NOS Nieuws Buitenland

Biden op 264 kiesmannen na winst Michigan • Voorlopig geen uitslag Nevada

Liveblog gesloten
 • Sluiting liveblog

  We sluiten dit liveblog en volgen de tweede dag na de verkiezingen in de VS in een nieuw blog.

 • Bijna alle stemmen Georgia geteld

  In swing state Georgia zijn inmiddels bijna alle stemmen geteld. Persbureau AP schat dat 98 procent van de geschatte hoeveelheid stemmen is geteld. Trump heeft op dit moment een voorsprong van iets meer dan 28.000 stemmen.

 • Arrestaties in Portland, Pittsburgh, New York en Minneapolis

  In verschillende steden in de VS zijn arrestaties verricht bij protesten van verschillende actiegroepen. In het centrum van Portland zijn zeker acht personen gearresteerd, nadat bij een protest winkelruiten werden vernield en een molotovcocktail zou zijn gegooid.

  Bij Minneapolis werden demonstranten gearresteerd die over een snelweg liepen. Ook in Pittsburg en New York zijn arrestaties verricht.

  Er werd al rekening gehouden met onrust tijdens en na de verkiezingen. Zo werden in meerdere staten troepen van de National Guard in paraatheid gebracht en timmerden winkeliers hun etalages dicht. Grote incidenten of rellen lijken vooralsnog uit te blijven.

 • CNN: Team-Trump overweegt juridische stappen in Arizona en Nevada

  Het campagneteam van president Trump overweegt juridische stappen te ondernemen over de stembusgang in Arizona en Nevada, meldt CNN. Eerder werd naar de rechter gestapt om het tellen van de stemmen in Georgia, Michigan en Pennsylvania stop te zetten. Het team stelt namelijk dat er onregelmatigheden zijn opgetreden bij het tellen van de stemmen. In Wisconsin heeft het team om hertelling van de stemmen gevraagd. Volgens CNN wordt eenzelfde stap voorbereid in Georgia.

  Voor de verkiezingen werd al verwacht dat uitslagen van meerdere staten zouden worden aangevochten in de rechtbank. Beide partijen hebben daar een leger aan advocaten voor ingehuurd.

 • Protest bij stembureau in Arizona

  Bij een stemkantoor in Maricopa, Arizona protesteren zo'n 200 Trumpsupporters die toegang tot de telling eisen. Volgens een journalist van ABC News gaat het om de extremistische groepering AZ Patriots Movement.

  Biden staat bijna 3 procentpunt voor op Trump in de Grand Canyon State. Persbureau AP heeft de 11 kiesmannen van Arizona al toegekend aan Biden, op basis van 86 procent van de stemmen.

 • Voorlopig geen uitslag uit Nevada

  De kiescommissies van Nevada zullen de komende uren geen nieuwe uitslagen delen. Eerder vanavond werd vanuit de federale kiescommissie aangegeven dat meer uitslagen gedeeld zouden worden, maar lokale commissies hebben aangegeven dat ze dat niet gaan redden. Het tellen gaat morgenochtend (Amerikaanse tijd) pas verder. Een uitslag zal dus nog zeker een halve dag op zich laten wachten.

 • Biden loopt vooruit op presidentschap: nieuwe website, terugkeer klimaatverdrag

  Joe Biden heeft, vooruitlopend op een mogelijke verkiezingswinst, zijn transitiewebsite gelanceerd. Op Buildbackbetter.com schrijft de Democratische kandidaat dat zijn team voorbereidingen treft om de crises die het land treffen ("van een pandemie tot economische recessie, van klimaatverandering tot raciale ongelijkheid") te bestrijden.

  Tegelijkertijd heeft Biden op Twitter laten weten dat hij op de eerste dag van zijn presidentschap ervoor wil zorgen dat de VS opnieuw het klimaatverdrag van Parijs zal ondertekenen. Vandaag is de Amerikaanse regering formeel teruggetrokken uit het klimaatverdrag.

 • Voorsprong Trump in resterende swing states krimpt

  In vijf staten blijft een uitslag vooralsnog uit. Er wordt met man en macht gewerkt aan het tellen van alle stembiljetten. Biden en Trump ontlopen elkaar in de swing states soms slechts duizenden stemmen. Een tussenstand:

  • De voorsprong van Trump in Georgia (16 kiesmannen) is gekrompen tot minder dan een procentpunt. Hij staat zo'n 38.000 stemmen voor op Biden. Het wachten is op de uitslagen van voorsteden van Atlanta, een Democratisch bolwerk.
  • Biden loopt de afgelopen uren in op de ruime voorsprong van Trump in Pennsylvania (20 kiesmannen). Daar is inmiddels 88 procent van de stemmen geteld. Trump staat op 50,96 procent van de stemmen, Biden op 47,89 procent.
  • In Nevada (6 kiesmannen) staat Biden zo'n 8000 stemmen voor op Trump, met 75 procent van het verwachte aantal stemmen geteld.
  • In North Carolina (15 kiesmannen) staat de zittend president ruim een procentpunt voor op Biden, met bijna alle stemmen geteld.
  • Alaska is het minst spannend. Met de helft van de stemmen geteld lijkt Trump zeker van de drie kiesmannen. Hij staat op 62 procent van de stemmen tegenover 33 procent voor Biden.

 • Postbedrijf USPC moet van rechter achtergebleven poststemmen bezorgen

  Alle achtergebleven briefstemmen moeten worden bezorgd aan de stemmentellers. Dat heeft een Amerikaanse rechter van het staatspostbedrijf US Postal Service (USPS) geëist, een dag nadat al werd geëist dat een aantal sorteercentra moet worden doorzocht op achtergebleven stembiljetten. Ook wil de rechtbank topman Louis DeJoy onder ede verhoren over waarom hij het gerechtelijk bevel aanvankelijk naast zich neerlegde.

  In veel staten mogen poststemmen meegeteld worden tot een week na de verkiezingen, zolang ze op uiterlijk de verkiezingsdag zijn afgestempeld.

 • Team-Trump wil telling Georgia stoppen

  Het campagneteam van Trump start een rechtszaak om het stemmen tellen in Georgia te pauzeren, zodat poststemmen die na de verkiezingsdag zijn binnengekomen apart worden gelegd. Dat staat in een verklaring die zojuist is vrijgegeven. Volgens de aanklacht zijn ongetelde stembiljetten vermengd met al verwerkte stembiljetten. De voorzitter van de Republikeinse Partij in Georgia heeft aangekondigd in tientallen counties naar de rechter te stappen.

  Eenzelfde verzoek is in Pennsylvania en Michigan ingediend. Ook wil Trumps team dat de stemmen in Wisconsin opnieuw worden geteld. In zowel Michigan als Wisconsin heeft Biden de kiesmannen gewonnen.

  De kiescommissie in Georgia verwacht vannacht het tellen af te ronden. "We gaan door tot de uitslag hebben", garandeerde een vertegenwoordiger tijdens een korte persconferentie vanavond.

 • Biden wint Michigan

  Na CNN heeft ook persbureau AP de overwinning in Michigan aan Biden toegekend. De Democraat heeft nu 264 van de 270 benodigde kiesmannen in handen. Een overwinning in Nevada (6 kiesmannen), Pennsylvania (20 kiesmannen), Georgia (16 kiesmannen) of North Carolina (15 kiesmannen) is voldoende voor de winst.

  NOS
 • Nevada komt mogelijk vannacht met uitslag

  De kiescommissie van Nevada verwacht komende nacht meer uitslagen bekend te maken. De zes kiesmannen kunnen Biden, samen met de zestien kiesmannen van Michigan, de overwinning opleveren. In de verkiezingsdata van persbureau AP staat Biden op dit moment zo'n 8000 stemmen voor op Trump.

 • Trump claimt winst swing states, Twitter plaatst waarschuwing

  President Trump heeft op Twitter de overwinning in Georgia en North Carolina geclaimd. Ook stelt Trump dat hij Michigan heeft gewonnen, "als het klopt dat daar fraude wordt gepleegd". Amerikaanse media hebben daar geen aanwijzing voor.

  Twitter heeft de tweet, net als eerdere berichten van de president in de afgelopen dagen, van een waarschuwing voorzien. Het sociale netwerk noemt Trumps claim mogelijk misleidend.

 • Demonstratie in Philadelphia

  In Philadelphia, de grootste stad van swing state Pennsylvania, zijn honderden mensen de straat opgegaan in reactie op Trumps uitspraak dat er mogelijk fraude is gepleegd met stembiljetten. Op spandoeken en protestborden staan leuzen als "Wij zijn de democratie" en "Tel elke stem".

  Demonstranten marcheren door het centrum NOS / Martijn Bink
 • Ook Fox, NBC en New York Times geven Michigan aan Biden

  Na CNN hebben ook Fox News, NBC News en New York Times de 16 kiesmannen van Michigan aan Biden toegekend.