'Ontwikkeling Nederlands vaccin snel hervat' • Macron: voor de zomer niet van het virus af
- Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- De proef met het coronavaccin van farmaceutisch bedrijf Janssen uit Leiden wordt op korte termijn hervat.
- In België, Luxemburg en Denemarken worden strengere coronamaatregelen van kracht.
- Bij het RIVM zijn in een dag meer dan 10.000 nieuwe bevestigde besmettingen gemeld.
- Premier Rutte maakt zich zorgen over de stijgende cijfers, maar het kabinet komt nog niet met een totale lockdown.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. De komende dag is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.
Feestende Cambuur-fans schenden coronaregels
Op het plein voor het Cambuur-stadion in Leeuwarden vieren tientallen mensen dat de club zich zo goed als zeker heeft verzekerd van de eerste periodetitel in de Eerste Divisie. Ze negeren daarbij de anderhalvemeterregel, is te zien op beelden van het feestje.
De fans schreeuwen en steken vuurwerk af. Volgens Omrop Fryslân is er politie aanwezig, maar grijpt die niet in.
Biden: gratis vaccin voor Amerikanen
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft Amerikanen een gratis coronavaccin beloofd als hij de verkiezingen wint. "Als we eenmaal een veilig en effectief vaccin hebben, moet het voor iedereen gratis zijn, of je nu wel of niet verzekerd bent", zei de uitdager van president Trump.
Ook Trump heeft er in het verleden op gezinspeeld dat hij een vaccin gratis wil verspreiden zodra het er is. In tegenstelling tot Trump verwacht Biden echter dat het nog maanden duurt voordat een vaccin op grote schaal beschikbaar is.
De Amerikaanse verkiezingen zijn over elf dagen, op 3 november.
'Ontwikkeling Nederlands coronavaccin snel hervat'
Farmaceutisch bedrijf Janssen uit Leiden gaat op korte termijn verder met zijn proef met een coronavaccin, meldt The Washington Post. Moederbedrijf Johnson & Johnson meldde vorige week dat het onderzoek was stilgelegd nadat bij een proefpersoon een "onverklaarbare ziekte" was geconstateerd.
Het blijkt te gaan om een man die een beroerte had gehad. Ingewijden zeggen tegen de krant dat een onderzoekscommissie tot de conclusie is gekomen dat er geen verband is met het vaccin. Mogelijk werd de beroerte veroorzaakt door een infectie. Johnson & Johnson wil tegenover de krant geen commentaar geven.
In de Verenigde Staten mag ook de ontwikkeling van het vaccin van de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca verder. Dat proces lag stil vanwege een onderzoek door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA naar mogelijke bijwerkingen bij twee proefpersonen. Volgens The Wall Street Journal kon de FDA geen verband vaststellen tussen het vaccin en de bijwerkingen, maar dat ook niet uitsluiten. In andere landen was het vaccinonderzoek de afgelopen weken al hervat.
Nederland neemt bijna 8 miljoen doses af van het coronavaccin van Janssen, zodra het wordt toegelaten tot de Europese markt. Van het Oxford-vaccin zijn door de Europese Unie een paar honderd miljoen doses gereserveerd. Op grond van die overeenkomst heeft Nederland recht op maximaal 11,7 miljoen doses.
Bar dicht om 20.00 uur: 'Ik ben bang dat we gasten verliezen'
Zorgen in het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen
1 miljoen coronabesmettingen in Frankrijk
Frankrijk is de grens van 1 miljoen coronabesmettingen gepasseerd. Afgelopen dag is bij ruim 42.000 mensen vastgesteld dat ze geïnfecteerd zijn en daarmee komt het totale aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie uit op 1.041.075.
Frankrijk (67 miljoen inwoners) is wereldwijd het zevende land waar meer dan een miljoen coronagevallen zijn geregistreerd.
Volgens president Macron zijn de Fransen voorlopig nog niet af van het virus:
Testbeleid bron van onrust bij betaaldvoetbalclubs
Met de afwikkeling van de verplichte coronatesten in het betaald voetbal gaat de laatste weken van alles mis. Late uitslagen (soms zelfs pas tijdens de wedstrijd), vals-positieve coronatesten: het leidt allemaal tot veel beroering bij de voetbalclubs.
GGD-directeur: achterstand wordt in hoog tempo weggewerkt
"We stonden te popelen om op te schalen en dat kunnen we nu doen", zegt directeur Sjaak de Gouw van koepelorganisatie GGD GHOR. Volgens hem worden de achterstanden bij het testen in hoog tempo weggewerkt.
"Vandaag bellen betekent dat je morgen terechtkunt voor een coronatest." De Gouw verwacht dat het binnenkort lukt om binnen 48 uur de testuitslag te kunnen geven.
De GGD hoopt deze week 330.000 tests af te kunnen nemen, maar zo veel mensen melden zich niet. Uiteindelijk willen de GGD's met hulp van XL-laboratoria naar de 90.000 of 100.000 tests per dag. "Op die cijfers richten we ons voor het einde van het jaar", aldus de GGD-directeur.
Horecaondernemers: tegemoetkoming lijkt een zoethoudertje
De horecaondernemers die deze week naar de rechter stapten om de sluiten van hun zaken aan te vechten, zijn ontevreden met de eenmalige uitkering uit Den Haag. Vandaag kwam naar buiten dat in het nieuwe steunpakket een bedrag wordt vrijgemaakt om het omzetverlies van gesloten horecazaken te compenseren. Het zou gaan om gemiddeld 2500 euro per horecaondernemer.
"Het lijkt een zoethoudertje, een botje dat toegeworpen wordt om ons koest te houden", zegt Maarten Hamel namens de bijna zeventig horecaondernemers die tevergeefs naar de rechter stapten.
Ze vinden de gedwongen sluiting disproportioneel. "Als jij ons verplicht dicht te gaan, pak dan de rekening op. Van 2500 euro kan ik nog niet eens de huur betalen."
Uitgaansverbod in Luxemburg
Inwoners van Luxemburg moeten tussen 23.00 uur en 06.00 thuisblijven. Premier Bettel heeft gezegd dat ook sociale contacten moeten worden beperkt.
Bars en restaurants blijven open, maar er mogen voortaan niet meer dan vier mensen bij elkaar aan een tafel zitten. Dat is ook het aantal gasten dat Luxemburgers thuis mogen uitnodigen. Verder worden de competities in de amateursport opgeschort.
In Luxemburg kwamen er vandaag 516 coronagevallen bij, op een totaal van 8936 tests. Het dodental steeg met 1, naar 141.
Ziekenhuispersoneel longafdeling Arnhems ziekenhuis besmet
In Arnhem zijn medewerkers van de longafdeling in ziekenhuis Rijnstate besmet met het coronavirus. Om hoeveel personeelsleden het gaat, is niet bekend. Op de afdeling werden geen covidpatiënten verzorgd.
Patiënten van de afdeling worden extra getest, net als medewerkers die langdurig contact hebben gehad met deze patiënten. Het is niet bekend waar de medewerkers besmet zijn geraakt.
Op meer plekken mondkapjes in Denemarken
Ook in Denemarken worden de regels aangescherpt als gevolg van het oplopende aantal coronabesmettingen. Vanaf 29 oktober moet in supermarkten, winkelcentra, bioscopen en ziekenhuizen een mondkapje worden gedragen. Komende maandag gaat een verbod in op de verkoop van alcohol na 22.00 uur.
Premier Frederiksen riep de Denen op om hun sociale contacten te beperken. "We lopen het risico de greep op het virus te verliezen", zei ze op een persconferentie.
Minister van Volksgezondheid Heunicke zei dat de gezondheidszorg in de winter zwaar belast zal worden. "Daar kunnen we niet omheen."
In de afgelopen 24 uur zijn er in Denemarken 859 nieuwe besmettingen bij gekomen. Gisteren werden 760 nieuwe coronagevallen gemeld.
Avondklok van 22.00 tot 06.00 uur in Wallonië
In Franstalig België geldt vanaf morgen een avondklok van 22.00 tot 06.00 uur. De nieuwe maatregel is van kracht tot 19 november. In de rest van België blijft de avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur.
Verder wordt thuiswerken in Wallonië de regel en wordt het bezoek in woonzorgcentra beperkt tot een vaste bezoeker per inwoner per 14 dagen. Daarnaast worden er in het Franstalig hoger onderwijs geen fysieke lessen meer gegeven.
In Luik, de grootste coronabrandhaard van België, gaat Defensie bijspringen in de strijd tegen het virus, schrijft de Vlaamse omroep. Het leger heeft op verzoek van de regering een lijst gemaakt op welke manier hulp kan worden geboden. Het zou onder meer gaan om het opzetten van een noodziekenhuis, het leveren van extra ambulances en het vervoer van zieken via helikopters.
In de Belgische stad zijn de eerste voorbereidingen voor een noodhospitaal al begonnen.
'Ga niet uit eten in Duitsland'
Bestuurders van grensgemeenten in Gelderland roepen inwoners op om niet uit eten te gaan bij de oosterburen.
"Nu het aantal besmettingen aan beide kanten van de grens oploopt, doen we nogmaals een beroep op inwoners om toch zoveel mogelijk thuis te blijven", zeggen de burgemeesters Heerts (Apeldoorn) en Marcouch (Arnhem) als voorzitters van de veiligheidsregio's Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Midden.
Ze zeggen vanuit Duitsland te horen dat Nederlanders nog steeds graag de grens overgaan om een hapje te eten in een restaurant in een van de Duitse steden. Andersom ziet de burgemeester van grensplaats Winterswijk volgens de veiligheidsregio's nauwelijks nog Duitse bezoekers.
Stichting voor covidpatiënten met aanhoudende klachten
Naar schatting kampen enkele tienduizenden Nederlanders met langdurige klachten als gevolg van een coronabesmetting. Wie daardoor vastloopt, kan terecht bij de onlangs opgerichte stichting C-support.
Sinds de start op 1 oktober hebben zich ruim 400 mensen gemeld, vooral in de leeftijd tussen de 20 en 55 jaar. Zo'n 90 procent heeft niet in het ziekenhuis gelegen.
Ze melden zich vooral met klachten als zenuwpijn, kortademigheid, pijn op de borst, hoofdpijn en concentratieproblemen.
Twee sportscholen in Noord-Holland vier weken dicht
Twee sportscholen in de Zaanstreek zijn aan het eind van de middag gesloten omdat de coronaregels niet werden nageleefd. Ze blijven de komende vier weken dicht.
Bij de vestigingen van BigGym in Wormerveer en Zaandam waren bij controles op meerdere momenten te veel mensen aanwezig, laat de veiligheidsregio weten. "Het toegestane aantal personen in een sportschool is maximaal dertig." Ook is er bij de vestiging in Zaandam een coronauitbraak geweest.
"We hebben ook signalen gekregen van bezoekers die zelf meldden dat er te veel bezoekers binnen waren," zegt burgemeester Hamming als voorzitter van de veiligheidsregio tegen NH Nieuws. Hij wijst alle ondernemers op hun verantwoordelijkheid. "Als ze zich daar niet aan houden, dan vinden ze ons op hun weg. En worden ze desnoods gesloten, zoals nu het geval is."
Geen Jong FC Utrecht - TOP Oss
De wedstrijd Jong FC Utrecht - TOP Oss, die om 18.45 uur zou beginnen, gaat niet door. Bij de Ossenaren zijn meerdere coronabesmettingen vastgesteld.
Italië meldt ruim 19.000 nieuwe besmettingen
Het aantal coronagevallen in Italië is toegenomen met 19.143, meldt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid. Net als in veel andere Europese landen neemt in Italië het aantal positief geteste mensen in rap tempo toe. Gisteren werden er 16.079 nieuwe besmettingen gemeld, woensdag 15.199.
Afgelopen dagen werden ook in Italië nieuwe coronamaatregelen van kracht. Die zijn nodig om een algehele lockdown te voorkomen, zei premier Conte zondag in een toelichting. "Dat zou de economie ernstig in gevaar kunnen brengen."
De regio rond Napels vindt de aangescherpte maatregelen niet ver genoeg gaan:
Tegemoetkoming voor gesloten horecazaken
Horecabedrijven die vanwege de coronacrisis gesloten zijn krijgen eenmalig een bedrag van gemiddeld 2500 euro, melden Haagse ingewijden. De maatregel maakt deel uit van aanpassingen van het derde steunpakket van het kabinet. Hoeveel een horecabedrijf precies krijgt, hangt af van het omzetverlies.
Verder wordt het aantal bedrijven dat in aanmerking komt voor de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) verder uitgebreid.
Nu vallen sommige sectoren tussen wal en schip, zoals toeleveranciers en transportbedrijven. Om ook hen te ondersteunen, komen straks alle bedrijven met meer dan 30 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming. Die kan oplopen tot 90.000 euro en is bedoeld om vaste lasten zoals de huur en de energierekening te kunnen betalen.
Portugal verplicht mondkapjes op drukke plekken
In Portugal moeten mensen een mondkapje dragen op plaatsen waar afstand houden niet mogelijk is, heeft het parlement besloten.
De maatregel geldt in elk geval voor 70 dagen en alle inwoners van 10 jaar en ouder moeten zich eraan houden. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete van tussen de 100 en 500 euro.
Gisteren werden in Portugal 3270 coronagevallen geregistreerd, het hoogste dagelijkse cijfer sinds het begin van de pandemie. Vooral in en rond Lissabon en in het noorden van het land neemt het aantal besmettingen toe.
Ziekenhuizen moeten verplicht ruimte vrijhouden voor coronapatiënten
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) krijgt een sturende rol bij de verdeling van coronapatiënten over de ziekenhuizen. Het LCPS laat ziekenhuizen vanaf nu een week van tevoren weten hoeveel covid-19-patiënten ze kunnen verwachten. De ziekenhuizen moeten er dan voor zorgen dat ze daar voldoende ruimte voor hebben.
Dat is niet vrijblijvend, zei minister Van Ark voor Medische Zorg tegen de pers. Volgens haar "piept en kraakt" het in de zorg omdat het aantal coronapatiënten snel oploopt en medewerkers ziek worden of in quarantaine zitten.
De bedoeling is dat patiënten eerlijker over het land worden verdeeld.
Alcoholverbod gaat ook gelden voor hotels
In bars en restaurants in hotels mogen vanaf vanavond 20.00 uur geen alcoholische versnaperingen meer worden geserveerd. Ook drank leveren via de roomservice is dan verboden.
Het kabinet trekt daarmee één lijn met het verbod op de verkoop van alcohol in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur. Sinds vorige week woensdag is dat niet meer toegestaan.
Aanleiding voor de maatregel is de verwarring die in sommige gevallen ontstond. Ook maakten mensen er soms misbruik van en dat leidde tot overlast, aldus een woordvoerder van het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie.
Wereldhandel groeit na dieptepunt verder door
De wereldwijde handel is in augustus opnieuw iets gegroeid, maar zit nog altijd onder het niveau van voor de coronacrisis. Dat staat in de maandelijkse Wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau.
In augustus groeide de wereldhandel met 2,5 procent ten opzichte van juli. In juli groeide de wereldhandel nog met 5 procent vergeleken met de maand ervoor. Het historische dieptepunt was in april, toen de wereldwijde handel met 12,1 procent daalde ten opzichte van maart.
Op dit moment ligt de wereldhandel nog altijd zo'n 3 à 4 procent onder het niveau van voor de coronacrisis.
Rutte: alle scenario's liggen op tafel
In Nederland komt nu geen totale lockdown om de stijging van het aantal coronabesmettingen af te remmen. Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie zeer bezorgd te zijn over de hoge besmettingscijfers, maar vindt het nog te vroeg voor een conclusie over de effecten van de maatregelen die op 13 oktober zijn afgekondigd.
Onder meer de deskundigen van het RedTeam pleitten voor een strenge lockdown. Rutte zei dat zoiets grote sociale en economische gevolgen heeft.
"De maatregelen van 13 oktober gelden voor zeker vier weken", herhaalde de premier. Bij het afkondigen van de strengere regels werd gezegd dat er na twee weken een evaluatie komt. "Dat is komende week. Daarbij liggen alle scenario's op tafel." Rutte wilde niet speculeren over nieuwe maatregelen. "Zodra er meer over te melden is komen we daarop terug."
Rutte zei verder dat hij de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, heeft bedankt omdat die regio net als in het voorjaar Nederlandse coronapatiënten opneemt.
Rutte: mensen zijn voorzichtiger geworden
"We zien gelukkig dat mensen de afgelopen week voorzichtiger zijn geworden", zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Hij baseert zich onder meer op de cijfers van parkeermeters. "Sinds ruim een week zitten we in een gedeeltelijke lockdown. Dat zorgt ervoor dat het aantal contactmomenten en verplaatsingen weer beperkt zijn. Dat is niet leuk, maar het is helaas nodig."
Rutte zei te hopen dat de effecten van de maatregelen snel zichtbaar zijn.
Europees gezondheidsinstituut: 'pandemiemoeheid' bedreiging voor virusaanpak
De EU-landen moeten hun inwoners aansporen om zich aan de coronamaatregelen te houden, zegt het Europese gezondheidsinstituut ECDC. Door 'pandemiemoeheid' neemt de motivatie bij mensen af om de regels in acht te nemen, stelt het instituut, en dat is bedreigend voor het onder controle krijgen van het virus.
Landen en regeringen zouden burgers moeten wijzen op hun sleutelrol bij het onder controle krijgen van de pandemie. "Mensen moeten eraan worden herinnerd dat een hoge besmettingsgraad de druk op de gezondheidszorg aanzienlijk zal vergroten, vooral op de IC's."
De boodschap moet op een toegankelijke en emotioneel aantrekkelijke manier worden verpakt, adviseert het ECDC, bijvoorbeeld door IC-verpleegkundigen of patiënten hun verhaal te laten doen. Wat ook belangrijk is: mensen geruststellen door te zeggen dat de situatie uiteindelijk beter wordt.
Meer dan 10.000 positieve tests gemeld in een etmaal
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.007 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 726 meer dan gisteren werden gemeld.
Er zijn 248 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 10 meer dan gisteren.
Koepel GGD's: wachttijd tussen afspraak en uitslag nu 56 uur
De wachttijd tussen het moment dat mensen een afspraak maken voor een coronatest en de uitslag van die test is nu gemiddeld 56 uur. Dat meldt GGD GHOR, de landelijke koepel van de GGD's. "Er is nu meer aanbod van testen dan vraag ernaar", zegt een woordvoerder.
Op 4 oktober moesten mensen nog zo'n 90 uur, of bijna vier dagen, wachten. Mensen met een zorgberoep die een spoedtest doen, horen in gemiddeld 28 uur hun uitslag.
Groot banenverlies dreigt op en rond Schiphol
Door de coronacrisis dreigt ongeveer de helft van de banen op Schiphol op korte termijn te verdwijnen. Dat zijn er zo'n 35.000, bevestigt de vakbond FNV.
Daarbovenop komt nog eens een groot aantal banen bij bedrijven dat afhankelijk is van Schiphol. Daar start ook een ontslaggolf, waarmee het totaal volgens De Telegraaf op 60.000 banen uitkomt (zie 07.30 uur). Dat het totale banenverlies die kant op gaat, bevestigt SEO Onderzoek.
Schulting baalt van afgelasten Invitation Cup: 'Keek ernaar uit om te racen'
Shorttrackster Suzanne Schulting baalt ervan dat de International Invitation Cup niet doorgaat dit weekend. Het toernooi zou het eerste toernooi zijn voor Schulting sinds de World Cup-finale in Dordrecht afgelopen februari. "Ik keek er echt naar uit om weer races te mogen rijden. Dus ik vind het wel heel jammer."
Gehandicaptenzorg in de tweede coronagolf: 'Situatie is nu nog lastiger'
Nu er door het hele land meer besmettingsbrandhaarden zijn, is er ook meer spreiding van het aantal coronabesmettingen in de gehandicaptenzorg. Zorginstellingen zijn opgelucht dat ze hun deuren niet helemaal hoeven te sluiten en dat de dagopvang door kan gaan. Toch is de situatie momenteel nog lastiger dan tijdens de eerste coronagolf.
Helikopter met coronapatiënt vertrokken naar Duitsland
Met een vertraging door mist van een paar uur is de traumahelikopter met een coronapatiënt aan boord vanaf de intensive care van het Flevoziekenhuis in Almere naar Münster vertrokken. Het is voor het eerst in de tweede coronagolf dat er weer coronapatiënten naar Duitsland worden overgeplaatst.
Het oorspronkelijke plan was dat de helikopter na aankomst in Münster terugvliegt, bijtankt en vervolgens weer naar Münster vertrekt met een tweede patiënt. Of dat gezien de vertraging nog steeds kan, is onduidelijk.
Binnen een ochtend 10.000 deelnemers Limburgs corona-onderzoek
Limburgers hebben zich massaal ingeschreven voor deelname aan een onderzoek naar het coronavirus. Doel van het onderzoek is om te achterhalen welke factoren hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus in de provincie. Het wordt uitgevoerd door de provincie, de Limburgse GGD's en het Maastricht UMC+.
De inschrijvingen gingen vanochtend om 08.30 uur open. Nog voor 12.00 uur waren de benodigde 10.000 aanmeldingen binnen.
Vanwege de grote belangstelling is er een reservelijst gemaakt met plaats voor 3000 mensen. "Sommige mensen haken af of komen niet opdagen. Dan komen mensen op de reservelijst in aanmerking", zegt Christian Hoebe, arts infectiebestrijding bij de GGD Zuid-Limburg tegen 1Limburg.
Kabinet buigt zich in extra ministerraad over corona
In Den Haag is vandaag een extra ministerraad om te praten over de coronabesmettingen in Nederland. Eigenlijk is het herfstvakantie, maar vorige week besloot het kabinet toch bij elkaar te komen.
Vanochtend kwamen eerst de betrokken bewindspersonen voor de speciale MCC samen, dat is de ministeriële commissie crisisbeheersing. Verschillende bestuurders en een aantal deskundigen vragen om een totale lockdown, maar minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil zo ver nog niet gaan, zei hij bij binnenkomst.
Hij benadrukte dat het kabinet eind september en vorige week een "heel stevig" pakket maatregelen heeft aangekondigd. Het kabinet wil eerst goed bekijken wat de effecten daarvan zijn. "Daar moeten we even de tijd voor nemen."
Grapperhaus begrijpt de oproep van burgemeesters aan inwoners om zich aan de maatregelen te houden. "Wij moeten het breder zien en niet te veel naar dagkoersen kijken."
Traumahelikopter aangekomen in Almere, na vertraging door mist
Premier Tsjechië eist aftreden van gezondheidsminister om restaurantbezoek
Premier Babis van Tsjechië heeft aan zijn minister van Volksgezondheid gevraagd om op te stappen. "Als hij niet zelf vertrekt, dan ontsla ik hem", zei Babis op een ingelaste persconferentie.
De positie van minister Prymula was onhoudbaar geworden nadat een tabloid vanmorgen foto's van hem had gepubliceerd waarop te zien is dat hij een restaurant verlaat. Bovendien heeft hij geen mondkapje op. "Dit is absoluut onacceptabel op een moment dat ons zorgpersoneel vecht om mensenlevens te redden", zei Babis.
De foto's werden woensdagavond laat in Praag gemaakt, stelt de krant Blesk. Prymula overtrad met het restaurantbezoek zijn eigen coronaregels. Zo is de horeca al enige tijd gesloten en is het dragen van een mondkapje verplicht. Oppositiepartijen vroegen onmiddellijk om zijn aftreden en ook binnen de coalitie was de afkeuring groot.
Tsjechië is op dit moment het zwaarst getroffen land van de Europese Unie. Het Centraal-Europese land kent het hoogste aantal coronabesmettingen en -doden per 100.000 inwoners. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van coronapatiënten niet meer aan.
Weer meer coronabeperkingen in België
De Belgische autoriteiten hebben opnieuw strengere coronamaatregelen afgekondigd. Net als in andere Europese landen loopt ook in België het aantal besmettingen fors op. Volgens het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Bestrijding had het land over de afgelopen 14 dagen de een na hoogste besmettingsgraad van de EU.
Er mag per direct geen publiek meer aanwezig zijn bij profsporten. Verder gaan wedstrijden bij de amateurs boven de 18 niet door, gaan pretparken dicht en mogen er maximaal 200 bezoekers in theaters, bioscopen en concertzalen zijn. Dit alles geldt in elk geval tot 19 november.
Vorige week werden de maatregelen al aangescherpt. Toen gingen cafés en restaurants dicht. Ook geldt sindsdien een avondklok: na middernacht mag niemand meer buiten zijn tot 05.00 uur 's ochtends.
Traumahelikopter kan niet vertrekken door mist
De helikopter die om 09.30 uur met een coronapatiënt van het Flevoziekenhuis in Almere naar Duitsland zou vertrekken, is niet opgestegen. Dat komt door de mist. Wanneer de helikopter wel kan vertrekken, is nog niet bekend.
Kabinet wil dat meer bedrijven in aanmerking komen voor coronasteun
Het kabinet wil dat de coronasteunmaatregel, die is bedoeld voor het dekken van de vaste lasten, beschikbaar komt voor meer sectoren. Sommige sectoren vallen nu buiten de boot. Met de uitbreiding wil het kabinet gaten dichten in het derde steunpakket.
Eerste coronapatiënten weer overgeplaatst naar Duitsland
Voor het eerst in de tweede coronagolf worden er weer coronapatiënten naar Duitsland overgeplaatst. Om 09.30 uur vertrekt een helikopter vanuit het Flevoziekenhuis in Almere naar Münster, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Daarna vliegt de helikopter terug, tankt bij en vertrekt vervolgens met de tweede patiënt.
Inspectie: arts betrekken bij commerciële tests
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil dat er op commerciële testlocaties een arts met een BIG-registratie betrokken is, waaruit blijkt dat iemand bevoegd is. "Door de enorme groei aan niet-GGD-testlocaties bestaat het risico dat er nu ook sneltesten worden gebruikt die niet betrouwbaar zijn", zegt de inspectie. Om die reden vindt ze een arts die medisch-verantwoordelijk is, belangrijk.
De inspectie raadt mensen die zich bij commerciële testlocaties melden aan om te controleren of er een arts betrokken is en of de testen een CE-markering hebben, wat duidt op goede kwaliteit en betrouwbaarheid.
Door capaciteitstekorten bij de GGD's moeten mensen soms dagen wachten voordat ze getest kunnen worden en de uitslag krijgen. Op commerciële locaties kan het sneller gaan.
Bijna 400 meer mensen overleden dan normaal
In Nederland zijn vorige week naar schatting meer dan 3200 mensen overleden. Dat zijn er bijna 400 meer dan verwacht mag worden voor deze periode, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS hangt deze zogenoemde oversterfte samen met de tweede coronagolf die aan de gang is. Vorige week bedroeg de oversterfte ongeveer 150 mensen.
Volgens de cijfers die het RIVM van de GGD's krijgt aangeleverd, overleden vorige week 131 coronapatiënten. Het CBS stelt dat mogelijk meer mensen aan corona overleden zijn, maar dat dat niet is vast te stellen omdat ze niet getest zijn.
Tijdens de eerste coronagolf was het sterftecijfer negen weken lang hoger dan normaal.
Vaccin begin 2021 'vrij realistisch', Pfizer heeft over twee weken duidelijkheid
Oud-RIVM-topman Ben van der Zeijst noemt het tegen Nieuwsuur "vrij realistisch" dat er begin 2021 een werkzaam vaccin is. "We weten nu al dat de vaccins antilichamen produceren om ons te beschermen, meer zelfs dan zieke mensen produceren", stelt hij. "Ik denk dat er al twee vaccins aan het einde van dit jaar worden goedgekeurd."
Pfizer, de producent van een vaccin dat in de derde testfase zit, zegt tegen Nieuwsuur dat zij binnen twee weken weten of hun vaccin effectief is. Het programma sprak met deskundigen over hoe de ontwikkeling van vaccins ervoor staat.
Carré (1756 stoelen) toch open voor dertig bezoekers
Theater Carré in Amsterdam gaat volgend weekend toch weer open. Het Amsterdamse theater heeft plek voor 1756 bezoekers, maar mag er momenteel maximaal dertig toelaten. Het is daarom sinds vorige week dicht.
Vanaf zaterdag 31 oktober kunnen mensen naar het stuk Blindness, een audiovisuele installatie van het Londense theater Donmar Warehouse. "Het is een onheilspellende ervaring. Alle zintuigen worden geprikkeld en je fantasie wordt op vernuftige wijze aan het werk gezet", zegt Carré-directeur Madeleine van der Zwaan in de Volkskrant.
Carré neemt hiermee zijn maatschappelijke en artistieke verantwoordelijkheid, zegt Van der Zwaan in de krant. "Het culturele leven gaat door, ook in moeilijke tijden. Want kunst en cultuur zijn een wezenlijk onderdeel van ons leven."
'Aantal pintransacties daalt nu minder dan in maart'
Het aantal pintransacties is de afgelopen week minder hard gedaald dan in de eerste lockdown-week van maart. Toen daalde het aantal transacties in een week tijd met 20 procentpunt. In deze eerste week van de gedeeltelijke lockdown is de daling 5 procentpunt, blijkt uit de cijfers van ING.
'Tienduizenden Schiphol-banen gaan verloren'
Er staan zeker 60.000 banen op de tocht op en rond Schiphol, schrijft De Telegraaf na een rondgang langs verschillende sectoren en bedrijven. De cijfers worden bevestigd door SEO Economisch Onderzoek dat verschillende scenario's in verband met corona bekeek. "Er zijn dit jaar tot 60.000 minder voltijdsbanen nodig in de luchtvaartsector en bij toeleveranciers van de sector", zegt luchtvaarteconoom Rogier Lieshout van SEO in de krant.
Dankzij overheidssteun zijn nog niet alle banen al verdwenen. Tot nu toe gaat het met name om werknemers met flexibele arbeidscontracten. Daar gaat wel verandering in komen, denkt Joost van Doesburg van de FNV. "Het aantal banen dat verloren gaat, zal dramatisch worden. Niemand weet waar dit gaat eindigen." Hij verwacht dat er de komende tijd reorganisaties blijven komen.
Door alle reisbeperkingen en het toenemend aantal besmettingen in Europa is het aantal vliegpassagiers van en naar Nederland dit jaar flink gedaald in vergelijking met 2019. Voor 2021 zijn de vooruitzichten somber. Een volledig herstel wordt niet voor 2024 of 2025 verwacht.
Trump en Biden debatteren over coronacrisis
Ook in het laatste presidentiële verkiezingsdebat in de VS ging het over corona. President Trump en zijn uitdager Biden schetsten een totaal ander beeld van de pandemie. Trump klonk vooral hoopvol. Volgens hem is het einde in zicht en krijgt hij felicitaties van wereldleiders over hoe hij de crisis heeft aangepakt.
Biden viel de president hard aan op diens coronabeleid. "De president zegt dat we hiermee leren leven? We leren hiermee dood te gaan."
De Democraat waarschuwde voor een "sombere winter":
Opnieuw meer dan 11.000 nieuwe besmettingen in Duitsland
Duitsland meldt opnieuw meer dan 11.000 nieuwe coronabesmettingen. Het Robert Koch Instituut stelde 11.242 nieuwe besmettingen vast. Donderdag waren er 11.287 nieuwe besmettingen, de eerste keer dat het aantal in een etmaal boven de 10.000 uitkwam. In totaal zijn in Duitsland nu 403.291 mensen positief getest. Er overleden 9954 mensen aan de gevolgen van covid-19, van wie 49 het afgelopen etmaal.
Invitation Cup shorttrack in Thialf afgelast
De opening van het shorttrackseizoen in Heerenveen is op het laatste moment afgelast. De komende drie dagen zou de International Invitation Cup verreden worden, maar vanwege twee coronagevallen onder de deelnemers besloot schaatsbond KNSB een streep door het evenement te halen.
"Alles bij elkaar is het aanvankelijk beoogde deelnemersveld uitgedund. Dat is een van de redenen waarom besloten is de wedstrijd uit te stellen. Wat ook meespeelt in de beslissing is het groeiende aantal besmettingen in Nederland", zegt technisch directeur Remy de Wit van de KNSB.
Woensdag werden alle deelnemers getest op corona, wat twee positieve uitslagen opleverde.
Consument koopt sinds corona steeds meer bij webshop uit ander EU-land
Sinds de uitbraak van het coronavirus winkelen we niet alleen fors meer bij Nederlandse webshops, maar ook bij webshops uit andere EU-landen. In het tweede kwartaal van dit jaar gaven we daar 696 miljoen euro uit, zegt het CBS. Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor corona stegen onze aankopen bij Europese webshops ook al, maar wel veel minder hard.
Die 696 miljoen is ruim 10 procent van de totale online bestedingen van consumenten. Want die bedroegen in april tot en met juni 6,36 miljard, becijferde brancheorganisatie Thuiswinkel.org eerder al.
Het verschil tussen een Nederlandse en buitenlandse webwinkel is voor consumenten niet altijd goed te zien. Die webshops hebben vaak een Nederlandstalige site, maar zijn wel in het buitenland gevestigd. Je kan het vaak wel merken aan de bezorgtijd, die meestal een paar dagen langer is.
Nieuw blog
Welkom in het liveblog van vrijdag 23 oktober. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.