NOS NieuwsAangepast

Podcast Het Oog: het slavernijverleden van Rotterdam en Max Havelaar als strip

Rotterdam zat eeuwenlang tot over zijn oren in de slavernij. Dat zegt hoogleraar Alex van Stipriaan van de Erasmus Universiteit in deze podcast. Hij heeft twee jaar onderzoek gedaan naar het koloniale verleden van de stad. Volgens Van Stipriaan denkt men nu bij slavernij in Nederland vooral aan Amsterdam en Middelburg, maar wist in die tijd iedereen dat ook de Rotterdamse economie afhankelijk was van slavernij. Ook was er in de stad toen al protest tegen de slavernij, vooral van dominees, schrijvers, politici en denkers.

In deze podcast baalt oud-conservator Jos van Waterschoot van het Multatuli Museum in Amsterdam ervan dat Max Havelaar bijna niet meer wordt gelezen. Het boek is langzaamaan verdwenen van de literatuurlijsten van middelbare scholieren. Ook is het op veel scholen niet meer verplicht om een 19e-eeuws boek op de lijst te zetten, zegt hij. Dat is volgens hem zonde. Want Max Havelaar raakt aan veel discussies die nu spelen, zoals Black Lives Matter en Zwarte Piet. Van Waterschoot heeft om jongeren te bereiken een stripverhaal gemaakt van de Max Havelaar.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

NOS Voetbalpodcast: iedere maandag nemen voetbalcommentatoren de week door, met anekdotes van experts en vooruitblikken op komende wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl