NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Trump: we hebben gewonnen • Optimistische Biden heeft 'goed gevoel'

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Nu Biden en Trump hebben gesproken, starten wij een nieuw liveblog op met al het nieuws rond de Amerikaanse verkiezingen.

 • Trump: eigenlijk hebben we deze verkiezingen al gewonnen

  President Trump heeft in een opmerkelijke toespraak vanuit het Witte Huis voorgesorteerd op de verkiezingswinst. "Eigenlijk hebben we deze verkiezingen al gewonnen", zei hij. Volgens Trump staat hij in een aantal swing states overduidelijk op winst, zoals Michigan en Pennsylvania "En we hebben ze niet eens allemaal nodig", zei hij, doelend op het winnen van de belangrijkste swing state: Florida. In de swing states die Trump noemde, wordt nog volop geteld en kan het vanwege de vele poststemmen nog dagen duren voordat de definitieve uitslag er is. Zodoende hebben Amerikaanse media nog geen winnaar uitgeroepen in die staten.

  "We waren klaar voor een groot feest, waren alles aan het winnen. En toen lag alles opeens stil", zei Trump, zonder dat duidelijk was wat hij precies bedoelde. In zijn toespraak plaatste hij openlijk twijfels bij hoe de uitslagen bekend worden gemaakt. Verder repte de president over fraude, zonder daar verder over uit te weiden, en zei hij naar het Hooggerechtshof te willen stappen. "We willen dat het stemmen stopt", zei Trump.

  Ruim een uur eerder sprak Trumps Democratische tegenstrever Joe Biden al het land toe vanaf een podium voor zijn huis in Wilmington. Hij zei "een goed gevoel" te hebben over de verkiezingsuitkomst, maar benadrukte dat de verkiezingen pas voorbij zijn als de laatste stem is geteld. Trump twitterde kort daarna dat de Democraten de overwinning probeerden te stelen. Die tweet werd afgeschermd door Twitter, omdat deze "mogelijk misleidend" zou zijn.

 • Trump op punt land toe te spreken

  Nadat Joe Biden eerder vanochtend al het land had toegesproken, staat president Trump op het punt hetzelfde te doen. Hij zal zijn toespraak houden vanuit het Witte Huis.

 • Stand van zaken

  Dit is de stand van zaken in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, rond 07.45 uur vanochtend:

  NOS
 • Livestream met onze correspondent

  Kijk nu mee met deze deze livestream, waarin correspondent Arjen van der Horst praat over de huidige stand van zaken in de race tussen Donald Trump en Joe Biden.

 • Geen melding Facebook als kandidaat staat claimt

  Facebook gaat geen melding plaatsen als een van de twee kandidaten de winst in een staat opeist voordat alle stemmen zijn geteld. Dat bevestigt het sociale netwerk na berichtgeving van The Wall Street Journal.

  In zo'n melding worden gebruikers gewezen op het feit dat nog niet alle stemmen geteld zijn. Maar dat gaat Facebook dus enkel doen als een kandidaat de algehele verkiezingswinst claimt voordat alle stemmen zijn geteld.

  De zakenkrant vroeg Facebook hiernaar nadat Florida door Republikeinen, onder wie door de gouverneur van de staat, was geclaimd voor president Trump. Dit gebeurde op het moment dat Trump daar volgens Amerikaanse media daar weliswaar een voorsprong had, maar nog niet definitief had gewonnen.

 • Texas naar Trump

  AP heeft president Trump uitgeroepen als winnaar in Texas. Biden hoopte te stunten in de staat met 38 kiesmannen. Texas ging in 1976 voor het laatst naar een Democraat.

 • Bijgepraat door onze correspondent

  De verkiezingsstrijd in de VS is nog onbeslist. Wie staat er voor? En wanneer kunnen we een uitslag verwachten? Correspondent Arjen van der Horst praat je om 07.30 uur bij via deze livestream.

 • Trump: ze proberen de verkiezingen te stelen

  In zijn eerste tweet van de avond, op het moment dat zijn rivaal Biden sprak, beschuldigt president Trump de Democraten ervan de verkiezingen te proberen te stelen. "Dat zullen we nooit toelaten. Er mag niet meer gestemd worden als de stemlokalen dicht zijn!" Trump voegde eraan toe het volk ook vanavond nog toe te zullen spreken.

  Twitter waarschuwt bij de tweet van Trump dat die "mogelijk misleidend" kan zijn. Daardoor is de tweet van de president verborgen op tijdlijnen. Pas bij het bewust aanklikken van de tweet wordt de inhoud zichtbaar.

 • Biden: heb er vertrouwen in, maar is pas voorbiij als elke stem is geteld

  Joe Biden heeft zojuist het land toegesproken vanaf een podium in zijn woonplaats Wilmington, in de staat Delaware. "We wisten dat dit lang zou gaan duren. Misschien wel tot morgenochtend. Maar ik heb er een goed gevoel bij. We liggen op koers om de verkiezingen te winnen", zei hij.

  Biden benadrukte wel dat de verkiezingen pas voorbij zijn "als de laatste stem is geteld".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Ik heb een goed gevoel, maar het kan nog even duren'
 • Trump wint Florida

  Nadat eerder Fox al had gemeld dat Florida naar president Trump gaat, meldt persbureau AP nu hetzelfde. De staat, goed voor 29 kiesmannen, geldt als belangrijkste swing state in de verkiezingen.

 • Overzicht van de nacht

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Het beeld na een lange nacht: nek-aan-nekrace die nog dagen kan duren
 • Teleurstelling bij Biden-stemmers na lange verkiezingsavond

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Teleurstelling bij Biden-stemmers na lange verkiezingsavond
 • Iowa naar Trump

  Swing state Iowa gaat naar Trump. Deze staat heeft een bescheiden aantal van zes kiesmannen, maar in deze fase van de nacht zijn alle stemmen welkom voor beide partijen.

 • Biden spreekt straks

  CNN meldt dat Biden over enkele momenten de pers zal toespreken. Waarover hij zal spreken is nog niet bekend. Het is in ieder geval nog te vroeg om de overwinning op te eisen of zijn verlies te erkennen.