Amerikaanse executiekamer
NOS Nieuws

Recordaantal federale executies VS: nu al 8, nog 2 gepland

Met de executie van een terdoodveroordeelde moordenaar komt het aantal executies van de federale justitie in de VS dit jaar op acht. Dat is een record voor de nationale overheid.

De 49-jarige Orlando Hall stierf na een dodelijke injectie in de gevangenis van Terre Haute, Indiana. Hij was in 1994 veroordeeld voor de brute moord op een 16-jarig meisje, zus van mannen die hem geld schuldig waren. Het meisje werd zwaar mishandeld met een schep en levend begraven.

Met de dood van Hall zijn er dit jaar zestien personen geëxecuteerd in de VS. Uniek is dat het leeuwendeel daarvan voor rekening kwam van de landelijke overheid. Tot de regering-Trump doodvonnissen weer ging uitvoeren dit jaar waren er sinds 2003 geen federale executies geweest.

Ook daarvoor kwamen ze maar weinig voor: sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er slechts 26. Het maximale aantal federale executies in een jaar was tot nu toe vier, in 1938 en 1948.

Als het aan Trump ligt worden er dit jaar nog twee federale doodvonnissen voltrokken: op 10 december volgt Brandon Bernard, een bendelid dat in 1999 een echtpaar ontvoerde en vermoordde, voor 31 december staat de executie van Lisa Montgomery gepland.

Corona

Montgomery werd in 2004 veroordeeld omdat ze een zwangere vrouw vermoordde en haar baby uit de baarmoeder sneed. Het kind overleefde die misdaad. De executie van Montgomery zou de eerste federale executie van een vrouw zijn sinds 1953, het jaar dat ook Ethel Rosenberg voor spionage ter dood werd gebracht.

Haar executie stond gepland voor 8 december, maar een rechter besloot dat gisteren uit te stellen tot Oudjaarsdag, omdat Montgomery's advocaten corona hebben opgelopen, waarschijnlijk bij een bezoek aan de gevangenis waar ze vastzit. Doordat ze ziek zijn is het voor de advocaten niet mogelijk een clementieverzoek te behandelen.

Ook Bernard hoopt nog onder zijn doodstraf uit te komen: hij heeft een petitie ingediend waarin vijf van de negen juryleden die hem veroordeelden zeggen dat zijn advocaten hem indertijd niet voldoende hebben verdedigd. Zo was het hen niet duidelijk dat hij niet bij de ontvoering aanwezig was en handelde in opdracht van een hoger bendelid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl