liveblog
NOS NieuwsAangepast

142 mensen in quarantaine in Rotterdams detentiecentrum

liveblog gesloten

181 scholieren en docenten besmet op Nigeriaanse kostschool

Op een privékostschool in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos zijn 181 mensen positief getest op corona. Het gaat om bijna de helft van alle scholieren, docenten en schoolmedewerkers, melden de lokale autoriteiten volgens persbureau Reuters.

De uitbraak kwam in beeld toen een 14-jarige leerling op 3 oktober ziek werd. Ze testte drie dagen later positief op covid-19. Alle besmette leerlingen en medewerkers zijn in quarantaine in het schoolcomplex.

Nigeria heeft zo'n 60.000 besmettingen volgens de officiële cijfers. Zeker 1100 doden zijn gelinkt aan het coronavirus.

142 mensen in quarantaine in Rotterdams detentiecentrum

In het Detentiecentrum Rotterdam zijn 142 mensen in quarantaine geplaatst. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het gaat om vreemdelingen die in het detentiecentrum zitten om uiteindelijk te worden uitgezet.

Volgens het ministerie zijn twee mensen besmet in de instelling op de Portelabaan. Daarop is besloten tot de quarantainemaatregelen. Die treffen drie afdelingen van het centrum. Mensen op die afdelingen mogen tien dagen hun cel niet uit.

Negen coronagevallen bij AZ: vier spelers van A-selectie besmet

Bij AZ zijn negen coronabesmettingen geconstateerd. Het gaat om drie werknemers en zes spelers. De personen in kwestie zijn in isolatie gegaan.

De club meldt dat vier spelers van de A-selectie en twee spelers van Jong AZ besmet zijn. Namen wil de Alkmaarse club niet noemen.

Coronabesmettingen op 342 middelbare scholen

Op zeker 342 van de 648 Nederlandse middelbare scholen is sinds augustus in elk geval een coronabesmetting gemeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nieuwsuur en BD Dataplan.

Het gaat om besmettingen die gemeld zijn in openbare bronnen en interne berichten van scholen. GGD's of andere instanties houden niet centraal bij waar besmettingen plaatsvinden.

Van de 342 scholen met een besmetting zijn er bij 44 meer dan tien besmettingen gemeld. Zeven middelbare scholen zijn tijdelijk volledig gesloten vanwege een uitbraak.

Koning en koningin breken vakantie af na ophef

Het koningspaar komt terug naar Nederland vanwege de kritiek op een vakantie naar Griekenland.

"We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons", laten ze weten via de Rijksvoorlichtingsdienst.

WHO-studie: meeste medicijnen ingezet tegen corona werken niet

Opnieuw tegenslag voor covid-19-patiënten en hun behandelaars. Voorlopige resultaten van een grote studie onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijzen uit dat vier veelgebruikte antivirale middelen niet werken tegen covid-19.

Het onderzoek, Solidarity trial genaamd, werd uitgevoerd in ruim 400 ziekenhuizen in dertig landen. Er deden meer dan 11.000 patiënten aan mee.

De onderzochte medicijnen zijn remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir (in combinatie met ritonavir) en interferon-bèta1a (met lopinavir). De studie heeft nog geen peer review ondergaan en is dus nog niet door vakgenoten van de auteurs beoordeeld.

Lees verder:

Spaanse arts vertelt wat de coronacrisis met hem doet

'Je huilt als je de familie vertelt dat de patiënt is overleden'

Boete voor eigenaar Haags 'feestcafé'

De eigenaar van het Haagse café waar woensdagavond een groep mensen feestvierde op het terras krijgt een boete. Het ANP meldt dat op basis van de woordvoerder van burgemeester Van Zanen. De hoogte van de boete is nog niet bekend.

De eigenaar van café-restaurant Luden heeft gezegd dat hij zich schaamt voor het incident. Hij had naar eigen zeggen te laat in de gaten dat de situatie uit de hand liep. In deze video zie je beelden van de hossende cafébezoekers:

Feest in tent op plein in Den Haag

Avondklok in België, minder contacten toegestaan

Vanaf maandag geldt in België een avondklok in de strijd tegen het coronavirus. Tussen middernacht en 05.00 uur mag niemand meer over straat, tenzij het een noodgeval is.

Daarnaast wordt ook het sociale contact verder beperkt. Elk persoon mag exclusief huisgenoten nog maar één 'knuffelcontact' hebben, meldt de VRT. Per twee weken mag een huishouden maximaal vier dezelfde mensen ontvangen als bezoek, met mondkapje op en met anderhalve meter afstand.

Verder wordt thuiswerken verplicht, tenzij dat echt niet mogelijk is. Eerder werd al bekend dat de horeca vanaf maandag vier weken dichtgaat.

België sluit horeca, ook maatregelen in andere Europese landen

In allerlei Europese landen worden de coronamaatregelen aangescherpt vanwege het stijgende aantal besmettingen. In België sluiten maandag cafés en restaurants voor vier weken. Dat besluit is zojuist genomen, meldt de VRT.

Ook de pubs en restaurants in het noorden van Engeland moeten de deuren sluiten. Tsjechië sluit de scholen en uit voorzorg worden naast ziekenhuizen extra noodklinieken opgebouwd. In Polen gaat de horeca eerder dicht en zijn de scholen en sportscholen gesloten. En in Frankrijk gaat om middernacht een avondklok in voor Parijs en een aantal andere grote steden.

In Spanje is opnieuw een recordaantal besmettingen geregistreerd, twittert NOS-correspondent Rop Zoutberg:

Ook in Italië nemen de problemen toe. Voor het eerst zijn daar meer dan 10.000 besmettingen geregistreerd in 24 uur tijd. Het dodental is opgelopen met 55, tot ruim 36.000 sinds het begin van de coronacrisis.

Geen mondkapje op in Brussel? Dan 250 euro boete

'We controleren en we beboeten'

'Griekenland-vakantie koning brengt kabinet in verlegenheid'

Vicepremier De Jonge is op de wekelijkse persconferentie verrast door vragen over een vakantie van koning Willem-Alexander met zijn gezin naar Griekenland. Zij hebben daar een huis.

De Jonge wist tijdens de persconferentie van niets, maar later bleek dat de koning inderdaad rond die tijd in een vliegtuig zat, zo melden politieke bronnen.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Het kan dat het allemaal binnen de coronaregels valt, maar je moet je afvragen of je dit dan ook moet doen."

Volgens Fresen brengt de kwestie het kabinet enigszins in verlegenheid. "Ministers proberen de mensen ervan te overtuigen om liever niet op vliegvakantie te gaan en hoe moeilijk het ook is tijdens de herfstvakantie in de eigen omgeving te blijven."

Vertrek Koninklijke familie vanaf Schiphol gefilmd

Haagse ziekenhuisgroep HMC legt reguliere zorg nagenoeg stil

Vanwege de aanhoudende toestroom van coronapatiënten legt ziekenhuizengroep HMC de niet-acute zorg nagenoeg stil. Onder Haaglanden Medisch Centrum vallen de ziekenhuizen Westeinde en Bronovo in Den Haag en Antoniushove in Leidschendam.

De ziekenhuizen schalen in totaal 80 tot 90 procent van de niet-spoedeisende zorg af, zegt bestuursvoorzitter Ingrid Wolf van HMC. Behalve de zorg voor coronapatiënten gaat ook de acute zorg door in de drie ziekenhuizen.

Twee dagen geleden werd al duidelijk dat de spoedeisende hulp in de grote steden in de knel raakt. In het ergste geval kan eind november de reguliere zorg voor 75 procent zijn afgeschaald, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Rechter Berlijn schrapt verplichte sluitingstijd voor elf cafés

Elf horecagelegenheden in Berlijn hoeven niet meer om 23.00 uur te sluiten. De horecazaken hadden een kort geding aangespannen over deze coronamaatregel en de rechter was het met ze eens.

De verplichte sluiting levert geen wezenlijke bijdrage aan de bestrijding van het virus, oordeelde de rechter. Hij baseert zich op statistieken van het Duitse RIVM. Daaruit zou blijken dat de vervroegde sluitingstijd geen extra voordeel oplevert ten opzichte van de andere geldende coronamaatregelen. Ook vond de rechter dat de maatregel niet goed juridisch te onderbouwen is.

Het besluit betekent overigens niet direct dat alle andere cafés en restaurantts in Berlijn vrijgesteld zijn van de vervroegde sluitingstijd. Het geldt vooralsnog alleen voor de elf betreffende horecazaken.

Duitse horecabond Dehoga verwacht dat het oordeel van de rechter het einde van de vervroegde sluiting voor de hele horeca betekent. Dat zegt de horecabond tegen de Berlijnse publieke omroep RBB.

De Jonge: mondkapje mogelijk half november verplicht

Het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte wordt mogelijk vanaf medio november verplicht. De regeling is afhankelijk van de corona-spoedwet die de Eerste Kamer op 26 oktober behandelt, zei minister De Jonge van Volksgezondheid vrijdag.

"We bereiden een ministeriële regeling voor onder die wet. Dat is de snelste manier om het juridisch geregeld te krijgen. Als we dan heel erg haast maken met de invoeringsdatum, dan zou die half november daadwerkelijk als een plicht kunnen worden ingevoerd", zei De Jonge.

Hotels buiten de Randstad doen goede zaken

Hotels aan de kust en in landelijke gebieden doen het deze herfstvakantie goed. Dat komt vooral door vakantiegangers uit eigen land, blijkt uit een analyse van prijsvergelijkingswebsite LookingforBooking.com. De hotels in de Randstad kampen juist met lege kamers.

"Sinds juli merken we al dat Nederlanders in Nederland blijven voor vakantie. Ook in deze herfstvakantie", zegt Rob Hermans, directeur van Fletcher Hotels. Het gaat zelfs zo goed dat de hotelketen na vier zware coronamaanden een topzomer had. "Deze zomer was zelfs beter dan die van vorig jaar", zegt Hermans.

85 Duitse ziekenhuizen willen Nederlandse coronapatiënten helpen

Het universiteitsziekenhuis in het Duitse Münster verwacht dit weekend de eerste IC-patiënten uit Nederland over te nemen. Dat schrijft het ziekenhuis in een bericht op zijn site. Inmiddels 85 ziekenhuizen hebben aangegeven bereid te zijn Nederlandse coronapatiënten te helpen.

Begin dit jaar, tijdens de eerste golf, schoot het buurland Nederland ook te hulp. Bijna zestig Nederlandse IC-patiënten werden toen in ziekenhuizen over de grens behandeld. Duitsland heeft 34 IC-bedden per 100.000 inwoners, in Nederland zijn dit er zeven.

Inmiddels is er een online systeem ontwikkeld waarbij te zien is hoeveel bedden er beschikbaar zijn voor buitenlandse patiënten. Op dit moment staat de teller op tachtig. "Maar veel ziekenhuizen hebben hun capaciteit nog niet gemeld, dus ik verwacht dat het er nog meer worden", zegt een woordvoerder.

In overleg met het Nederlandse Landelijk Netwerk Acute Zorg is afgesproken patiënten in een eerder stadium naar Duitsland over te brengen. Want hoe langer iemand op de intensive care heeft gelegen, des te gevaarlijker het vervoer is.

Aboutaleb heeft geen pijn meer en bedankt voor beterschapswensen

Het gaat beter met burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. "De pijn ben ik in ieder geval kwijt", zegt de met het coronavirus besmette Aboutaleb in een video op Twitter.

Vorige week vrijdag had hij last van "een stevig snijdende buikpijn". Nu heeft de burgemeester alleen nog last van milde symptomen. Hij bedankt iedereen die hem beterschap heeft gewenst:

Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland

Het kabinet verlengt het coronasteunpakket voor inwoners en bedrijven van Caribisch Nederland (de gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius). De herstel- en steunregeling wordt met negen maanden verlengd tot 12 juli 2021, als de Tweede Kamer ermee instemt.

De coronacrisis heeft zware gevolgen voor de samenlevingen en de grotendeels op toerisme leunende economieën van Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. De laatste twee eilanden zijn het afgelopen jaar praktisch afgesloten van de buitenwereld.

Met een pakket aan subsidies hoopt het kabinet de drie gemeenten door de crisis te loodsen. Een bedrag staat niet vermeld in het persbericht waarin het nieuws wordt aangekondigd.

Begin mei zei staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat de financiële steun aan het Caribische gebied bij elkaar kon oplopen tot een miljard euro. Met de kanttekening dat het hier gaat om hulp aan de drie Nederlandse gemeenten en de drie zelfstandige landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Voor de laatste drie geldt dat ze in ruil voor de hulp moesten bezuinigen op bijvoorbeeld de loonkosten van ambtenaren en topfunctionarissen. Dat stuitte op weerstand bij de bestuurders van de eilanden, waardoor de onderhandelingen tijdelijk vastliepen.

7997 nieuwe besmettingen, 1553 mensen in ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7997 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 7825 nieuwe besmettingen. Het aantal positieve tests blijft oplopen: de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7171 positieve tests per dag gemeld, tegen 4837 een week eerder.

In het ziekenhuis liggen nu 1553 coronapatiënten, van wie 345 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Gisteren lagen nog 1526 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 27 patiënten.

Politiebond vreest dat politie-inzet snel vermindert

Politievakbond ACP is bang dat de inzet van de politie minder wordt als gevolg van de coronamaatregelen. "We hadden al tekorten, maar als gevolg van het beleid wordt het probleem nog groter", stelt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV.

Volgens Van de Kamp is de politie redelijk gespaard gebleven van de eerste golf coronabesmettingen. "Maar nu gaat het echt wel snel", stelt hij. "Los van de collega's die moeten thuisblijven omdat ze ziek zijn zien we dat grote groepen collega's in quarantaine moeten omdat een huisgenoot besmet is."

Agenten moeten, net als andere mensen, thuisblijven bij klachten of als ze in afwachting zijn van de resultaten van een coronatest. "Dat betekent dat we in hoog tempo geen mensen meer hebben om in te zetten", vreest Van de Kamp.

Geen uitzondering voor andere sporten dan voetbal en topsport

Er komt geen uitzonderingspositie voor andere sporten dan het voetbal in de eredivisie, eerste divisie en eredivisie voor vrouwen. Het kabinet maakte afgelopen dinsdag bekend dat sportwedstrijden de komende vier weken niet door zullen gaan vanwege de verscherpte coronamaatregelen.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor voetbal op het hoogste niveau en sporters met NOC*NSF-topsportstatus. Sportbond NOC*NSF wilde een uitzonderingspositie voor andere sporten, maar minister Van Ark laat aan de NOS weten dat dat er niet in zit.

Gedragsonderzoek RIVM: draagvlak maatregelen blijft hoog, vertrouwen in aanpak daalt

Het draagvlak voor de basismaatregelen tegen corona blijft hoog, maar het vertrouwen in de aanpak neemt af. Dat blijkt uit de zevende ronde van het gedragsonderzoek van het RIVM en de GGD's dat tussen 30 september en 4 oktober onder 47.740 mensen is gehouden. Het RIVM benadrukt dat de cijfers van vóór de laatste persconferentie zijn waarin de strengere maatregelen zijn afgekondigd.

84 procent van de deelnemers aan het onderzoek denkt dat de overheid zijn best doet het goed te doen. Vergeleken met het voorjaar is het aantal deelnemers dat vindt dat de besluiten goed worden toegelicht fors gedaald: van 79 procent in mei naar 57 procent nu.

Daarnaast is het naleven van de thuisquarantaine moeilijk voor veel mensen. Drie op de tien deelnemers zegt thuis te blijven bij milde klachten of na thuiskomst uit een risicogebied. 'Het regelen van praktische dingen' is een reden voor veel mensen om toch de deur uit te gaan.

Zes op de tien mensen zegt volledig thuis te blijven als een huisgenoot positief is getest. En de helft zegt niet naar buiten te gaan na een GGD-advies om thuis te blijven als gevolg van bron-en-contactonderzoek. Wanneer er sprake is van een vastgestelde infectie, zegt 80 procent van de ondervraagden thuis te blijven.

Medewerkers gehandicaptenzorg vallen uit vanwege lang wachten coronatest

De capaciteitsproblemen bij de GGD leveren problemen op voor personeel in de gehandicaptenzorg. De wachttijd voor een coronatest is soms een aantal dagen. En dat terwijl zorgpersoneel recht heeft op voorrang.

"Het is elke dag topsport om de roosters rond te krijgen", zegt Sam Schoch, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgorganisatie Middin tegen Nieuwsuur. Met zo'n 3800 medewerkers biedt zijn organisatie ondersteuning aan bijna zesduizend mensen met een beperking in de omgeving van Rotterdam en Den Haag. Maar medewerkers vallen uit, omdat ze lang op een coronatest moeten wachten of in quarantaine moeten vanwege een ziek gezinslid.

Experts beantwoorden vragen over vaccins en medicijnen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zendt op donderdagavond 5 november een YouTube-livestream uit waarin vragen gesteld kunnen worden over het coronavirus, speciaal gericht op medicijnen en vaccins. Experts gaan in op vragen van kijkers.

Onder meer Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, NVIC), Ton de Boer van het CBG en directeur Infectieziektebestrijding Jaap van Dissel van het RIVM zitten klaar om hun kennis te delen.

Jeroen Pauw en Ajouad el Miloudi presenteren 'Het Grootste Coronaspreekuur: medicijnen & vaccins'. De livestream is op 5 november vanaf 19.30 uur te volgen.

CBG

Lik op stuk na 'beschamend' feest in Roosendaals café

Een café in Roosendaal moet na de lockdown zes maanden lang twee uur eerder dicht dan de andere horecazaken in de stad. De burgemeester legt de straf op omdat in het café woensdagavond massaal de coronaregels genegeerd werden tijdens een feest.

"Vanzelfsprekend wordt de naleving van deze maatregel dan streng gecontroleerd", zegt de burgemeester tegen Omroep Brabant. Bezoekers hielden geen afstand en zongen luidkeels met de muziek mee. Van Midden noemde de situatie in het café gisteren al "totaal beschamend".

Hersteld Hervormde Kerk: laat niet meer dan dertig mensen toe

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) roept kerkraden in een dringend advies op niet meer dan dertig bezoekers toe te laten tot de diensten. Dat is een van in totaal vijf adviezen die de kerk geeft aan de gemeenten.

Ook wordt gevraagd om niet te zingen tijdens diensten en mondkapjes te dragen bij het in- en uitgaan van de kerk. Buiten de kerk wordt gevraagd om al het kring- en verenigingswerk stil te leggen en om de huisbezoeken op te schorten. Er geldt een uitzondering voor ouderen en zieken, wanneer de regels in acht worden gehouden.

Daarmee geeft HHK gehoor aan de oproep van minister Grapperhaus van Justitie zich te houden aan de landelijk geldende regels voor groepsgrootte in een ruimte. "Het zijn adviezen die wij met veel pijn in ons hart geven. De dienst van de Heere is ons lief en dan raakt elke vorm van afschalen ons diep", staat in de verklaring.

Afgelopen weken ontstond commotie toen verschillende kerken, waaronder de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst, veel meer dan dertig mensen toelieten bij een kerkdienst.

Youp van 't Hek blijft voorlopig werken aan oudejaarsconference

Als het aan Youp van 't Hek en BNNVARA ligt gaat de oudejaarsconference dit jaar gewoon door. Sinds eind augustus speelt de cabaretier try-outs van zijn voorstelling Korrel zout. Maar door de aanscherping van de maatregelen hebben veel theaters de deuren moeten sluiten. Het is niet toegestaan om meer dan dertig bezoekers in een zaal te hebben, dat is voor veel theaters niet rendabel.

Van 't Hek zei eerder dit jaar te betwijfelen of hij wel op 31 december een eindejaarsvoorstelling wilde spelen als hij dit niet voor een volle zaal kon doen. "Ondanks alle beperkingen gaat Youp voorlopig stug door", laat BNNVARA vrijdag weten. "Al wordt het steeds lastiger zijn reeks try-outs te vervolgen nu veel theaters sluiten. Youp doet echter zijn uiterste best om over 2,5 maand de oudejaarsconference te doen."

Waar de cabaretier op 31 december de conference gaat spelen en in welke vorm, weet de omroep nog niet.

Reizen tussen Nederland en België afgeraden

Het wordt Nederlanders en Belgen afgeraden om tussen de beide landen te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is. Dat schrijven de Nederlandse minister Grapperhaus en de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Verlinden in een advies.

De ministers willen het reizen beperken in een poging de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in beide landen tegen te gaan. Grapperhaus stelt dat het advies is bedoeld om latere, eventueel strengere maatregelen te voorkomen. "Dat vraagt veel van mensen, dat beseffen we, maar als we samen onze schouders eronder zetten krijgen we het coronavirus weer onder controle."

"Het virus houdt geen rekening met landsgrenzen, dus moeten wij het wel doen", aldus Verlinden.

Rotterdams restaurant stopt met hotel-diner-omweg

Het Rotterdamse restaurant Joelia, dat in het Hilton hotel ligt, stopt met het aanbieden van een combinatiepakket voor gasten. Onder meer het AD had bericht over een truc waarbij mensen die niet in het hotel verbleven, zich voor een tientje extra als hotelgast konden laten registreren en zo toch bij Joelia konden komen eten.

"Het is geen slimme truc", zegt chef-kok en eigenaar Mario Ridder. "Het is vervelend om te beleven dat het supplement dat berekend wordt voor de hotelkamer een zeer negatieve mediastroom in gang heeft gebracht. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen en het is nooit onze bedoeling geweest om mensen voor het hoofd te stoten." Het besluit is "in goed overleg" met de gemeente genomen, zegt Ridder.

Minister Grapperhaus zei eerder vanochtend dat hij de manier waarop het restaurant tóch open bleef, niet waardeerde. Sinds woensdagavond zijn cafés en restaurants gesloten. Hotelgasten kunnen nog wel dineren in het restaurant van hun hotel.

'Dit valt niet onder de uitzonderingen'