Trump en Obama tijdens een ontmoeting in november vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Obama en Europese leiders veroordelen terugtrekken 'Parijs'

Voormalig president Obama veroordeelt de beslissing van de regering-Trump om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. "De VS komt in een rijtje met een handvol landen die de toekomst afwijzen", zegt hij.

De Duitse bondskanselier Merkel zegt door te gaan om "de aarde te redden". Ze wijst het besluit van Trump af. Ook de Fransen en Italianen zijn tegen het besluit van Trump. In een verklaring zeggen de drie landen dat er over het klimaatakkoord niet opnieuw kan worden onderhandeld.

De Franse president Macron riep in een tweetalige toespraak teleurgestelde klimaatwetenschappers, ingenieurs en ondernemers uit de VS op om naar Frankrijk te komen en hun werk daar voort te zetten. "Ik kan jullie verzekeren: Frankrijk zal de strijd nooit staken."

Met een knipoog naar de bekende slogan van Trump ("Make America great again") legde Macron uit waarom. "Waar we ook wonen en wie we ook zijn, we delen allemaal dezelfde verantwoordelijkheid: onze planeet weer groots maken."

Premier Rutte zegt het besluit van Trump te betreuren. Hij denkt dat het zonder deelname van de VS moeilijker wordt om de doelstellingen van Parijs te halen. "De rest van de wereld blijft pal achter het akkoord staan. Ook Nederland zal zich volledig voor het klimaatakkoord blijven inzetten."

Staatssecretaris Dijksma sprak op NPO Radio 1 van een historische vergissing. "Groei en banen krijg je juist door te investeren in een duurzame economie."

Roekeloos

De burgemeester van Parijs noemt het terugtrekken van de VS "een misstap met rampzalige gevolgen". Tim Kaine, voormalig running mate van presidentskandidaat Hillary Clinton, vindt dat Trump een "ongelofelijk gebrek heeft aan geloof in Amerikaanse innovatie".

De voormalige Amerikaanse vice-president en klimaatactivist Al Gore noemt de actie roekeloos. "Trumps besluit staat haaks op wat de meeste Amerikanen verwachten van hun president."

Tesla-baas Elon Musk

Verschillende Amerikaanse steden hebben al aangekondigd door te gaan met het Parijs-akkoord. "We hebben laten zien dat je banen kunt creëren en uitstoot kunt verminderen. Dat blijven we doen", zegt de burgemeester van Chicago.

Musk en Europa

Tesla-oprichter Elon Musk stapt als reactie op Trumps besluit uit een belangrijke adviesraad van de president. "Klimaatsverandering is echt. Deze beslissing is slecht voor de VS en de wereld."

Eurocommissaris Miguel Arias Cañete van Klimaat en Energie spreekt van een "trieste dag". "De wereld kan rekenen op Europa voor leiderschap tegen de klimaatsverandering."

Het klimaatakkoord is overigens niet van de ene op de andere dag opgezegd. Het duurt ten minste drie jaar voor het akkoord van Parijs formeel is verlaten. Een snellere mogelijkheid is het VN-verdrag waarop het klimaatakkoord is gebaseerd te verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl