NOS Nieuws

Biden op 264 kiesmannen na winst Michigan • Voorlopig geen uitslag Nevada

liveblog gesloten

Sluiting liveblog

We sluiten dit liveblog en volgen de tweede dag na de verkiezingen in de VS in een nieuw blog.

Bijna alle stemmen Georgia geteld

In swing state Georgia zijn inmiddels bijna alle stemmen geteld. Persbureau AP schat dat 98 procent van de geschatte hoeveelheid stemmen is geteld. Trump heeft op dit moment een voorsprong van iets meer dan 28.000 stemmen.

Arrestaties in Portland, Pittsburgh, New York en Minneapolis

In verschillende steden in de VS zijn arrestaties verricht bij protesten van verschillende actiegroepen. In het centrum van Portland zijn zeker acht personen gearresteerd, nadat bij een protest winkelruiten werden vernield en een molotovcocktail zou zijn gegooid.

Bij Minneapolis werden demonstranten gearresteerd die over een snelweg liepen. Ook in Pittsburg en New York zijn arrestaties verricht.

Er werd al rekening gehouden met onrust tijdens en na de verkiezingen. Zo werden in meerdere staten troepen van de National Guard in paraatheid gebracht en timmerden winkeliers hun etalages dicht. Grote incidenten of rellen lijken vooralsnog uit te blijven.

CNN: Team-Trump overweegt juridische stappen in Arizona en Nevada

Het campagneteam van president Trump overweegt juridische stappen te ondernemen over de stembusgang in Arizona en Nevada, meldt CNN. Eerder werd naar de rechter gestapt om het tellen van de stemmen in Georgia, Michigan en Pennsylvania stop te zetten. Het team stelt namelijk dat er onregelmatigheden zijn opgetreden bij het tellen van de stemmen. In Wisconsin heeft het team om hertelling van de stemmen gevraagd. Volgens CNN wordt eenzelfde stap voorbereid in Georgia.

Voor de verkiezingen werd al verwacht dat uitslagen van meerdere staten zouden worden aangevochten in de rechtbank. Beide partijen hebben daar een leger aan advocaten voor ingehuurd.

Protest bij stembureau in Arizona

Bij een stemkantoor in Maricopa, Arizona protesteren zo'n 200 Trumpsupporters die toegang tot de telling eisen. Volgens een journalist van ABC News gaat het om de extremistische groepering AZ Patriots Movement.

Biden staat bijna 3 procentpunt voor op Trump in de Grand Canyon State. Persbureau AP heeft de 11 kiesmannen van Arizona al toegekend aan Biden, op basis van 86 procent van de stemmen.

Voorlopig geen uitslag uit Nevada

De kiescommissies van Nevada zullen de komende uren geen nieuwe uitslagen delen. Eerder vanavond werd vanuit de federale kiescommissie aangegeven dat meer uitslagen gedeeld zouden worden, maar lokale commissies hebben aangegeven dat ze dat niet gaan redden. Het tellen gaat morgenochtend (Amerikaanse tijd) pas verder. Een uitslag zal dus nog zeker een halve dag op zich laten wachten.

Biden loopt vooruit op presidentschap: nieuwe website, terugkeer klimaatverdrag

Joe Biden heeft, vooruitlopend op een mogelijke verkiezingswinst, zijn transitiewebsite gelanceerd. Op Buildbackbetter.com schrijft de Democratische kandidaat dat zijn team voorbereidingen treft om de crises die het land treffen ("van een pandemie tot economische recessie, van klimaatverandering tot raciale ongelijkheid") te bestrijden.

Tegelijkertijd heeft Biden op Twitter laten weten dat hij op de eerste dag van zijn presidentschap ervoor wil zorgen dat de VS opnieuw het klimaatverdrag van Parijs zal ondertekenen. Vandaag is de Amerikaanse regering formeel teruggetrokken uit het klimaatverdrag.

Voorsprong Trump in resterende swing states krimpt

In vijf staten blijft een uitslag vooralsnog uit. Er wordt met man en macht gewerkt aan het tellen van alle stembiljetten. Biden en Trump ontlopen elkaar in de swing states soms slechts duizenden stemmen. Een tussenstand:

 • De voorsprong van Trump in Georgia (16 kiesmannen) is gekrompen tot minder dan een procentpunt. Hij staat zo'n 38.000 stemmen voor op Biden. Het wachten is op de uitslagen van voorsteden van Atlanta, een Democratisch bolwerk.
 • Biden loopt de afgelopen uren in op de ruime voorsprong van Trump in Pennsylvania (20 kiesmannen). Daar is inmiddels 88 procent van de stemmen geteld. Trump staat op 50,96 procent van de stemmen, Biden op 47,89 procent.
 • In Nevada (6 kiesmannen) staat Biden zo'n 8000 stemmen voor op Trump, met 75 procent van het verwachte aantal stemmen geteld.
 • In North Carolina (15 kiesmannen) staat de zittend president ruim een procentpunt voor op Biden, met bijna alle stemmen geteld.
 • Alaska is het minst spannend. Met de helft van de stemmen geteld lijkt Trump zeker van de drie kiesmannen. Hij staat op 62 procent van de stemmen tegenover 33 procent voor Biden.

Postbedrijf USPC moet van rechter achtergebleven poststemmen bezorgen

Alle achtergebleven briefstemmen moeten worden bezorgd aan de stemmentellers. Dat heeft een Amerikaanse rechter van het staatspostbedrijf US Postal Service (USPS) geëist, een dag nadat al werd geëist dat een aantal sorteercentra moet worden doorzocht op achtergebleven stembiljetten. Ook wil de rechtbank topman Louis DeJoy onder ede verhoren over waarom hij het gerechtelijk bevel aanvankelijk naast zich neerlegde.

In veel staten mogen poststemmen meegeteld worden tot een week na de verkiezingen, zolang ze op uiterlijk de verkiezingsdag zijn afgestempeld.

Team-Trump wil telling Georgia stoppen

Het campagneteam van Trump start een rechtszaak om het stemmen tellen in Georgia te pauzeren, zodat poststemmen die na de verkiezingsdag zijn binnengekomen apart worden gelegd. Dat staat in een verklaring die zojuist is vrijgegeven. Volgens de aanklacht zijn ongetelde stembiljetten vermengd met al verwerkte stembiljetten. De voorzitter van de Republikeinse Partij in Georgia heeft aangekondigd in tientallen counties naar de rechter te stappen.

Eenzelfde verzoek is in Pennsylvania en Michigan ingediend. Ook wil Trumps team dat de stemmen in Wisconsin opnieuw worden geteld. In zowel Michigan als Wisconsin heeft Biden de kiesmannen gewonnen.

De kiescommissie in Georgia verwacht vannacht het tellen af te ronden. "We gaan door tot de uitslag hebben", garandeerde een vertegenwoordiger tijdens een korte persconferentie vanavond.

Biden wint Michigan

Na CNN heeft ook persbureau AP de overwinning in Michigan aan Biden toegekend. De Democraat heeft nu 264 van de 270 benodigde kiesmannen in handen. Een overwinning in Nevada (6 kiesmannen), Pennsylvania (20 kiesmannen), Georgia (16 kiesmannen) of North Carolina (15 kiesmannen) is voldoende voor de winst.

Nevada komt mogelijk vannacht met uitslag

De kiescommissie van Nevada verwacht komende nacht meer uitslagen bekend te maken. De zes kiesmannen kunnen Biden, samen met de zestien kiesmannen van Michigan, de overwinning opleveren. In de verkiezingsdata van persbureau AP staat Biden op dit moment zo'n 8000 stemmen voor op Trump.

Trump claimt winst swing states, Twitter plaatst waarschuwing

President Trump heeft op Twitter de overwinning in Georgia en North Carolina geclaimd. Ook stelt Trump dat hij Michigan heeft gewonnen, "als het klopt dat daar fraude wordt gepleegd". Amerikaanse media hebben daar geen aanwijzing voor.

Twitter heeft de tweet, net als eerdere berichten van de president in de afgelopen dagen, van een waarschuwing voorzien. Het sociale netwerk noemt Trumps claim mogelijk misleidend.

Demonstratie in Philadelphia

In Philadelphia, de grootste stad van swing state Pennsylvania, zijn honderden mensen de straat opgegaan in reactie op Trumps uitspraak dat er mogelijk fraude is gepleegd met stembiljetten. Op spandoeken en protestborden staan leuzen als "Wij zijn de democratie" en "Tel elke stem".

Demonstranten marcheren door het centrum

Ook Fox, NBC en New York Times geven Michigan aan Biden

Na CNN hebben ook Fox News, NBC News en New York Times de 16 kiesmannen van Michigan aan Biden toegekend.

Wall Street op winst

De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten gesloten. In afwachting van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen sloot de Dow Jones 1,3 procent hoger op 27.847,66 punten, de S&P 2,2 procent hoger op 3443,44 punten en de technologische beurs Nasdaq maar liefst 3,9 procent hoger op 11.590,78 punten. Vooral techbedrijven als Alphabet (Google's moederbedrijf), Amazon, Apple en Facebook tekenden winsten op. Wapenfabrikanten zijn juist in het rood gedoken.

CNN: Biden wint Michigan

Volgens CNN heeft Joe Biden de 16 kiesmannen van Michigan gewonnen. Andere media hebben de overwinning in de rust belt state nog niet aan hem toegekend. Winst in Michigan zal Biden op 264 kiesmannen van de benodigde 270 brengen.

Biden claimt zege nog niet, maar ziet winst naderen

Joe Biden gaat ervan uit dat hij als winnaar uit de bus zal komen. In een televisietoespraak zei hij te geloven dat hij genoeg kiesmannen binnenhaalt. Desondanks wacht hij met de winst te claimen, omdat het stemproces nog bezig is. "Ik zeg niet dat we gewonnen hebben, maar alles wijst er op dat we afkoersen op een overwinning. Na een lange nacht van tellen, is het duidelijk dat we genoeg staten winnen om de 270 stemmen te bereiken voor het presidentschap.

Hij zei dat hij een heel goed gevoel heeft over het binnenhalen van Pennsylvania, waar nog veel poststemmen geteld moeten worden. "78 procent van de poststemmen zijn voor ons".

Hij benadrukte dat hij een president zal zijn voor alle Amerikanen. "Ik ken geen rode en blauwe staten. Ik zal net zo hard werken voor de mensen die niet op mij hebben gestemd, als voor degenen die wel op me hebben gestemd."

Joe Biden: 'We denken dat we gaan winnen'

Team-Trump claimt voorbarig overwinning in Pennsylvania

Het campagneteam van Donald Trump roept de overwinning uit in de cruciale swing state Pennsylvania. Dat is voorbarig, geen enkel Amerikaanse medium geeft aan dat er al een duidelijke winnaar is.

Volgens de cijfers van persbureau AP staat Trump op krap 7 procentpunt voorsprong op Biden, met 84 procent van de stemmen geteld.

Dat lijkt een onoverbrugbaar verschil, maar een groot deel van de nog niet getelde stemmen is uitgebracht in Philadelphia, waar Biden op 80 procent van de stemmen staat. Zojuist werd ook bekend dat het team van Trump een rechtszaak aanspant in deze staat om het tellen van de stemmen per direct te stoppen.

Ook in Pennsylvania stapt Trump naar de rechter

Het campagneteam van Trump meldt dat er ook in Pennsylvania een rechtszaak wordt aangespannen. In een verklaring stelt het team dat de autoriteiten van de staat "hard proberen om een achterdeur-overwinning voor Biden te bereiken met te laat ingestuurde en illegale stembiljetten."

Net als in Michigan eist Trumps campagne betere toegang tot de plekken waar de stembiljetten worden verwerkt en geteld. Waarnemers moesten zo veel afstand houden, dat ze hun werk niet goed konden doen, stelt de campagne.

'Dit kan nog een heel lange juridische strijd worden'

Correspondent Arjen van der Horst zegt dat de strijd zich lijkt te verplaatsen van de stembus naar de rechtszaal. Trumps campagneteam stapt namelijk naar de rechter om het tellen van de stemmen te stoppen in Michigan, en wil een hertelling in Wisconsin.

Van der Horst wijst erop dat de Republikeinen vannacht ook al probeerden om de telling van de poststemmen in Nevada stop te zetten. De rechter gaf hun ongelijk.

"De Republikeinen, maar ook de Democraten hebben een klein leger aan advocaten ingehuurd", zegt Van der Horst. "En die gaan proberen om elke opening te vinden om uitslagen aan te vechten als die niet in hun voordeel zijn. Dit kan nog een heel lange juridische strijd worden."

Dit nepnieuws gaat er de afgelopen 24 uur rond over de verkiezingen

Op sociale media gaat veel nepnieuws rond over de Amerikaanse verkiezingen, schrijft Nieuwsuur. Een voorbeeld van nieuws dat niet klopt komt van de president zelf. Trump beloofde gisteren nog op Fox News dat hij niet vroegtijdig de overwinning zou uitroepen. Twitter had ook aangekondigd dat niet toe te zullen staan. Maar in de vroege ochtend twitterde Trump al wel over "een grote overwinning".

Ook team-Biden zamelt geld in voor rechtszaken

Net als team-Trump roept het campagneteam van Biden op geld te doneren voor de juridische strijd om de verkiezingsuitslag. "Kun je 5 dollar doneren voor het Biden Vecht Fonds?", vraagt diens running mate Kamala Harris op Twitter.

In Michigan zijn de Republikeinen naar de rechter gestapt om het tellen van de stemmen gelijk te stoppen. Het team stelt dat ze te weinig zicht hadden op het tellen van de stemmen daar. In Wisconsin is Trump van plan een hertelling te eisen.

Biden wint in Wisconsin, zegt ook AP

Persbureau AP bevestigt dat Joe Biden in Wisconsin heeft gewonnen. Daarmee komt hij op 248 kiesmannen. Hij heeft er 270 nodig voor de verkiezingsoverwinning.

Trump heeft al aangegeven een hertelling aan te vragen. Ook in 2016 was er een hertelling in Wisconsin, toen op verzoek van de kandidaat van de Groenen. Het resultaat was dat Donald Trump er 131 stemmen bij kreeg.

CNN: Biden wint in Wisconsin

CNN meldt dat Biden gaat winnen in de staat Wisconsin. Dat is een belangrijke swing state, die 10 kiesmannen oplevert.

Persbureau AP schrijft dat met 95 procent van stemmen geteld Biden krap 1 procentpunt voor ligt op Trump.

Trump-team stapt naar rechter om tellen in Michigan te stoppen

Het campagneteam van Trump zegt dat er een rechtszaak is aangespannen om het tellen van de stemmen in Michigan te stoppen. Ook eist het team dat de stembiljetten worden gecontroleerd "die waren geopend en geteld toen we er geen toegang tot hadden", schrijft persbureau Reuters.

Trump behaalt een kiesman in Maine

In de staat Maine heeft Donald Trump een van de vier kiesmannen veroverd. Hij kreeg de meeste stemmen in een conservatief district, concludeert persbureau AP op basis van 85 procent van de getelde stemmen in Maine.

In bijna alle andere staten geldt winner takes all, maar in Nebraska en Maine worden de kiesmannen verdeeld per district. Eerder vandaag kreeg Biden er drie.

Trump staat bij persbureau AP nu op 214 kiesmannen, Biden op 238. De kandidaat met 270 kiesmannen of meer wint de verkiezingen.

Verder werd ook bekend dat de Republikeinse senator Susan Collins in Maine is herkozen. Dat is een tegenslag voor de Democraten, die hoopten op de meerderheid in de Senaat. Collins werd namelijk gezien als een kwetsbare kandidaat.

Zo worden in Pennsylvania de stemmen geteld

Buitenlandredacteur Heleen d'Haens was even in de hal in Philadelphia waar honderdduizenden poststemmen worden geteld. De wereld kijkt mee naar wat er in het Pennsylvania Convention Center gebeurt, zegt ze. Lees hier haar reportage.

Honderdduizenden poststemmen tellen in Pennsylvania

VS krijgt oudste president ooit

Wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook wint, hij wordt hoe dan ook de oudste president ooit in de VS. Kan zo'n oude man een land met ruim 325 miljoen inwoners en wereldwijde invloed besturen? NOS op 3 zoekt antwoord op de vraag: wat doet ouderdom met je hersenen?

Campagnemanager: Trump gaat hertellen Wisconsin eisen

President Trump is van plan een hertelling af te dwingen in Wisconsin, zegt zijn campagnemanager. Volgens persbureau AP zijn 95 procent van de stemmen geteld en staat Biden in deze staat iets minder dan een procentpunt voor op zijn rivaal.

In Wisconsin kan een presidentskandidaat een hertelling forceren als het verschil minder dan een procentpunt is. Zodra het eindresultaat binnen is, gaat Trump dat eisen, zegt zijn campagnemanager.

Ondertussen voert Trump de druk via Twitter op over de vermeende fraude met poststemmen. "Ze vinden overal Biden-stemmen: in Pennsylvania, Wisconsin en Michigan. Zo slecht voor het land." Twitter heeft ook dit bericht als misleidend bestempeld en aanwijzingen voor stembusfraude zijn er ook niet.

Team-Trump zamelt geld in voor juridische strijd

Het campagneteam van Trump roept mensen op geld te doneren voor de juridische strijd tegen de verkiezingsuitslag in een aantal staten. Via berichten wordt de achterban opgeroepen "de integriteit van onze verkiezingen" te verdedigen.

Volgens Trump proberen de Democraten de verkiezingen te stelen. "We hebben jullie hulp nodig om ons te verzekeren van voldoende middelen om de resultaten te beschermen, en om te blijven vechten, ook na de verkiezingsdag."

'Fout bij data over uitslagen Arizona'

Volgens een journalist van The New York Times is er een fout geslopen in de wijze waarop Edison Research de uitslagen van de staat Arizona weergaf. Het bureau, dat als bron wordt gebruikt door veel Amerikaanse media, meldde eerder dat 98 procent van de stemmen was geteld, maar dat was op dat moment 86 procent. De fout is inmiddels hersteld.

De NOS maakt gebruik van data van persbureau AP, dat niet samenwerkt met Edison. AP riep vanochtend op basis van 80 procent van de getelde stemmen Biden als winnaar uit in Arizona.

Beide campagnemanagers zeggen: wij gaan winnen

Volgens diens campagnemanager ligt Biden duidelijk op koers om de presidentsverkiezingen te winnen. Rond hetzelfde moment verklaarde de campagnemanager van Trump juist dat de Republikeinse kandidaat gaat winnen "als alle legale stemmen worden geteld".

O'Malley Dillon, van team-Biden, zei tegen de pers: "Wij geloven dat we duidelijk op koers liggen om deze middag (lokale tijd) te winnen (...) Biden zal meer stemmen halen dan welke kandidaat dan ook in de geschiedenis van de verkiezingen, en we zijn nog aan het tellen." Het Democratische team zegt ook volledig bereid te zijn om eventuele rechtszaken over de uitkomst aan te gaan.

"We zijn zelfverzekerd over onze koers", zei ook de rivaliserende campagnemanager, Bill Stepien. Volgens de berekeningen van het Republikeinse team is Trump verzekerd van de winst. Net als de president uitte Stepien kritiek op stemmen per post.

Gouverneur Pennsylvania: mogelijk geen uitslag vandaag

Volgens de Gouverneur van Pennsylvania kan het zijn dat er vandaag geen uitslag komt (het is daar nu 11.15 uur in de morgen). Dat is het gevolg van stemmen per post.

Bijna de helft van de briefstemmen in Pennsylvania is geteld, hebben de autoriteiten bekendgemaakt op een persconferentie. Maar er liggen nog altijd meer dan een miljoen briefstemmen op de stapel.

Volgens AP is nu 64 procent van de stemmen geteld, zo'n 5,5 miljoen stuks. Trump staat 9 procentpunten voor op Biden in deze belangrijke swing state, die 20 kiesmannen oplevert.

Er zijn tien keer zo veel stemmen per post uitgebracht als vier jaar geleden, zei Kathy Boockvar, hoogste ambtenaar van de staat. Zij en de gouverneur van Pennsylvania benadrukten dat iedere geldige stem wordt geteld.

Trump suggereert fraude met stembiljetten

Trump suggereert in een reeks tweets, op de eerste de dag na de verkiezingen, dat er mogelijke fraude is gepleegd met stembiljetten. Twitter heeft de berichten afgeschermd en voorzien van een waarschuwing.

Trump zegt dat hij het raar vindt dat zijn voorsprong in een aantal staten op "magische wijze" verdween. Volgens hem gebeurde dat in veel belangrijke staten die in bijna alle gevallen door de rivaliserende Democraten worden geleid en gecontroleerd. De Republikein spreekt van stembiljetten die plotseling zouden zijn opgedoken en zijn voorsprong teniet zouden hebben gedaan.

In de aanloop naar de verkiezingen heeft de president meerdere malen forse kritiek geuit op stemmen per post. Ook de verkiezingsavond suggereerde hij dat de Democraten met fraude de overwinning van hem willen stelen.

De tussenstand in de laatste zeven staten

Volgens persbureau AP zijn dit de tussenstanden voor de laatste zeven staten:

 • Pennsylvania (20 kiesmannen): met 64 procent van de stemmen geteld staat Trump aan kop met 9 procentpunt voorsprong.
 • Michigan (16 kiesmannen): met 94 procent van de stemmen geteld staat Biden met 0,3 procentpunt voor op Trump.
 • Georgia (16 kiesmannen): met 94 procent van de stemmen geteld heeft Trump 2 procentpunt voorsprong.
 • North Carolina (15 kiesmannnen): Trump staat met ruim 1 procentpunt voor, met 94 procent van de stemmen geteld.
 • Wisconsin (10 kiesmannen): Biden aan kop met ongeveer 0,5 procentpunt op Trump, 95 procent van de stemmen geteld.
 • Nevada (6 kiesmannen): met 67 procent van de stemmen geteld gaat Biden met 1 procentpunt aan de leiding
 • Alaska (3 kiesmannen): Trump staat 30 procent voor op Biden, met 45 procent van de stemmen geteld.

Biden heeft nu meer stemmen dan Obama in 2008

Met 69.596.841 getelde stemmen heeft Joe Biden meer stemmen gehaald dan Barack Obama in 2008. Die won dat jaar met ongeveer 100.000 minder stemmen.

De presidentsverkiezingen van 2020 zijn hard op weg naar de grootste opkomst in een eeuw tijd, schrijven Amerikaanse media. De voorspelling is dat het aandeel stemmers op kan lopen tot 67 procent van alle stemgerechtigden.

Biden aan kop in swing state Michigan

Joe Biden heeft de leiding overgenomen in de belangrijke swing state Michigan, met 94 procent van de stemmen geteld. Het verschil is 0,4 procentpunt.

De winnaar van deze staat krijgt 16 kiesmannen. Biden staat op 238 kiesmannen en Trump op 213. De kandidaat met 270 of meer kiesmannen wint de presidentsverkiezingen.

'Biden staat er heel goed voor'

"Als je nu naar nu de kaart kijkt, dan staat Biden er heel goed voor", zegt correspondent Lucas Waagmeester op NPO Radio 1. Tegelijkertijd benadrukt hij dat Trump nog altijd een route heeft naar de winst. Het is nog te vroeg voor harde conclusies.

"Maar Biden staat meer en meer voor in swingstate Wisconsin. Het lijkt er op dat die voorsprong niet meer in te halen is voor Trump." Als het de Democraat lukt om ook in deze staat de winst te pakken en ook in Nevada zijn voorlopige voorsprong weet te verzilveren, dan heeft hij volgens Waagmeester nog maar één staat zoals Michigan nodig voor de eindwinst. "En mocht die staat Biden ontglippen dan zijn er nog Georgia en Pennsylvania."

Als Trump echter weet te winnen in Nevada, dan is het gelijk een ander verhaal. "De realiteit is: doortellen en afwachten."

Nederlandse Kamerleden: wijs Trumps claim af

Leden van de Tweede Kamer reageren verwonderd op het feit dat Trump zich bij de presidentsverkiezingen al tot winnaar heeft uitgeroepen. GroenLinks-leider Klaver twittert dat het gevaarlijk is als een president de democratie ondermijnt door de winst te claimen voordat alle stemmen zijn geteld. Hij wil dat het kabinet Trump oproept "de democratische regels na te leven".

Ook D66-Kamerlid Sjoerdsma wil dat minister Blok (Buitenlandse Zaken) samen met Europese bondgenoten duidelijk maakt dat Trumps claim nu niet kan worden erkend. "Het is niet aan ons om de Amerikaanse president te kiezen, het is wel aan ons om bevriende democratieën bij de les te houden", twittert hij.

Ook de SP distantieert zich van de 'overwinningswoorden' van Trump. SP-Kamerlid Karabulut spreekt van een anti-democratische houding, die een duidelijke repliek vereist.

Biden wint ook terrein in Michigan

Trump stond nagenoeg de gehele nacht ruim voor in Michigan, de staat die hij vier jaar geleden verrassend won. Maar nu lijkt ook daar Biden net als in buurstaat Wisconsin terrein te winnen. Volgens persbureau AP is de voorsprong van Trump in de staat geslonken tot minder dan een procent. Waarschijnlijk door de vele poststemmen die er op dit moment worden geteld.

Republikeinen blijven waarschijnlijk baas in Senaat

De Republikeinen lijken de controle te houden over de Senaat. Op basis van de voorlopige uitslagen lijkt de kleine meerderheid van de partij (53 van de 100 zetels) niet in gevaar te komen. Ook omdat Republikeinse senatoren die volgens de peilingen rekening moesten houden met het verlies van hun zetel, zoals Joni Ernst in Iowa and Steve Daines in Montana, die toch wisten te behouden.

In Colorado versloeg de Democratische oud-gouverneur John Hickenlooper de zittende Republikeinse senator Cory Gardner. In Arizona won oud-astronaut Mark Kelly zoals verwacht van de zittende Republikeinse senator Martha McSally.

Verder werd de fractievoorzitter van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, herkozen. Ook in onder meer Texas en North Carolina winnen de Republikeinse kandidaten. "Het is niet voorbij totdat elke stem is gesteld", zei Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, nog wel over de voorlopige uitslagen van de verkiezingen voor de Senaat. Bij de verkiezingen is gestemd over 35 van de 100 senaatszetels.

Wat als de rechter moet beslissen wie er heeft gewonnen?

President Trump dreigde in zijn speech vanochtend naar het Amerikaanse Hooggerechtshof te stappen om "het stemmen te stoppen". Het doet denken aan de strijd tussen Al Gore en George Bush in 2000, toen het ruim een maand duurde voor het Hooggerechtshof uiteindelijk een finaal oordeel velde. Staat de Amerikanen weer zo'n scenario te wachten?

In podcast De Dag vertelt Eelco Bosch van Rosenthal vanuit swing state Pennsylvania, waar het juridisch gevecht al is begonnen, over de mogelijke gang naar het Hof en over de explosieve spanning die dit zal veroorzaken onder kiezers.

Wereld wacht gespannen af

In nieuwsuitzendingen over de gehele wereld gaat het over de spanning en onzekerheid rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen:

Van Kabul tot Berlijn, de hele wereld wacht gespannen af

Biden heeft meer kiesmannen dan Clinton in 2016, Trump heeft meer stemmen

Joe Biden staat inmiddels op meer kiesmannen dan Hillary Clinton in 2016 in totaal vergaarde. Clinton bleef toen steken op 227 kiesmannen, ook omdat enkele kiesmannen uiteindelijk niet besloten voor haar te kiezen. Biden heeft er nu 238. President Trump staat op 213 kiesmannen. Maar er hebben inmiddels wel meer mensen op hem gestemd dan in 2016: ruim 66,6 miljoen tegenover de bijna 63 miljoen Amerikanen die op Trump stemden in 2016.

Van zeven staten, goed voor 87 kiesmannen, is de uitslag niet bekend. Snelle duidelijkheid lijkt er niet te komen. In Nevada bijvoorbeeld, een van de staten waar Biden en Trump nek-aan-nek staan, zal het tellen van de stemmen op z'n vroegst pas donderdag pas weer worden hervat. Op deze kaart vind je alle uitslagen.

Nachtmerriescenario?

Met verschillen van een paar duizend stemmen in swing states en twee presidentskandidaten die in hun eerste reactie hebben aangegeven hoopvol te zijn over het winnen van de verkiezingen, lijkt datgene uit te komen wat Amerikaanse politiek commentatoren al omschreven als het "nachtmerriescenario". Oftewel een grimmige nasleep van de presidentsverkiezingen, met rechtszaken en vooral nog meer polarisatie in het land.

Met name Trumps speech, die daarin zei niet uit te sluiten naar het Hooggerechtshof te stappen, was daarvoor een teken aan de wand. "De politieke strijd lijkt zich nu te verplaatsen van de stembus naar de rechtbank", zegt correspondent Arjen van der Horst.

Maar als het gaat om de opstelling van Trump is er wel verzet binnen zijn eigen Republikeinse Partij, zegt Van der Horst. Zo vond oud-gouverneur namens de Republikeinen Chris Christie de stap van Trump verkeerd en noemde hij het juridisch ook erg wankel. Van der Horst: "Verder zei de conservatieve commentator Ben Shapiro dat Trump de zege nog niet kan claimen en dat het totaal onverantwoord is wat de president nu doet".

Democraten verliezen in Huis, maar behouden wel meerderheid

De Democraten behouden hoogstwaarschijnlijk de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Wel wordt die meerderheid kleiner dan hij nu is. Zeker zes Democraten verloren hun zetel aan een Republikein. Daarnaast lukte het vooralsnog geen enkele Democraat een Republikein uit een zetel te krijgen. De Democraten hebben nu nog 38 zetels meer dan de Republikeinen in het Huis. Dat worden er dus mogelijk minder.

Biden kruipt naar Trump in Wisconsin

In swing states als Wisconsin blijft het waarschijnlijk spannend tot de laatste stem is geteld. Momenteel worden er vooral nog poststemmen geteld die zomaar Biden aan de staat kunnen helpen waarin Trump nagenoeg de hele nacht op voorsprong stond. Vooraanstaand statisticus Nate Silver van analysewebsite FiveThirtyEight zegt dat Biden inmiddels een voorsprong van 20.000 stemmen heeft in de staat.

Biden-campagne: juridische teams klaar voor rechtszaken

Het campagneteam van de Democratische kandidaat Biden heeft juridische teams klaarstaan, mocht president Trump een poging wagen om het tellen van poststemmen in swing states als Pennsylvania stil te leggen. Dat zegt Jen O'Malley Dillon, campagnemanager van Biden, in een reactie op het dreigement van Trump in zijn toespraak eerder vanochtend. Dillon noemt Trumps uitspraken "schandalig, ongekend en onjuist".

Voor het eerst transgender gekozen als senator

Voor het eerst is in de VS een openlijk transgender gekozen als senator. Democraat Sarah McBride versloeg in Delaware Republikein Steve Washington. "Ik denk dat de uitslag van vanavond datgene weerspiegelt wat ik al mijn hele leven weet: dat de kiezers in mijn district naar de ideeën van kandidaten kijken en niet naar hun identiteit", zei de 30-jarige McBride in een reactie op haar uitverkiezing. Ze hoopt een inspiratie te zijn.

Verbaasde reacties op Trump-speech: 'Lucifer in licht ontvlambare situatie'

Door openlijk te speculeren over verkiezingsfraude en een stap naar het Hooggerechtshof gooit president Trump een lucifer in een al licht ontvlambare situatie. Dat zei journalist Chris Wallace van Fox News, het tv-netwerk dat goede banden onderhoudt met Trump, na de toespraak van Trump. In zijn speech claimde de president alvast de verkiezingswinst vanwege zijn voorsprong in meerdere swing states, terwijl er in die staten nog volop wordt geteld.

"De president kan niet zeggen wie deze staten heeft gewonnen", zei Wallace, die vorige maand nog het eerste, chaotische debat tussen Trump en Biden leidde. Ook gouverneur Tom Wolf van Pennsylvania, een van de staten waar Trump aan refereerde in zijn speech, reageerde. "Dit is een partijdige aanval op de verkiezingen in Pennsylvania, onze stemmen en de democratie", twitterde de Democratische gouverneur. "We zullen elke stem tellen."

Bekijk hieronder de toespraak van Trump:

Biden wint Arizona

Persbureau AP schrijft dat Joe Biden de staat Arizona heeft gewonnen. Dat is een grote verrassing in het voordeel van de Democraten. De zuidelijke staat, met elf kiesmannen, gaat zelden naar de Democraten. Arizona koos in de afgelopen 72 jaar slechts een keer voor een Democraat; Bill Clinton, in 1996.

Swing states in voormalige 'blue wall' weer doorslaggevend

Net als vier jaar geleden lijken de verkiezingen van dit jaar beslist te worden door staten die vroeger door het leven gingen als de zogenoemde 'blue wall'. Oftewel de achttien staten in het noordoosten en westen van het land, die de afgelopen decennia traditiegetrouw naar de Democraten gingen.

Michigan, Pennsylvania en Wisconsin spelen daarin een sleutelrol. Vier jaar geleden gingen die staten verrassend naar Trump en ook dit jaar is het spannend in de staten. Daar komt bij dat het hoogstwaarschijnlijk nog wel even duurt voordat er een definitieve uitslag is vanwege de vele Amerikanen die via de post hebben gestemd.

Michigan denkt tot vrijdag nodig te hebben om alle stemmen te tellen. Waarschijnlijk duurt het in Pennsylvania net zo lang voordat er een uitslag is en ook Wisconsin waarschuwde al dat het onmogelijk is vandaag al een winnaar aan te wijzen.

Nieuw liveblog

Lees hier het liveblog over de verkiezingsnacht in de VS terug, waarin de Democratische kandidaat Biden zei "een goed gevoel" te hebben en president Trump in een opmerkelijke toespraak alvast de overwinning claimde.