President Donald Trump

Van een naakte Democraat tot een oproep tot moord: veel nepnieuws rond de verkiezingen

Desinformatie over de Amerikaanse verkiezingen overspoelen de sociale media. Verslaggever Rudy Bouma houdt het nepnieuws bij voor Nieuwsuur. We zetten de opvallendste berichten op een rij.

Verkiezingsbureaus worden overspoeld met vragen door de desinformatie, schrijft de New York Times. Er zijn veel ongefundeerde geruchten over de Black Lives Matter-beweging die geweld uitlokt bij stemlokalen, over gedumpte stemmen-per-post, over gecompromitteerde stemmachines. "Het put ons uit. Het gaat zo snel, daar kun je niet tegenop."

Een screenshot van de video op Facebook

Een gemanipuleerde video wekt de indruk dat Joe Biden niet weet in welke staat hij vrijdag was. Biden zegt 'Hello Minnesota' terwijl op het bord achter hem 'Tampa, Florida' staat. Maar er is gephotoshopt.

De tweet met het filmpje werd ruim een miljoen keer gedeeld voordat degene die het had geplaatst het weer verwijderde. Opvallend is dat Biden een winterjas draagt in de video, iets dat niet waarschijnlijk is op een locatie in Florida waar het 30 graden was.

Verwarde man

Zulke filmpjes moeten het beeld onder kiezers versterken dat Biden een oude verwarde man is. Op sociale media is ook een interview populair waarin hij Donald Trump lijkt te verwarren met George Bush. In werkelijkheid sprak Biden de presentor aan, die ook George heette.

Oude foto van Biden

De voormalige inlichtingenchef van Trump met 700.000 volgers beweert dat Biden buiten wel een mondkapje draagt maar niet binnen in het vliegtuig. Maar de foto van Biden in het vliegtuig is van voor de coronapandemie.

Geen oproep tot moord

De Democraten trekken op hun beurt een uitspraak van Trump uit z'n verband: het pro-Biden Lincoln Project beweert dat Trump oproept tot moord op Joe Biden.

Maar Trump doelt hier met het woord 'shot' niet op schieten op 'zwak'. Hij noemt namelijk amendement 25, dat betrekking heeft op vervanging van een president door de vice-president als die ziek of zwak is, niet dood.

Stemfraude

Een video waarin het lijkt alsof Biden stemfraude toegeeft, is bedrog. Biden zei in een podcast dat hij als vice-president onder Barack Obama 'een grote kiesfraude-organisatie heeft neergezet' als bescherming tégen stemfraude, maar dat is uit de context geknipt. Het filmpje is gedeeld door Trump, zijn zoon en zijn campagneteam, is meer dan 17 miljoen keer bekeken. Reuters checkte het en concludeerde dat er niets van klopt.

2016 versus 2020

Manipulaties met foto's en verknipte filmpjes zijn tijdens campagnes gebruikelijk op sociale media. Maar vergeleken met 2016 zien we een enorme stijging van berichten over vermeende fraude door stemmen per post. President Trump maakt briefstemmen al maanden verdacht. Rechts beweert vooral dat er fraude plaatsvindt, links bestrijdt die beweringen.

Biden standaard aangekruist?

Op stembiljetten in de wijk Queens in New York is Biden niet al van tevoren aangekruist. Dat gerucht ontstond nadat een ingevuld formulier werd gevonden, maar die is van een kiezer in Californië die het formulier per ongeluk naar zijn oude adres in Queens stuurde in plaats van naar een stembureau, constateerde Snopes.

Hoax over vuilnisbakken

Hier worden vuilnisbakken níet opgetuigd als stembussen voor stemmen-per-post. De populaire Instagram-post kreeg tienduizenden likes maar toont in werkelijkheid een slechte advertentiecampagne voor een tentoonstelling over kiezersrechten. De posters zijn weggehaald.

Huntergate

Conservatieve media zijn in de ban van 'Hunter-gate': er druppelt steeds meer naar buiten over de inhoud van een laptop die van Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, zou zijn geweest. Gisteren hebben we daar bij Nieuwsuur al over geschreven. Hier kun je alles lezen over die affaire.

Geen Oekraïners

Ook nu gaat er weer veel nepnieuws rond over Hunter en Joe Biden. Zo zijn geen van de twee mannen, die op deze veel gedeelde foto staan met Joe Biden en zijn zoon Hunter, 'Oekraïense olie-officials die Hunter 50.000 dollar per maand betalen'. Het zijn beiden Amerikaanse zakenmannen.

Geruchten over gesteldheid Biden

Trump's advocaat Rudy Guiliani claimt vandaag op Russia Today zonder onderbouwing dat Joe Biden dement is. Binnen Homeland Security circuleerde deze zomer nog een memo waarin stond dat Rusland geruchten over een zwakke mentale gezondheid van Biden wilden verspreiden.

De Kremlin-gelieerde nieuwszender RT staat in Amerika te boek als 'Russian agent': Trump's corona-adviseur verontschuldigde zich afgelopen week nog voor zijn optreden op de zender.

Vroegtijdig uitroepen winst

De socialemediabedrijven bereiden zich voor op berichten waarin vroegtijdig de winst van de verkiezingen wordt uitgeroepen. Twitter gaat die berichten labelen met een waarschuwing, totdat de kiescommissie óf twee grote nieuwszenders het nieuws brengen.

YouTube verwijdert misleidende berichten en werkt samen met Associated Press. Politieke advertenties worden gestopt, net als op Facebook. Het platform werkt samen met externe factcheckers en labelt desinformatie.

Beto gaat niet naakt

De voormalige Democratische afgevaardigde Beto O'Rourke gaat niet naakt als zijn staat Texas blauw kleurt. Een tweet van gisteravond waarin hij dat lijkt te beweren is als grap gefabriceerd door een tv-producer, wiens account direct na het plaatsen van de photoshop werd geschorst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl