NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

RedTeam wil zo snel mogelijk strenge lockdown • EU schiet Tsjechië te hulp

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • 46 miljoen Fransen krijgen een avondklok opgelegd.
 • De EU stuurt dertig beademingsapparaten naar Tsjechië.
 • Het duurt nog weken voordat de piek in ziekenhuisopnames wordt bereikt, zegt Ernst Kuipers.
 • Het aantal besmettingen is met 9283 toegenomen, 526 meer dan gisteren.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgenochtend zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Consument koopt sinds corona steeds meer bij webshop uit ander EU-land

  Sinds de uitbraak van het coronavirus winkelen we niet alleen fors meer bij Nederlandse webshops, maar ook bij webshops uit andere EU-landen. In het tweede kwartaal van dit jaar gaven we daar 696 miljoen euro uit, zegt het CBS. Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor corona stegen onze aankopen bij Europese webshops ook al, maar wel veel minder hard.

  Die 696 miljoen is ruim tien procent van de totale online bestedingen van consumenten. Want die bedroegen in april tot en met juni 6,36 miljard, becijferde brancheorganisatie Thuiswinkel.org eerder al.

  Het verschil tussen een Nederlandse en buitenlandse webwinkel is voor consumenten niet altijd goed te zien. Die webshops hebben vaak een Nederlandstalige site, maar zijn wel in het buitenland gevestigd. Je kan het vaak wel merken aan de bezorgtijd, die meestal een paar dagen langer is.

 • OMT-leden: Te vroeg voor conclusies over coronamaatregelen

  Hoewel het dagelijkse aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen, is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de effectiviteit van de gedeeltelijke lockdown. Dat zeggen leden van het Outbreak Management Team tegen de NOS. Zo benadrukt arts-microbioloog Ann Vossen dat de maatregelen "een kans" moeten krijgen en waarschuwt Anja Schreijer, voorzitter van het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding, dat we niet op dagkoersen moeten varen.

 • Ziekenhuis in Luik kan instroom van coronapatiënten nauwelijks aan

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We hebben nu meer covid-patienten dan op het hoogtepunt in april'
 • RedTeam wil zo snel mogelijk een strenge lockdown

  Er moet zo snel mogelijk een strenge lockdown komen om het coronavirus effectief te kunnen indammen. Daarvoor pleit het RedTeam, een groep van twaalf deskundigen uit diverse disciplines die het kabinet (ongevraagd) adviseren over de corona-aanpak. Tegen RTL Nieuws zegt RedTeam-lid Wim Schellekens dat een korte krachtige lockdown nodig is, om daarna het leven weer enigszins normaal te kunnen oppakken.

  Schellekens pleit ervoor om alleen supermarkten en apotheken open te houden en de scholen voor twee weken te sluiten. De deskundigen pleiten al langer voor de onmiddellijke sluiting van het onderwijs. De lockdown heeft alleen nut als het testbeleid en het bron- en contactonderzoek op orde wordt gebracht, stelt het team. Schellekens erkent dat de maatregelen pijn doen, maar het zou beter zijn dan langer wachten met strengere maatregelen.

 • Slowakije sluit scholen en voert avondklok in

  De Slowaakse regering heeft rigoureuze maatregelen aangekondigd om het coronavirus te bestrijden. Alle scholen, met uitzondering van de kleuterklassen en de onderbouw van de basisschool, worden vanaf maandag tot zeker 27 november gesloten en in het hele land gaat een avondklok gelden. Dat heeft premier Matovic bekendgemaakt.

  Het land begint binnenkort met het testen van de gehele bevolking op het coronavirus, in de hoop de corona-uitbraak de kop in te drukken. Matovic heeft zijn politieke lot verbonden aan het plan: hij treedt af als het mislukt.

 • FNV wil meer inkomenssteun in tweede golf

  Vakbond FNV roept het kabinet op meer inkomenssteun te bieden aan mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt of kwijt gaan raken. Ook moet de afbouw van bestaande steunmaatregelen worden uitgesteld. "De crisis gaat langer duren dan we hoopten en de kans dat mensen snel aan ander werk geholpen worden, zal hierdoor afnemen", zegt FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha.

  Daarom wil de FNV dat er een Tijdelijke Regeling Ondersteuning Inkomen van 1500 euro per maand komt. Ook moet de vermogens- en partnertoets tijdelijk worden losgelaten, zodat meer huishoudens in aanmerking komen voor bijstand. Zo kunnen werkloos geraakte jongeren en zzp'ers op dit moment geen aanspraak maken op financiële ondersteuning omdat ze wat spaargeld achter de hand hebben, stelt Boufangacha.

 • Ook Griekenland voert avondklok in

  In de zwaarst getroffen regio's van Griekenland, waaronder de steden Athene en Thessaloniki, geldt vanaf zaterdag een avondklok. Grieken mogen tussen 00.30 uur en 05.00 uur niet meer zonder goede reden naar buiten. Daarnaast zal er strenger worden gehandhaafd op de mondkapjesplicht. Hoewel het aantal besmettingen in het land relatief laag ligt, zijn de maatregelen volgens premier Mitsotakis nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Eerder vandaag kondigde Frankrijk een uitbreiding van de avondklok aan. Ook in verschillende delen van Italië, waaronder de grote steden Rome, Milaan en Napels, wordt een avondklok ingesteld.

 • Brabantse coronapiek kwam door ict-fout

  Het aantal coronabesmettingen in de GGD-regio Hart voor Brabant lag gisteren (760) en eergisteren (791) opeens fors hoger dan de dagen ervoor (gemiddeld 400 nieuwe gevallen). Dat komt door een fout in het computersysteem, schrijft Omroep Brabant. De tijdelijk hogere cijfers komen doordat vorige week een aantal besmettingen niet is doorgekomen.

 • Avondklok Frankrijk wordt uitgebreid

  De avondklok die sinds vorige week in negen Franse steden geldt, wordt morgenavond uitgebreid naar nog eens 38 departementen. In totaal zullen 46 van de 66 miljoen Fransen te maken krijgen met de avondklok tussen 21.00 uur 's avonds en 06.00 's ochtends. Tussen die uren mogen mensen alleen de deur uit als ze een ingevuld formulier met zich meedragen waarin staat wat ze gaan doen.

  Volgens premier Castex, die de maatregelen bekendmaakte, zal november een heftige maand worden, waarbij het dodental zal blijven stijgen. Hij verwacht dat het effect van al genomen maatregelen komende week zichtbaar zal worden.

 • Eerste zorgbonussen uitgekeerd

  Het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met het uitkeren van zorgbonussen aan zorginstellingen. In juni beloofde het kabinet een bonus van 1000 euro netto aan medewerkers in de zorg vanwege hun inzet tijdens de eerste coronagolf. Volgens het ministerie is de afgelopen week aan ruim honderd instellingen het geldbedrag overgemaakt.

  Het ministerie gaat ervanuit dat voor het eind van het jaar alle bonussen zijn uitbetaald, met wellicht een enkele uitzondering. De operatie ligt op schema, aldus het ministerie.

  Werkgevers konden de bonus vanaf 1 oktober aanvragen. In de praktijk is er veel discussie over de vraag wie er precies voor in aanmerking komen. Voor volgend jaar staat nog een tweede bonus van 500 euro op de planning.

 • Clubs in Zweden blijven open met maximaal 50 mensen

  Vanaf 1 november mogen clubs in Zweden nog maar vijftig bezoekers toelaten. Tegelijkertijd worden de beperkingen voor sport- en publieksevenementen versoepeld: het maximumaantal bezoekers stijgt van vijftig naar driehonderd mensen.

  Minister Damberg van Binnenlandse Zaken noemt het "uitermate onverantwoordelijk" om massale uitgaansavonden met overvolle dansvloeren door te laten gaan, schrijft de Zweedse nieuwssite Expressen. De regel om maximaal vijftig mensen binnen te laten zal tot 31 mei gelden.

  Het Scandinavische land neemt al sinds het begin van de coronacrisis vrij milde maatregelen. Het aantal besmettingen is op dit moment relatief laag, maar de curve kruipt sinds enkele dagen weer omhoog.

 • Dringend advies: vier geen Sint-Maarten

  De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord roept met klem op om over drie weken geen Sint-Maarten te vieren. Traditiegetrouw trekken kinderen in vooral Noord-Holland, Limburg en Groningen op 11 november langs de deuren om met een zelfgemaakte lampion liedjes te zingen, waarvoor ze beloond worden met snoep. Volgens de veiligheidsregio is het beter om de traditie een jaartje over te slaan om nieuwe coronabesmettingen te voorkomen.

 • Ziekenhuizen Tsjechië kunnen toestroom niet aan, EU schiet te hulp

  De Europese Unie stuurt per direct dertig beademingsapparaten naar Tsjechië omdat de ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen. Het Centraal-Europese land kent het hoogste aantal coronabesmettingen en -doden per 100.000 inwoners van Europa. Het is voor het eerst dat de EU-reserve van beademingsmachines wordt aangesproken.

  De Europese Commissie wil "onze Europese vrienden niet in de steek laten", laat voorzitter Ursula von der Leyen weten in een video op Twitter.

  Ook zullen zo'n 300 militairen uit andere EU- en NAVO-lidstaten worden ingevlogen om mee te helpen bij de bestrijding van het coronavirus. Eerder werd al bekend dat de Verenigde Staten 28 militaire artsen naar Tsjechië zal sturen.

  In Praag werd vandaag een noodhospitaal in gebruik genomen AFP
 • Veiligheidsregio Twente wil lockdown zoals in het voorjaar

  De Veiligheidsregio Twente wil verdere aanscherping van de coronamaatregelen. De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen pleit namens de veiligheidsregio voor een lockdown zoals die in het voorjaar gold, omdat de coronacijfers in Twente hard oplopen: één op de vijf tests heeft daar een positieve uitslag.

  Gisteravond werd de coronasituatie verder aangescherpt, die is nu 'zeer ernstig'. "We zien een explosieve toename van het aantal besmettingen in de veiligheidsregio", zegt Arjen Gerritsen tegen RTV Oost. Zowel de GGD als de veiligheidsregio vreest dat de cijfers de komende dagen verder oplopen door een vertraging in het coronadashboard waar alle cijfers worden bijgehouden.

  "We zouden de Twentenaren een rad voor de ogen draaien als we zouden zeggen dat over twee weken alles weer anders wordt", zegt Gerritsen. "Deskundigen zeggen dat het over twee weken echt niet anders gaat worden. Sterker nog: het zal alleen maar erger worden."