De stemmen in Wisconsin worden geteld
NOS NieuwsAangepast

Campagneteam Trump in drie staten naar rechter, wil hertelling in Wisconsin

Het campagneteam van president Trump stapt in Georgia, Michigan en Pennsylvania naar de rechter om het tellen van de stemmen stop te zetten. In Wisconsin vraagt het team om een hertelling van de stemmen.

De campagnemanager van Trump stelt dat er berichten zijn over onregelmatigheden bij het stemmen in Wisconsin. "En daardoor zijn serieuze twijfels ontstaan over de validiteit van de resultaten", schrijft hij in een verklaring.

Welke onregelmatigheden dat dan zouden zijn, zegt de campagnemanager er niet bij. Volgens deskundigen is fraude een zeldzaamheid bij het stemproces in de Verenigde Staten. En volgens het hoofd van de kiescommissie in Wisconsin zijn de verkiezingen soepel verlopen.

Tellen van stemmen stopzetten

In Georgia heeft de lokale voorzitter van de Republikeinse Partij aangekondigd in tientallen counties naar de rechter te stappen omdat er volgens hem onregelmatigheden zijn opgetreden. Daar wordt verzocht de poststemmen die na verkiezingsdag zijn binnengekomen apart te leggen.

In Michigan, een andere cruciale staat, zegt Trumps team dat medewerkers geen "zinvolle toegang" hebben gekregen tot locaties waar de stemmen worden geteld. Ook eist het campagneteam bij de rechter dat de stembiljetten die niet door Trumps campagneteam zijn gecontroleerd opnieuw worden bekeken.

Ook in Pennsylvania moet het tellen van de stemmen worden gestopt, vindt het campagneteam. "In Philadelphia en op andere plekken hebben Democratische functionarissen ons gedwongen om meer dan 7 meter van het telproces te blijven", staat in een verklaring van Justin Clark, de plaatsvervangend campagneleider. "Daardoor konden onze waarnemers op geen enkele manier hun werk doen."

De Republikeinen claimen ondertussen voorbarig de overwinning in Pennsylvania. Waarop dat gebaseerd is, is onduidelijk. Amerikaanse tv-zenders en persbureaus hebben, met 84 procent van de stemmen geteld, nog geen duidelijke winnaar aangewezen. Trump staat op zo'n 5,5 procentpunt voor op Biden, maar in de stad Philadelphia zijn honderdduizenden stemmen nog niet geteld. Van de stemmen die wel zijn geteld, is 80 procent voor Biden.

Kleine marges

Volgens persbureau AP heeft Biden Wisconsin (10 kiesmannen) en Michigan (6 kiesmannen) gewonnen. Het gaat om kleine marges: in Michigan staat Biden op 49,89 procent tegenover Trump op 48,58 procent. In Wisconsin staat Biden 0,6 procentpunt voor op Trump.

In Pennsylvania (20 kiesmannen) staat Trump op ruim 52 procent van de stemmen, Biden op ruim 46. Daar is 85 procent van de stemmen geteld. In Georgia staat Trump bijna een procentpunt voor, met 97 procent van de stemmen geteld.

In 2016 pakte Trump nog de winst in zowel Michigan als Wisconsin, met een klein verschil van zijn toenmalige opponent Hillary Clinton. Pennsylvania werd in 2016 ook gewonnen door Trump.

Van stembus naar rechtbank

Naar aanleiding van de aankondiging van Trumps campagnemanager zegt correspondent Arjen van der Horst dat de strijd zich lijkt te verplaatsen van de stembus naar de rechtszaal. Hij wijst erop dat de Republikeinen vannacht ook al probeerden om de telling van de poststemmen in Nevada stop te zetten. De rechter gaf hun ongelijk.

"De Republikeinen, maar ook de Democraten hebben een klein leger aan advocaten ingehuurd", zegt Van der Horst. "En die gaan proberen om elke opening te vinden om uitslagen aan te vechten als die niet in hun voordeel zijn. Dit kan nog een heel lange juridische strijd worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl