NOS Nieuws

Zhu Aobing test het coronavaccin, net als honderdduizenden andere Chinezen

  • Sjoerd den Daas

    correspondent China

  • Sjoerd den Daas

    correspondent China

Zhu Aobing is een van de eerste Chinezen die een vaccin tegen covid-19 kregen toegediend. "Ik zag op mijn WeChat-tijdlijn dat er vrijwilligers werden gerekruteerd voor een nieuw vaccin", zegt Aobing (27). "Toen heb ik me opgegeven."

In de maanden daarna zijn vele honderdduizenden Chinezen hem gevolgd. Nog voordat alle onderzoeksresultaten binnen zijn, is de uitrol van Chinese kandidaat-vaccins begonnen.

Tegen onze correspondent zegt Aobing dat hij geen enkele bijwerking heeft gehad. Het vaccin is veilig, denkt hij:

China is begonnen met vaccineren: 'Ik denk dat het veilig is'

Al in maart kreeg Aobing, die meerdere jaren als soldaat diende in het Volksbevrijdingsleger, zijn eerste inenting. "Ik ben lid van de Communistische Partij. Toen Wuhan in deze crisis terechtkwam, wist ik dat dit het moment was om naar voren te treden", zegt Aobing op de campus van de Ingenieursuniversiteit van Wuhan, waar hij e-commerce studeert. "De verantwoordelijkheid die je voelt als soldaat, die raak je nooit meer kwijt."

Vol trots laat hij foto's zien waarop hij te zien is met Chen Wei, een bekende generaal-majoor van het Volksbevrijdingsleger, die eerder in de frontlinie werkte bij de ebola-epidemie in Afrika. Het vaccin dat hij kreeg toegediend werd door haar ontwikkeld. Met hulp van verschillende onderzoekscentra en farmaceut Cansino Biologics uit Tianjin werden al in maart de eerste tests op mensen uitgevoerd.

Vaccinonderzoeker en generaal-majoor Chen Wei ontmoet de Chinese president Xi Jinping

Bijwerkingen zegt Aobing sindsdien niet gehad te hebben. Ook van andere proefpersonen heeft hij geen verhalen gehoord over complicaties. "Direct nadat ik ben ingeënt, heb ik mijn gewone leventje weer opgepakt."

In september kreeg Aobing zijn tweede en laatste injectie, vanaf het begin wordt zijn gezondheid nauw gemonitord. "Ik beoefen taekwondo, loop vaak hard, sport graag met mijn vrienden. Zwemmen en duiken: alles zonder enige bijwerkingen. Ik geloof dat het door China ontwikkelde vaccin veilig, effectief en betrouwbaar is."

Inmiddels zijn zeker vier Chinese kandidaat-vaccins in de zogeheten fase 3 aanbeland: veilig genoeg om de veiligheid en effectiviteit op grotere schaal te kunnen testen. Maar China wil niet wachten niet op de resultaten daarvan. Na de door China bestempelde risicogroepen als douanebeambten en medewerkers in de luchtvaart, zijn nu ook de 'gewone' Chinezen aan de beurt. Onder meer in de provincie Zhejiang kunnen mensen zich online aanmelden voor vaccinatie. Wie naar het buitenland gaat voor studie of werk, krijgt voorrang. Vele honderdduizenden Chinezen zijn inmiddels ingeënt.

Rusland test vaccin ook al

Naast China zijn ook de Russen bezig met de uitrol van het vaccin, nog voordat de klinische onderzoeken zijn afgerond. "We hebben nog niet kunnen zien hoe effectief de vaccins zijn, of welke bijwerkingen ze hebben", zegt hoogleraar epidemiologie Benjamin Cowling van de Universiteit van Hongkong.

De universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca legden eerder hun onderzoek naar een vaccin uit voorzorg tijdelijk stil toen een deelnemer ziek werd. Afgelopen maand deed Johnson & Johnson hetzelfde. Over mogelijke complicaties tijdens de ontwikkeling van Chinese vaccins is nog niets naar buiten gekomen.

In een recente persconferentie onderstreepte Zheng Zhongwei, topfunctionaris bij de Chinese gezondheidsautoriteit, dat alles vooralsnog soepel verloopt. "Tot nu toe zijn er geen meldingen geweest van ernstige bijwerkingen bij het toedienen van de noodvaccins", zei Zheng. "Ook hebben mensen die in risicogebieden werken geen melding gemaakt van infecties."

Omdat China zo goed als covid-vrij is, zijn Chinese makers, meer dan hun internationale concurrenten, voor praktijktesten aangewezen op het buitenland, waaronder Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Peru en Argentinië. Daarvan zijn nog geen resultaten bekend.

China gokt en dat kan goed uitpakken

Een gok, noemt epidemioloog Cowling de Chinese vooruitstrevendheid bij de ontwikkeling van het covid-vaccin. "Als het vaccin veilig is en effectief blijkt, pakt zo'n gok goed uit. Op dat moment heeft China al veel mensen ingeënt en pakt men dus een voorsprong op andere landen die nog niet zijn begonnen met het uitrollen van vaccinaties. Dan kun je sneller terug naar het normale leven."

Maar dat is niet zonder risico's, waarschuwt hij. "Als de effectiviteit beperkt blijft, of er onverhoopt toch bijwerkingen aan het licht komen pakt zo'n gok verkeerd uit. Op dat moment zal dat het vertrouwen schaden in vaccins, niet alleen die tegen covid. Om die reden zijn er niet veel landen die voor deze aanpak kiezen."

Sinopharm Group, een van de vier kansrijke kandidaten, stelde recentelijk in Chinese media dat het volgend jaar verwacht circa 1 miljard doses van het covid-vaccin te kunnen produceren. Het bedrijf was herhaaldelijk niet bereikbaar voor commentaar. Farmaceut Sinovac, dat eerder wel Chinese media te woord stond, stelde op dit moment geen interviews te geven aan buitenlandse media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl