liveblog
NOS NieuwsAangepast

RedTeam wil zo snel mogelijk strenge lockdown • EU schiet Tsjechië te hulp

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • 46 miljoen Fransen krijgen een avondklok opgelegd.
  • De EU stuurt dertig beademingsapparaten naar Tsjechië.
  • Het duurt nog weken voordat de piek in ziekenhuisopnames wordt bereikt, zegt Ernst Kuipers.
  • Het aantal besmettingen is met 9283 toegenomen, 526 meer dan gisteren.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgenochtend zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Consument koopt sinds corona steeds meer bij webshop uit ander EU-land

Sinds de uitbraak van het coronavirus winkelen we niet alleen fors meer bij Nederlandse webshops, maar ook bij webshops uit andere EU-landen. In het tweede kwartaal van dit jaar gaven we daar 696 miljoen euro uit, zegt het CBS. Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor corona stegen onze aankopen bij Europese webshops ook al, maar wel veel minder hard.

Die 696 miljoen is ruim tien procent van de totale online bestedingen van consumenten. Want die bedroegen in april tot en met juni 6,36 miljard, becijferde brancheorganisatie Thuiswinkel.org eerder al.

Het verschil tussen een Nederlandse en buitenlandse webwinkel is voor consumenten niet altijd goed te zien. Die webshops hebben vaak een Nederlandstalige site, maar zijn wel in het buitenland gevestigd. Je kan het vaak wel merken aan de bezorgtijd, die meestal een paar dagen langer is.

OMT-leden: Te vroeg voor conclusies over coronamaatregelen

Hoewel het dagelijkse aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen, is het nog te vroeg om conclusies te trekken over de effectiviteit van de gedeeltelijke lockdown. Dat zeggen leden van het Outbreak Management Team tegen de NOS. Zo benadrukt arts-microbioloog Ann Vossen dat de maatregelen "een kans" moeten krijgen en waarschuwt Anja Schreijer, voorzitter van het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding, dat we niet op dagkoersen moeten varen.

Ziekenhuis in Luik kan instroom van coronapatiënten nauwelijks aan

'We hebben nu meer covid-patienten dan op het hoogtepunt in april'

RedTeam wil zo snel mogelijk een strenge lockdown

Er moet zo snel mogelijk een strenge lockdown komen om het coronavirus effectief te kunnen indammen. Daarvoor pleit het RedTeam, een groep van twaalf deskundigen uit diverse disciplines die het kabinet (ongevraagd) adviseren over de corona-aanpak. Tegen RTL Nieuws zegt RedTeam-lid Wim Schellekens dat een korte krachtige lockdown nodig is, om daarna het leven weer enigszins normaal te kunnen oppakken.

Schellekens pleit ervoor om alleen supermarkten en apotheken open te houden en de scholen voor twee weken te sluiten. De deskundigen pleiten al langer voor de onmiddellijke sluiting van het onderwijs. De lockdown heeft alleen nut als het testbeleid en het bron- en contactonderzoek op orde wordt gebracht, stelt het team. Schellekens erkent dat de maatregelen pijn doen, maar het zou beter zijn dan langer wachten met strengere maatregelen.

Slowakije sluit scholen en voert avondklok in

De Slowaakse regering heeft rigoureuze maatregelen aangekondigd om het coronavirus te bestrijden. Alle scholen, met uitzondering van de kleuterklassen en de onderbouw van de basisschool, worden vanaf maandag tot zeker 27 november gesloten en in het hele land gaat een avondklok gelden. Dat heeft premier Matovic bekendgemaakt.

Het land begint binnenkort met het testen van de gehele bevolking op het coronavirus, in de hoop de corona-uitbraak de kop in te drukken. Matovic heeft zijn politieke lot verbonden aan het plan: hij treedt af als het mislukt.

FNV wil meer inkomenssteun in tweede golf

Vakbond FNV roept het kabinet op meer inkomenssteun te bieden aan mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt of kwijt gaan raken. Ook moet de afbouw van bestaande steunmaatregelen worden uitgesteld. "De crisis gaat langer duren dan we hoopten en de kans dat mensen snel aan ander werk geholpen worden, zal hierdoor afnemen", zegt FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha.

Daarom wil de FNV dat er een Tijdelijke Regeling Ondersteuning Inkomen van 1500 euro per maand komt. Ook moet de vermogens- en partnertoets tijdelijk worden losgelaten, zodat meer huishoudens in aanmerking komen voor bijstand. Zo kunnen werkloos geraakte jongeren en zzp'ers op dit moment geen aanspraak maken op financiële ondersteuning omdat ze wat spaargeld achter de hand hebben, stelt Boufangacha.

Ook Griekenland voert avondklok in

In de zwaarst getroffen regio's van Griekenland, waaronder de steden Athene en Thessaloniki, geldt vanaf zaterdag een avondklok. Grieken mogen tussen 00.30 uur en 05.00 uur niet meer zonder goede reden naar buiten. Daarnaast zal er strenger worden gehandhaafd op de mondkapjesplicht. Hoewel het aantal besmettingen in het land relatief laag ligt, zijn de maatregelen volgens premier Mitsotakis nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Eerder vandaag kondigde Frankrijk een uitbreiding van de avondklok aan. Ook in verschillende delen van Italië, waaronder de grote steden Rome, Milaan en Napels, wordt een avondklok ingesteld.

Brabantse coronapiek kwam door ict-fout

Het aantal coronabesmettingen in de GGD-regio Hart voor Brabant lag gisteren (760) en eergisteren (791) opeens fors hoger dan de dagen ervoor (gemiddeld 400 nieuwe gevallen). Dat komt door een fout in het computersysteem, schrijft Omroep Brabant. De tijdelijk hogere cijfers komen doordat vorige week een aantal besmettingen niet is doorgekomen.

Avondklok Frankrijk wordt uitgebreid

De avondklok die sinds vorige week in negen Franse steden geldt, wordt morgenavond uitgebreid naar nog eens 38 departementen. In totaal zullen 46 van de 66 miljoen Fransen te maken krijgen met de avondklok tussen 21.00 uur 's avonds en 06.00 's ochtends. Tussen die uren mogen mensen alleen de deur uit als ze een ingevuld formulier met zich meedragen waarin staat wat ze gaan doen.

Volgens premier Castex, die de maatregelen bekendmaakte, zal november een heftige maand worden, waarbij het dodental zal blijven stijgen. Hij verwacht dat het effect van al genomen maatregelen komende week zichtbaar zal worden.

Eerste zorgbonussen uitgekeerd

Het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met het uitkeren van zorgbonussen aan zorginstellingen. In juni beloofde het kabinet een bonus van 1000 euro netto aan medewerkers in de zorg vanwege hun inzet tijdens de eerste coronagolf. Volgens het ministerie is de afgelopen week aan ruim honderd instellingen het geldbedrag overgemaakt.

Het ministerie gaat ervanuit dat voor het eind van het jaar alle bonussen zijn uitbetaald, met wellicht een enkele uitzondering. De operatie ligt op schema, aldus het ministerie.

Werkgevers konden de bonus vanaf 1 oktober aanvragen. In de praktijk is er veel discussie over de vraag wie er precies voor in aanmerking komen. Voor volgend jaar staat nog een tweede bonus van 500 euro op de planning.

Clubs in Zweden blijven open met maximaal 50 mensen

Vanaf 1 november mogen clubs in Zweden nog maar vijftig bezoekers toelaten. Tegelijkertijd worden de beperkingen voor sport- en publieksevenementen versoepeld: het maximumaantal bezoekers stijgt van vijftig naar driehonderd mensen.

Minister Damberg van Binnenlandse Zaken noemt het "uitermate onverantwoordelijk" om massale uitgaansavonden met overvolle dansvloeren door te laten gaan, schrijft de Zweedse nieuwssite Expressen. De regel om maximaal vijftig mensen binnen te laten zal tot 31 mei gelden.

Het Scandinavische land neemt al sinds het begin van de coronacrisis vrij milde maatregelen. Het aantal besmettingen is op dit moment relatief laag, maar de curve kruipt sinds enkele dagen weer omhoog.

Dringend advies: vier geen Sint-Maarten

De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord roept met klem op om over drie weken geen Sint-Maarten te vieren. Traditiegetrouw trekken kinderen in vooral Noord-Holland, Limburg en Groningen op 11 november langs de deuren om met een zelfgemaakte lampion liedjes te zingen, waarvoor ze beloond worden met snoep. Volgens de veiligheidsregio is het beter om de traditie een jaartje over te slaan om nieuwe coronabesmettingen te voorkomen.

Ziekenhuizen Tsjechië kunnen toestroom niet aan, EU schiet te hulp

De Europese Unie stuurt per direct dertig beademingsapparaten naar Tsjechië omdat de ziekenhuizen de toestroom van coronapatiënten niet meer aankunnen. Het Centraal-Europese land kent het hoogste aantal coronabesmettingen en -doden per 100.000 inwoners van Europa. Het is voor het eerst dat de EU-reserve van beademingsmachines wordt aangesproken.

De Europese Commissie wil "onze Europese vrienden niet in de steek laten", laat voorzitter Ursula von der Leyen weten in een video op Twitter.

Ook zullen zo'n 300 militairen uit andere EU- en NAVO-lidstaten worden ingevlogen om mee te helpen bij de bestrijding van het coronavirus. Eerder werd al bekend dat de Verenigde Staten 28 militaire artsen naar Tsjechië zal sturen.

In Praag werd vandaag een noodhospitaal in gebruik genomen

Veiligheidsregio Twente wil lockdown zoals in het voorjaar

De Veiligheidsregio Twente wil verdere aanscherping van de coronamaatregelen. De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen pleit namens de veiligheidsregio voor een lockdown zoals die in het voorjaar gold, omdat de coronacijfers in Twente hard oplopen: één op de vijf tests heeft daar een positieve uitslag.

Gisteravond werd de coronasituatie verder aangescherpt, die is nu 'zeer ernstig'. "We zien een explosieve toename van het aantal besmettingen in de veiligheidsregio", zegt Arjen Gerritsen tegen RTV Oost. Zowel de GGD als de veiligheidsregio vreest dat de cijfers de komende dagen verder oplopen door een vertraging in het coronadashboard waar alle cijfers worden bijgehouden.

"We zouden de Twentenaren een rad voor de ogen draaien als we zouden zeggen dat over twee weken alles weer anders wordt", zegt Gerritsen. "Deskundigen zeggen dat het over twee weken echt niet anders gaat worden. Sterker nog: het zal alleen maar erger worden."

Vuelta zal ondanks coronamaatregelen worden uitgereden, zegt de directeur

Vuelta-directeur: 'Nieuwe coronamaatregelen raken ons niet'

AKO en Bruna gaan coronasceptisch blad verkopen

Winkelketens Bruna en AKO gaan volgende week de krant Gezond Verstand verkopen, bevestigt een woordvoerder tegenover de NOS. De krant, waarin informatie van de overheid over het coronavirus wordt betwist, leidde vorige week tot ophef omdat die ongevraagd bij mensen in de brievenbus lag. De krant kondigt al enige tijd aan vanaf 28 oktober ook in de winkels te liggen.

In een verklaring aan de NOS laat moederbedrijf Audax weten: "De vrijheid van meningsuiting is een groot goed in Nederland en Audax onderschrijft dat. Dit brengt een pluriform medialandschap met zich mee. In onze winkels bieden we dan ook een breed assortiment boeken, kranten en tijdschriften aan. We zijn ons ervan bewust dat dat daar ook titels tussen zitten met controversiële en gevoelige onderwerpen en inhoud."

"Wij gaan niet over de inhoud van wat er in de schappen ligt", licht een woordvoerder toe. "We gaan ervan uit dat mensen zelf een mening kunnen vormen over wat we verkopen. Dus zolang iets niet verboden is, kunnen wij het in principe verkopen."

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld reageert op Twitter dat het verspreiden van desinformatie niets met journalistiek te maken heeft:

Kuipers: het duurt nog weken voordat de piek is bereikt

De ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen en -ziekenhuisopnames is zorgwekkend, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij verwacht dat het aantal opnames tot zeker het einde van de maand blijft toenemen. "Het is een tsunami, waarbij de eerste golf minder hoog lijkt, maar het water dat daarna volgt des te sterker is."

De reguliere zorg zal daarom voorlopig afgeschaald blijven, verwacht Kuipers. Op dit moment is bijna de helft van de IC-afdelingen bezet met coronapatiënten en dat moet fors dalen voordat er sprake kan zijn van opschaling van reguliere zorg.

Kuipers verwacht dat morgen de eerste coronapatiënten naar Duitsland worden overgebracht.

Aantal verwijzingen naar ziekenhuis en ggz daalt verder

Het aantal verwijzingen door huisartsen naar ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is vorige week opnieuw gedaald. Het aantal verwijzingen naar de ziekenhuiszorg lag vorige week op 72 procent van normaal, voor de ggz is dat 83 procent. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van de verwijsdata van het ZorgDomein.

Sinds het begin van de corona-uitbraak in maart ligt het aantal gemiste verwijzingen naar ziekenhuizen op 927.000, schat de NZa. Voor de ggz ligt dat aantal op 74.000. De zorgautoriteit roept patiënten nogmaals op contact op te nemen met de huisartsen als ze gezondheidsklachten hebben.

9283 nieuwe besmettingen, 526 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9283 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 526 meer dan gisteren. De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 805. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 677 en 446.

Er zijn 238 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 6 meer dan gisteren. Op de intensive care werden 56 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn er 4 meer dan gisteren. In totaal liggen er nu 2003 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1943), van wie 463 op de IC (gisteren: 450). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Bij het RIVM zijn 46 overleden covid-19-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 59 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 33 doden per dag, tegen 23 doden per dag een week eerder. Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

Over een paar weken 7 snelteststraten in Nederland

Begin november komen er in Nederland zeven snelteststraten. Dat bevestigen bronnen in Den Haag na berichtgeving van RTL Nieuws. Militairen zullen helpen bij de opbouw en ook mensen gaan trainen die de test zullen afnemen. Mogelijk gaan de militairen ook zelf in de nieuwe teststraten aan het werk.

Waar de snelteststraten komen is nog niet bekend. Ook is nog niet duidelijk met welke sneltests ze gaan werken.

Er zijn hoge verwachtingen van de sneltesten, die soms al binnen een minuut duidelijkheid geven over een coronabesmetting. "Het ziet er mooi uit met die sneltesten", zei Jaap van Dissel van het RIVM vorige week in de Tweede Kamer. "De hoop is dat we daardoor minder PCR-testen zullen hoeven uit te voeren."

In het UMC Utrecht liep een proef met een sneltest. Vorige maand vertelde microbioloog Rob Schuurman over de werking:

Binnen 15 minuten een corona-uitslag met deze test, hoe kan dat?

Opvang voor besmette asielzoekers in Raalte

In de gemeente Raalte komt een tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers die besmet zijn met het coronavirus. Er is plaats voor maximaal 110 besmette mensen. Ze kunnen na een periode van isolatie weer terug naar het asielzoekerscentrum waar ze vandaan komen.

In principe gaat alleen de besmette persoon in isolatie. Eventuele gezinsleden gaan in het eigen asielzoekerscentrum in quarantaine. Het centrum blijft in elk geval tot juni 2021 open. Omwonenden zijn vanochtend door de gemeente geïnformeerd.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had aan de veiligheidsregio's gevraagd om hulp bij het vinden van isolatie- en quarantaineplekken voor positief geteste asielzoekers.

In de bus van Rotterdam naar Maastricht

Met een ambulancebus worden vandaag zes coronapatiënten overgeplaatst van Rotterdam naar Maastricht. Dat moet ervoor zorgen dat de spoedeisende hulp van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam openblijft.

Ambulancebus brengt coronapatiënten Maasstad Ziekenhuis naar Maastricht

'Drastische maatregelen nodig in Spanje'

In Spanje zijn drastische maatregelen nodig om de nieuwe golf coronabesmettingen een halt toe te roepen, heeft minister Salvador Illa van Volksgezondheid gezegd. Hij overlegt vanmiddag met regionale gezondheidsautoriteiten over nieuwe maatregelen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een avondklok.

Gisteren steeg het aantal coronabesmettingen in Spanje tot boven de 1 miljoen, als eerste land in West-Europa. "De tweede golf is realiteit", zei Illa tegen een Spaans radiostation. "In veel delen van het land is de epidemie uit de hand gelopen."

Duits gezondheidsinstituut: situatie is zeer ernstig

De coronasituatie in Duitsland is op dit moment zeer ernstig, zei directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.

Het aantal besmettingen is in een dag opgelopen met ruim 11.000 en van steeds meer gevallen kan de bron niet worden vastgesteld. In de Duitse ziekenhuizen liggen 943 coronapatiënten op de intensive care, een verdubbeling in vergelijking met twee weken geleden.

"Duitsland heeft geprobeerd om het aantal besmettingen met zo min mogelijk maatregelen terug te dringen", zegt correspondent Wouter Zwart. "Dat is op openbare plekken ook gelukt, door maatregelen als het dragen van mondkapjes en voldoende afstand houden."

De meeste coronapatiënten raken besmet in de eigen woonomgeving, zoals jongeren op privéfeestjes. Zwart: "Maar met name in de laatste week zie je dat ook het aantal ouderen dat besmet raakt oploopt."

Er is volgens het RKI nog een kans om de verspreiding van het virus te vertragen, als mensen zich aan de hygiëneregels houden. RKI-directeur Wieler ziet nog geen reden voor een andere coronastrategie.

Het instituut maakte ook bekend dat onder meer Polen, Zwitserland, Ierland, en delen van Oostenrijk en Italië vanaf zaterdag worden gezien als risicogebied. De Canarische Eilanden zijn van de lijst geschrapt.

Belgische oud-premier Wilmès op IC

In België ligt voormalig premier en huidig minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès sinds gisteravond op de intensive care als gevolg van haar besmetting met het coronavirus. Dat zegt haar woordvoerder tegen de VRT. Haar toestand is stabiel, ze is bij bewustzijn.

Zaterdag werd bekend dat de oud-premier positief is getest. "Een besmetting die wellicht plaatsgevonden heeft in familiekring, gezien de voorzorgsmaatregelen die ik buitenshuis heb genomen", schreef ze op Twitter.

Wilmès (45) werd in oktober 2019 demissionair premier van België. Op 1 oktober dit jaar werd ze opgevolgd door Alexander De Croo.

De Croo wenst haar beterschap op Twitter:

Unilever verkoopt meer saus, ijs en wasmiddel

Unilever heeft ondanks de coronacrisis meer saus, ijs en wasmiddel verkocht. De producent van onder meer Knorr, Magnum, Dove en Omo zag de verkopen in het derde kwartaal toenemen. De omzet kwam uit op 12,9 miljard euro.

De impact van de coronabeperkingen op de horeca en toeristische bestemmingen is gecompenseerd door meer verkopen in de supermarkt. Met name ijsjes en saus worden meer thuis geconsumeerd.

Unilever wist vooral meer te verkopen in Azië en Noord- en Zuid-Amerika. In Europa lag de omzet iets lager dan een jaar eerder doordat de prijzen iets zijn gedaald.

Duitsers slaan weer wc-papier in

Inwoners van Duitsland halen weer op grote schaal wc-papier in huis. Vorige week werd er bijna 90 procent meer closetpapier verkocht dan gemiddeld in de periode voor de coronacrisis, meldt het Duitse statistiekbureau.

Tegen de achtergrond van het toenemend aantal besmettingen lag de verkoop van ontsmettingsmiddelen bijna driekwart boven het gemiddelde van voor de crisis. Zeep werd bijna twee derde meer verkocht.

Ook de verkoopcijfers van meel en gist liggen ver boven het niveau van voor de crisis. Pasta ging juist iets minder vaak over de toonbank. Volgens politici en brancheorganisaties is er genoeg voor iedereen en is het niet nodig om te hamsteren.

68e nertsenfokkerij besmet

Op een nertsenbedrijf in Meerlo, in het noorden van Limburg, is bij nertsen het coronavirus vastgesteld. Het bedrijf heeft zo'n 7000 moederdieren. De besmetting kwam aan het licht door een melding van verschijnselen bij nertsen.

In totaal zijn nu 68 nertsenfokkerijen in Nederland besmet verklaard, ruim de helft van het totaal. In augustus werd duidelijk dat het kabinet wil dat alle nertsenbedrijven volgend jaar sluiten. Dat is eerder dan gepland, als gevolg van de coronabesmettingen.

Vorige maand werd bekend dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een onderzoek instelt naar opzettelijke besmettingen op nertsenfokkerijen, omdat het aantal besmette bedrijven ondanks strengere maatregelen bleef oplopen. Er waren geen concrete aanwijzingen voor opzet.

Lockdown Tsjechië ingegaan, bijna 15.000 nieuwe besmettingen

In Tsjechië zijn de afgelopen dag 14.968 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Gisteren werden 11.984 nieuwe coronagevallen gemeld. Volgens het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Bestrijding (ECDC) had Tsjechië over de afgelopen 14 dagen het hoogste besmettingspercentage van de EU.

In een poging de uitbraak in te dammen, geldt sinds vanochtend 06.00 uur een landelijke lockdown. Op supermarkten en apotheken na zijn alle winkels gesloten en Tsjechen mogen in principe alleen voor noodzakelijke afspraken de deur uit. Wandelen in de natuur en parken is nog wel toegestaan. De maatregelen duren in ieder geval tot 3 november.

Eerder deze maand werd de horeca al gesloten.

Zorgen over Luik: 'We zijn het Lombardije van de tweede golf'

"In België wordt met zorg gekeken naar de provincie Luik", zegt correspondent Sander van Hoorn. Gisteren werd bekend dat er daar bijna 600 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Twee weken terug waren dat er nog 140. De stijging is in deze provincie dubbel zo snel gegaan als in de rest van België.

Artsen in Luikse ziekenhuizen vrezen voor Italiaanse taferelen. "We zijn het Lombardije van de tweede golf," zegt een IC-arts tegen de krant De Tijd. "Ik geef het een tiental dagen voor we in de situatie van maart zitten. En wellicht erger. In maart hebben we nooit moeten triëren, nooit moeten kiezen wie we helpen en wie niet. Nu durf ik niet uit te sluiten dat we in Italiaanse toestanden belanden, met mensen op de gang"

"Nu is het erger in Franstalig België, maar in de zomer was het omgekeerd, bijvoorbeeld in Antwerpen", zegt Van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar was toen een avondklok en ging de horeca eerder dicht. Dat heeft volgens virologen effect gehad. Ze denken dat Vlaanderen daardoor wat meer bij de les is gebleven." Ook gingen de universiteiten in Wallonië een week eerder open dan in het Vlaamse deel.

Morgen wordt in de Veiligheidsraad besproken of er strengere maatregelen nodig zijn. Er wordt gedacht aan verscherpingen voor bijvoorbeeld de sport- of cultuursector.

Bonaire wil weer 'geel' worden

De gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, heeft Nederland gevraagd om het reisadvies voor het eiland te versoepelen. Nu geldt nog oranje (alleen noodzakelijke reizen), maar Bonaire wil geel (let op, veiligheidsrisico's) worden. Volgens Rijna kijkt het RIVM of dit nu mogelijk is.

Een maand geleden vroeg Bonaire aan Nederland om het reisadvies voor het eiland juist te verscherpen vanwege de stijging van het aantal besmettingen. Rijna zei in een toespraak dat er de afgelopen 13 dagen geen nieuwe coronagevallen op het eiland zijn geweest. Hij wil de regels daarom "stap voor stap" aanpassen.

Op maandag 26 oktober mogen casino's en sportscholen weer open, mits ze zich houden aan de coronaregels. Vanaf die dag kunnen ook reizigers van Curaçao naar Bonaire, op voorwaarde dat ze een negatieve uitslag van een recente coronatest kunnen tonen en een gezondheidsverklaring invullen. Reizigers uit Aruba, Sint-Maarten, Canada en de VS mogen onder dezelfde voorwaarden naar het eiland.

Het verbod op directe vluchten vanuit de Verenigde Staten is met twee weken verlengd.

Duitsland meldt ruim 11.000 gevallen in 24 uur

Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie zijn er in Duitsland in een etmaal tijd meer dan 10.000 besmettingen gemeld. Het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, meldt 11.287 nieuwe geregistreerde gevallen. Gisteren werden er 7830 besmettingen gemeld.

Een week geleden werden er in Duitsland nieuwe maatregelen genomen. Zo zijn in coronabrandhaarden de regels voor mondkapjes aangescherpt, moet de horeca om 23.00 uur dicht en worden evenementen beperkt tot honderd mensen. Experts wijzen erop dat het nog te vroeg is om het effect van deze maatregelen al te zien in de besmettingscijfers.

Hoewel Duitsland, met een bevolking van ruim 83 miljoen mensen, een relatief laag aantal besmettingen heeft gemeld, verspreidt het virus zich nu in korte tijd een stuk sneller. De Duitse autoriteiten waarschuwen dat er strengere maatregelen nodig zijn als de trend doorzet.

Geen avondklok meer op Aruba

De avondklok die in augustus op Aruba werd ingevoerd, wordt weer opgeheven. Vanaf vandaag geldt in plaats daarvan tussen 00.00 uur en 05.00 uur een gebiedsverbod op enkele plaatsen, zoals openbare stranden. Dat is om te voorkomen dat mensen 's nachts samenkomen op de stranden en daar feest gaan vieren.

Het aantal coronabesmettingen op Aruba is de afgelopen tijd snel afgenomen. Vorige maand waren nog 1600 gevallen bekend. Inmiddels is dat aantal afgenomen tot 250 bevestigde infecties. Voor zover bekend zijn er al vijf dagen geen nieuwe besmettingen meer bij gekomen.

Wel overleed er gisteren nog een patiënt, wat het totale dodental op 35 brengt. Er liggen op het eiland dertien coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie twee op de intensive care.

'Vervoerders moeten gaan snijden in dienstregeling'

De negen openbaarvervoerbedrijven in Nederland verwachten dat ze komend jaar door het coronavirus moeten snijden in hun dienstregelingen. NRC deed een rondgang langs de bedrijven en meldt dat de daling van de reizigersopbrengsten door de coronacrisis financiële problemen veroorzaakt. Over de aanpassingen aan de dienstregelingen wordt volgens de krant nog onderhandeld met gemeenten en provincies. Het zou de bedoeling zijn om geen trajecten volledig te schrappen.

In het voorjaar liep het aantal reizigers hard terug in verband met de coronamaatregelen. Half september lag de bezettingsgraad weer op ongeveer 50 procent, maar met de gedeeltelijke lockdown van deze maand is de bezetting weer gedaald, volgens NRC tot 40 procent.

Vervoerbedrijven krijgen nu ten minste 93 procent van de kosten van hun dienstregeling vergoed door het rijk. Die vergoeding is verlengd tot juli 2021. Op 1 april moeten de bedrijven en gemeenten en provincies een transitieplan hebben voor de rest van het jaar. Omdat de compensatie niet kostendekkend is, voorziet de sector per bedrijf verliezen van tientallen miljoenen euro's, schrijft NRC.

Nog eens acht regio's naar hoogste risiconiveau

In nog eens acht regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat het risiconiveau is verhoogd naar 'zeer ernstig'. Het vierde en hoogste risiconiveau geldt nu voor de veiligheidsregio's Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

Het verhoogde risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De landelijke coronamaatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden nog zeker drie weken. Als het aantal besmettingen genoeg is teruggelopen, wordt er overgeschakeld op een regionale aanpak. In dat geval zouden maatregelen gelden die per regio op basis van het risiconiveau worden bepaald. Bij 'zeer ernstig' zijn geen evenementen mogelijk. Ook mogen bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.

Eerder gold het hoogste risiconiveau al in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid en Brabant-Zuidoost.

Ook in de regio's Noord-Holland Noord en IJsselland is het risiconiveau verhoogd. De situatie is daar nu 'ernstig', het derde niveau.

Welkom in het coronablog

Goedemorgen en hartelijk welkom in het liveblog over de coronacrisis van donderdag 22 oktober. Wil je het nieuws van gisteren nog eens teruglezen? Dat kan hier.