Campagneborden voor Trump en Biden in 'swing state' Pennsylvania
NOS NieuwsAangepast

Zo staan Trump en Biden ervoor in de 'swing states'

De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat afhangen van het verkiezingsresultaat in vijf staten: Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Georgia en Nevada. De kandidaten Trump en Biden gaan daar nek aan nek. En hoewel de stembureaus al lang zijn gesloten, wordt er nog druk geteld (vooral de briefstemmen).

Tot in de avond stond ook de noordelijke staat Wisconsin in het rijtje van spannende 'swing states'. Maar kort na 20.00 uur werd daar de uitslag bekend: de Democraat Biden heeft de staat gewonnen, met een verschil van iets meer dan 0,5 procentpunt. In 2016 won Trump Wisconsin nog, ook hij toen met een nipte voorsprong.

Op deze kaart is te zien in welke staten al een winnaar bekend is (donkerrood: Trump, donkerblauw: Biden). De staten waarvan de uitslag nog niet is vastgesteld en waar Biden op voorsprong staat, zijn lichtblauw. Die waar Trump aan kop gaat, zijn lichtrood.

De presidentskandidaten hebben 270 kiesmannen of meer nodig om de verkiezingen te winnen. Te zien is dat Biden, die nu op 248 kiesmannen staat, daarvoor genoeg zou hebben aan de staten Michigan (16 kiesmannen) en Nevada (6 kiesmannen). In die twee staten staat hij nu nipt voor op Trump.

Trump op zijn beurt heeft nog 56 kiesmannen nodig om te winnen (hij heeft er nu 214). De drie staten waar hij nu op voorsprong staat, zijn goed voor 51 kiesmannen (Pennsylvania: 20, Georgia: 16, North Carolina: 15). Met Nevada (6) of Michigan (16) erbij zou Trump de verkiezingen winnen.

We zoomen hieronder verder in op deze swing states, die nog wachten op een uitslag. Hoe staan die ervoor?

Michigan

In Michigan, waar Trump in 2016 won, gaat Biden nu aan de leiding. Met 99 procent van de stemmen geteld staat de Democraat op een voorsprong van ruim 0,5 procentpunt. Met name in Detroit en omgeving moeten nog poststemmen geteld worden.

Vooraf werd gewaarschuwd dat de uitslag in Michigan tot vrijdag op zich kan laten wachten, maar inmiddels hebben verkiezingsofficials gezegd te hopen dat ze al binnen 24 uur een voorlopige uitslag kunnen geven.

Pennsylvania

Ook in de noordoostelijke staat Pennsylvania zijn veel stemmen per post uitgebracht. Trump staat er op een flinke voorsprong van bijna 7 procentpunten, met nog 15 procent van de stemmen te tellen. Volgens sommige analisten is het de vraag of de poststemmen die nu nog geteld moeten worden, nog het verschil kunnen maken. Er moeten nog ruim 1 miljoen briefstemmen worden geteld.

"Het is een heel tijdrovend en ingewikkeld proces, want je moet bijvoorbeeld handtekeningen controleren en kijken of de envelop wel goed is dichtgedaan", zegt correspondent Arjen van der Horst.

North Carolina

In North Carolina gaat Trump aan kop. Met 94 procent van de stemmen geteld heeft de huidige president net iets meer dan de helft van de stemmen binnengehaald.

Georgia

Ook in Georgia staat Trump voor. Hij haalt daar nu iets meer dan de helft van de stemmen binnen, met 95 procent van de stemmen geteld. Dat kan nog veranderen, want veel stemmen uit de grote stad Atlanta zijn nog niet binnen. In die regio hebben de Democraten de overhand.

Nevada en Arizona

In Nevada (6 kiesmannen) is het ook nog spannend. Hillary Clinton won daar in 2016 met een kleine marge. Biden heeft er nu een kleine voorsprong op Trump van minder dan een procentpunt. Zo'n 25 procent van de stemmen is nog niet geteld.

De lijst met staten waarvan de uitslagen wel al duidelijk zijn, lijkt op die van vier jaar geleden. Met tot nu toe één grote uitzondering: Arizona. Volgens onder meer persbureau AP en Fox News heeft Biden daar gewonnen. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar Biden zou niet meer in te halen zijn.

De winst van de Democraat hier is een grote verrassing. De zuidelijke staat, met elf kiesmannen, gaat zelden naar de Democraten. Arizona koos in de afgelopen 72 jaar slechts een keer voor een Democratische kandidaat: Bill Clinton, in 1996.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl