NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Ontwikkeling Nederlands vaccin snel hervat' • Macron: voor de zomer niet van het virus af

 • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • De proef met het coronavaccin van farmaceutisch bedrijf Janssen uit Leiden wordt op korte termijn hervat.
 • In België, Luxemburg en Denemarken worden strengere coronamaatregelen van kracht.
 • Bij het RIVM zijn in een dag meer dan 10.000 nieuwe bevestigde besmettingen gemeld.
 • Premier Rutte maakt zich zorgen over de stijgende cijfers, maar het kabinet komt nog niet met een totale lockdown.
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. De komende dag is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Feestende Cambuur-fans schenden coronaregels

  Op het plein voor het Cambuur-stadion in Leeuwarden vieren tientallen mensen dat de club zich zo goed als zeker heeft verzekerd van de eerste periodetitel in de Eerste Divisie. Ze negeren daarbij de anderhalvemeterregel, is te zien op beelden van het feestje.

  De fans schreeuwen en steken vuurwerk af. Volgens Omrop Fryslân is er politie aanwezig, maar grijpt die niet in.

 • Biden: gratis vaccin voor Amerikanen

  De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft Amerikanen een gratis coronavaccin beloofd als hij de verkiezingen wint. "Als we eenmaal een veilig en effectief vaccin hebben, moet het voor iedereen gratis zijn, of je nu wel of niet verzekerd bent", zei de uitdager van president Trump.

  Ook Trump heeft er in het verleden op gezinspeeld dat hij een vaccin gratis wil verspreiden zodra het er is. In tegenstelling tot Trump verwacht Biden echter dat het nog maanden duurt voordat een vaccin op grote schaal beschikbaar is.

  De Amerikaanse verkiezingen zijn over elf dagen, op 3 november.

 • 'Ontwikkeling Nederlands coronavaccin snel hervat'

  Farmaceutisch bedrijf Janssen uit Leiden gaat op korte termijn verder met zijn proef met een coronavaccin, meldt The Washington Post. Moederbedrijf Johnson & Johnson meldde vorige week dat het onderzoek was stilgelegd nadat bij een proefpersoon een "onverklaarbare ziekte" was geconstateerd.

  Het blijkt te gaan om een man die een beroerte had gehad. Ingewijden zeggen tegen de krant dat een onderzoekscommissie tot de conclusie is gekomen dat er geen verband is met het vaccin. Mogelijk werd de beroerte veroorzaakt door een infectie. Johnson & Johnson wil tegenover de krant geen commentaar geven.

  In de Verenigde Staten mag ook de ontwikkeling van het vaccin van de universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca verder. Dat proces lag stil vanwege een onderzoek door de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA naar mogelijke bijwerkingen bij twee proefpersonen. Volgens The Wall Street Journal kon de FDA geen verband vaststellen tussen het vaccin en de bijwerkingen, maar dat ook niet uitsluiten. In andere landen was het vaccinonderzoek de afgelopen weken al hervat.

  Nederland neemt bijna 8 miljoen doses af van het coronavaccin van Janssen, zodra het wordt toegelaten tot de Europese markt. Van het Oxford-vaccin zijn door de Europese Unie een paar honderd miljoen doses gereserveerd. Op grond van die overeenkomst heeft Nederland recht op maximaal 11,7 miljoen doses.

 • Bar dicht om 20.00 uur: 'Ik ben bang dat we gasten verliezen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Extra maatregelen in het hotel: 'Het is 20.00 uur, we moeten helaas de bar sluiten'
 • Zorgen in het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Doodzieke zestigers vechten hier voor hun leven'
 • 1 miljoen coronabesmettingen in Frankrijk

  Frankrijk is de grens van 1 miljoen coronabesmettingen gepasseerd. Afgelopen dag is bij ruim 42.000 mensen vastgesteld dat ze geïnfecteerd zijn en daarmee komt het totale aantal besmettingen sinds het begin van de pandemie uit op 1.041.075.

  Frankrijk (67 miljoen inwoners) is wereldwijd het zevende land waar meer dan een miljoen coronagevallen zijn geregistreerd.

  Volgens president Macron zijn de Fransen voorlopig nog niet af van het virus:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We moeten met het virus dealen tot aan de zomer van 2021'
 • Testbeleid bron van onrust bij betaaldvoetbalclubs

  Met de afwikkeling van de verplichte coronatesten in het betaald voetbal gaat de laatste weken van alles mis. Late uitslagen (soms zelfs pas tijdens de wedstrijd), vals-positieve coronatesten: het leidt allemaal tot veel beroering bij de voetbalclubs.

 • GGD-directeur: achterstand wordt in hoog tempo weggewerkt

  "We stonden te popelen om op te schalen en dat kunnen we nu doen", zegt directeur Sjaak de Gouw van koepelorganisatie GGD GHOR. Volgens hem worden de achterstanden bij het testen in hoog tempo weggewerkt.

  "Vandaag bellen betekent dat je morgen terechtkunt voor een coronatest." De Gouw verwacht dat het binnenkort lukt om binnen 48 uur de testuitslag te kunnen geven.

  De GGD hoopt deze week 330.000 tests af te kunnen nemen, maar zo veel mensen melden zich niet. Uiteindelijk willen de GGD's met hulp van XL-laboratoria naar de 90.000 of 100.000 tests per dag. "Op die cijfers richten we ons voor het einde van het jaar", aldus de GGD-directeur.

 • Horecaondernemers: tegemoetkoming lijkt een zoethoudertje

  De horecaondernemers die deze week naar de rechter stapten om de sluiten van hun zaken aan te vechten, zijn ontevreden met de eenmalige uitkering uit Den Haag. Vandaag kwam naar buiten dat in het nieuwe steunpakket een bedrag wordt vrijgemaakt om het omzetverlies van gesloten horecazaken te compenseren. Het zou gaan om gemiddeld 2500 euro per horecaondernemer.

  "Het lijkt een zoethoudertje, een botje dat toegeworpen wordt om ons koest te houden", zegt Maarten Hamel namens de bijna zeventig horecaondernemers die tevergeefs naar de rechter stapten.

  Ze vinden de gedwongen sluiting disproportioneel. "Als jij ons verplicht dicht te gaan, pak dan de rekening op. Van 2500 euro kan ik nog niet eens de huur betalen."

 • Uitgaansverbod in Luxemburg

  Inwoners van Luxemburg moeten tussen 23.00 uur en 06.00 thuisblijven. Premier Bettel heeft gezegd dat ook sociale contacten moeten worden beperkt.

  Bars en restaurants blijven open, maar er mogen voortaan niet meer dan vier mensen bij elkaar aan een tafel zitten. Dat is ook het aantal gasten dat Luxemburgers thuis mogen uitnodigen. Verder worden de competities in de amateursport opgeschort.

  In Luxemburg kwamen er vandaag 516 coronagevallen bij, op een totaal van 8936 tests. Het dodental steeg met 1, naar 141.

  Premier Bettel tijdens de persconferentie EPA
 • Ziekenhuispersoneel longafdeling Arnhems ziekenhuis besmet

  In Arnhem zijn medewerkers van de longafdeling in ziekenhuis Rijnstate besmet met het coronavirus. Om hoeveel personeelsleden het gaat, is niet bekend. Op de afdeling werden geen covidpatiënten verzorgd.

  Patiënten van de afdeling worden extra getest, net als medewerkers die langdurig contact hebben gehad met deze patiënten. Het is niet bekend waar de medewerkers besmet zijn geraakt.

 • Op meer plekken mondkapjes in Denemarken

  Ook in Denemarken worden de regels aangescherpt als gevolg van het oplopende aantal coronabesmettingen. Vanaf 29 oktober moet in supermarkten, winkelcentra, bioscopen en ziekenhuizen een mondkapje worden gedragen. Komende maandag gaat een verbod in op de verkoop van alcohol na 22.00 uur.

  Premier Frederiksen riep de Denen op om hun sociale contacten te beperken. "We lopen het risico de greep op het virus te verliezen", zei ze op een persconferentie.

  Minister van Volksgezondheid Heunicke zei dat de gezondheidszorg in de winter zwaar belast zal worden. "Daar kunnen we niet omheen."

  In de afgelopen 24 uur zijn er in Denemarken 859 nieuwe besmettingen bij gekomen. Gisteren werden 760 nieuwe coronagevallen gemeld.

 • Avondklok van 22.00 tot 06.00 uur in Wallonië

  In Franstalig België geldt vanaf morgen een avondklok van 22.00 tot 06.00 uur. De nieuwe maatregel is van kracht tot 19 november. In de rest van België blijft de avondklok gelden van middernacht tot 05.00 uur.

  Verder wordt thuiswerken in Wallonië de regel en wordt het bezoek in woonzorgcentra beperkt tot een vaste bezoeker per inwoner per 14 dagen. Daarnaast worden er in het Franstalig hoger onderwijs geen fysieke lessen meer gegeven.

  In Luik, de grootste coronabrandhaard van België, gaat Defensie bijspringen in de strijd tegen het virus, schrijft de Vlaamse omroep. Het leger heeft op verzoek van de regering een lijst gemaakt op welke manier hulp kan worden geboden. Het zou onder meer gaan om het opzetten van een noodziekenhuis, het leveren van extra ambulances en het vervoer van zieken via helikopters.

  In de Belgische stad zijn de eerste voorbereidingen voor een noodhospitaal al begonnen.

 • 'Ga niet uit eten in Duitsland'

  Bestuurders van grensgemeenten in Gelderland roepen inwoners op om niet uit eten te gaan bij de oosterburen.

  "Nu het aantal besmettingen aan beide kanten van de grens oploopt, doen we nogmaals een beroep op inwoners om toch zoveel mogelijk thuis te blijven", zeggen de burgemeesters Heerts (Apeldoorn) en Marcouch (Arnhem) als voorzitters van de veiligheidsregio's Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Midden.

  Ze zeggen vanuit Duitsland te horen dat Nederlanders nog steeds graag de grens overgaan om een hapje te eten in een restaurant in een van de Duitse steden. Andersom ziet de burgemeester van grensplaats Winterswijk volgens de veiligheidsregio's nauwelijks nog Duitse bezoekers.