Zij fluisterden in Trumps oor over het klimaatakkoord
Waren het de wereldleiders, topondernemers of toch zijn kinderen die Donald Trump overtuigden van zijn beslissing om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen? Vandaag werd officieel bekend dat hij het akkoord opzegt.
Dat Trump weinig op had met het verdrag was al langer duidelijk, maar toch probeerden verschillende partijen de afgelopen weken zijn besluit nog te beïnvloeden.
Wereldleiders: zeg het akkoord niet op
Vorige week werd de druk van de wereldleiders op Trump een stuk groter tijdens de G7-top. De leiders van de zeven grootste industriestaten probeerden hem toen tevergeefs te overtuigen zijn dreigementen om het akkoord op te zeggen in te trekken.
Ook de Franse president Macron probeerde Trump te overtuigen. "Maak geen overhaaste beslissingen", zei hij tegen Trump.
Na hun bijeenkomst waren sommige wereldleiders nog voorzichtig optimistisch: Trumps mening was aan het 'evolueren'. De Italiaanse premier Gentiloni zei dat hij ervan overtuigd was dat de VS na interne overwegingen zich zou committeren aan het akkoord van Parijs.
Merkel: gesprek over klimaat onbevredigend
De Duitse bondskanselier Merkel was een stuk pessimistischer. "Het hele gesprek over klimaat was erg moeilijk, om niet te zeggen onbevredigend. Er is geen enkele aanwijzing dat de Verenigde Staten blijven meedoen met Parijs."
Ook VN-secretaris-generaal Guterres deed een duit in het zakje. Ook al noemde hij Trump niet, hij zei wel in een speech dat ook de landen "met andere perspectieven" zich aan hun beloftes moesten houden.
Grote bedrijven: zeg het akkoord niet op
Ook directeuren van multinationals probeerden de Amerikaanse president te overtuigen. In The New York Times, The New York Post en The Wall Street Journal stonden afgelopen week paginagrote advertenties waarin ze opriepen om het akkoord niet op te zeggen.
"Het verdrag vergroot de markt voor innovatieve groene technologieën en dat leidt tot banen en economische groei", was onder meer te lezen. Darren W. Woods, directeur van oliegigant Exxon Mobil, schreef een brief aan Trump: "Door onderdeel te blijven van het akkoord behoud je een stoel aan de onderhandelingstafel. Zo worden alle energiebronnen en technologieën gelijk behandeld in een open en transparante globale markt."
Bedrijven als Apple, Ingersoll Rand en Mars werden door milieugroepen overtuigd om ook hun tegenstem te laten horen. Ook zij deden meerdere oproepen en schreven brieven aan Trump.
Kiezers: zeg het akkoord op
De grootste groep, en misschien ook wel de invloedrijkste, is Trumps achterban: zijn kiezers. Tijdens zijn campagne liet Trump weten dat hij af wilde van het klimaatakkoord. Hij noemde klimaatverandering een fabeltje. Volgens Trump werden de Verenigde Staten, die verantwoordelijk zijn voor 18 procent van de wereldwijde uitstoot, te veel benadeeld in de afspraken.
"Iedereen die Trump haat, wil dat hij het akkoord niet opzegt. Iedereen die Trump respecteert, vertrouwt, op hem heeft gestemd en wil dat hij succesvol wordt, wil dat hij uit het akkoord stapt", zei de invloedrijke Republikein Grover Norquist.
Familie: luister naar beide kanten
Ook Trumps gezin heeft geprobeerd op hem in te praten. Volgens bronnen zou Ivanka, zijn dochter, de afgelopen weken ervoor gezorgd hebben dat haar vader beide kanten hoorde. Ze wilde de voor- en nadelen van het opzeggen duidelijk maken.
Haar echtgenoot, Jared Kushner, die ook een belangrijke adviseur van Trump is, wilde dat Trump het akkoord niet zou opzeggen. Maar dan alleen als het akkoord het terugdraaien van strenge milieuregels van Obama niet in de weg zou staan.
Adviseurs: zeg het akkoord op
Zijn adviseurs in het Witte Huis waren stelliger. Steve Bannon, zijn belangrijkste adviseur, was heel duidelijk tegen Trump: zeg het akkoord op. Hij zei dat het geen zin zou hebben om te blijven meedoen. Bovendien zou Trump een deel van zijn aanhang kwijtraken.
Maar niet alleen Bannon probeerde Trump over te halen. Ook Scott Pruitt, directeur van de Amerikaanse milieudienst, wil dat hij het akkoord opzegt.
En 22 Republikeinse senatoren schreven een brief naar Trump om uit het akkoord te stappen. Onderdeel blijven zou ervoor zorgen dat een milieuplan van Obama uiteindelijk niet teruggedraaid zou kunnen worden, zeiden ze.
Maar wie trok hem nou over de streep?
Dat blijft de vraag. Critici van het akkoord gaven eerder al aan dat ze hoopten dat Trump niet naar de wereldleiders, maar naar zijn kiezers zou luisteren. "Dit is enorm belangrijk voor de mensen die op je hebben gestemd", schreef Norquist aan Trump. "Als je uit het klimaatakkoord stapt, zeg je letterlijk: 'ik heb me aan mijn woord gehouden."