplicht is in gebedshuis

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog wordt gesloten. Zaterdag starten we een nieuw blog.

 • Corona op zeventigste nertsenfokkerij

  Op een zeventigste nertsenfokkerij is corona vastgesteld. Het bedrijf in Putten heeft ongeveer 3000 moederdieren die worden gedood. De nieuwste besmetting kwam aan het licht via het monitoringssysteem van het ministerie van Landbouw, waarbij nertsen wekelijks worden getest.

  Er zijn in totaal 126 nertsenfokkerijen in Nederland. Van de 56 waar geen corona is vastgesteld, staan er 21 leeg. "Voor de resterende 35 bedrijven die nog bezig zijn met het pelzen van de dieren gelden aanvullende maatregelen", schrijft het ministerie. Bij pelzen wordt de vacht van het gedode dier gehaald.

  De Nederlandse nertsenfokkerijen zijn mogelijk begin 2021 voorgoed dicht, schreven we donderdag:

 • Onderzoekers: 'Verwacht niet te veel van massaal testen'

  Massaal testen leidt er niet toe dat de samenleving weer helemaal open kan, concluderen epidemiologen van het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht in een wiskundige modelleringsstudie. Ook met 10 miljoen tests per maand, waar het kabinet aan werkt, blijven maatregelen nodig om het coronavirus in te dammen.

  Als alle maatregelen worden opgeheven, zou elke Nederlander zich minstens elke drie dagen moeten laten testen om het reproductiegetal onder de 1 te houden, blijkt uit het model. Volgens de onderzoekers moet massale screening vooral worden ingezet in regio's met veel besmettingen, aangevuld met andere anti-coronamaatregelen.

  Minister De Jonge schreef dinsdag in een Kamerbrief dat hij vanaf maart 2021 een testcapaciteit wil waarbij iedereen in Nederland, met of zonder klachten, zich gemiddeld één keer per maand kan laten testen. Hij wil de besmettingsgraad laag houden en daarmee perspectief bieden voor een "zo open mogelijke samenleving".

  De Utrechtse onderzoekers noemen het "massaal en herhaaldelijk testen", waarna positief geteste personen in isolatie gaan, niet haalbaar als oplossing om de samenleving te heropenen.

 • Rutte weet niet waarom mondkapje niet verplicht is in gebedshuizen

  Premier Rutte weet niet waarom kerk-, moskee-, synagoge- en tempelgangers vanaf 1 december geen mondkapje hoeven te dragen. Op een vraag over deze uitzondering op de mondkapjesplicht in NOS Met het Oog op Morgen, antwoordt hij "vrijheid van godsdienst".

  Maar wanneer politiek verslaggever Wilma Borgman vraagt wat dat ermee te maken heeft, zegt hij: "Ik heb geen idee, ik ga het voor u uitzoeken, ik verzin het ter plekke. Ik wist het eigenlijk niet, goeie vraag. Dames en heren, we komen hierop terug. Ik weet het niet, nee. Ik vermoed dat het te maken heeft met de vrijheid van godsdienst, maar ik ga het uitzoeken."

  Volgens Borgman, die hem sprak voor het wekelijkse gesprek met de minister-president, gaat het om een uitzonderlijke situatie. "De minister-president zat even met zijn mond vol tanden. In al die jaren met Rutte heb ik dit nog nooit meegemaakt."

  Vanaf 1 december geldt een mondkapjesplicht in onder meer winkels, restaurants, musea, theaters, middelbare scholen en het hoger onderwijs.

 • 'Donald Trump Jr. heeft corona'

  Donald Trump Jr. is besmet met het coronavirus en zit in quarantaine, zeggen drie bronnen tegen Bloomberg. Een woordvoerder zegt dat de zoon van de Amerikaanse president geen symptomen heeft.

 • Banken nemen extra personeel aan voor bedrijven in problemen

  Afgelopen maanden viel het nog mee, maar het gaat de komende tijd steeds drukker worden op de afdelingen bijzonder beheer van banken. Dat is de afdeling waar bedrijven die hun rekeningen niet meer kunnen betalen terechtkomen. Banken hebben al extra personeel aangenomen en bereiden zich voor.

  Zo werken er nu bij ABN Amro 200 mensen op de afdeling. Dat is 20 procent meer dan begin dit jaar. Ook Rabobank heeft ruim 20 procent meer mensen in dienst. ING wil niet precies zeggen hoeveel extra mensen er nu op de afdeling werken, maar stelt wel 'meer ruimte' te hebben.

 • Duitsland druk met inentingscampagne

  De eerste coronavaccins zijn waarschijnlijk eind dit jaar al beschikbaar. "En dan kan het inenten beginnen", zei bondskanselier Merkel gisteren opgetogen. In Duitsland wordt er koortsachtig aan gewerkt, schrijft correspondent Judith van de Hulsbeek.

  De geïmproviseerde inentingscentra schieten als paddenstoelen uit de grond. De deadlines zijn strak: voor 15 december moeten er honderden prikstraten door heel het land klaar voor gebruik zijn.

  Zo ziet de vaccinatiestraat er nu nog uit:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Over vier weken ziet u hier het beste vaccinatiecentrum van Würzburg'
 • Pfizer vraagt toezichthouder in VS om goedkeuring vaccin

  Farmaceut Pfizer heeft in de VS officieel om goedkeuring gevraagd voor het eigen coronavaccin. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen volgens Amerikaanse media halverwege december de eerste mensen in de VS worden gevaccineerd.

  De producent heeft een spoedverzoek ingediend bij de FDA, de Amerikaanse toezichthouder voor voedsel en geneesmiddelen. Het bedrijf zei woensdag dat "zeer binnenkort" ook bij de EU een vergunning wordt aangevraagd,

  Pfizer stelt dat het coronavaccin voor 95 procent van de proefpersonen effectief is. Die claim werd gedaan in een persbericht; een wetenschappelijk artikel is nog niet gepubliceerd.

  Nieuwsuur sprak vanavond met de directeur van de Nederlandse tak van Pfizer:

 • Frankrijk en België pakken 'Black Friday' aan

  De Belgische regering roept grote webwinkels op om de zogenoemde Black Friday-kortingsacties uit te stellen. En in Frankrijk heeft bijvoorbeeld webwinkelgigant Amazon onder druk van de regering de aanbiedingsacties al opgeschort.

  Black Friday is een uit de VS overgewaaide uitverkoopdag, die dit jaar op 27 november valt. Winkels adverteren met forse kortingen op bijvoorbeeld elektronica.

  Vanwege de huidige lockdown in Frankrijk hebben supermarkten en webwinkels de koopjesdag een week uitgesteld. De verwachting is dat tegen die tijd de winkels weer open zijn, zodat de drukte wordt gespreid.

  De regering van België roept grote webwinkels op om Black Friday uit te stellen zodat ook kleinere winkels ervan kunnen profiteren. Die winkels zijn nu in de meeste gevallen gesloten als gevolg van de coronabeperkingen.

 • Kabinet schrapt centraal examen beroepsgericht vmbo

  Het kabinet heeft vanwege de coronacrisis een streep gezet door het centraal examen voor beroepsgerichte profielvakken op het vmbo. Op deze manier kunnen de scholen zelf bepalen wanneer ze het examen afnemen, schrijft het ministerie van Onderwijs.

  Beroepsgerichte profielvakken zijn bijvoorbeeld horeca, bakkerij en recreatie (HBR) en produceren, installeren en energie (PIE). De opleidingen kunnen wel gebruikmaken van het beschikbare materiaal voor de centrale examens.

  Over een paar weken wordt duidelijk of er meer maatregelen voor de eindexamens nodig zijn. De inzet is dat de examens dit jaar voor alle 211.000 leerlingen doorgaan.

 • Corona gaf hen het laatste zetje: zij staan nu voor de klas

  Het onderwijs komt al jarenlang structureel mensen tekort, maar uitgerekend de coronacrisis biedt hoop op verandering, meldt Nieuwsuur. Steeds meer mensen die door de epidemie hun werk zijn verloren, zien in een baan als onderwijzer perspectief.

  De pabo heeft ruim tien procent meer eerstejaars dan vorig jaar en er hebben zich 1500 zij-instromers gemeld. Sommige leraren in spe hadden altijd al eens voor de klas willen staan, anderen ontdekten dat lesgeven eigenlijk best wel leuk is.

  Zo ook journalist Jelle Brandt Corstius, die nu studeert aan de pabo:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Mijn leven heeft een andere wending gekregen door corona'
 • NRC: 65 Schiphol-beveiligers besmet

  De afgelopen anderhalve maand zijn 65 beveiligers van luchthaven Schiphol positief getest op corona, schrijft NRC. Twee werknemers van een beveiligingsbedrijf en een bagage-afhandelingsbedrijf zeggen tegen de krant dat hun werkgevers besmettingen verzwijgen.

  Op Schiphol werken 5000 beveiligers bij vijf verschillende bedrijven. Die melden hun ziekteverzuim aan Schiphol. Vakbond FNV vraagt al langer aandacht voor de werkomstandigheden op de luchthaven.

  "De leidinggevenden verzwijgen hoeveel werknemers ziek zijn", zegt een werknemer van afhandelaar Aviapartner. "Corona is een soort van taboe, ze zijn vooral bang voor paniek." Het bedrijf spreekt de beschuldigingen tegen.

 • Gevaccineerden komen straks in registratiesysteem

  Het RIVM schrijft dat er een landelijk registratiesysteem komt voor de vaccinaties tegen covid-19. "Dat is belangrijk met het oog op het monitoren en waarschuwen voor eventuele bijwerkingen", staat in het persbericht.

  Van de miljoenen mensen die straks worden ingeënt zal de naam, het tijdstip van prikken en het type vaccin worden opgeslagen. Minister De Jonge schrijft in een Kamerbrief dat het mogelijk wordt deze gegevens te laten verwijderen, als de gevaccineerde daar om vraagt.

  Wel is het volgens De Jonge "heel belangrijk dat de gegevens in het centrale register zo compleet mogelijk zijn zodat de veiligheidsbewaking en monitoring zorgvuldig kan gebeuren. Hierbij heb ik privacy hoog in het vaandel staan."

  Het RIVM schrijft verder dat er de afgelopen maanden 25 miljoen vaccinatienaalden zijn besteld. Evenals een extra aantal 'supervriezers', zodat de vaccins bij een temperatuur van -70 kunnen worden bewaard. Ook wordt er gewerkt aan beveiligde opslaglocaties en aan transport en distributie.

 • Spanje stelt coronatest verplicht voor reizigers uit Nederland

  Vanaf 23 november moeten Nederlanders die per vliegtuig of boot naar Spanje komen een negatief testresultaat tonen. De coronatest moet uiterlijk 72 uur voor vertrek zijn afgenomen.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag meldt dat de maatregel niet geldt voor reizigers die per auto of trein Spanje binnenkomen. Het ministerie benadrukt dat alleen voor de Canarische Eilanden code geel geldt, voor de rest van het land geldt code oranje. "Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari 2021, tenzij strikt noodzakelijk."

 • Niet-prioriteitsgroep haalt vaccinatie bij GGD

  60-plussers, kwetsbare groepen en zorgmedewerkers krijgen als eersten de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen corona. Zij krijgen de vaccinatie van een huis-, bedrijfs- of instellingsarts, de rest van de bevolking kan in later stadium terecht bij de GGD.

  Dat blijkt uit de zojuist gepubliceerde routekaart voor de vaccinatiestrategie. "GGD's kunnen gebruikmaken van grootschalige priklocaties, zoals zij doen bij de HPV-vaccinatie en de meningokokkenvaccinatie of kleinere locaties waar nodig. Mogelijk dat de GGD te zijner tijd hun (grote) testlocaties ook hiervoor kunnen inzetten", schrijft minister De Jonge in de Kamerbrief.

  Dit is de routekaart van de vaccinatiestrategie Rijksoverheid