NOS NieuwsAangepast

Trump: VS trekt zich terug uit klimaatakkoord Parijs

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft president Trump bekendgemaakt tijdens een persconferentie in de tuin van het Witte Huis.

Trump zei dat hij wel opnieuw wil onderhandelen om eventueel terug te keren in het akkoord van Parijs, ook sluit hij een nieuw klimaatakkoord niet uit. In beide gevallen wil de Amerikaanse president naar eigen zeggen "een eerlijker deal voor de VS en zijn arbeiders".

De VS trekt zich volgens de plannen van Trump over vier jaar, op 4 november 2020, terug uit het akkoord. Saillant detail: op 3 november zijn er presidentsverkiezingen.

VS trekt zich terug uit klimaatakkoord Parijs

Voormalig president Obama zegt dat de regering-Trump met deze actie in een rijtje komt van "een handvol landen die de toekomst afwijzen". Het akkoord is door 195 landen ondertekend. Obama verwacht dat Amerikaanse staten, steden en bedrijven opstaan die al veel hebben geïnvesteerd in schonere energie.

Gisteren lekte het nieuws al uit via een medewerker van het Witte Huis. China zei daarna achter het klimaatakkoord te blijven staan.

Trump staat bekend als klimaatscepticus. Eerder noemde hij de opwarming van de aarde een Chinees verzinsel.

Zaterdag liet Trump na de G7-top in Sicilië weten dat hij deze week bekend zou maken of hij zich aan het klimaatakkoord zou houden of niet. De andere G7-landen hadden geprobeerd hem te overtuigen van het belang van het akkoord.

Het is niet duidelijk wat voor gevolgen het besluit van Trump heeft. Sommige Amerikaanse staten hebben al laten weten zich niets aan te trekken van zijn terugtrekking. Zij willen proberen zich alsnog te houden aan het akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl