CO2-uitstoot
NOS NieuwsAangepast

Wat gebeurt er als Trump het klimaatakkoord van Parijs opzegt?

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

De Amerikaanse president Trump zal naar verwachting uit het klimaatakkoord van Parijs stappen, melden meerdere Amerikaanse media. Wat zijn de gevolgen, als dit rijke land met z'n enorme uitstoot zich daadwerkelijk afkeert van de inspanningen van de rest van de wereld om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan?

Het antwoord is niet eenduidig. Sommigen wijzen op het feit dat er inmiddels zo'n wereldwijde beweging gaande is om de uitstoot tegen te gaan, bijvoorbeeld door het gebruik van andere energiebronnen, dat de beslissing van Trump geen al te grote gevolgen heeft.

Ook hebben meerdere Amerikaanse staten al laten weten zich niets aan te zullen trekken van een dergelijk besluit. Zij zullen gewoon onverminderd doorgaan met pogingen om het klimaatprobleem aan te pakken.

Wat zijn de gevolgen als Trump het klimaatakkoord opzegt?

Anderen vrezen wel de consequenties. Er is angst voor een domino-effect: zullen ook andere landen de afspraken naast zich neer willen leggen, als zo'n groot land als de Verenigde Staten zich weinig meer gelegen laat liggen aan het akkoord? Bovendien: ook met de afspraken van Parijs in de hand, zal het nog moeilijk genoeg worden om de opwarming te stoppen. Laat staan nu de VS niet meer mee doet.

"Het doel om de opwarming tot 1,5 graad te beperken, verdwijnt nu wel zo'n beetje buiten beeld", zegt klimaatwetenschapper Leo Meyer. Hij was waarnemer bij de onderhandelingen in Parijs.

Wat betekent het als Trump het klimaatakkoord opzegt?

In Parijs is afgesproken om de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden te houden, en liever nog: deze te stoppen zo dicht mogelijk bij 1,5 graad. Een enorme uitdaging, want de aarde is inmiddels al ongeveer 1 graad opgewarmd ten opzichte van pre-industrieel niveau. Dit lijkt allemaal weinig, maar de consequenties voor de aarde zijn groot.

Wetenschappers denken dat een nog sterkere opwarming zal leiden tot steeds extremer weer, met mis-oogsten tot gevolg, het uitsterven van dier- en plantensoorten en een stijgende zeespiegel door het smelten van ijskappen, waardoor steden en landen kunnen overstromen.

Met het akkoord van Parijs probeert de wereld deze opwarming tegen te gaan. Bijna 200 landen hebben ermee ingestemd. Inmiddels hebben 147 landen het Parijse Akkoord geratificeerd, die samen meer dan 82 procent van de mondiale uitstoot vertegenwoordigen.

Toch meer opwarming

Toch is het probleem met dit akkoord nog lang niet opgelost. Want de beloftes van alle landen tot nu toe bij elkaar opgeteld, leiden nog steeds tot een opwarming van 3 gaden of meer, zo waarschuwde gisteren de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres.

In Parijs is dan ook afgesproken dat de landen de komende jaren hun inspanningen telkens verder moeten aanscherpen. Guterres kondigde aan in 2019 een nieuwe mondiale klimaattop te willen organiseren, om te praten over de naleving van de Parijse afspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl