Een bezoeker van de Tilburgse bibliotheek LocHal koos vandaag nog een boek uit
NOS NieuwsAangepast

Deze nieuwe coronaregels gelden vanaf 22.00 uur

Om 22.00 uur worden de coronaregels weer aangescherpt. Het kabinet kondigde dat 'verzwaringspakket' gisteravond aan in een persconferentie. Volgens premier Rutte moeten de besmettingscijfers sneller naar beneden. "Het is in de ziekenhuizen op veel plekken pompen of verzuipen", zei hij gisteren.

De strengere maatregelen gelden twee weken. Hieronder staan ze allemaal op een rij; je vindt ze ook op de website van de Rijksoverheid.

De algemene regel blijft: blijf zoveel mogelijk thuis en voorkom niet-noodzakelijke reizen. Daarnaast beperkt het kabinet de maximale groepsgrootte op straat en binnen. Die gaat buiten van vier naar twee personen en thuis mogen per dag twee gasten worden ontvangen. Ook het maximale aantal mensen op bruiloften en uitvaarten wordt ingeperkt.

Alle publiek toegankelijke locaties gaan dicht. Daaronder vallen musea, theaters, sexclubs, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken.

Kappers en andere contactberoepen moesten in de eerste lockdown hun activiteiten staken, maar kunnen nu dus openblijven.

Sport is volgens het kabinet een belangrijke lichamelijke en mentale uitlaatklep voor mensen, en daarom blijven de sportscholen ook open. Een beperkende maatregel is wel dat er geen groepslessen meer gegeven mogen worden, hoewel er wat verwarring bestaat over wat een groepsles precies is.

Vrijwel alle competities en amateursporten in teamverband waren al stilgelegd.

Verder roept het kabinet iedereen op om de komende maanden niet naar het buitenland te reizen. "De wereldkaart is nu sowieso al bijna compleet oranje of rood", zegt Rutte. Het kabinet wil met het advies voorkomen dat mensen besmettingen mee terugnemen van hun vakantie. Dat geldt in ieder geval voor de kerstvakantie.

Het verzwaringspakket geldt voor de komende twee weken. Daarna schakelen we automatisch terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Volgens Rutte blijven die maatregelen tot zeker midden december van kracht.

Over twee weken hoopt het kabinet meer duidelijkheid te kunnen geven over de regels rond Kerst en Oud en Nieuw.

Kerst moet ook dit jaar een feest zijn om met elkaar te vieren, zei minister De Jonge in de persconferentie gisteren:

De Jonge: 'Over twee weken meer bekend over kerst'

In regio's waar veel coronabesmettingen zijn, overweegt het kabinet verder om een avondklok in te stellen, zodat mensen na een bepaald tijdstip niet meer de straat op mogen. Premier Rutte zei op de persconferentie dat hij die mogelijkheid openhoudt, als de cijfers in die regio's niet snel genoeg dalen. Regio's die nu hoge cijfers laten zien, zijn Rotterdam, Zuid-Holland Zuid en Twente.

Het kabinet denkt ook aan het verder beperken van vrijheden in die regio's, zoals het sluiten van winkels en zelfs scholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl