Tellers in het Pennsylvania Convention Center, vanmiddag
NOS Nieuws

'Maar één kans om dit goed te doen', zeggen ze bij tellen poststemmen Philadelphia

  • Heleen D'Haens

    redacteur Buitenland

  • Heleen D'Haens

    redacteur Buitenland

In een grote, kale ruimte klinkt het geronk van machines. Geroutineerd halen medewerkers met gele hesjes stembiljetten uit enveloppen, duwen ze plat en geven ze door aan de mensen die de stemmachine voeden. Het is lopendebandwerk. Belangrijk lopendebandwerk.

Het Pennsylvania Convention Center, een soort Rai in het centrum van Philadelphia, is op dit moment een van de belangrijkste plekken in de VS. Hier worden de poststemmen geteld uit Philadelphia, die wel eens bepalend kunnen zijn voor de einduitslag van de presidentsverkiezing.

Heleen d'Haens was even in de hal waar de hele wereld nu naar kijkt:

Honderdduizenden poststemmen tellen in Pennsylvania

Vanwege het grote belang zijn tientallen journalisten en cameramannen afgekomen op een persconferentie van de voorzitter van de stemcommissie, Al Schmidt. Na een nacht zonder slaap komt hij naar buiten voor een update: 141.000 stemmen geteld, nog meer dan 200.000 te gaan. "Het is werken, werken, werken."

Omdat vooraf al verwacht werd dat de poststemmen in Pennsylvania doorslaggevend zouden zijn, is alles in het werk gesteld om ze zo snel mogelijk te tellen. Sinds gisterochtend zijn zo'n honderd medewerkers dag en nacht bezig. Personeel wisselt elkaar af, maar houdt niet op tot de laatste poststem is geteld.

"We kunnen natuurlijk niet precies zeggen wanneer dat is", zegt Schmidt. Als alles op volle toeren draait, kunnen in de hal zo'n 10.000 stemmen per uur geteld worden. "Maar mensen wisselen elkaar af, dat kost tijd. Tussendoor worden de werkplekken ook schoongemaakt." Schmidt verwacht zeker vandaag, en mogelijk ook morgen nog bezig te zijn.

Voorzitter van de kiescommissie Al Schmidt

Het team van Schmidt staat onder grote druk. President Trump zegt al maanden dat hij het poststemmen in Pennsylvania niet vertrouwt, al zei hij nooit waar hij dat op baseerde. In een toespraak vannacht gaf Trump nogmaals aan naar het Hooggerechtshof te zullen stappen, omdat de Democraten volgens hem "de verkiezingen stelen".

"We verwachten zeker rechtszaken, van een of van beide partijen", zegt Schmidt - zelf Republikein. "Maar gelukkig heeft de stad Philadelphia goede advocaten. Wij moeten ons hier nu vooral concentreren op het stemmen tellen."

'Snap ongeduld, maar dit moet goed'

En dat gebeurt. In de congreshal lopen mensen heen en weer met stapels dozen. Hier en daar geven tellers elkaar een vuistje als ze weer een doos klaar hebben. Daarna is het op naar de volgende stapel.

"We wisten op voorhand dat dit even kon duren", vertelt Schmidt. "Ik snap dat mensen ongeduldig zijn, maar we hebben maar een kans om dit juist te doen. Het fundament van ons land is gebaseerd in dit proces. We hebben geen keuze. Dit moet goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl