NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Limburgse vleesfabriek sluit na uitbraak • Universiteit neemt afstand van hoogleraar

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het RIVM meldt vandaag 7657 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 112 minder dan gisteren. 236 nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen op verpleegafdelingen, 128 minder dan gisteren.
 • Hier staan alle maatregelen die sinds vanavond 22.00 uur gelden voor de komende twee weken.
Liveblog gesloten
 • Boa's in Amsterdam krijgen wél bonus, maar dan van de gemeente

  Ook boa's in Amsterdam krijgen een coronabonus van 300 euro per persoon. De gemeente gaat die bonussen betalen. Wethouder Everhardt heeft dat toegezegd na vragen van de lokale PvdA.

  Amsterdam speelt met de uitkering in op het ongenoegen van de buitengewoon opsporingsambtenaren. Die zijn verontwaardigd dat ze geen recht hebben op de eenmalige bonus van 300 euro die het kabinet uittrekt voor politiemensen. Ze wijzen erop dat ook zij kampen met een werkdruk die in de coronacrisis alleen maar is toegenomen.

  Wethouder Everhardt van Financiën is bereid om de Amsterdamse boa's wél zo'n bonus te geven, zei hij vanavond in een raadsvergadering. Het gaat om zo'n 450 mensen, dus er is een bedrag van 135.000 euro mee gemoeid.

 • Kamer bedingt uitzonderingen op nieuwe coronamaatregelen

  In het Kamerdebat over de coronacrisis heeft de Tweede Kamer twee moties aangenomen die de maatregelen van gisteren op kleine onderdelen versoepelen. De bibliotheken en buurthuizen mogen in uitzonderingsgevallen toch bezoekers ontvangen.

  De individuele hulpverlening in buurthuizen blijft bestaan op afspraak. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een afspraak maken voor schuldhulpverlening of andere individuele hulp. De bibliotheken mogen boeken blijven afgeven aan 'het loket' en zij mogen huiswerkbegeleiding blijven aanbieden als daar vooraf afspraken over gemaakt zijn en de groepjes kinderen en jongeren klein blijven.

  Verder wordt het voor burgemeesters mogelijk in uitzonderlijke gevallen en onder bijzondere omstandigheden mensen een ontheffing te verlenen voor de regel dat bij uitvaarten maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn. Het is niet de bedoeling dat in elke gemeente uitvaarten met bijvoorbeeld honderd gasten worden georganiseerd, zei premier Rutte. Maar voor bepaalde gevallen wil hij de beslissing aan de burgemeesters laten.

 • Kabinet houdt vast aan sluiten bieb en buurthuis, ondanks onbegrip in Kamer

  Het kabinet houdt vast aan het sluiten van bibliotheken, buurthuizen, theaters en musea de komende twee weken. In de Tweede Kamer is veel onbegrip over de keuzes die het kabinet maakt, maar premier Rutte zei in het wekelijkse debat over de coronacrisis dat de maatregelen die gisteren zijn aangekondigd bewezen effectief zijn.

 • Erasmus Universiteit neemt afstand van corona-uitspraken hoogleraar

  De Erasmus Universiteit (EUR) en de Rotterdam School of Management (RSM) distantiëren zich van uitspraken die hun hoogleraar Michaela Schippers heeft gedaan in een YouTube-programma van Forum voor Democratie. "De uitlatingen van prof. Schippers in de media over de covid-19-maatregelen, doet zij op persoonlijke titel. EUR en RSM benadrukken dat haar visie niet het standpunt van de universiteit en RSM verwoordt, en nemen expliciet afstand van haar uitspraken over dit onderwerp."

  In het inmiddels verwijderde programma had Schippers het over "een covid-1 tot en met 18" en dat "er waarschijnlijk ook een covid-20 komt". "Maar goed, ik ben geen viroloog." Covid-19 is de ziekte die het gevolg is van een coronabesmetting. De ziekte is genoemd naar het jaar waarin die voor het eerst voorkwam: 2019. Over haar uitspraken ontstond ophef op Twitter.

  Schippers, die hoogleraar 'behaviour and performance management' is en al langere tijd stevige kritiek uit op de coronamaatregelen, stelt dat ze verkeerd is begrepen:

 • Zhu Aobing test het coronavaccin, net als honderdduizenden andere Chinezen

  Zhu Aobing is een van de eerste Chinezen die een vaccin tegen covid-19 kregen toegediend. "Ik zag op mijn WeChat-tijdlijn dat er vrijwilligers werden gerekruteerd voor een nieuw vaccin", zegt Aobing (27). "Toen heb ik me opgegeven."

  Tegen onze correspondent zegt Aobing dat hij geen enkele bijwerking heeft gehad:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  China is begonnen met vaccineren: 'Ik denk dat het veilig is'
 • Limburgse vleesfabrikant sluit om coronabesmettingen

  Een vleesverwerker in de Limburgse plaats Nuth legt de productie een week stil omdat 41 medewerkers positief hebben getest op het coronavirus. Het bedrijf heeft dat besloten in overleg met de Veiligheidsregio en GGD Zuid-Limburg.

  Bij het vleesbedrijf werken 225 mensen, van wie ruim de helft op uitzendbasis. Op 26 oktober bleken zes uitzendkrachten besmet met het coronavirus en in de dagen die volgden liep het aantal besmettingen snel op. Deze week heeft de GGD alle medewerkers van het bedrijf getest.

  De besmette werknemers zijn grotendeels arbeidsmigranten, meldt 1Limburg. Zij zijn waarschijnlijk in de privésfeer besmet geraakt. Volgens de GGD volgde het bedrijf het landelijk geldende protocol en waren er voldoende maatregelen genomen om besmetting te voorkomen.

  In mei waren er ook al meerdere corona-uitbraken bij vleesverwerkers, toen in onder meer Apeldoorn en Helmond.

 • Rotterdamse ondernemers en Tilburgse school bezorgd over dreiging lockdown

  Ondernemers en scholen in gebieden waar veel besmettingen zijn, zoals in Rotterdam en Tilburg, vrezen een volledige lockdown. Premier Rutte maakte gisteren bekend dat hiertoe mogelijk wordt overgegaan in gebieden met veel besmettingen.

  "Als we gaan sluiten, dan vrees ik het ergste voor ons", zegt ondernemer Mohammed:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Een lockdown betekent geen inkomen, dan wordt het lastig'
 • Alle seksinrichtingen in Amsterdam gaan dicht

 • Sportscholen willen weten wat onder een 'groepsles' kan vallen

  Een groepslesje zumba, spinning of bodypump zit er nu niet in: het kabinet maakte gisteren bekend dat de komende twee weken mensen niet mogen sporten in groepslessen. Maar wat is nou precies een groepsles? Brancheorganisaties zeggen de hele dag bezig te zijn geweest om bij het ministerie duidelijkheid te krijgen. Ondertussen zoeken sommige sportschooleigenaren naar creatieve oplossingen.

  Een Amsterdamse sportschooleigenaar laat weten dat bij hem de groepslessen morgen doorgaan. "Wij doen een soort crossfit-achtige les, met een korte briefing aan het begin. Daarna voert iedereen individueel de sportoefeningen uit, onder begeleiding van een trainer. Om aan de regels te voldoen, vervangen we het woord 'les' door 'tijdslot' en 'groepsles' door 'training'. Wij willen ons echt heel graag houden aan de regels en vinden dat dit moet kunnen."

 • Denemarken gaat alle nertsen ruimen

  Denemarken gaat alle bijna 17 miljoen nertsen in het land afmaken. Het kabinet heeft dat besloten om de volksgezondheid te beschermen tegen het coronavirus. Een toenemend aantal besmettingen is te herleiden naar nertsenhouderijen in vooral Noord-Denemarken, zei premier Frederiksen.

  In het wekelijkse Kamerdebat over de coronacrisis heeft fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren al om een reactie van het kabinet gevraagd. Zij wijst erop dat haar partij al maanden voor dit gevaar heeft gewaarschuwd en wil weten of het kabinet gaat zorgen dat alle nertsen in Europa geruimd gaan worden. Het kabinet heeft al besloten dat in Nederland de nertsenfokkerijen in maart 2021 moeten stoppen.

 • Bibliotheken blijven open voor afhaal

  Bibliotheken mogen de komende twee weken wel openblijven voor het afhalen van boeken en andere zaken. Dat heeft premier Rutte gezegd in het wekelijkse Kamerdebat over de coronacrisis.

  Gisteren maakte het kabinet bekend dat alle publiek toegankelijke instellingen, zoals bibliotheken, hun deuren moeten sluiten. Daar is in de Kamer veel onbegrip over, omdat drukke winkels wel open mogen blijven.

  Rutte zei dat de bibliotheken, net als tijdens de eerste golf in maart, wel open mogen blijven voor afhalen. Bij het maken van het verzwaarde pakket heeft het kabinet zich laten leiden door de ervaringen uit het voorjaar. "De maatregelen die nu genomen zijn, bleken toen bewezen effectief", zei Rutte.

 • Lagerhuis akkoord met Engelse lockdown

  Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met het voorstel van premier Johnson om vanaf middernacht nagenoeg alles in Engeland op slot te doen. Een overweldigende meerderheid van 516 tegen 38 ging akkoord met de nieuwe lockdown.

  De horeca sluit volledig, evenals niet-essentiële winkels, sportscholen en kappers. Een uitzondering geldt voor scholen, crèches en universiteiten. De maatregelen gelden in elk geval tot 2 december.

  Eerder hadden de andere delen van het Verenigd Koninkrijk - Wales, Noord-Ierland en Schotland - al op eigen gezag de regels aangescherpt vanwege het oplopende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Daarom gelden de nieuwste maatregelen die Johnson zaterdag al aankondigde enkel voor Engeland.

 • Internationaal schaatsen en shorttrack gaan door in 2021

  De internationale schaatsunie ISU heeft het licht op groen gezet om volgend jaar internationale schaats- en shorttrackwedstrijden te houden. Voor het langebaanschaatsen betekent het dat de EK allround en EK sprint op 16 en 17 januari worden verreden in Thialf in Heerenveen. Bij shorttrack worden de Europese kampioenschappen met een week verschoven, naar 22, 23 en 24 januari in het Poolse Gdansk.

 • Nog snel even een film pakken en boeken hamsteren

  Vanavond om 22.00 uur gaan de nieuwe coronamaatregelen in, die zeker twee weken duren. Dat betekent dat onder meer musea, dierentuinen en bibliotheken vandaag voor het laatst open zijn. Opnieuw een domper voor de cultuur- en recreatiesector. Zoals voor het Drents Museum in Assen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nog snel een film pakken of boeken hamsteren voordat nieuwe coronaregels ingaan
 • Kamerleden: waarom blijft de Ikea open en gaat de bieb dicht?

  Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben hun verbazing uitgesproken over de keuzes van het kabinet om de coronabesmettingen omlaag te krijgen. "Waarom blijft de Ikea open en gaat de bioscoop dicht?", vroeg D66-fractievoorzitter Jetten zich af. Hij is het ermee eens dat er extra maatregelen nodig zijn, maar worstelt met de vraag of de beperkingen die gisteren in de persconferentie werden aangekondigd wel proportioneel zijn.

  Kamerleden wezen erop dat het in winkels meestal veel drukker is dan in bioscopen of bibliotheken. Juist dat soort instellingen hebben ervoor gezorgd dat ze coronaproof zijn.

  Ook GroenLinks-leider Klaver wilde weten waarom het kabinet juist voor de sluiting van bibliotheken en buurthuizen heeft gekozen. Die vervullen een belangrijke rol in probleemwijken, vindt Klaver, die wil dat het kabinet die maatregel heroverweegt.

  VVD-fractievoorzitter Dijkhoff wilde weten waarom het verzwaarde pakket voor twee weken gaat gelden. Volgens hem is het maar de vraag of na die twee weken al duidelijk is of de maatregelen effect hebben.

  Kijk hier de verbazing en de vragen van Kamerleden in het eerste deel van het debat terug:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verbazing over sommige corona-keuzes kabinet