NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

142 mensen in quarantaine in Rotterdams detentiecentrum

Liveblog gesloten
 • 181 scholieren en docenten besmet op Nigeriaanse kostschool

  Op een privékostschool in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos zijn 181 mensen positief getest op corona. Het gaat om bijna de helft van alle scholieren, docenten en schoolmedewerkers, melden de lokale autoriteiten volgens persbureau Reuters.

  De uitbraak kwam in beeld toen een 14-jarige leerling op 3 oktober ziek werd. Ze testte drie dagen later positief op covid-19. Alle besmette leerlingen en medewerkers zijn in quarantaine in het schoolcomplex.

  Nigeria heeft zo'n 60.000 besmettingen volgens de officiële cijfers. Zeker 1100 doden zijn gelinkt aan het coronavirus.

 • 142 mensen in quarantaine in Rotterdams detentiecentrum

  In het Detentiecentrum Rotterdam zijn 142 mensen in quarantaine geplaatst. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het gaat om vreemdelingen die in het detentiecentrum zitten om uiteindelijk te worden uitgezet.

  Volgens het ministerie zijn twee mensen besmet in de instelling op de Portelabaan. Daarop is besloten tot de quarantainemaatregelen. Die treffen drie afdelingen van het centrum. Mensen op die afdelingen mogen tien dagen hun cel niet uit.

 • Negen coronagevallen bij AZ: vier spelers van A-selectie besmet

  Bij AZ zijn negen coronabesmettingen geconstateerd. Het gaat om drie werknemers en zes spelers. De personen in kwestie zijn in isolatie gegaan.

  De club meldt dat vier spelers van de A-selectie en twee spelers van Jong AZ besmet zijn. Namen wil de Alkmaarse club niet noemen.

 • Coronabesmettingen op 342 middelbare scholen

  Op zeker 342 van de 648 Nederlandse middelbare scholen is sinds augustus in elk geval een coronabesmetting gemeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nieuwsuur en BD Dataplan.

  Het gaat om besmettingen die gemeld zijn in openbare bronnen en interne berichten van scholen. GGD's of andere instanties houden niet centraal bij waar besmettingen plaatsvinden.

  Van de 342 scholen met een besmetting zijn er bij 44 meer dan tien besmettingen gemeld. Zeven middelbare scholen zijn tijdelijk volledig gesloten vanwege een uitbraak.

 • Koning en koningin breken vakantie af na ophef

  Het koningspaar komt terug naar Nederland vanwege de kritiek op een vakantie naar Griekenland.

  "We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", laten ze weten via de Rijksvoorlichtingsdienst.

 • WHO-studie: meeste medicijnen ingezet tegen corona werken niet

  Opnieuw tegenslag voor covid-19-patiënten en hun behandelaars. Voorlopige resultaten van een grote studie onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijzen uit dat vier veelgebruikte antivirale middelen niet werken tegen covid-19.

  Het onderzoek, Solidarity trial genaamd, werd uitgevoerd in ruim 400 ziekenhuizen in dertig landen. Er deden meer dan 11.000 patiënten aan mee.

  De onderzochte medicijnen zijn remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir (in combinatie met ritonavir) en interferon-bèta1a (met lopinavir). De studie heeft nog geen peer review ondergaan en is dus nog niet door vakgenoten van de auteurs beoordeeld.

  Lees verder:

 • Spaanse arts vertelt wat de coronacrisis met hem doet

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je huilt als je de familie vertelt dat de patiënt is overleden'
 • Boete voor eigenaar Haags 'feestcafé'

  De eigenaar van het Haagse café waar woensdagavond een groep mensen feestvierde op het terras krijgt een boete. Het ANP meldt dat op basis van de woordvoerder van burgemeester Van Zanen. De hoogte van de boete is nog niet bekend.

  De eigenaar van café-restaurant Luden heeft gezegd dat hij zich schaamt voor het incident. Hij had naar eigen zeggen te laat in de gaten dat de situatie uit de hand liep. In deze video zie je beelden van de hossende cafébezoekers:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Feest in tent op plein in Den Haag
 • Avondklok in België, minder contacten toegestaan

  Vanaf maandag geldt in België een avondklok in de strijd tegen het coronavirus. Tussen middernacht en 05.00 uur mag niemand meer over straat, tenzij het een noodgeval is.

  Daarnaast wordt ook het sociale contact verder beperkt. Elk persoon mag exclusief huisgenoten nog maar één 'knuffelcontact' hebben, meldt de VRT. Per twee weken mag een huishouden maximaal vier dezelfde mensen ontvangen als bezoek, met mondkapje op en met anderhalve meter afstand.

  Verder wordt thuiswerken verplicht, tenzij dat echt niet mogelijk is. Eerder werd al bekend dat de horeca vanaf maandag vier weken dichtgaat.

 • België sluit horeca, ook maatregelen in andere Europese landen

  In allerlei Europese landen worden de coronamaatregelen aangescherpt vanwege het stijgende aantal besmettingen. In België sluiten maandag cafés en restaurants voor vier weken. Dat besluit is zojuist genomen, meldt de VRT.

  Ook de pubs en restaurants in het noorden van Engeland moeten de deuren sluiten. Tsjechië sluit de scholen en uit voorzorg worden naast ziekenhuizen extra noodklinieken opgebouwd. In Polen gaat de horeca eerder dicht en zijn de scholen en sportscholen gesloten. En in Frankrijk gaat om middernacht een avondklok in voor Parijs en een aantal andere grote steden.

  In Spanje is opnieuw een recordaantal besmettingen geregistreerd, twittert NOS-correspondent Rop Zoutberg:

  Ook in Italië nemen de problemen toe. Voor het eerst zijn daar meer dan 10.000 besmettingen geregistreerd in 24 uur tijd. Het dodental is opgelopen met 55, tot ruim 36.000 sinds het begin van de coronacrisis.

 • Geen mondkapje op in Brussel? Dan 250 euro boete

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We controleren en we beboeten'
 • 'Griekenland-vakantie koning brengt kabinet in verlegenheid'

  Vicepremier De Jonge is op de wekelijkse persconferentie verrast door vragen over een vakantie van koning Willem-Alexander met zijn gezin naar Griekenland. Zij hebben daar een huis.

  De Jonge wist tijdens de persconferentie van niets, maar later bleek dat de koning inderdaad rond die tijd in een vliegtuig zat, zo melden politieke bronnen.

  Politiek verslaggever Ron Fresen: "Het kan dat het allemaal binnen de coronaregels valt, maar je moet je afvragen of je dit dan ook moet doen."

  Volgens Fresen brengt de kwestie het kabinet enigszins in verlegenheid. "Ministers proberen de mensen ervan te overtuigen om liever niet op vliegvakantie te gaan en hoe moeilijk het ook is tijdens de herfstvakantie in de eigen omgeving te blijven."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vertrek Koninklijke familie vanaf Schiphol gefilmd
 • Haagse ziekenhuisgroep HMC legt reguliere zorg nagenoeg stil

  Vanwege de aanhoudende toestroom van coronapatiënten legt ziekenhuizengroep HMC de niet-acute zorg nagenoeg stil. Onder Haaglanden Medisch Centrum vallen de ziekenhuizen Westeinde en Bronovo in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam.

  De ziekenhuizen schalen in totaal 80 tot 90 procent van de niet-spoedeisende zorg af, zegt bestuursvoorzitter Ingrid Wolf van HMC. Behalve de zorg voor coronapatiënten gaat ook de acute zorg door in de drie ziekenhuizen.

  Twee dagen geleden werd al duidelijk dat de spoedeisende hulp in de grote steden in de knel raakt. In het ergste geval kan eind november de reguliere zorg voor 75 procent zijn afgeschaald, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

 • Rechter Berlijn schrapt verplichte sluitingstijd voor elf cafés

  Elf horecagelegenheden in Berlijn hoeven niet meer om 23.00 uur te sluiten. De horecazaken hadden een kort geding aangespannen over deze coronamaatregel en de rechter was het met ze eens.

  De verplichte sluiting levert geen wezenlijke bijdrage aan de bestrijding van het virus, oordeelde de rechter. Hij baseert zich op statistieken van het Duitse RIVM. Daaruit zou blijken dat de vervroegde sluitingstijd geen extra voordeel oplevert ten opzichte van de andere geldende coronamaatregelen. Ook vond de rechter dat de maatregel niet goed juridisch te onderbouwen is.

  Het besluit betekent overigens niet direct dat alle andere cafés en restaurantts in Berlijn vrijgesteld zijn van de vervroegde sluitingstijd. Het geldt vooralsnog alleen voor de elf betreffende horecazaken.

  Duitse horecabond Dehoga verwacht dat het oordeel van de rechter het einde van de vervroegde sluiting voor de hele horeca betekent. Dat zegt de horecabond tegen de Berlijnse publieke omroep RBB.

 • De Jonge: mondkapje mogelijk half november verplicht

  Het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte wordt mogelijk vanaf medio november verplicht. De regeling is afhankelijk van de corona-spoedwet die de Eerste Kamer op 26 oktober behandelt, zei minister De Jonge van Volksgezondheid vrijdag.

  "We bereiden een ministeriële regeling voor onder die wet. Dat is de snelste manier om het juridisch geregeld te krijgen. Als we dan heel erg haast maken met de invoeringsdatum, dan zou die half november daadwerkelijk als een plicht kunnen worden ingevoerd", zei De Jonge.