Aangepast

Op zeker helft middelbare scholen coronabesmetting, leraren maken zich zorgen

Op zeker 342 van de 648 Nederlandse middelbare scholen is sinds augustus in elk geval één coronabesmetting gemeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nieuwsuur en BD Dataplan.

Het gaat om besmettingen die gemeld zijn in openbare bronnen en interne berichten van scholen. GGD's of andere instanties houden niet centraal bij waar besmettingen plaatsvinden.

Van de 342 scholen met een besmetting zijn er bij 44 meer dan tien besmettingen gemeld. Zeven middelbare scholen zijn tijdelijk volledig gesloten vanwege een uitbraak.

Er zijn situaties waarin ik me niet veilig voel en dat heeft te maken met de grootte van de klassen. De anderhalvemeterregel valt niet altijd na te leven.

Lenneke van Bilsen, docent

Maandag gaan de scholen in het noorden weer open en de week daarna eindigt de herfstvakantie in de rest van het land. Leraren maken zich zorgen. "Er zijn situaties waarin ik me niet veilig voel en dat heeft te maken met de grootte van de klassen", zegt docent Lenneke van Bilsen. "De 1,5 meter-maatregel valt niet altijd na te leven."

Vakbond CNV Onderwijs hoort toenemende zorgen bij meer docenten en scholen, zegt voorzitter Jan de Vries. "Er vallen steeds meer lessen uit, er zijn steeds meer leerlingen die noodgedwongen thuis zitten. Scholen moeten met kunst en vliegwerk proberen de lessen aan te blijven bieden."

Aan de andere kant willen de meeste docenten wel door blijven gaan met het fysieke onderwijs, zegt de vakbond. Een situatie als in maart willen ze vermijden.

De vakbond wil dat "randverschijnselen" zoals ouderavonden voorlopig verdwijnen en dat de hygiënemaatregelen strikter worden nageleefd. De vakbond zegt vaak te horen dat docenten politieagentje moeten spelen.

Leraren niet vaker besmet dan anderen

Ondanks de zorgen is er onder het onderwijspersoneel geen opvallend hoge besmettingsgraad. Van de mensen in het onderwijs die zich lieten testen, werd 10,3 procent positief bevonden, onder het landelijke percentage van 13,8 procent.

Op het Dorenweerd College in Doorwerth hebben vier van de honderd leraren corona. Bestuurder Jan Wiegers is blij dat de scholen in deze gedeeltelijke lockdown niet opnieuw dicht hoeven. "Fysiek onderwijs is altijd beter dan afstandsonderwijs."

Ruim een maand geleden had de school te maken met een corona-uitbraak. Tientallen leerlingen moesten thuisblijven na een feestje waar leerlingen waren besmet.

Ontzettend bezorgd

De school krijgt nog steeds dagelijks een melding van iemand die positief getest is. "Dat is wel een uitdaging", zegt Wiegers. Soms moeten hele klassen in quarantaine en thuis onderwijs volgen.

Maar als het niet per se nodig is, houdt Wiegers de kinderen het liefste op school. "Ouders zijn zo ontzettend bezorgd. Er zijn ouders die zeggen dat een kantoor allang dicht was gegaan. Het is soms ook moeilijk uit te leggen, maar bij ons staat veiligheid voorop en we willen niet terug naar de situatie waarin iedereen weer thuis zit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl