Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo diende het officiële verzoek in bij de VN
NOS NieuwsAangepast

VS zet vertrek uit klimaatverdrag Parijs in gang

De Verenigde Staten hebben de terugtrekking uit het Klimaatakkoord van Parijs formeel in gang gezet. De regering-Trump heeft een brief afgeleverd bij de Verenigde Naties, de eerste stap in de procedure. Het duurt nog zeker een jaar voordat het vertrek officieel is. Mogelijk gebeurt dat op 4 november, een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november 2020.

In 2015 tekenden bijna 200 landen het klimaatakkoord waarin werd vastgelegd hoe de landen de uitstoot gaan terugdringen om klimaatverandering aan te pakken. De temperatuurstijging moet volgens het akkoord worden beperkt tot tussen de 1,5 en 2 graden ten opzichte van het begin van de industriële revolutie.

Trump maakte al in 2017 bekend dat de VS zich zou terugtrekken uit het akkoord, omdat hij "een eerlijker deal voor de VS en zijn arbeiders" wilde. Het land mocht zich nog niet officieel terugtrekken: dat mocht pas drie jaar na de ratificatie van het akkoord op 4 november 2016.

De aankondiging van Trump in 2017:

VS trekt zich terug uit klimaatakkoord Parijs

Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zei op Twitter dat de VS een "realistisch en pragmatisch" model heeft. Hij noemt het akkoord in een verklaring een "oneerlijke economische last" voor de VS.

Volgens Pompeo doet de VS al genoeg tegen klimaatverandering en heeft het land de netto-uitstoot van broeikasgassen tussen 2005 en 2017 met 13 procent weten terug te dringen, "terwijl onze economie met meer dan 19 procent groeide".

De VS is het eerste en enige land dat zich terugtrekt uit het akkoord. De VN zal binnenkort de rest van de vertrekprocedure bekendmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl